Stala sa zo mňa ľadová kráľovná. Ako z toho von?

18. aug 2023

Neviem, či je to dobrý nápad, ale možno mi tu niekto poradí s mojím problémom.

Kedysi som bola taká pozitívna kopa, mala som rada život, ľudí, zábavu... Jednoducho, šťastná usmiata a spokojná žena. Nasledoval vzťah, deti, dom, hypotéka, škola, práca, realita a drogová závislosť už exmanžela. Tá posledná vec ma zničila. Zobrala mi ideály. Ukázala mi fakt odvrátenú stránku života. Šla som na zotrvačnosť. Stratila som emócie, pozitívne zmizli a časom som vyplakala už aj tie negatívne. Niekoľko rokov som žila v naozaj zlom manželstve a čakala na zázrak, až kým som sa nerozhodla zachrániť.

Prešla som si psycho rozvodom, nakoľko moje racio funguje na veľmi dobrej úrovni, bez problémov som sa s deťmi zariadila, žijeme si dobre, mám úžasného partnera o akom som vždy snívala, mala by som byť šťastná, viem, že by som mala.

Ale ja nie som. Ja nie som nič, ja sa neusmievam, neprežívam emócie (okrem únavy a nervozity a neutrálnej roviny), mám zo seba ľadový robotický pocit. Pracujem s deťmi, chcem byť usmiata a pozitívna, chvalabohu, sú prázdniny, čakala som, že naberiem motiváciu a radosť zo života počas voľna a nič. Stále nič. Už začínam mať z toho úzkosti, už sa vidím niekde na psychiatrii, ja sa cítim vypnuto a neviem sa zapnúť.

Problém je, že nemôžem si dovoliť platiť psychológa a neviem, či je to na psychiatra, čo mi akurat tak čosi predpíše . Potrebovala by som možno nejakú literatúru, nejaké tipy, rady ako sa naštartovať, možno niekoho skúsenosti... Ďakujem vopred.

terezka1947
18. aug 2023

Ak si teraz šťastná,máš dobrého partnera,žijete si dobre...buď je to na psychológa,psychiatra(čo nie je hanba) alebo nie si skutočne šťastná,iba si nahováraš,že si.

zmrzlinka2021
18. aug 2023

Podla mna mas nespracovane traumy z toho co si prezila.
To je extremny napor na psychiku. Ty mozes vsetko super zvladat, racionalne, pekne veci riesit, ale tym, ze to mas nespracovane, tak to niekde v tebe buble a paralyzuje ta to cele.
Ty potrebujes vnutorne uzdravenie. Na toto je fakt dobry kvalitny psycholog, idealne pre teba zena. A ona posudi, ci by si nemala navstivit aj psychiatra.

janewithane
18. aug 2023

Myslim ze na toto mas narok aj na psychologa cez poistovnu, pripadne neviem ci taketo nieco riesia organizacie kt.sa zaoberaju zavislostami, mozno cez nejake granty zadarmo.. uplne prinajhorsom vies skusit vyhladat cloveka v psychoterapeutickom vycviku za znizenu sumu.

svetlonos
18. aug 2023

Ahoj,
neviem ci to nazvem spravne ale si akoby emočne vyhorená.
Dlho si tepela, citila rozne emocie, nespracovala si ich ale fungovala rozumom.
Bolo by dobre, keby si prezite zacala spracovavat. Skus zadat do googlu - rodinne konštelácie. Mozno je to sposob, ktory ti pomoze vratit sa " k sebe".
Máš pocit akoby si bola pozorovatel svojho zivota a pritom citis, ze to vlastne nie si ty?

nafka0483
18. aug 2023

Urcite kontaktuj psychologa - je plno takych co maju zmluvy s poistovnami a za sedenia neplatis vobec nic.

autor
18. aug 2023

Ďakujem vám.

Aj som premýšľala nad tým, že či naozaj som v stave, kedy by som mala byť šťastná. Ale vždy mi vychádza, že áno. Nechcem prísť o to, čo aktuálne mám, uvedomujem si hodnoty veci, prináša mi to vnútornú vyrovnanosť, ale neviem odblokovať emócie a začína mi to v živote robiť problémy. V mojej práci absolútne, ja nemôžem byť ľadová. Vo vzťahu už pomaly tiež, partner je veľmi zhovievavý, vie, že som skala a niekde tam vzadu je zamurovaný kopec lásky a sopky pozitívna...Ale registrujem, že sa veľakrát zaoberá tým, čo mi je (no nič, fakt seriózne že nič, rovná priamka a asi to pôsobí zvláštne.

Chcem s tým niečo robiť. Asi bude nutné tie peniaze na psychológa niekde naškriabať. :/

autor
18. aug 2023

@nafka0483 aha, to mi nenapadlo. Asi budem potrebovať od obdobného nejaký papier, že? Och, to je taká ťapa tá doktorka moja, to si vypočujem. 🙄

julish
18. aug 2023

Viem, čo prežívaš, teda približne. Podľa mna to je postraumaticka porucha, dá sa to riešiť. Držím palce, sama s tým bojujem

joannita
18. aug 2023

Chod ku obvodnemu dr. Nech ti napise vymenny listok ku psychologovi. Poistovna ti hradi myslim 10 sedeni za rok. Len musis najst klinickeho psychologa, ktory ma zmluvy s poistovnami (to ale nieje problem)

kvetinka75
18. aug 2023

ak pôjdeš cez poisťovňu nemusíš u psychologa platiť.

autor
18. aug 2023

@svetlonos áno, absolútne cítim, že to nie som ja. Som to nejaká vypnutá ja, zvládam všetko skvelo, počúvam ovácie, aká som dobrá matka, ako som si poradila, ako zvládam veci, každý chváli výsledky a to, čo vidí.

A ja? Ja proste len cítim, že niečo nie je dobré.

danielle21
18. aug 2023

Ku psychologovi netreba ani výmenný lístok, ani peniaze, nie každý je súkromný a berie za sedenie, my sme ešte ani raz nikde neplatili a to sme obehli už toho kopu, treba len pohľadať a mozno sa spýtať na poisťovni

terezka1947
18. aug 2023

A ty sama so sebou si spokojná?prijala si svoju situáciu,to,čo si prežila,celú seba?
Nemáš na seba vysoké nároky?neporovnavaj svoj život s niekým,atď,atď.
Každý sme iný,každý aj inak prežívame ťažké obdobia,či traumy. Niekedy je to aj prehnaný nárok na seba samého...doteraz si musela veľa zvládnuť,teraz už nemusíš,môžeš delegovať starosti na partnera,môžeš sa uvoľniť, zľaviť...
Ale kľudne to môže byť situácia pre odborníka a navštívila by som ho,minimálne aspoň uvidíš svoju situáciu z iného pohľadu.

anetka34
18. aug 2023

@danielle21 Fakt netreba výmenný lístok keď ideš cez poisťovňu?
To je dobre, lebo úplne chápem autorku, tiež cítim, že veľmi potrebujem niečo so sebou robiť, ale môj obvodný ma takmer nikam neposiela bez toho aby som neprišla aspoň 3x s tým istým problémom. Aj k neurológovi výmenný lístok to ako keby ho to niečo stalo vypísať. Vymenuje mi voľnopredajné maste čo si mám kúpiť.

autor
18. aug 2023

@terezka1947 ja som so sebou spokojná, podľa mňa som urobila všetko, čo som mohla a v situácii, kedy som už nevidela možnosť nápravy som zvolila únik. Ten som tiez zvládla, som na seba v tomto smere hrdá. Mám to uzavreté, vzťah s exmanželom podľa možností na dobrej úrovni, prispôsobujem sa jeho stavom a čakám, kedy ho konečne zavrú (:D Okey, sarkazmus,irónia a čierny humor mi ostali) necítim tam ľútosť alebo niečo nedoriešené.

Len zo seba mám zlý pocit, naozaj som asi emócie zamkla na sto zámkov, nebolo na ne miesto, musela som fungovať.

Uvedomujem si, že je to sebaobrana, že sa nechcem zraniť, lebo keď som niečomu tak verila a spálila sa, už radšej nebudem prežívať nič a tým sa ochranim. Teda, to si povedala asi moja psychika. Ale taký život časom omrzí, je prázdny.

janickacrazy
18. aug 2023

Skús pozrieť videá od Katka Runa, ona toto veľmi dobre vie vysvetliť. Proste ideš na autopilota, zakázala si si niečo cítiť. Ale takto sa dlho fungovať nedá. Človek potrebuje cítiť emócie. Dá sa s tým pracovať. Len treba ozaj dobrého terapeuta alebo psychológa. Držím palce.

deti95060810
18. aug 2023

psychiatra ani nepotrebuješ... čo ti predpíše - ad? alebo niečo na ukľudnenie? ty nemáš psych. problémy - ako úzkosti, strach, plačlivosť, mániodepresiu, a tlačiť do seba psych. lieky - to teda nechci...
určite dobrý psychológ - len kde ho nájdeš keď ich je ako šafránu...😉

nafka0483
18. aug 2023

Netreba ti nic s obvodnou, ziadny vymenny listok ;)

janickacrazy
18. aug 2023

@nafka0483 si si istá? lebo ked chce ísť cez poisťovnu, tak bolo treba výmenný lístok od obvodného lekára, aspon pár rokov dozadu to tak bolo, neviem, či to zmenili?

mikadooo
18. aug 2023

Podľa mňa to je na psychoterapeuta. Sorry, nič proti literatúre, ale toto vyzerá na seriózne traumy a šrámy na duši, na dlhodobú prácu s nejakým odborníkom, žiaľ, taká "zázračná knižka" asi neexistuje... 😔. Nestálo by za pokus skúsiť si nejak našetriť, alebo škrtnúť evtl. nejakú dovolenku po dohovore s partnerom a investovať peniaze radšej do tohto? Obdivujem ťa, že si to dala na pána, dokázala si utnúť ten vzťah a teraz si žiješ (navonok) dobre a spokojne. A zároveň ťa povzbudzujem, aby si investovala do svojho zdravia, vráti sa to celej rodine... Aj je to na dlhé lakte a finančne to je určite záťaž.

deti95060810
18. aug 2023

@janickacrazy k psychol. je potrebný lístok...
k súkromnému tam lístok nepotrebuješ vôbec.

danielle21
18. aug 2023

Nás obvodný ani nevie že chodíme k nejakým psychológom, nepotrebuješ odporúčanie, ani k psychiatrovi

nafka0483
18. aug 2023

@janickacrazy Mala som sedenia so psychologickou, ktora ma zmluvu s mojou poistovnou a neplatila som ani cent ani som nemala vymenny listok 🤷‍♀️ A tiez viem o dalsich co dokonca striedali ked im psycholog nesadol a isli k inemu a k ziadnemu nepotrebovali listok.

joannita
18. aug 2023

@nafka0483 pred par rokmi to bolo tak, ze si potrebovala vymenny listok, ak si chcela ist cez poistovnu, teraz to uz asi zmenili.

pkgirl30
18. aug 2023

Potrebuješ pomoc, nejakého terapeuta, psychológa. vyskúšaj aj viacerých, veľmi je podstatná aj tá chémia v komunikácii. Hovorí sa že čo ťa nezabije to ťa posilní. Ale ja hovorím že z časti je to pravda, pretože najprv človek zatvrdne. Nezabilo ma to čo sa mi stalo ale zatvrdla som pretože všetko čo ma trápilo som dusila v sebe. A vzniká to že nemáš chuť sa tešiť, potom prichádzajú depresie atď. Treba to všetko vypustiť, ak nevieš ako, psychológ určite poradí ako postupovať. A ver mi že ak budeš Chcieť pretože je to o chcení dostať sa z toho tak na konci budeš silná a nad minulosťou sa už len pousmeješ🌞

vorkola
19. aug 2023

Vsak po 1)zijete si dobre, tak financny problem asi nemas, a na psychiatriu ta moze odporucit aj obvodak ,cize zadara cez poistovnu , a po psychog pred cca stal 60 e.,Tam vymenny nepotrebujes, a po2) ked este mas aj uzasneho partnera,tak by ti predas mal byt financbne napomocny,aj ked by ste spolu nezili., ale ked spolu zijete , a nepodporuje ta financne tak uzasny asi neni,ked si nemozes dovolit abulatneho odbornika, a vidis sa niekde na psychiatrii,to myslis niekde v liecebni, napr v Pezinku,,alebo niekde v liecebni inde? Zelam pevne zdravie,

catalin
19. aug 2023

Určite navstiv obvodnú, jej kecy si nevšimli a nájdi si psychológa, máš na to nárok zdarma. Podľa mňa trpia posttraumatickou stresovou poruchou. Prežila si si veľa. Postarala si sa o blaho všetkých, ale zabudla si na seba. Tvoje racio ťa presviedča, že máš všetko vyriešené, ale opak je pravdou. Šup šup ku psychológovi, tam sa pri sedení postupne uvoľnia všetky vrstvy bolesti, traum, strachov a podobne. Potom budeš mať čas opäť nájsť samu seba. Ale nečakaj tu, ktorou si bola kedysi dávno. Tá už je nadobro preč skrz toho, čo si zažila. Duševnej sily máš na rozdávanie, naučíš sa ju venovať hlavne sebe. Držím palce na ceste vyliečenia ❤️

2ivana5
19. aug 2023

Dobre ti tu poradili, že cez poisťovňu … ja som to riešila tak že som napísala kamoske či niekoho nepozna, je ucitelka na ZŠ a dala mi kontakt na ich školskú psychologičku, ktorá ako som pochopila si dopĺňala ešte vzdelanie. Bola v zácviku takže som jej platila 20€ za sedenie a to už vtedy boli ceny 50€ v Ba a viac. Ja som bola veľmi spokojná. Takže dá sa to riešiť aj takto že psychológ je ešte v zácviku.

aandrea9
19. aug 2023

Ten tvoj chlad ovplyvňuje teba a tvoje okolie. Určite by som to riešila psychológom. Pozri sa na to tak, že sú to peniaze investované do teba, pre teba a zmenia život nielen tebe. Veľa šťastia 🍀