Som v zdielanom prenájme. Momentálne je jedna izba voľná. Prišla mi sms od majiteľa bytu zatiaľ čo ja som bola v práci, že asi príde prespať jeho kamoška do tej voľnej izby tak len žeby som vedela. Podotýkam bola som v práci a mala som sa vrátiť až večer. Chápem že jeho byt ale myslím že mám právo na trochu súkromia. Mala som otvorenú izbu, na stole peniaze atď. Momenalne som v byte sama lebo jedna spolubývajúca odišla. Čo keby som mala bordel ? A príde cudzí človek do bytu. Alebo čokoľvek. Necítim sa tu bezpečne..
Za mlada, kym som ja iba zacinala pracovat a manzel este studoval popri praci, sme tiez takto byvali a teda situacia nebola ani u nas ina. My sme si vlastnu izbu vzdy zatvarali, ked sme odchadzali a v spolocnyh priestoroch nic cenne nenechavali. Bola to proste nevyhoda zdielaneho prenajmu, ale tym, ze majitel mal pravo prenajat ostatne izby inym osobam, my sme s tym nic nemohli robit. Pravo na sukromie mas vo vyhradene vlastnom prenajme, teda v tvojej izbe v byte...
Ja som takto vydrzala byvat asi 1,5 roka, nasledne sme mali uz dostatok financii nasetrenych na spolocne byvanie v podnajme. Ako dospela, by som vsak uz nikdy nevedela fungovat v zdielanom byte, je to teoreticky lepsi internat 😅🫣.
Na toto treba byt jednoducho pripraveny, ako vravis sama, máš zdielany prenájom, on ťa nemusí na to pripravovať, ta izba nepatri tebe a ocividne spolocenske priestory sú spoločenské, čiže nemáš tam nič mať. 🤔
Majitel vidi peniaze za voľnú izbu, nemusi ta informovať vopred, ale aspon ta informoval, aby si sa nezlakla, keď sa vrátiš
Poucenie pre teba, vsetko cenne v izbe a tu si pred odchodom zamykaj. Ako pise vyssie, je to lepsi internat a tam by ai tiez neodisla bez zamknutia izby
Ale to ze si v byte momentálne sama neznamená, že aj platíš za celý byt. Súkromie máš vo svojej izbe. Cenné veci, peniaze si máš nechávať tam a izbu si zamykať. Ak chceš využívať celý byt sama tak si zaň aj zaplať. Potom si môžeš nechávať bordel a peniaze kde len chceš
Mas poucenie, ze treba udrziavat poriadok tak aby mohla kedykolvek prist neohlaena navsteva. A cenne veci odkladat a zamykat. To sa ti zide aj do buducnosti, ked budes byvat sama a vo svojom
po prvé: kedykoľvek odchádzam z bytu,,som ho ešte nenachala neuprataný,,ku mne niekto môže prísť aj o polnoci na návštevu, vždy poriadok, ....,po druhé: nenapadlo by mi nikdy nechať cennosti, peniaze , len tak, na stole...
Vykomunikuj si to slušne s majiteľom. Ak majiteľ nevidí problém a neplánuje ani do budúcnosti ohlasovať "prespávačov" skôr, tak si preventívne izbu pred odchodom zamykaj, či si v byte sama, alebo nie. Bordel v iných častiach domu - tu by som sa ja osobne fakt netrápila... Nečakaná návšteva, nečakaný stav v byte 🤷. Myslím si, že obe strany by s tým boli ok, že byt nie je v každej sekunde tiptop vyglančený.
Izbu si nevieš zamknúť?
Ešte dopisem, že keby dal vedieť skôr nech sa na to pripravím, tak ok, je to jeho byt beriem,. Ale z toho som ostala zaskočená.