Spoločné byvanie pred svadbou

9. okt 2023

Je v poriadku si zobrať hypotéku na seba 50:50 keď niesme svoji alebo sa tomu vyhnúť ?
Alebo si kúpiť nehnuteľnosť radšej na seba ?
Dakujem za názory

martinmmartin
9. okt 2023

Dohodnite sa presne co a ako chcete a dajte to do predmanzelskej zmluvy

micusa2222
9. okt 2023

môžete si zobrať 50:50, ale v prípade rozchodu by som si všetko "ošetrila" zmluvou ...

kvetinka75
9. okt 2023

aby to bolo spravodlivé, zobrať 50:50. Aby mal každý rovnaké práva ale aj povinnosti. Ošetriť právne to, aby ste boli na tom v prípade rozchodu rovnako.

kvetinka75
9. okt 2023

@martinmmartin pokiaľ viem, u nás nie sú predmanželské zmluvy. Alebo sa niečo zmenilo?

martinmmartin
9. okt 2023

@kvetinka75 Mas a aj nemas pravdu. Predmanzelske zmluvy ako take naozaj nepozname ale pozname zmluvy co maju presne ten isty zmysel

https://ficek.sk/predmanzelska-zmluva-28091

tosomja
9. okt 2023

Ja by som sa vzala aspoň na úrade a spolu potom riešila bývanie.

dankabetka
9. okt 2023

Ahoj, my sme si to tak zobrali, ked sme kupovali byt s muzom, 50:50 , akurat ja som mala 4,5% urok a moj muz 2,8%, ... to bolo na papieri, ale realne sme platili splatku na polovicu...muz s tym nemal nikdy problem 😉, ked nam skoncil prvy fix uz sme boli manzelia a hypo sme dali zlucit...

nucky
9. okt 2023

Ak vam daju hypo...tak si byt zoberte spolu a do LV sa napiste obaja v pomere 50:50....len ak ho budete chciet predat skor ako za 5 rokov plati sa dan zo zisku z predaja (tu ma pokojne opravte, ak nehovorim spravne)...len byt spoludlznikom znamena, ze ak priatel nebude platit...je to na tebe...my sme to tak robili s priatelom, len sme spolu boli uz x rokov a mali sme spolu co to odbyvane...ak si to chcete skusit...najom je lepsia alternativa

autor
9. okt 2023

Ďakujem za komentáre.
A čo v prípade ak sa nehnuteľnosť berie napr na partnerovu rodinnú firmu ak je teda možný odpis dph z nehnuteľnosti ? Vie sa to nejako právne ošetriť ak by som sa chcela n afinancovani podieľať aj ja a byt aj vlastníčkou ?

martul
9. okt 2023

Keď sa byt berie na firmu tak vlastníkom je firma, nedá sa ošetriť aby si bola spoluvlastník.

x_mery_x
9. okt 2023

My sme brali spolocne hypo, ked sme este neboli svoji, vzali sme sa potom az ked som bola tehotna asi po troch rokoch od hypo.

mima172
9. okt 2023

My to tak máme. Byt, tj aj hypotéku sme si brali v roku 2017, svadba bola v roku 2019. Podľa mňa veľa závisí aj od ludi samotných. Viem, že ak by sme sa my raz rozviedli, tak o byt sa ťahať nebudeme ale dohodneme sa. Áno, viem, na toto sa spoliehať nedá, no toto jednoducho viem. Máme dcéru a obaja by sme na 100% hľadeli len a len na jej dobro. Čiže za mňa, ak máte pevný vzťah, tak prečo nie, choďte do toho. Svadba je veľká "vec", pre nás to nebol len papier ale veľká udalosť. Určite by som neunahlila svadbu "len" kvôli tomuto. Máš nejaké pochybnosti, keď sa toto pýtaš?

tiezjedna
9. okt 2023

@autorka nešla by som do takéhoto usporiadania. Obetovala by som financie a šla aspoň na rok do nájmu. Vôbec nevieš ako vám to pod jednou strechou bude alebo nebude klapať.

kvetinka75
9. okt 2023

@martinmmartin áno poznáme ale nie sú to predmanželské zmluvy, takže nebudem zavádzať

sissy27
9. okt 2023

ja som zástancom toho, že nehnuteľnosť má mať len jedného vlastníka. Kým vzťah funguje, tak je to jednoduché a keď prestane fungovať, tak je to ešte jednoduchšie - hneď je jasné, kto sa má zbaliť a ísť.

cacianka
9. okt 2023

@sissy27 po osobnej skúsenosti, po skúsenostiach v okolí, a po skúsenostiach tu na koni, úplne súhlasím.
Náklady na bývanie ošetriť a rozdebatovat, nastaviť pravidlá.
Prípadne každý svoj byt a 1 dať do prenájmu.

zic
9. okt 2023

@martinmmartin cital si to vyjadrenie? Nejedna sa rozhodne ani o ziadnu formu predmanzelskej zmluvy, ale o zuzeni BSM az po uzavreti manzelstva...

alickapusinka
9. okt 2023

Byt ktorý budeš spoluvlastníkom bude na firmu tvojho partnera. No neviem po rozchode/rozvode že či k svojím peniazom prídeš. Možno tak cez súd. Nesúhlasila by som s tým kúpila by som si niečo sama čo by bolo len moje nie jeho. Teraz to možno ako dobrý nápad je neskôr by si mohla mať s toho veľké problémy.

domkakvet
10. okt 2023

Urcite najskor vyskusat byvat v najme.

stanulienkat
10. okt 2023

@sissy27 jaaaaj, ale tu na koniku vacsinou kupil nehnutelnost muz a skoro vzdy si na polovicu narokuje aj partnerka. Aj ked prisla s holou ritou.😁

tiezjedna
10. okt 2023

@stanulienkat asi máš pravdu, ale pravidlo to nie je😉