Som sklamaná z ľudí

17. nov 2023

Ahojte,cítim sa niekedy,že chcem byť na inej planéte.Citim sa iná.Niekedy uvažujem,či som príliš dobrá alebo zlá,že mi to akosi s ľuďmi nejde.Neviem,či robím nejakú chybu,alebo čo.

annamalaga
17. nov 2023

Aj ja mám taký pocit, proste to už neriešim, ľuďom nerozumiem.

doriiis
17. nov 2023

Neboj nie si sama.U mňa sklamanie už dávno prešlo do roviny nenávisti a ignorovania.A to s ľuďmi pracujem.V mojom živote je tak max.10 ľudí,ktorých mám rada a ľúbim.Ostatni sú mi ukradnutí a nepotrebujem ich.
Niektorí ľudia sú fakt dobytok

marianarem
17. nov 2023

Napis nejake konkretne.priklady, co ti s ludmi nejde, mozno sa da nieco robit. Inac je nas vela "inych". Mne to sice s ludmi ide, ale taky clovek vyslovene "z mojej.planety" sa v mojom zivote objavil az tesne po 30ke, je to moj sucasny manzel.

autor
17. nov 2023

@marianarem tých konkrétnych príkladov je veľmi veľa.uviest len pár nejde😉.

nevenka
17. nov 2023

Nedavno sme s muzom pozerali jeden film. Bola tam krasna myslienka.
"Odpustit staci raz, ale nenavidiet musis zas a znova, kazdy den vynakladat na to energiu "nenavidiet", zivit zast. A to je vela prace."
Su ludia, ktori prezili koncentracny tabor, prisli o rodicov, deti, cele rodiny. A predsa odpustili a zili dalej. Snazim sa na to pozerat takto. Niekedy je to aj tak tazke, aj ked sa mi nic take hrozne nestalo.

0silvia0
17. nov 2023

Netreba riesit inu planetu. Si tu a teraz, zijes tento zivot tak energiu treba venovat tomuto zivotu a uzit si ho v ramci moznosti a najst v nom nieco pekne pre teba.

autor
17. nov 2023

@nevenka to je pekná myšlienka.Odpustam dnes a denne,len ako píšeš ,je to náročné.Najma keď,ako píšem,často sa cítim byť iná,z inej planéty,fakt.Neviem,či lepšia,to neriešim,...skrátka iná.Moj "problém" je aj to,že mi záleží,ako sa ľudia cítia a nikoho sa nedotknut a podobne.

0silvia0
17. nov 2023

Moj muz mi uz 20 rokov hovori, ze som z Gurunu, nie si nahodou aj ty odtial?😆

maranta_leuconeura
17. nov 2023

Skus psychologa, psychiatra. Mozno mas len nieco nevyriesene, mozno mas nieco nediagnostikovane, co ti brani v normalnej interakcii.
Ja som tiez vseobecne nerada s ludmi okrem zopar blizkych, no pravda je taka, ze fungujeme v spolocnosti a ta je nastavena tak, aby sme si navzajom pomahali a aby sme tak prezili, ze kazdy niecim prispeje... Zamysli sa cim by si vedela prispiet, byt uzitocna, to nemusi vobec byt denna interakcia s cudzimi ludmi, ved su aj ine profesie 🙂 mozno len treba zmenit zameranie

roja01
17. nov 2023

Vacsina ludi sa nechava ovladat vedomim, nastavenym na ovladanie, egoizmus a sebectvo, len nie na lasku, toleranciu a spolupracu.
Ja nehovorim, ze sa ma nechat clovek pre lasku k druhym vyuzivat, ale ani vybudovat v sebe nenavist a ignoraciu. To iba podporuje smerovanie tejto civilizacie, ktore vidime na kazdom kroku. Snazme sa napriek tomu vsetkemu aspon na nasej lokalnej urovni rozvijat pohodu, porozumenie a spolupracu. Asi to znie velmi naivne, ale v akych podmienkach budu zit nase deti ak aj my rezignujeme na ludi?

autor
17. nov 2023

@doriiis nuž,nerada,ale súhlasím.Niektorí ľudia majú tak diametrálne odlišní a to ukazujú v bežnom živote,ešte možno ak niečo potrebujú a majú nejaký prospech z niekoho,tak nie
@0silvia0

autor
17. nov 2023

@0silvia0 Pocit by tam bol,že ma tu vysadili😉

valeria_h
17. nov 2023

Nič neočakávaj a nebudeš sklamaná. Ľudia sú čím ďalej horší, sebeckejší, morálka a hodnoty už mnohým nič nehovoria. Vidieť to aj tu na Mk, urážky a hnusné komentáre a ešte to odôvodňujú tým , že pravda sa nepočúva dobre 😁 Ale ja nechcem byť ako oni.

0silvia0
17. nov 2023

Tak nas vysadili dve, ale ja uz som sa adaptovala, kolko mas rokov?

autor
17. nov 2023

Ďakujem kočky ♥️nečakala som toľko pochopenia.

autor
17. nov 2023

@0silvia0 41 a adaptačný proces trvá

bublinka1426
17. nov 2023

ja by som sa radsej teleportovala do 80tich rokov kde som prezila krasne detstvo...tento dnesny svet je totalne mimo.

bublinka1426
17. nov 2023

a lutujem do akej doby vyrastu nase deti.

0silvia0
17. nov 2023

Tak ja mam 49 a ludi som sa naucila mat celkom rada, beriem to tak ze kazdy mame nejaku zivotnu cestu a aj ti egoistickejsi z nas maju tu svoju skolu zivota na tomto svete. Treba si urobit okolo seba svoj mikrosvet a uzivat so ho.

ljzozv
17. nov 2023

Baby ďakujem za túto debatu, lebo som si myslela, že som jediná na svete.
Mám pocit , že čokoľvek poviem, tak to bude pochopené inak. Aj keď to tak ja nemyslím, to len ako príklad.
Som zvyknutá pomáhať, ale proti mojej prirodzenosti niekedy už nechcem pomôcť, lebo je to zneužívané a potom sa ešte ja cítim zle...
Ale odmietam zanevriet, nechcem byť taká ako ti ostatní. Ale občas je to už boj sama so sebou
Mrzí ma , že nad tým musím vôbec uvažovať 😔

aandrea9
17. nov 2023

Malo by ti záležať hlavne na tom, ako sa cítiš ty. Nečakaj, že sú všetci ako ty, budeš sklamaná do konca života. Že odpustas dnes a denne je pekná vec, ale nezabúdaj a pouc sa. Inak dnes a denne odpúšťať tiež neznie veľmi ružovo....to ti každý deň niekto ublíži?

marcellka32
17. nov 2023

Nemám rada slovo nenávidím...evokuje vo mne zlého človeka, nenávisť je zlá vlastnost
Každého človeka rešpektujem, ale nie každého púšťam do svojej bubliny

0silvia0
17. nov 2023

@ljzozv je v poriadku pomoct, je v poriadku nepomoct. Len to treba robit z cisteho srdca a ked pomoc bude zneuzita, poucit sa z toho a nenechat sa zneuzivat. Preco by mal clovek ist do pomoci s tym, ze to niekto zneuzije, ved to je blbost.
Ty si dolezita, ty sa mas chranit a stat si za svojimi rozhodnutiami. Nechcem pomoct, minule som pomohla, je to ok. Ziadne vycitky svedomia netreba.

micusa2222
17. nov 2023

@doriiis nie niektorí, ale skoro všetci..dobytok a odpad...

dadis
17. nov 2023

@valeria_h Ano, prvykrat s tebou suhlasim. Tolerancia a laska k ludom, snaha o pochopenie ludi, co nie su ako my, je zaklad.

terezka1947
17. nov 2023

Ja zažívam sklamanie z mojej cca 20r.kamaratky,teda ja som asi ten typ z Anny,kde hľadám spriaznenú dušu a všade chcem vidieť lepšie ako je a ospravedlňujem počiny a slová ľudí,čo ani nestoja o to,aby som ich ospravedlňovala. Zrejme takto aj zostanem,ale radšej byť sklamaná ako mať tvrdé srdce.
No k sklamaniu ...neviem,možno taký jednostranný vzťah to bol vždy,no teraz sa iba úplne odhalil.
Paradox je,že teraz by možno iná chcela zlepšiť vzťah,ale aj keď ja veľmi chcem,už to nedokážem posunúť sa zo vzťahu iba kamarátky.
Včera som od jednej staršej pani počula myšlienku,kt.ma dost oslovila.
Budem parafrázovať.
Keby všetci ľudia vedeli,kde je ich miesto,bol by svet oveľa krajší.
A rozviedla to....keby sme si boli vedomí svojich kvalít,vedeli by sme oceniť aj múdrosť,schopnosti a kvalitu iných ľudí. Nenadavali by sme na mudrejsich kolegov,sikovnejsich susedov,či na šéfov,od kt.n roky chodí výplata a keby nám ozaj u nich boli tak zle,odišli by sme od nich. Vážili by sme si ráno smetiarov,predavačky,kt.nam ráno predaju rožky.Ľuďom chyba pokora.
Atď,atď.....ale rozmýšľam tak o Tom a niečo na Tom bude.
Priznám však,že čím som staršia,tým sa viac držím myšlienky:správaj sa vždy milo,lebo nevieš,čo ten človek vedľa teba prežíva,nepoznáš jeho vnútorné boje.

markusrasford
17. nov 2023

Pomoc poda psychológ

salamistka
17. nov 2023

Pracujem s ľuďmi celý život a čím som staršia, tým viac sa snažím mať rada ľudí, každý z nich si nesie svoj kríž, nikomu do hlavy nevidíme čo prežíva a vlastne potrebujeme jeden druhého...treba si vážiť každého, nešíriť nenávisť a tých, ktorým nerozumieme, nechať tak...keď niekto neznáša ľudí, tak nemá rád ani samého seba....ako sa hovorí, všetci sme na jednej lodi, takže trochu tolerancie a rešpektu nie je na škodu.

jumama
17. nov 2023

Niekde to bolo tak pekne povedane - ze kazdy z nas mame v sebe Prekladac významov, ktory nam preklada, co nam druhy povedal.

A tento Prekladac vyznamov, to ti je zaujimave, ten je pre kazdeho uplne iny, dany jeho vychovou, prostredim, kde vyrastal. V konotacii toho, ze sa citis z inej planety ten prekladac dava este vacsi zmysel. Ludia okolo teba mali inu vychovu, ine prostredie, kde vyrastali... ich vyznamy su inak usporiadane. Napriklad aj v tom, ze niekoho motivovali pochvalami a niekoho hnali do vykonov a sutazivosti.... a potom naozaj uplne rozdielne chapu vyznamy viet. Rovnaku vetu dva Prekladace pochopia inak, daju jej iny vyznam.

Priklad veta: Mal by si schudnut.
> Clovek vychovany pochvalami to vnima ako netaktne buranstvo, co sa kto do neho stara a ako sa opovazuje povedat nieco na jeho vahu.
> Clovek vychovany v sutazivom prostredi zameranom na vykon: Ano a o kolko? Kedy zacnem, co mam robit aby som schudol...?

Ked by sa tito dvaja mali porozpravat, hoci obaja budu rozpravat v slovencine, stavim sa, ze vzajomne si neporozumeju 🙂 A jeden ruhemu sa hodne budu cudovat 🙂

To neporozumenie obcas nastava aj v tvojom Prekladaci, nielen v ludoch okolo 🙂 Obcas aj u nich, samozrejme. Mozno pol na pol? 🙂

Casto su to strasne strasne smiesne nedorozumenia, a ludia o nich dlhe roky nevedia. Nevedia vyznamy toho, co im bolo povedane, chapu si to po svojom a trapia sa tym, a ten druhy to vobec nemyslel tak, ako to oni chapu.

Je to prilis prekomplikovane? Ale je to tak. Casto staci ked ta nieco slovne porani, ustit sa, ako to druhy myslel. Povedat cosi ako: Ja to, co si povedal, pochopila som takto a takto. Naozaj si to tak myslel?

A ak to bol skutocne buran s cielom utocit, zranit, tak to by ta zasiahnut nemalo. Ak sa mas rada, a ak vies, kto si, nejake buranske slova to nezrusia, mozu po tebe sklznut ako hrach po stene.

0silvia0
17. nov 2023

@terezka1947 to je ta sebecka kamaratka? Myslim, ze si uz o nej pisala davnejsie. Ono problem je, ze chceme byt vzdy dobri, lebo si nechceme pokazit vztahy a nepovieme asertivne tomu druhemu do oci co si o nom myslime. Potom sa tymi nekvalitnymi vztahmi trapime roky. Aj ja som taka. Moj muz je zas uplny opak, on povie aj mojej mame co si o nej mysli a mama jeho nazor akceptuje. On nepotrebuje byt za dobreho, napriek tomu ho ludia beru. Pritom je to velmi citlivy, velkorysy a spravodlivy muz. Mozno vyzera navonok, ze ma tvrde srdce, ale nie je to pravda. Toto sa od neho ucim, nebat sa narovinu povedat svoj nazor. Za dobreho vie byt kazdy, ale za priameho malokto.
Mozno keby si svojej kamoske davno povedala, ze pocuj Jana, vzdy riesime len teba, tvoje problemy, nikdy ta nezaujimam ja a dost mi to vadi. Mozno by ste to mali vyjasnene uz davno...