Som zúfalá z bývalého

19. jan 2023

Milé ženy
Je tu prosím niektorá z vás ktorá mi vie poradiť, prípadne napísať vlastnú skúsenosť ?
Mám takmer dvojročného syna. S jeho otcom nežijem, odišla som od neho krátko po narodení syna. Naivne som verila, že sa zmení, nestalo sa.
Mali sme súd ohľadom výživného, s tým je všetko v poriadku, platí. Len stretávanie ponechal súd na našej dohode. A tu prichádza ten problém.
Dohodli sme sa na 4 dni za mesiac. Ja som mu ale mnohokrát umožnila v záujme syna byť s otcom aj oveľa viac. V styku som nikdy úmyselne nebránila.
On ale začal vyžadovať stretávanie pomaly každý deň a neraz aj v nevhodnom čase. Neraz zavolá o pol siedmej večer, že s ním chce byť, dokonca aj teraz cez zimu a že si ho ide zobrať von. A keď nevyhoviem som tá zlá čo mu bráni v styku a ubližuje tým nášmu synovi.
V poslednom čase je to už extrémne. Keď nedvíham volá aj 13 krát po sebe a vždy sa nakoniec strašne pohádame. Som z toho zúfalá a vyčerpaná.
Zvažujem, že podám návrh na súd o úpravu styku. Nemienim mu v styku so synom brániť, len chcem aby mal presne stanovené dni kedy s ním bude a vyhli sme sa konfliktom.
Mám len obavy, že ako by to súd určil. Dali by mu striedavku? Alebo len víkendy? Prípadne k tomu nejaké dni v týždni? Máte nejaké skúsenosti ako to bolo u vás?
Len dodám, že syn je v mojej osobnej starostlivosti, nikdy bezo mňa ešte nebol, dokonca je stále kojený.
Za každú odpoveď ďakujem.

amelia1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
19. jan 2023

Kojenému dieťaťu nedajú striedavku... To by ho pán táta ako nakojil? 😄

viera
19. jan 2023

@mikadooo Lenze ma skoro 2roky a nepije urcite kazdu chvilu ako novorodenec...Cize tam nebudu vidiet problem...

marysa21
19. jan 2023

Najprv sa dohodni s ním ,ako si to ty predstavuješ a ak nepristúpi na tvoje požiadavky tak mu povedz ,že to dáš na súd a bude ho vidieť ešte menej ,ako doteraz nech si vyberie ,akou cestou chce ísť.

autor
19. jan 2023

@marysa21 Dohodnúť som sa s ním skúšala už mnohokrát. Vždy to chvíľu dodržiaval a potom znova to isté. Aj dnes prišiel o pol siedmej a chcel si ho vziať. Preto som dúfala, že keby to mal súdom určené musí to dodržiavať.

marysa21
19. jan 2023

Prečo chodí tak neskoro pre syna? Práca?

autor
19. jan 2023

@marysa21 Áno niektoré dni je dlhšie v práci. Ale na dnes sme dohodnutí ani neboli, takže som vôbec nečakala, že príde. Zrazu len zavolal, že si poňho ide a nezaujímalo ho ani to, že syn práve kašle a o pol siedmej von určite ísť nemôže.

marysa21
19. jan 2023

Jeho mama ti s ním nepomôže ? Keby mu, ako matka dohovorila ,kedy by boli vhodné návštevy .

autor
19. jan 2023

@marysa21 Už som skúšala. Dištancovala sa od toho. Vraj je to náš problém ktorý si máme vyriešiť.

casillas28
19. jan 2023

Ked sa neviete dohodnut tak jedine sud...ale tipujem ze mu umoznia stretavania ovela viac..asi aj kazdy druhy vikend kedze plati a zaujem o syna javi...

mikadooo
19. jan 2023

@viera dvojročné dieťa, ktoré nikdy nebolo bez mamy cez noc a ešte sa aj kojí - sudca odklepne striedavku? Máš takú skúsenosť?

emo84
19. jan 2023

Taký istý problém riešil ,aj kolega a nakoniec po dohováraní sám dostal rozum a dohodli sa na fungovaní obidve strany .Náhodou ťa nekontroluje takto cez malého ?

katuskamala1
19. jan 2023

Skus pohrozit, ze bud si spravite vy dohodu kedy bude so synom on i ty alebo pojdete na sud a bude striedavka (co isto bude, nebudu kukat ze 2r je kojeny) ale zbytocne vydavky na sud a tahanice. Navrhnite to spolu, na papier nech je to ozaj spravodlivé. Je skvele, ze chce byt so synom aj skvele je to, ze ty mu nebranis kontaktu s nim.

kaktusik007
19. jan 2023

no v prvom rade - konecne zacni byt asertivna.

ty nie si na spagatiku - cize dohodnete si stretnutia minimalne 24 hodin dopredu. Pisomne.

Nechces dat syna? Nedas, akurat odpises - je mi luto, uz mame program. Dalo by sa ti vtedy a vtedy?

proste si toho magora musis upratat. Ziadna uprava styku - teraz je to po DOHODE s matkou, tak sa zacni s nim dohodnut. Ze sa mu to nebude pacit? JEHO problem. Nech navrh na upravu styku da on.

kym mas dieta takto, ze po dohode s matkou, to TY rozhodujes kedy a kde sa stretne otec so synom.

ja nerozumiem, ze si to nechala takto zajst daleko.... Zvoni 13x? dvihnem iba raz a aj to poviem - daj mi to mailom. chce stretko? neviem ci budem moct, posli mail a pozriem do kalendara, mame tam asi nejaky program.....

a to najdolezitejsie ------ nic konkretne nespecifikovat. Mam program a bodka. On je ex, jeho je trt makovy aky program mas ty so synom, aj keby to bolo iba pozeranie telky doma --- je to program s dietatom.

hlavu hore a zacni uz byt asertivna, nech ti takto neskace po hlave

autor
19. jan 2023

@emo84 Áno neustále, chce vedieť kde a s kým sme boli, presne čo sme robili, kam pôjdeme a s kým tam budem. A keď mu to nechcem povedať tvrdí že musím, pretože má právo to vedieť.

kaktusik007
19. jan 2023

tak po tomto prispevku je to jasne --- iba ta chce sikanovat. A to bude robit kym mu to dovolis.

tiez mam debila ex - takze ako pisem vyssie - jednoduche strucne vety, ziadne rozpisovanie. Komunikacia mailom, nie telefonicky. Proste mu nedvihsj telefon - potom o par hodin posli sms ze prepac, co si potreboval?

komunikacia vyhradne o dietati

do roka som upratala takto psychopata, ak tvoj psychopat nie je, upratany bude do troch mesiacov

som_realistka
19. jan 2023

Skus sa s ním najprv kľudne porozprávať, sudca sa vždy pýta, či ste sa pokúšali dohodnúť, a druha vec, daj upraviť styk dieťaťa s otcom súdne, a ja som mala a mam stále dcéru v osobnej starostlivosti, a otec ma neo medzeny styk, ale, ak s ňou chce byť musí sa ohlásiť 24 hod vopred. Inak mu nemusimvyhoviet

emo84
19. jan 2023

A nechce sa on náhodou vrátiť k tebe ? A cez syna ťa stále otravuje a hľadá cestu k tebe .

viera
19. jan 2023

@mikadooo Citaj s porozumenim....Reagovala som na kojenie...Ze tam nebudu vidiet problem, keby chcela argumentovat ze ho koji....

autor
19. jan 2023

@kaktusik007 Ďakujem ti. Presne to čo si napísala sa snažím robiť. On sa len vždy potom začne oháňať tým, že ja som zlá manipulátorka, že mu vedome ubližujem skrz syna, že mu musím všetko hovoriť na všetko odpovedať a podobne. A že takým prístupom ubližujem synovi. Pritom ja mu dovolím ho vidieť, len chcem aby rešpektoval hranice. Takže ako si mi poradila budem ich musieť pevne nastaviť a nepustiť ho za ne.

mikadooo
19. jan 2023

@viera ok

autor
19. jan 2023

@emo84 On sa stále nezmieril s tým, že som od neho odišla. Neraz už mal žiarlivostné výstupy a kontroloval ma.

kaktusik007
19. jan 2023

ak ti vravi ze si manipulatorka a robi toto - manipulator je on. Tie hranice nastavit musis - uz teraz ti komunikacia s nim prerastla cez hlavu.

ty si povinna ho informovat o PODSTATNYCH veciach - teda ak ochorie, sms ze sme boli u kekara, diagnoza taka a ma atb. Bodka. to nie su info ze ci si bola so synom von, na akom ihrisku a podobne.

musis si ho upratat co najskor, ma dva roky a budes ho chciet dat do skolky --- ak sa nedohodnete do ktorej este len potom bude peklo..... a skola???? fuuu

ahhola
19. jan 2023

Myslím, ze ta cez syna týra. Ty si tým vybavená,...
Hoci je už nejaký čas po sviatkoch, možno ich prežil sam a zistil, ze nemá nikoho
.... upsss, však platím na syna, idem sa hrať na tatka, najlepšie obdeň.
Nič s tým nespravíš, ak nieje nejaký psycho, dávaj mu ho a ty si rob svoje. Len do toho vnes pravidelnosť, večer by mi nevadilo, ak potom vyvetrany lepšie zaspí. Len pozor, aby ti ho neprebral, začne ho namotavat a prídeš o neho.
Načo ho ešte kojis?

kaktusik007
19. jan 2023

inak, moj ex si tiez myslel ako len mu branim v styku s detmi - ked som mu nastavovala hranice.... aj trestne oznamenia na mna za to popodaval..... a potom mal dalsie dieta --- a po smrti zeny s ktorou to dieta mal zistil ze ci je to branenie v styku, ked si to dieta rok nevidel - jaaaaaj, jak som sa mu vtedy smiala ze tu mas, karma 🤣

emo84
19. jan 2023

Pán to má v hlave trochu rozhádzané . Ty mu nemusíš nič hovoriť a on nech zaradí spiatočku ,lebo doplatí na stretávanie so synom. Myslím si ,že inak ,ako súdom určené návštevy ti šťastie neprinesú . A po rozhodnutí súdom ,aj tak hneď neskrotne a polícia ti bude prvé mesiace pomáhať mať pokoj od neho.

kaktusik007
19. jan 2023

autorka - zvaz si, ako casto chces syna davat ex. Ako by to vyhovovalo TEBE.... s moznostou aj pripadneho spanku neskor cez vikend.... a podla toho smeruj komunikaciu. ty si musis zvazit, kolko hodin je OK aby bol s nim - pricom presne ako pise
@ahhola - aby to zase nepouzil proti tebe..... 10 dni v mesiaci sa inak uz povazuje za formu striedavej starostlivosti ---- to aby si nahodou neprepiskla ;)

autor
19. jan 2023

@kaktusik007 Presne toto, že on tie hranice berie ako obmedzenie a úmyselné naprieky.
Ako si ustála ten tlak a jeho reči?

kaktusik007
19. jan 2023

jeho reci dnu a von - neriesila som, nereagovala som. kym boli ustne. na mail plny blbosti som reagovala - avsak komunikovala som iba vecne

ak volal ze chce deti hned - ak sa mi to hodilo, dala som, ak sa mi to nehodilo / alebo som ho iba nechcela vidiet / nedala som... ale vtedy som mu vzdy navrhla nahradny iny termin, aby to nemohol pouzit proti mne ;) casom sa naucil pisat mail....

ono snazila som sa mu telegony nedvihat... ked potom pisal mail, odpisala som ze prepac, mam telefon na tich kvoli detom/ nemala som ho pri sebe / zabudla som ho..... alebo som vecer odpisala sms - prepac, co si chcel? ak sa okamzite rozhodol volat, nedvihla som mu a oba som idpisala - uz som velmi unavena, idem spat.

telefon ma take ze tichy rezim ;) alebo vie priradit inu melodiu ku konkretnemu kontaktu --- dnes je tolko moznosti ;)

my sme mali potom casom uz upraveny styk, bol taky ako som rozhodla ja - takze potom uz sa to vyrazne zlepsilo. ale teda my sme boli manzelmi a styk upravovali zaroven so zverenim do starostlivosti, peklo bolo kym som ich este zverenych nemala... som vzdy trpla ci mi ich dovezie naspat...

tebe radim skusit si ho upratat bez upravy styku --- to ti ako matke dava viac volnosti. lebo ak si styk upravite na kazdy druhy vikend --- ak je takyto, kym bude mat zaujem o dieta / resp kym bude mat zaujem robit ti zle / bude tvoj zivot riadeny parnym / neparnym tyzdnom.... oslavy v celej rodine, dovolenky, navstevy, dokonca u nas aj jedna svadba v rodine sa prisposobovala na vikend kedy boli deti u mna lebo ex nesuhlasil uz len z principu ze zmenit vikend....

mne ex si prestal bravat deti ked zistil ze v case, kedy ich mal, som bola s kamoskou na welnesse --- odvtedy si uz deti nebraval pravidelne, len zriedka a teraz ich ma asi 3x do roka.

kaktusik007
19. jan 2023

takze zaklad je - zamysli sa ako to chces... a ries aj prazdniny, vianoce..... pre mna bolo nepripustne aby deti boli v striedavke a aby na stedry den neboli so mnou - takze sudne ich mam od 21.12 do 26.12 rana, napriklad. a on potom az od 26.12 do 2.1. a tak ;) skus sa zamysliet, akoby bol syn skolakom --- lebo vykryt jul a august nie je sranda.

a potom, ked si das dokopy ze ako to chces ked bude skolak na 1 stupni ---- vyskrtavaj dni a uberaj ich -- az prides k aktualnym dvom rokom a 4 dnom v mesiaci..... proste aby si ty mala predstavu, ako chces rozsirovat styk postupne ako bude syn starsi a rast..... a toho sa potom drz