Som zlá matka?

24. sep 2023

Ahojte, strucne predstavenie..mam narocnu pracu, siedmacku a prvacku s lakhou ment.retardaciou takze kto vie, vie si predstavit ako narocna je pre nu skola..a zial muza, ktory zial to s nami vzdal (to by som tu nechcela rozoberat)a tak som na vsetko sama….kaDy den sa snazim nieco malo upratat, aby toho nebolo vela, v tyzdni nevarim kazdy den a teraz moja otazka…starsia dcera 1-4 medzi najlepsou 3 v triede, na druhom stupni pribudla 2 z mat a sjl..v 6 to uz bolo velmi na hrane s 3kami…a teraz ona ma zvladtnu povahu a tak nejak ze sa mam s nou ucit..neni blba,len leniva,bez zodpovednosti,sebecka po otcovi…matiku prestava chapat, sjl sa jej necjce ucit, ostatne ako tak sa sama nauci ale poslednu dobu chce moju asistenciu netusim preco ked v 6 mala same 1 z tych vied…dnazim sa ju viest k zodpovednosti, ked nechape MAT vysvetlim ale toz si to nepamatam ani sjl takze sa to musim “znova” ucit..:ked jej poviem ze proste k matike si musi sama sadnut a pocitat do blba ked vie postup tak ss nahneva ze jej nechcem pomoct (pritom postup vysvetlujem stale)ale chce snaf este aj nasobolku aby som za nu pocitala..sjl toez uz je toho viac to jej vravim ze to si nrjak musi sama pomcot so spoluziackami atd..no a ona mi vycita ze sa s nou nechcem ucit ze jej nepomozem..a ja neviem..pomahate takto starym detom?ja mam toho vela sama zo sebou a s mladsou a tiez som len clovek.len ona ma taku povahu ze normlane mam potom vycitky…keby mala diagnozy nepoviem alr nema, keby mala nejaku chiziadostivost v sebe ako som mala ja ale nema.hned povie ze jej zle znamky nevadia a ze su to jej znamky a ze no a co?ze ja jej nepomzoem tak co…neviem ci sa mam rozkrajat alebo co..

simik22
24. sep 2023

Tak jej zariad doučovanie.

autor
24. sep 2023

@simik22 ano cakam na odpoved od jednej pania

azzflo
24. sep 2023

Pozri, chapem ze to mas sama tazke, ale ona nemoze za to, ze sa na vas jej otec vykaslal a ze ma "narocnejsiu" sestru. To je zial hlavne tvoj zivot a tvoje rozhodnutia, respektive jej otca. Toto mi pride proste len ukazka toho, ze ty sa zrejme musis asi venovat praci a dalsiemu dietatu, co je uplne pochopitelne, ale jej chyba tvoja pozornost a pritomnost a vidi, ze zrovna toto na teba funguje. Mozno ma aj "blbu" povahu, zaciatok puberty atd., ale nemyslim si ze to je podstata vasho problemu.
Ak ti ide o znamky, najdi jej doucovanie, hoci aj nejakeho sikovneho ziaka z vyssich tried, nech si s nou prejdu comu nerozumie. Ale ak si sama nenajdes nejaky cas na nu, najlepsie osamote len vy dve, tak si casom najde zase iny sposob ako tvoju pozornost ziskat a vekom sa budu tieto sposoby podla mna len zhorsovat.

vanilkovazmrzka
24. sep 2023

Mne sa zda, ze jej ide skor o tvoju pozornost, kedze prirodzene sa asi viac venujes mladsej… ale mozem sa mylit. Moznoze by bolo fajn vysvetlit jej, ake ma v zivote stastie, ze nema zdravotne problemy, a zapojit ju do toho, aby sa aj ona venovala mladsej sestre. Vsak mozte mat nejake aktivity vsetky spolu. Pripadne mozno ma nejake ine problemy, nez len samotne ucivo. Rozpravate sa o osobnych veciach? Ste “kamaratky”?

autor
24. sep 2023

@azzflo dalujem za odpoved,takto cas si na nu najdem to nie ze nie, len mam pocit ze to potom zneuziva a samej sa jej nic nechce.len to zatvori s tym ze to nevie..napr.kazdy den som jej vysvetlovala jedno ucivo,stale dokola a raz ma bolela hlava som povefala ze o hodinku, no ja som zdrirmla a ona utiekla von a potom dostala 4 a ze to moja chyba..pritom postup som jej donekonecna vysvwtlovala len zial poploetla sa v nasobilke..len to musi uz sama vediet

autor
24. sep 2023

@vanilkovazmrzka ano snazim sa,ale je neskutocna povaha narocna, po otxovi,puberta s nou triesla, napriklad doma nechce pomoct s nicim,ked jej povoem aby utrela riad co sa neda dat do mycky tak ho neutrie ani po tretom upozorneni..taktiez necjce vysavat povie ze mam robota ano ale nie vsade sa dostane a tiez ked poviem utri prach jej odpoved ze ona ho tam nevdii a tak tam nie je..takze veľi tazlo s nou, hned s ofuci naduje a ide do izby..

vanilkovazmrzka
24. sep 2023

Tak trpezlivost jedine… a za nedodrziavanie tvojich pravidiel nejaky adekvatny trest.

autor
24. sep 2023

@vanilkovazmrzka no takto som to zavidrla a ide si svoje..za neupratanie izby mala trest..mala vystup ze no a co je to ejj izba…

zuzitko74
24. sep 2023

Nie je to jej izba. Je to tvoja izba v tvojom byte, za ktorý ty platíš účty. Ona v nej býva, lebo je to tvoje dieťa, ale upratovanie je aj jej povinnosť a ak to nevie pochopiť, trest, alebo nejaké obmedzenie si zaslúži.

autor
24. sep 2023

@zuzitko74 tiez si myslim,ved dostala…a teda nepacilo sa jej to

zuzitko74
24. sep 2023

Nie si zlá matka...ale ani tvoja dcéra nie je zlé dieťa. Len si zrejme vybrala genetického čierneho Petra (píšeš, že niektoré negatívne vlastnosti zdedila po manželovi) a je vo veku, kedy sú deti v rebélii a bojujú so svojimi rodičmi. Treba si uvedomiť aj fakt, že puberta je pre dieťa náročná záležitosť, nielen hormonálne, ale aj psychicky, energeticky a imunitne. Dieťa je z rastu a prestavby organizmu fakt vyčerpané, samozrejme, že je potom ,,lenivé" a nič sa mu nechce. Treba od dcéry vyžadovať dodržiavanie pravidiel, ale zároveň aj mať pochopenie.

vanilkovazmrzka
24. sep 2023

Tak na to, aby to bola “jej” izba, musela by za ju zaplatit 🙂 takze jej to strhni z vreckoveho, a ked nechce prist o vreckove, musi sa o svoju izbu starat 🙂

luccija
24. sep 2023

Keď si bude vyberať strednú školu tie známky budú mať veľkú cenu to ešte len zistí.Ak nechceš, aby úplne upadla budeš musieť sa učiť, dohliadať, doučovanie je super, že vybavujes.
Ona hádže jej zodpovednosť na teba a manipuluje asi nepoznám pubisa, ktorý to neskusa.Nie si zlá matka, ale nemôžeš sedieť pri nej.

1ivanka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
januska12323
24. sep 2023

Zariad jej doučovanie. Domáce práce rozdeľ medzi všetkých: každý deň bude mať niečo na starosti ona, mladšia aj ty. Po splnení odmena, nesplneni trest.

deti95060810
24. sep 2023

zlá matka... neviem posúdiť ....😉
blbá otázka - blbá odpoveď.
ja som sa s deťmi musela učiť celé roky. ešte v 9 ročníku min. rok som s dcérou písavala monitor a prijímačky z min. rokov - lebo naša škola sa na to celé vykašľala. triedny povedal deťom že monitor je blbosť a bolo vyriešené. a pritom sú školy kde monitor do úvahy berú. - aby si rozumela , nejaké body za monitor dávajú... a tak bodík ku bodíku ...😉
venuj jej čo najviac času, najmä mat. a sj. na ostatné predm. keď už aj nebudeš skúšať .
na nete si nájdi matykár - you tube ... to ti pomôže, ujo vysvetľuje učivo.

mira0611
24. sep 2023

Ahoj, pozri sa 7.rocnik je najtazsi, najviac ucenia a deti su unavene z rastu, okrem toho ich zacinaju bavit priatelia, chlapci a ucenie je nudne.
Na youtube je online vysvetlivka uciva z matiky, MaTYkár, tak sa vola ten sympaticky ucitel, ktory dobre vysvetluje, doucovanie je drahe, pozrite si videa, z daneho uciva to Vam urcite pomoze.
Ked si ich dcera nepozrie, tak si ich pozrite spolu, popripade jej to pusti v obyvacke kym upratujes, aby si mala istotu.
Objednaj si zbierku uloh z matiky a sjl pre 7.rocnik napr.z martinusu, aby si nemusela vymyslat ulohy.
Najviac problemov a hadok som mala so synom v 7.rocniku, vtedy mi najviac opovrhoval...tento rocnik bude tazky, neboj sa v 8.rocniku je to lahsie.
Toto mi povedal aj kolega, on ma o rol starsiu dceru, a mal pravdu 7.rocnik bol najtazsi.
Sem-tam som mu musela dat aj trest, lebo si uz panko myslel, ze si moze robit co chce. On ma len prava a povinnosti ziadne.
Ked neodovzdal telefon, tak som zavolala do orange nech mu docasne deaktivuju kartu, vybrala som sim kartu z wifi routera ... spamatal sa vzdy do 2 dni, zabralo to asi mesiac potom sa to zacalo znova, treba vydrzat. A nezabudni ty si matka, ona je dieta, ty si sef, ty jej davas vreckove, jest, platis oblecenie.... Ked si ju teraz nevychovas, potom sa mozes len pozerat!
Ja som s uplnym kludom povedala, dobre moj zlaty, neucis sa lebo chces hrat online hry a skola je hlupa, a ty sa nemas cas ucit. Tak dostanes odomna cas na ucenie a vybrala som sim z wifi routera, potom co sa naucis bude znova net. Siel sa durdit do izby neucil sa, na druhy den som sla domov a bol nauceny, dostal okamzite späť internet.
Uz nerobim, ze tyzden ti nedam net, tyzden hento toto...to som velakrat,ani dodrzat nevedela a aj on robil vacsie dramy, akonahle sa naucil, upratal chliev v izbe, dostal spat telefon, internet, hocico co mu vtedy branilo v jeho povinnostiach.
Tak sa naucil, ze ked si spravi povinnosti, tak ma pokoj.

veselo_neveselo
24. sep 2023

Toto je aj podla mna skor volanie po pozornosti. Prosim ta, daj jej ju. Teraz na sklonku puberty ta potrebuje neskutocne. Rozpravajte sa vela o skole, o tom, co sa ucia. Nechaj ju, aby ti tie veci z matiky vysvetlila - ked si nepamatas. Tak sa aj ona nauci, pochopi, a potom to je otazka opakovania.
Slovencina detto - neskocte rovno na ulohy, ale nechaj si prerozpravat latku, z ktorej je d.u., a potom ta uloha pojde lahsie.

Ja by som teraz doucko dala skor tej mladsej, tam lahsie najdes niekoho - latka na nizkom stupni je omnoho lahsia. Len niekto s citlivym pristupom. A sance su, ze mladsia ta teraz potrebuje ovela menej ako starsia dcera (kvoli tej puberte).

domkakvet
24. sep 2023

Ja myslim, ze so siedmackou je potrebne sa aspon obcas ucit, alebo aspon cez vikendy.

autor
24. sep 2023

@mira0611 no ja som myslela ze to bude takto fungovat.ale ona mi napr v piatok povedala ze nepovysava pokial jej spat neodblokujem mobil. A tak sa aj stalo proste nepovysavala…isla som jej vysvetlovat ucivo uolne s kludom, po minutr musela uest jest, na wc, ucesat sa atd atd atd..ok cakala som vysvetlila neskor..chcela som precvicovat na to sa dvihla a odisla ze ma este aj ine ulohy.:ok..potom chcela vyskusat po 30min uz som bola unavena, zabudla som jej dat jednu otazku z uciva,co som pojladala ze vie lebo to je opakovanie..rozculola sa ze na co sa to ona cele ucila ked som nedala jej poslednu otazku🙈🙈ze strata cadsu..zostala som v soku z tejto reakcie lebo sa ucila na pisomku…
Mobil som jej povedala ze odblokujem ak sa bude vediet spravat a pripravovat do skoly..kasle na to. Pride zo skoly oduta hned zacne kricat ze potrebuje mobil a ked jej zapnem eduoage na pc tak znova nastvana lebo mob chcrla na inr nez na edupage..peoste tazko je s nou..nicoho si nevazi,ja uz neviem co s nou..

autor
24. sep 2023

@veselo_neveselo dnazim sa s nou vela rozpavat no alo pubertiacka ma opalkujr ze nema cas a necjce sa jej rozpravat a podobne…

autor
24. sep 2023

@deti95060810 no prave mat a sjl..ak ked ja chcem tak je otravena a po 5min to vzdava vzdy sa pohadamr a je vystarane..😕ide sa radaej ucit vsetko ostatne

anketkarka
24. sep 2023

No mne sa zdá drzá a skúša čo jej ešte prejde a ako si vynútiť pozornosť. Mne by mohla povedať, že kým neodblokujem mobil, tak neurobí. Jasné, že by nemala aj pár dní mobil, kým by nepovysávala. A ja sa svojmu dieťaťu neprispôsobujem, kedy ono si nájde čas na učenie sa s ním. Ono sa potrebuje naučiť, ja mu pomáham. So mnou by určite nezametala.
Keď má chuť so mnou hovoriť, tak som tu, ale vnucovať sa nemá význam. Je to ich svet.

gleep1
24. sep 2023

So mnou sa rodiča nikdy neučili a domáce úlohy som si nikdy nerobila, tým myslím nikdy, neznášala som ich, učiť sa ma v škole a mimo školy sa ma človek venovať tomu, co napĺňa jeho vnútro, to bol vždy môj názor... Prvý stupeň samé jednotky, potom 8 ročný gympel, tam aj dvojky, v strede gymplu nam zmenili učiteľa na matematike ktorý nevedel nič vysvetliť a tým ze ja som sa doma neučila tak ak nevysvetlil smola, nevedela som, zaviedol nám že každú stredu budeme písať písomku lebo to tak je v nejakom zahraničí, mala som na vysvedčenie 4. Dovtedy kým ho nevymenili som mala samé jednotky a chodila som na matematické sútaže a matika mi vždy išla, ja som ale odmietala sama doma robiť prácu co ma robiť učiteľ, známky boli pre mňa vždy výsledok učiteľa a nie môj výsledok, tak to vidím aj doteraz. Potom nám začali labaky z fyziky (chodila som na matfyz gymel) kedy nás každý týždeň skúšala, na tieto Labaky sme sa ale mali pripraviť sami doma, čo som zas odmietala lebo to nie je moja práca sama sebe vysvetľovať učivo. Na vysvedčení za 4 aj keď bežné známky z normálnych hodín som mala dobre a kým nám začali labaky som mala z 2.
Noo a pred menom mam MVDr. titul, ďaleko vážnejší a úspešnejší než dievčatá co sa doma poslisne učili a nabiflene mali samé 1.
Som rada, že moji rodiča sami videli, že som veľmi múdra a ze to, akú mám na vysvedčenie známku nie je moja vizitka ale vizitka učiteľa, čo sa ukázalo aj na predmetoch ktoré ma vôbec nezaujímali ale učitelia boli dobrí a mala som tam dobrú známku, jedna táto učiteľka ma dokonca považovala za biflosku lebo som stále všetko vedela ale nie preto ze som sa doma drvila ale preto, lebo ona bola super skvelá učiteľka angličtiny.
Ja by som dieťa do učenia nikdy nenutila, s dieťaťom mimo prvého ročníka by som sa nikdy neučila a s tým, že sú to jej známky a jej život ma pravdu, ty nemáš byť čo zodpovedná za jej školský úspech alebo neúspech, doma nech sa sústredí na to co ju baví a na predmety co potrebuje k tomu co chce v budúcnosti robiť. A možno bude umelec. A možno bude doktor co matiku nikdy potrebovať nebude tak nech sa zaujíma o biológiu a z nej nech ma 1 a nie ze doma bude hodiny tráviť za debilinou co v živote nebude potrebovať. Toľko k tomu a môj názor, viem ze takýto názor je veľmi nepopulárny lebo rodiča dobre a zle známky na vysvedčení berú ako svoj vlastný úspech alebo neúspech co je strašne strašne zle a ja nemôžem byť rodičom viac vďačná za to ze ma nechali na pokoji lebo vedeli ze to co budem chcieť v živote dosiahnuť dosiahnem aj so 4 na vysvedčení z niečoho co vedeli ze potrebovať nebudem a ze to ani nie je moja vizitka keďže vedeli ze môj prospech a pochopenie Problematiky na matike sa zhoršilo výmenou učiteľa, nie zmenou mojich učebných návykov.

autor
24. sep 2023

@anketkarka ved prave aj mne sa zda drza a nevdaxna..preto som zalozila tuto diskusiu ci je chyba u mna a som tak hrozna ako ona vravi alebo ako to je..nemam to kde ako porovnat neviem ako sa spravju deti v tomto veku k svojim rodicom..ja mam pocit zezdedila manipulatorstvo a sebeckost od svojho otca 😕

gleep1
24. sep 2023

A inak pozri si pigmalion efekt a sebanaplnujuce proroctvo, toto co tu píšeš ze zdedila manipulatorstvo a sebeckost po otcovi je pre mňa až strašidelné, ak ju tak uvidíš tak taka bude, ale na základe tvojho správania a tvojich predsudkov kedy všetko čo by ti ukázalo opak budeš ignorovať a všetko čo ti potvrdí tvoju verziu že zdedila tieto negatívne vlastnosti bude budeš brat na velku váhu.
Ak vedľa svojho otca nevyrastala a nevidela ho na vlastné oči manipulovať a byť sebcom tak, že kognitívne chápala co robí, tak nič nezdedila!!! Dedí sa povahovo veľmi málo, to co ľudia vravia ze je celý otec alebo mama a môžu za to gény je Psychologický bullshit, tie deti to nezdedili genami ale odpozorovali! Dedí sa len základ najväčších piatich osobnostných vlastnosti a to je : neurotizmus, otvorenosť voči skúsenosti, intro/extrovercia, prívetivost a svedomitost. Napríklad ak je malo svedomita tak nikdy nebude robiť domáce úlohy tak ako človek co je svedomity. Je to zdedena psychologicka črta a podla komentáru co som písala vyššie je jasne, ze moja svedomitost je nízka, nijako mi to ale neublížilo vo vzdelaní a kariernom raste lebo v skutočnosti svedomitost nie je veľký ukazovateľ pracovného úspechu. Nájdi si niečo o big 5 personality traits, toto sú skutočne jedine vlastnosti ktore sú geneticky podmienené a aj tak nie na 100% geneticky podmienene a dá sa s nimi hlavne v rannom detstve pracovať ale s takou svedomitostou dokáže vedome velmi úspešne pracovať aj dospelý človek. To ako vidíš svoju dcéru jej veľmi ubližuje a mala by si s tým okamžite prestať, nič také co píšeš po otcovi nezdedila, naozaj si prestuduj ten pigmalion efekt a samonaplnujuce proroctvo, aby si nebola prekvapená že z tvojej dcéry bude to co nechceš nie preto lebo taka ja ale preto, lebo si jej ty určila že taká bude 👎

januska12323
25. sep 2023

Cvičí s tebou lebo nie je jasné kto je doma šéf. Dohodnite si pravidlá a tie potom dodržuj. Nepovysava kým nezapneš net? Nie, ja nezapnem net kým si nesplníš povinnosti. Neuč sa s ňou, ona sa má sama učiť, ty ju len vyskúšaj keď nevie môže pokračovať.

anketkarka
25. sep 2023

Každé dieťa sa rodí sebecké a na začiatku mama sa musí postarať, lebo je neschopné prežiť. Ale potom je na každej mame, aby dieťa naučila, že sú aj iné bytosti a nie ono je stred vesmíru na pustom ostrove a všetko a všetci majú byť len pre neho a podľa neho. Mama je tu aby pomohla, ale nie preto aby bola človek čo mu všetko splní a len jeho potreby sú dôležité.