Správanie maminy

25. sep 2023

Žienky, možno máte niektorá podobnú skúsenosť.
Všimla som si, že mamina (má 79 rokov) začala veľmi ale veľmi zabúdať, bavíme sa o niečom a o hodinu začne znova tú istú tému a odznova tie isté otázky, keď jej poviem, že sme sa pred hodinou o tom bavili, tak povie, že si nepamätá a začne znova o tom rozprávať. Alebo mi rozpráva o ľuďoch, keď ona bola dieťa, mladá, čo ja nemám ani šajnu o nich, dopodrobna úplne, mená, priezviská...ak si nepamätá meno, bude rozmýšľať pokiaľ si nespomenie...a toto je od rána, do večera, niekoľkokrát denne...príde ďalší deň, znova to isté, tie isté príbehy, tí istí ľudia. Nemám srdce na to, povedať jej, že proste ja ani neviem o kom ona rozpráva, ak som jej niekoľkokrát povedala, že mi už o tom hovorila, normálne ignor a pokračuje ďalej. Toto robí aj keď príde niekto na návštevu, koho prvýkrat vidí a rozpráva o minulosti, na tých ľuďoch vidím, že im to je blbé, len pritákajú, ona bude aj 2 hodiny rozprávať a nikoho k slovu nepustí. Ja svoju maminu ľúbim nadovšetko, aby ste to nebrali v zlom, starám sa o ňu, len ma to psychicky zaťažuje, keďže mám aj malé dieťa, ktorému sa musím venovať. Sama mi párkrat povedala, že ma demenciu 🤔 k lekárom nechodí, býva u mňa, vedela by som o tom, neviem ju k lekárom dostať, je hrozne tvrdohlavá. Žienky, chcem jej pomôcť, len neviem ako, mali ste situáciu podobnú mojej a podarilo sa vám presvedčiť staršieho človeka, aby išiel k lekárovi?
Trápi ma to, lebo viem, že sa niečo deje.

lucka_ke
25. sep 2023

starecká demencia, však choďte k lekárovi na preventívnu prehliadku a tam to spomenieš dr., oni ju už pošlú kam treba

monikkatt
25. sep 2023

Stari ludia vela zabudaju, nedavne veci
Naopak to co sa stalo v davnej minulosti si pamataju velmi dobre a casto sa k tomu vracaju v rozhovoroch
Je to uz vekom, treba vyhladat lekara, posle vas kam treba. Mozu dat nejake vitaminy, mamina moze lustit krizovky a ine veci zlepsujuce pamat ale myslim ze ovela lepsie to uz nebude.

viestta
25. sep 2023

Nemusi to byt demencia, ale Altzheimer. V kazdom pripade treba to riesit. Proces uz nezastavis, moze sa len pribrzdit

stanulienkat
25. sep 2023

Presne ako píše @lucka_ke
U týchto ľudí funguje hlavne staropamäť, novopamäť je na tom horsie. Skôr si pamätajú veci, ktoré sa udiali pred štyridsiatimi rokmi, ako to čo si jej povedala pred pol hodinou. Sú nejaké lieky na podporu mozgovej činnosti, najmä ginko biloba. Bohužiaľ, zrejme sa to bude zhoršovať. Treba sa dopredu zariadiť, čo budete s ňou robiť, keď sa jej to rapidne zhorší.

katkati
25. sep 2023

Tvoja mamka môže mať Alzheimera, keďže si pamätá udalosti z detstva a krátkodobá pamäť už nefunguje. Potrebuje psychiatrické vyšetrenie a aj keď je to nevyliečiteľná choroba, lekár ti poradí ako ďalej. Lekári radia neprotirečiť takým ľuďom a nevyvracať im to, čo hovoria, lebo potom sú ešte viac zmätení a znepokojení, vnútorne trpia, že im neveria ani najbližší, oni sú presvedčení o svojej pravde. O chvíľu zabudnú aj na to, ale budete to mať stále ťažšie.

iwesska
25. sep 2023

Alzheimer takto zacina - straca sa kratkodoba pamat,ale dlhodoba pretrvava velmi zivo. Presne takto to zacalo mojej babke, za chvilu zabudla cestu domov,priviedla ju suseda, zacala nam brat veci,ktore vyhlasovala za svoje atd...Islo to dost rychlo z kopca. Ona si to uvedomovat nebude,ty by si to mala riesit s lekarom.

autor
25. sep 2023

Ja som to spomenula u lekára, dokonca som povedala, že aj sluch má zlý, povedala som lekárke. Mamina išla, lekárka jej to spomenula, mamina hneď na to lekárke, že jej nič nie je, že super počuje, kecali asi hodinu. Neposlala ju nikam, vraj je v pohode. Dokonca chodí aj k psychiatričke, musí, lebo berie lieky (neurol), aj v správe ma napísané, že je pri zmysloch, že rozpráva k veci. Ja už neviem. Mala ísť na preventívku, nešla. Ja som ju odniesla ráno k lekárovi, odniesla som dieťa do škôlky, prišla som k lekárovi a mamina nikde, ona už doma. Že ona nikam chodiť nebude. Od vypuknutia korony nevyšla z bytu, neviem ju von dostať. Ja ju nasilu von nevezmem, neviem, proste aj súrodenci sa jej otočili chrbtom, lebo že oni ju nebudú počúvať.

martinenka886
25. sep 2023

Isto to podla mna nie je v poriadku a k tomu lekarovi by si ju mala proste prinutit ist. Ak neda na teba, nie je niekto vo vasom okoli, na koho ma proste slabost, na koho slova by dala a isla sa dat vysetrit?

autor
25. sep 2023

Takže môžem ísť sama za lekárom? Ona ani žiadne lieky nevezme, okrem toho neurolu, na ktorom je už závislá. Psychiatrička vravela, že to už nemôze vysadiť, lebo berie skoro 15 rokov, vysadenie vraj môže uškodiť viac.
Nikdy jej neprotirečím, vždy ju vypočujem, zapájam sa, ale vyčerpáva ma to dosť.

autor
25. sep 2023

@martinenka886 Nie je, ja som sa kvôli nej vrátila zo zahraničia počas korony, lebo nechcela výjsť z bytu, súrodenci nejavia záujem. Má len mňa a neviem ju prinútiť. Vraj k lekárovi pôjde, až keď bude umierať 🙄

autor
25. sep 2023

Ja mám len strach, že ak ju nejako "oklamem" a dostanem k lekárovi, že sa bude hnevať, že nepochopí, že jej chcem dobre, ...ja už napr. ani svoj názor veľmi nevyjadrujem, lebo ak niečo poviem, tak ona hneď plače, uráža sa, berie si všetko k srdcu, osobne...tak ja len so všetkým súhlasím, lebo nemám energiu už. Vážne ju veľmi ľúbim, len neviem ako dosiahnúť to, aby išla k lekárovi. Možno sa osobne porozprávať s jej psychiatričkou?

lucka_ke
25. sep 2023

moja mama sa starala o svoju sestru, mala schizofréniu, tiež s ňou bol kríž, nechcela brať lieky, chodiť k lekárovi tak moja mama chodila niekedy aj bez nej, len to chce spoluprácu lekára s tebou... kvôli Neurolu tam určite chodí tak skús ísť bez nej a hodiť reč s doktorkou aká je, čo si si všimla a ako sa prejavuje, potom tam vezmeš aj mamku, možno od lekára to príjme inak ako od teba

lubina
25. sep 2023

kratkodoba pamat u starych ludi je zla a bude sa dalej len zhorsovat. Dlhodoba pamat je v poriadku, preto stale hovori o tom, co prezila ako mlada, to si pamata. Aj ked pojdes k neviem akemu lekarovi, na toto nie je liek, zial.Mozu jej dat lieky na utlmenie, ale to by si chcela pre mamu, aby ju oblbovali? Mali sme toto s mojimi starymi rodicmi, obidvomi. To clovek nepochopi, ak si tym neprejde, preto ta chapem. Ale nepomozes jej. Jej pamat sa nezlepsi ziadnymi liekmi. Je to proste vek.

autor
25. sep 2023

@lucka_ke No ona bola zatiaľ 2x u psychiatričky a obe správy, že je OK, len už berie dlho neurol, tak musí 🤨 má íst v októbri znova, tak skúsim sa predtým s lekárkou porozprávať, len dúfam, že to mamine nepovie, lebo ja som osoba, ktorá nemá rada "tichú domácnosť" a preto som už aj rezignovala, len aby mamina neplakala a neignorovala ma, lebo mňa to chodenie okolo seba ako "vzduch" ubíja viac.

h2
25. sep 2023

Mama nie je v poriadku, hoci sa tak lekárke mohla javiť. Môj otec mal presne rovnaké príznaky a tiež mal lepšie a horšie dni. Keď mal lepšie, bol takmer, ako vždy, dalo sa s ním normálne rozprávať. Keby bol vtedy u lekára, tiež by si myslel, že je v poriadku. Keď mal horšie dni, pýtal sa ma, kto som, alebo, keď aj vedel, že som to ja, pýtal sa, ako bolo v škole (mala som už po 40-tke v tom čase.) Tiež spomínal na ľudí z detstva, pamätal sa neuveriteľné veci.

autor
25. sep 2023

@lubina Ja chápem tu pamäť, len ja vidím, že proste niečo sa deje, zmena je to neuveriteľná. Ona skoro 3 roky nebola von, ak nepočítam asi 3x lekár aj to stamaď utiekla.

tomcimka
25. sep 2023

Pracovala som v DSS a keď niekto nechcel ísť k lekárovi,tak som dotyčnému vravela,že ja potrebujem ísť so sebou a či mi on/ona nechce robiť doprovod. Ľudia boli vždy ochotní ísť. Skús maminu poprosiť,či by nešla s tebou k doktorke. Predtým zavolaj doktorke a imformuj ju.

hortenziaj
25. sep 2023

Je to tak, aj naša babka je rovnaká, zabúda, už to aj sam registruje a dakedy nepovie ani súvislú vetu, ale čo bolo pred x rokmi rozpráva vcelku normálne. K lekárovi nechodí, lieky a aj mala nebrala, takže je to horšie a žiaľ časom bude musieť ísť do zariadenia

aurinia
25. sep 2023

Sú lieky na pribrzdenie Alzheimra. Urobia jej test, v akom je štádiu. Určite treba riešiť aby choroba nenabral rýchli spád ...lebo potom je ťažko....moja babka to má, má 85 ...zatiaľ si nevie len na slovo spomenúť....občas zabúda....inak je v obraze....berie lieky

autor
25. sep 2023

Ďakujem každému, budem to musieť riešiť, teda chcem to riešiť, skúsim každú radu, ktorú ste mi dali ❤️

autor
25. sep 2023

Ešte je aj to problém, že ju neviem dostať do kúpelne 😔 každý deň jej vravím, že jej pomôžem, nech sa ide prepláchnuť, lebo je teplo, vlasy umyť...tak nie, že ona sa sprchuje, keď som s dcérou von, ale vidím ju v tom istom oblečení aj týždeň. Keď to spomeniem, tak už plače, je urazená 😔

vler
25. sep 2023

Nenechaj sa vydierat placom a urob co mozes, kym jej mysel ako tak funguje, aby ste sli k lekarovi. Myslim ze tak ci onak to bude len horsie, ale spravnou diagnozou a liecbou sa tempo zhorsovania moze spomalit.

0silvia0
25. sep 2023

Nasa babka sa tak nechcela sprchovat. Otec ju musel nasilu nutit, podme babka, ziadne protesty, ide sa do kupelne. Musel to uz robit natlakovym sposobom, lebo nedalo sa s nou uz. Nesmies brat tak citlivo tie place a urazanie sa.

pralinka25
25. sep 2023

skus jej povedat ze je lepsie ked sa sprchuje ked si doma. kvoli bezpecnosti predsa len clovek sa moze smyknut alebo hocico.
k lekarovi neviem ako ju dostat. aktualne riesim nieco velmi podobne a zatial som sa nepohla z miesta. je to nesmierne frustrujuce.

namornicka
25. sep 2023

Autorka a ake stare mas dieta? Ako na to reaguje? Inac klobuk dolu ze to davas, mama cely cas doma, neumyva sa a robi ti placlive vystupy. Mozes ju zatial nechat doma samu kym si v praci alebo cez vikend vonku s dietatom.

domkakvet
25. sep 2023

Hlavne stopnut aby sa to neprehlbovalo, ak zvladne nech lusti krizovky, cita knihy a podobne veci na rozvoj.

luccija
25. sep 2023

Choď dopredu za psychiatrickou predtým ako bude mať termín v októbri a porozprávaj sa s ňou.
Môže jej dať aj iné lieky podľa stavu.Skoda ísť von by jej pomohlo ani tebe nechce robiť doprovod s dieťaťom von?

autor
25. sep 2023

Moje dieťa má 3 roky, som na dieťa sama. Momentálne nepracujem, lebo dcéra čo nastúpila do škôlky, tak je chorá a asi ma nikto nezamestná takýmto štýlom, ale o financie sa nebojím, otec dieťaťa sa o to stará, resp. prispieva aj mne pokiaľ budem môcť do práce, len neviem ako s maminou to bude, dohováranie nepomáha, vysvetľovanie tiež nie, s tou sprchou je to hrozné, cítiť to, ...ale tak je to moja mama, tak to nejako dávam, von ju ani vnučka nevytiahne aj keď ju každý deň volá von, doma sama je v pohode, ona aj navarí raz za čas, ale neuprace, to je všetko na mne, ale som doma, takže nie je problém. Krížovky nebude, lebo nevidí dobre, okuliare síce má, vymýšľa...ale pozor baby, hrá hry na PC 🙄

zanka777
25. sep 2023

Moja bývalá svokra takto presne začala nepamätala si skoršie veci udalosti ale dávnu minulosť do bodky... opakovala sa tak isto vždy tie isté príbehy... potom si už nepoznala vlastného syna... a bol to Alzheimer.... smutné veľmi... už pár rokov nie je medzi nami ale presne takto to vyzeralo čiže ja by som na 99% povedala že to je to a nie starecka demencia 🥺

daeen
26. sep 2023

Ahoj. Treba to vcas podchytiť. Tito ludia to vedia castokrat pred lekárskymi autoritami aj kamuflovat, pocas vysetrenia zmobilizuju svoje sily a vsetko vyzera v poriadku, pritom realne to tak uz davno nemusi byt. Doba lekarskeho vysetrenia je prilis kratky cas na to aby taketo veci riadne vysetrili. Skuste sa obratit na Centrum Memory.