Som vo vzťahu s mužom, ktorý bol pár rokov dozadu hospitalizovaný na psychiatrii

16. aug 2024

Dobrý deň. Chcem sa poradiť, či niekto z vás má s takýmto typom človeka skúsenosť.
Niekoľko mesiacov som vo vzťahu s mužom, ktorý bol pár rokov dozadu hospitalizovaní na psychiatrii. Nepovedal mi čo mu zistili, len to, že mal halucinácie a bludy a bol liečení antidepresívami. Vsimam si na ňom, že niekedy neprimerane reaguje, sám od seba sa rozplače. Hádame sa pre jeho kamarátku, ktorú si za každú cenu obranuje, mňa to psychicky vyčerpáva, pri hadke za rozplače, hovorí, že je psycho a že má ľutuje. Potom ma na háku každého, neviete sa mu dovolať, potom vám jak nenormalny začne 20krat vyzvanat. Tými hádkami sa to už zhoršuje a hlavne mne. Už neviem či to je tak dobrý herec, ale už mi leze na psychiku. Na kamarátku nedá dopustiť je bezchybná, ako mu ona rozumie.

doriiis
16. aug 2024

A načo si s ním? Pošli ho kade lahsie

pribinak
16. aug 2024

Načo ti je takýto chlap?

pralinka25
16. aug 2024

neries jeho. ries seba. a pre vlastne dobro od neho utekaaaaaaaaaaj. nie len kvoli psychatrii ale aj kvoli kamaratke. a aj buducnosti. tento vztah nema inu perspektivu. rodina deti - tam neprichadzaju do uvahy. to by bola tvoja zahuba

moonlight1210
16. aug 2024

Tak sa rozid. Preco ochotne trpis? Lebo sa ho nevies vzdat?

Nie, nikto neoceni, ak sa obetujes a vydrzis. Ani on nie. Diplom Martyrka roku si budes moct akurat zaramovat a zavesit na zachode.

Ta kamoska ma aspon rozum. Bavi sa s nim, ale drzi si ho od tela. Lebo vie, ze vztah s nim je peklo.

Tak prestan bojovat, aby bol len tvoj. Lebo ked to dosiahnes, spoznas vsetky kruhy jeho pekla.
Nechci, aby clovek ako on, mal pozornost len pre teba. Lebo skoncis na AD aj ty.

alickapusinka
16. aug 2024

Zbytočne zabity čas s takým človekom najdi si zdraveho chlapa ktorý je v poriadku.Toto je následok psychickej choroby.Neskôr začne vydieranie plač že sa zabije a psychický ťa zniči skončiš na liekoch.Skonči tento nefunkční vzťah a nech ide za kamarátkou tam nech sa s ňou stretava.Utekaj kým je ešte čas.

h2
16. aug 2024

Ja chápem, že za duševné ochorenie nemôže, ale ja osobne by som na toto nemala nervy.

la_dolce_vita
16. aug 2024

Suhlasim s babami, to nie je vhodny partner do zivota, hoci nemoze za to. Ine je ochoriet neskor pocas zivota, ale tu je lepsie zist z kratsej cesty. Navyse ta kamoska.. co to ma znamenat? Tak nech su spolu, ked si tak rozumeju.

cacianka
16. aug 2024

toto ti treba :? nie je úprimný - nepovie ti hlavný zdravotný problém - teda psychický, lebo je rozdiel byť hospitalizovaný z nejakej rodinnej traumy, po úraze, pracovné vyhorenie,
alebo po drogách, a tomu podobných excesoch .
má veľké výkyvy nálad, jeho život a s ním aj tvoj je ako na hojdačke, že ani neviete čo sa deje, kde je,
a ešte kamarátka ktorá je na piedestály viac ako ty.
žena, spamätaj sa či chceš ďalšie takéto roky, ktoré sa budú len a len zhoršovať

domkakvet
16. aug 2024

Tak ho posli za jeho bezchybnou kamaratkou a utekaj od neho prec.

egonsk
16. aug 2024

mozno schyza, mozno nieco ine... ale ked sa mas uz teraz trapit, neviem ci budes spokojna iba ked uspokojis len svoj trpitelsko-spasitelsky komplex, lebo popravde ina zena by si povedala, ze trapenia v zivote ma dost a radsej si vyberie nepokazenu hracku ako pokazenu a opravenu izolepou.

kvadrinkaaa
16. aug 2024

Život mas len jeden a nevies aky dlhy, tak nezabíjaj čas trápením sa s takym chlapom…nech sa da liečiť alebo nech si nájde seberovnu.

vilma7
16. aug 2024

Ukončí skôr ako budeš zbytočne strácať čas.

januska12323
16. aug 2024

Keď sa s ním nerozídeš zachviľu na tej psychiatrii skončíš ty

danica2711
16. aug 2024

veď ho pošli za tou dokonalou kamarátkou, čo ťa pri ňom drží?

laurika999
16. aug 2024

Ukonči to. Zíď z kratšej cesty. Lebo Ťa ťahá dolu.

sfinks
16. aug 2024

@laurika999 super si to napisala, radsej utec pred problemom ... z kratsej cesty ...

hopsas
16. aug 2024

Nie každý zvládne vzťah s človekom ktorý mal alebo možno ešte aj má.psychicke problémy..na to musíš byť silná vyzretá osobnosť aby si to zvládla takže - si?

vlastnynazor
16. aug 2024

Si po sebe precitaj, co si napisala a sprav rozhodnutie, ako keby to pisala tvoja kamaratka. Co by si jej poradila?
Dokial nemas ty psych.problemy, tak si najdi niekoho s rovnakou psych.situaciou, aku mas ty. On ta akurat stiahne do depiek a zneistovania tvojej vlastnej hodnoty.

margotka17
17. aug 2024

Tak to skončí. Povedz mu, že mu praješ všetko šťastie sveta s tou kamarátkou a že ty si už pôjdeš svojou cestou. Viac to nerieš, nevypisuj mu, nevolaj, veď ak ti to ubera na energii, zbytočne sa budeš trápiť.

berika
17. aug 2024

Ak mal halucinacie a bludy, určite ho neliečili len andidepresivami, po druhé ak ich už neberie, pomaly ale isto určite zase padá na dno. To sú nevyliečiteľné choroby, lieky by mal užívať celý život.

yosi
17. aug 2024

@doriiis To je najjednoduchšie riešenie, kopnúť chlapa do riti, vymeniť ako pokazený mixér. A potom sa čudujete, že vás ženy muži podceňujú

maminkadeticiek
17. aug 2024

Preboha ukonci to.Z tohto chlapa kuka tolko problemov,ze fakt nechapem preco si to este neukoncila.

pralinka25
17. aug 2024

@yosi ty zijes s takym clovekom? mas s nim rodinu a vybral si si toto dobrovolne? jeho psych. problemy su len cast problemov s nim. este je to aj idiot kedze do vztahu taha a stava na piedestal kamosku. to do vztahu nepatri. aj keby sme odhliadli od psych. problemu.
ak by autorka chcela rodinu psych. choroby byvaju dedicne a vekom sa zhorsuju. to nie len tak. je to extremne tazky zivot. navyse on si sutorku ani nevazi ani sa o nu nestara ako by mal. tu nie je co drzat.

yosi
17. aug 2024

@pralinka25 V dobrom aj zlom, v zdraví aj chorobe. Ja som si tiež prežil svoje. Viem zase o čom hovorím. So životom sa niekedy treba aj pobiť o šťastie

doriiis
17. aug 2024

@yosi ...môžeš sa na môj názor hnevať koľko chces,ale partnera si vyberáme aj na základe jeho psychického stavu a génov,ktoré môže odovzdať potomstvu.A tento chlapík nič dobré odovzdať nevie.Ani psychicky,ani morálne.

yosi
17. aug 2024

@doriiis Ja sa nehnevám, len keď niekoho vraj ľúbime, tak ho nemôžeme len tak vymeniť ako nepotrebnú vec. Je mi smutno koľko žien tu len tak mávne rukou keď život prinesie nejakú zložitú situáciu

michaela329
17. aug 2024

Úprimne - tu je jeho hospitalizácia najmenší problém. Veď vy nemáte pekný vzťah, trápite sa obaja.

pralinka25
17. aug 2024

@yosi ked sa nieco take ako psych choroba stane neskor je to ine ale ine je si to dobrovolne vybrat a dat dalsim generaciam geny a aj ten zivot. viem velmi velmi dobre co je to zivot s psychicky chorym clovekom. a nie, toto bezne clovek nezvladne. to nie je boj so smutkom, nezdarmi. taka diagnoza zasahuje uplne do vsetkeho ak sa nelieci je to zivot ohrozujuci stav a nemusi byt zivot ohrozujucim stavom len pre samotneho choreho cloveka. nevidis na spravach ako zeny vezmu na druhy svet so sebou aj deti? ako muz vyvrazdi celu rodinu lebo? .... je toho vela to sa tu pisat neda. to nie je v dobrom aj v zlom. to nie je bezny zivotny problem ktory sa da vo dvojici zvladnut. ja som zazila napriklad shyzofreniu ktora odrovnala nakomplet celu rodinu.
psychicka porucha nie je nieco co vyliecis. to je na cely zivot a lieky maju zas kvanta vedlajsich ucinkov kvoli ktorym ich samotni pacienti nechcu a potom to je zacarovany kruh. neviem kolko toho o tychto diagnozach vies a neodpovedal si mi ci si si ty dobrovolne vybral takeho cloveka za svojho zivotneho partnera. ale skusku z psychiatrie tu robit nebudeme. je to cely vedny odbor. mala som tu cest urcitu cast studovat a teda co to o tychto chorobach viem.
a tiez premyslam ci by si vzal za zenu niekoho kto stava svojho kamosa na piedestal, je pre neho prioritou a k tebe sa chova ako krava. isto by si sa hrnul do takeho vztahu a prekonaval prekazky. vsak mozno sa zmeni a kamosa odsunie, alebo ta zazracne zacne milovat. precital si si vsetko co autorka pisala? co konkretne jej vztah s tymto clovekom ma dat?
ja chapem ze v dobrom aj zlom. mam manzela uz 20 rokov prekonali sme spolu kadeco dobre aj zle ale to co je v tejto teme je uplne nieco ine. to sa nestalo po 30 rokoch manzelstva. nie. a nie a nie. proste lahko sa ti pise. ale zit by si to nechcel. a pokial nezijes presne tento pribeh tak tvoje teorie su irelevantne. toto je uplne specificka situacia s ohladom na jej buducnost. toto nie je len zlozita situacia. ty nechapes co vsetko to obnasa. toto je extremne zavazne. a ano bohuzial niekedy aj ked lubime musime nechat ist. nie len partnera ale dokonca aj deti. a teda sakra dobre viem o com pisem.

beronsche
17. aug 2024

Hlavne si s takým chlapom nezakladaj rodinu..

@yosi aké v dobrom a zlom?
Je s chlapom pár mesiacov. a už teraz to škrípe? Čo myslíš, že sa stane o niekoľko rokov?
Áno, v tomto prípade tiež radim chlapa vymeniť. Život s psychickým chorým človekom nie je jednoduchý. A v tomto prípade ešte priskoro hovoriť o láske, sú spolu prikrátko.
Plus, je tu na mieste otázka, či je vôbec jeho správanie spôsobené psychickou chorobou, alebo je to taká hraničná osobnosť..

cacianka
17. aug 2024

@yosi dosť podstatný fakt je to, že sa poznajú a frajeria iba krátko. On je neúprimný, nepovedal jej o dôvode/ pôvode diagnózy, ani diagnózu samotnú.
Vie iba že bol na liečení a mal halucinácie a bludy. To mohlo byť aj z cestovania, užívania rôznych drog, alebo ťažkého alkoholizmu.
Takže fakt kvalitný materiál na manžela a založenie rodiny 👍.
Potom ta jeho prílišná naviazanosť na kamarátku. Fakt top manžel 👍
Aj tie jeho prejavy komunikácie, plaču, telefonátov .
Fakt top kandidát na manžela 👍
Za pomenovanie manžel sú môžeme dosadiť priateľ, partner.
Tak mi vysvetli , ktorá žena do zdravým rozumom si vyberie takéto indivíduum za partnera ?
Úplne niečo iné je, keď sa po dlhom normálnom čase v partnerskom/ manželskom vzťahu vyskytne choroba, ok, môže sa pritrafit skôr ako nové topánky. Ale to už majú inak vystavaný vzťah, silnejšie základy a na tých sa dá stavať aj ťažké obdobie.
Ale stavať niečo na piesku ? Iba kopček z formičky