Spoznala som muža, ktorý má problémy duševného charakteru

28. sep 2023

Pred polrokom som niekoho spoznala a sme už mesiac v intenzívnom kontakte /hlavne písomnom/. Pár dní dozadu sme boli dlho vonku a tento muž, ku ktorému aj niečo cítim, mi povedal, aké má problémy. Duševného charakteru. Tušila som niečo aj pred tým stretnutím, lebo naša komunikácia bola ako na hojdačke - raz intenzívna, inokedy ledva jedna správa za deň. Zo stretnutia odchádzal so slovami, že začne na sebe makať. Aj sa tak stalo - dva dni. Z jeho správ som cítila nadšenie, vďaku za to, že som ho vypočula a neodsúdila, pozitívnu náladu. A potom ako keby uťalo. Ledva komunikuje. Chcem byť pri ňom a pomáhať mu, ale na druhej strane ma toto celé unavuje - nevedieť, ako začne deň, aký ho bude mať. Je nepredvídateľný a neviem, ako s týmto celým pracovať. Neviem, ako mu byť oporou a pritom nestratiť samu seba.

kaktusik007
28. sep 2023

utekaj! ziadny psychiatricky pacient ti za to nestoji

vanilkovazmrzka
28. sep 2023

Bipolarny?

Ja by som do toho nesla.

Aj ked je mi to luto, lebo nechcem vyzerat ako bezcitna mrcha, aj clovek chory alebo s nejakou poruchou si zasluzi byt milovany a mat sa o koho opriet. Ale proste ked je to na zaciatku, tak by som asi vycuvala.

autor
28. sep 2023

@vanilkovazmrzka áno :-/

fodorka
28. sep 2023

Boze neni to moj ex? Sorry za poznamku ale utekaj... Nie si svata ani zachranar.... Prosim ta ak chces mat pekny zivot odstrihni sa....

autor
28. sep 2023

@fodorka to netuším, ale toľko ľudí má už dnes problémy tohto charakteru ... len vieš, ja mám spasiteľský syndróm, ktorý ma nepustí, aj keď hlava hovorí, že toto nie

vanilkovazmrzka
28. sep 2023

Tak musis si uvedomit, ze to je stav, ktory nevyriesi tym, ze “bude na sebe pracovat”. On musi pravidelne chodit k psychiatrovi a brat lieky, aby svoje stavy dokazal ako tak zvladat. To je celozivotny boj, doslova. S takym clovekom si tazko naplanujes buducnost, rodinu… nikdy sa nanho nebudes moct spolahnut. A hlave - ty ho nevyliecis. Citis sa na to?

kaktusik007
28. sep 2023

zavri spasitelsky syndrom do skrine a nenic si zivot

autor
28. sep 2023

@vanilkovazmrzka nie ... nedala by som asi tú neistotu ... neistotu, že čo bude v ten a ten deň

vanilkovazmrzka
28. sep 2023

Tak mas odpoved… mozes s nim predsa byt v kontakte, mozes mu aj pomahat, ked budes citit potrebu mu pomoct. Ale na partnersky vztah to je asi silna kava…

koniarova
28. sep 2023

Nie. V žiadnom prípade.

karamella0
28. sep 2023

Utekaj

gondulka1
28. sep 2023

Vykašli sa na nho , to nikdy dobre nedopadne. Osobná skúsenosť.. totižto my ženy máme sklon zachraňovať a veľmi nás priťahujú takýto bezbranní a citliví muži, ale je to len cesta do záhuby, lebo takýto muž väčšinou ženu úplne zničí… utekaj , kým je čas, lebo keď sa do toho žena veľmi zamotá tak už potom veľmi ťažko sa z toho vystupuje keď už sú v tom silné emócie city láska a ešte aj sex. Takýto Muz ženu rozmaze po priestore… čiže ju úplne dekoncetruje..

alickapusinka
28. sep 2023

Nie nechcela by som takého nevyspytateľného. Utekaj načo prosím ťa načo trpieť. Nikoho nezachraňuj môže ťa stiahnuť zo sebou.

marianarem
28. sep 2023

Tak.otazka je, ci sa lieci a chodi k psychiatrovi a psychologovi. Ak je kazdy den iny, tak predpokladam, ze to nema podchytene. Ja by som dala sancu cloveku, ktory by vedel so svojim problemom zit a mal by ho ako-tak v rukach. Ak by som ale videla, ze sa nelieci, pripadne chvilu ano a chvilu nie, tak s tym by som problem mala.

usla35
28. sep 2023

toto su zavazne problemy, nie je to jednoduche, ked ma niekto psychicke problemy, s takym clovekom zit, to nebude zrovna med lizat :/

lonely66
28. sep 2023

nerob mu matku terezu. znicis si zivot. vystihla to
@vanilkovazmrzka
ak by slo o to, ze to postihne cloveka, s ktorym som uz nejake roky, tak pomozem a bojujeme, ale ak sa taky ukaze este vo faze spoznavania, nesla by som do toho

viky_21
28. sep 2023

Bola som chvilu s takym clovekom. A bola som zrela na psychiatriu. Neodsudzujem ludi, ktori maju problemy ale toto ma tak psychicky vycerpavalo, ze to bolo strasne. Nalady ako na hojdacke. Nevedela som co od neho mam cakat ..

kornelies
28. sep 2023

Vyskusaj, uvidis. Kazdy vztah ti da nieco do zivota. Tento ti da ponaucenie, ze NEBUDES chciet zdielat zivot s clovekom s bipolarnou poruchou.

pralinka25
28. sep 2023

toto je marny boj s veternymi mlynmi. nespasis ho nech robis cokolvek. viem o com hovorim. presla som si tym.
okrem ineho do buducnosti to predstavuje celu radu problemov. ak lieky brat nebude bude problem, ak ich brat bude moze byt zas problem napriklad s libidom, psych. poruchy su casto dedicne .... kopec veci s tym suvisi. znici ta to casom. ozes mu pomahat, byt kamoskou ale to partnerstvo si sakra dobre rozmysli. on makat moze ako chce ale potrebuje k tomu hlavne psychiatra a lieky na cely zivot

janage
28. sep 2023

Ak máš potrebu naplniť spasiteľský syndróm pomahaj v útulku, rob dobrovoľníka v nemocnici, domove dôchodcov, decaku. Nemusíš si nutne ničiť život. A úplne vážne navštív psychológa lebo z niečoho čo máš v sebe nevysporiadane ten spasiteľský syndróm pramení

jaond19
28. sep 2023

Zdravie mas len jedno a ty si to svoje psychické nenič. On sa vie obratit na odborníkov ak chce, je svojpravny.

mikadooo
28. sep 2023

Uch ešte ani nemáte vzťah a už rozmýšľaš ako mu máš byť oporou? No, hlavne on sa musí chcieť liečiť a nie dúfať, že to nejak prejde samo... tam by som začala. Čiže nie čo mám spraviť ja, ale čo robí on pre to, aby nemal príznaky, aby vedel žiť plus mínus normálny život? A na základe toho by som zvažovala, či mi to za to stojí, vstúpiť do takéhoto vzťahu. Lebo bez odbornej pomoci a disciplíny na JEHO STRANE to bude pre teba iba zbytočné trápenie.

autor
28. sep 2023

@pralinka25 ale on ich odmieta, resp. kombinuje s alkoholom - a tuto fakt asi neni pomoci

mikadooo
28. sep 2023

Ufff viem, že odpoveď nebola určená mne, ale keď je to takto tak jednoznačne NIE - utekaj.

pralinka25
28. sep 2023

no tak to uz v ziadnom pripade. ani nad tym neuvazuj. spasitelsky syndrom vyuzi niekde ked by mal zmysel. clovek ako on by alkoho ani nemal vyslovit nie to este ho pit. nie prosim ta maj sa rada a ani to neskusaj

buberova
29. sep 2023

Určite by som nebola vo vzťahu s takýmto chlapom

akiana
29. sep 2023

Tento nekonzistentny kontakt je symptom niecoho ineho, ako “problemov dusevneho charakteru”. Kazdopadne, za mna urcite nie.

luccija
29. sep 2023

Bipolarna porucha je najťažšia ešte aj schizofrenia je lepšie udrziavatelna.Toto pôjde stále hore dole, menenie liekov život ako na hojdačke Plus to, co píšeš alkohol?v žiadnom prípade načo si chces komplikovať život?takýto človek sa zvykne neprimerane fixovať doteraz nemal potrebu na sebe pracovať?lieči sa vôbec?
Jedno veľké obrovske nie.Pracuje zvláda život?

janetinka27
29. sep 2023

ahoj, myslim, chces raz rodinu, deti? chces si ju zalozit s clovekom, ktory ma vaznu diagnozu, odmieta lieky a riesi to alkoholom?
ciastocne ti rozumiem, mam 3 velmi dobre kamaratky, vsetky tri maju podobne diagnozy, boli to moje spoluziacky, travili sme spolu roky - a aj potom mimo skoly sme mali intenzivny kontakt. cize ma velmi trapilo, co prezivali, prezivala som to s nimi. aj ked sa liecili, tak to bolo tazke. urcite by som do toho nesla, aj ked chapem aj tych ludi, ze nemozu a nechcu byt sami. dokazu zit s partnerom, ale myslim, ze trochu inym sposobom - napriklad ak partner netuzi po rodine, je racionalny, nema samaritanske sklony, nie je vysoko empaticky atd. pretoze ta to znici, pretoze ty za toho cloveka nedokazes tie stavy odtrpiet atd.

danica2711
29. sep 2023

psychické problémy má veľa ľudí, pristupujú k tomu zodpovedne, liečia sa, dodržujú životosprávu a fungujú úplne normálne. Ale od človeka, čo sa nelieči a ešte k tomu chlastá, by som utekala veľmi rýchlo