Som moc citlivá?

23. dec 2024

Čavte potrebujem vas a ako by ste riešili situáciu. Ja sa považujem za celkom extrovertneho človeka alebo teda takto mám rada spoločnosť mám rada ľudí s rada komunikujem ale robí mi problém spoznávať sa s novými ľuďmi s mám podľa mňa sociálnu úzkost a ako ešte mensoa som bola skôr introvert pretože má šikanovali s proste som mala malé sebavedomie. Každopádne teraz ako som na vysokej sa to zmenilo o dosť k lepšiemu s dokázala som sa normálne rozprávať so všetkými a začínať konverzáciu. Problém je že to neviem s opačným pohlavím buď je to kvôli tomu že nemám otca tak je to pre mňa neprirodzene alebo neviem ale proste v živote som nemala muža kamaráta a ani frajera. No a teraz som sa zoznámila s jedným chalanom máme spolu robiť projekt do školy a proste bola som pri ňom veľmi utiahnuta ale vedela som že mňa to prejde len potrebujem viac času. On vsak začal do mňa vyrivst alebo neviem či si myslel že mi to pomôže alebo čo ale začal skrátka stále naraz na to aká som neskutočne tichá a že poviem ani slovo a začal to robiť aj pred ostatnými viem že ma ohovára s ostatnými a proste celé to zhoršil a teraz sa s ním naozaj nemám chuť baviť. Úplne sa kvôli tomu nenávidím pretože mi dal taký ten pocit že byť tichý je niečo divné aj keď viem že je to úplne normálne. Mali sme teraz takú "oslavu" kde sme boli zhodou okolností obaja. Bola to oslava na ktorú som bola pozvaná a nikoho som tam vpodstate nepoznala iba jeho a ešte jednu babu. Preto som bola celkom utiahnuta zo začiatku s potrebovala som sa otukat. Každopádne on hneď ako ma videl začal hovoriť že aká som ja tichá s začal si so mňa robit srandu a vysmievať sa mi za to.

autor
23. dec 2024

A ja som sa potom cítila tak neskutočne zle že som chcela ísť domov a rozplakať sa. Ani som mu na to nič nepovedala lebo ma to až zarazilo. No a teraz neviem čo ďalej pokazil mi celú náladu a budem nad tým rozmýšľať ešte strašne dlho. Čo by ste robili na mojom mieste povedali by ste mu že mi to vadí že to stále spomína alebo by ste sa na to vykašľali?

dadka1997
23. dec 2024

Ja by som s nim projekt nerobila

autor
23. dec 2024

@dadka1997 bohužiaľ nemám na vyber

januska12323
23. dec 2024

Komunikovala by som s ním len toľko koľko je nutné kvôli škole. Ak zase začne aká si tichá opýtaj sa ho aký s tým má problém, nadrzovku aj pred ostatnými.

midka
23. dec 2024

Pozri na chalana, sa nehnevaj, on len konštatuje holý fakt tvoje správanie.....on za to, aká si nemôže....očividne sama nie si spokojná s tým, ako zvládaš určite situácie ...popracuj hlavne na sebe ...buď sa zmeň...alebo sa nauč prijať...to ako ta druhí vnímajú...vieš tento chlapec je len prvý z milióna, ktorý bude o Tebe hovoriť, že si tichá....čo teda tebe tento fakt nahlas vyslovený vadí...je naivné si myslieť, že úplne cudzí ľudia pri množstve svojich problémov budú v bežnej komunikácii dávať pozor, aby Teba náhodou holým faktom neurazili...
Buď sa zmeň...alebo nauč s týmto pomenovaním žiť ....

bystrozraky
23. dec 2024

Ak sa ti dá, tak môžeš uviesť nejaký príklad, čo povedal? Hovorí to arogantným spôsobom, alebo si myslí, že je vtipný? Veľmi dôležité je, aby si si zdvihla tvoje sebavedomie. Tvoj problém tkvie v tom, že ti záleží na tom, čo si o tebe ľudia myslia. Vykašli sa na to, čo si myslia, a buď sama sebou. Nesnaž sa im zapáčiť ani vyhovieť, ak nechceš. Buď vždy priateľská, ale buď vždy sama sebou. Buď na seba hrdá, aj keď máš chyby. Tvoje chyby si váž. Práve chyby nás odlišujú od robotov a tvoria jedinečnú osobnosť, ktorou si. Na svete nikdy neexistovala taká osobnosť, ako si ty a nikdy nebude. Tak buď na to hrdá. Naprav si sebavedomie týmto videom (v angličtine)...https://www.facebook.com/reel/2030946764021915. Potom ho milo popros, nech s tým prestane, lebo spozná aj tvoju druhú tvár. Jeho reakcia na to bude možno opäť hlúpa, ale to bude len počiatočný šok. Ak pride nevhodna rakcia, tak neraguj spat, len sa nanho sebavedomo pozri a potom sa ho spytaj ci chce pokracovat. Čo sa týka tvojich interakcií s mužmi, moja rada je, že ak ich budeš mať na háku (nehľadať vzťah ani nič podobné) a budeš sa len s nimi proste zabávať, tak uvidíš, aké zázraky to spraví a o chvíľu budeš mať priateľa 🙂 Prajem nádherný večer 🙂

marianarem
23. dec 2024

Preco sa nenavidis ty, ked nevhodne sa sprava evidentne on? Ja som za zivot stretla vela tichych ludi a nikdy by ma nenapadlo na to upozornovat, vysmievat sa z toho alebo akokolvek to riesit. Byt tichy je v pohode.
Nabuduce, ked to vytiahne, tak s usmevom povedz, ze co mas robit pri niekom, kto stale recni 🙂

beata_k
23. dec 2024

Povedala by som mu: " No, a ty si tlčhuba". A ostala by som tam s kludom anglicana stat a pozerat sa ako sa vari vo vlastnej stave. A ked by zajchtal prvu somarinu tak by som velavyznamne dvihla obocie v style: No ved ako hovorim, tlčhuba.
Ale v jedom ma @midka pravdu ( aj ked to napisala trochu drsne) On je blbec a taraj. Ale mnoho ludi si to len pomysli. Nie je nic zle na tom byt ticho. Ale, ano ludia si to o tebe pomyslia. Ze si ticha.

bielasovicka
23. dec 2024

No ale keď spolu robíte projekt, tak musíte aj komunikovať hlavne o tom projekte. Sa nečudujem ze mu vadí ze si ticho a on sa nemôže o tom s tebou dohodnúť. O tom projekte. Ved pritom musíte aj komunikovať. Ináč ten projekt nikdy nedokončíte.

biba_18
23. dec 2024

v živote ma netrápilo že som tichá… ☺️

anketkarka
23. dec 2024

Ešte môže byť taká moznosť, že svojim ukecaným spôsobom Ti dáva najavo svoju pozornosť. Nie si mu ľahostajná a sám nevie ako sa Ti ,,rozumne" prihovoriť a udržiavať s Tebou konverzáciu, takže mu vlastne vadí to, že by mal záujem s Tebou kecať, Ty mu nepomaháhaš, tak sa trápi sám svojim spôsobom. On nevie s Tebou komunikovať, a preto jeho snaha pripadá ako rypanie, ale možno to myslí v dobrom, len to nevie dať inak najavo.

svetlonos
24. dec 2024

Vy ste jeden za 7 a druhy bez 3 za 10! Obaja nevyzrete deti. Ani ja som sa dlho nevedela moc baviť s chalanmi, mala som taky divný blok. Išli sme s kamoskou na čaj a ona, ze dôjde aj Peter. No ja hruzu paniku som mala. Za hodinu som povedala ku koncu dve vety. A on sa údivom na ňu pozrel - wau tvoja kamoska vie aj rozpravat!?
Vobec som sa mu nedivila. Zasmiala som sa a odpovedala, že niekedy aj ano. Kamoska vybuchla smiechom, lebo som inak pri babach bola ja ta najukecanejsia 😂 Casom to preslo a nemala som problem. Ved on ma pravdu a nehovorí pred ostatnými na teba, no čau blbaňa!
Ries seba a svoj blok, nie inych. Pokial ty budeš v pohode iny ta nevytočí.

jana_eyre_2
24. dec 2024

Ja som introvert, ktory si ale vekom dokázal trocha v spoločnosti zmeniť status - viem sa s ľuďmi baviť vďaka smalltalk, čiže asi nepôsobim vždy uzavreto, ale kedysi to tak bolo..

Pomohlo mi práve to, že som uznala úprimne že byť tichý nie je nič zle a upozorňujú na to len nevyrovnani ľudia..

Ja by som na tvojom mieste sa riadne naštvala a ohradila sa, povedala mu priamo že to ako sa chova je trápne.. vekom som sa vždy začala ozývať ak sa ma niekto snažil dostať do úzkych.. naučila som sa to až vekom, skúsenosťami - ale jednoducho v sebe sama som uzavrela, že nebude si na mne nikto zvyšovať sebavedomie!! Jednoducho som sa nasrala a postavila sa sama za seba.. uvedom si že ty máš hodnotu ktorú nikto nema čo spochybňovať a nemá prečo ťa ponižovať.. keď bude komentovať že si tichá a riešiť veci čo sa ho netýkajú, povedz mu že áno, som tichá, čo to vôbec riešiš? Niekto je tichý a niekto zase rad rype, môžeš si nájsť inú obeť, mňa už tvoje trápne detinské reči nebavia..

jana_eyre_2
24. dec 2024

A inak ja som mala tiež dlhý čas problém s mužmi a s bavenim sa s nimi.. mala som vzťahy a aj mám, ale je málo mužov s ktorými.som sa vedela úprimne baviť.. so.zenami to bolo vždy ľahšie.. keď som v sebe pátrala čím to je, zistila som že je to vďaka staršiemu bratovi ktory má celé detstvo spochybňoval a nikdy mu v Tom nikto nezabránil.. nie je zly a mám ho rada, ale jednoducho mal taký stýl humoru ktorý mňa ponižoval.. ostalo mi to do dospelosti.. avšak tiež vekom som si uvedomila že muzi sú tiež len ľudia, ktorí nie sú všetci rovnaki a nech si o mne myslia či chcú.. a napríklad teraz mám v práci viac kolegov ako kolegýň a bavím sa s nimi celkom rada.. dokonca od mnohých nemám vôbec pochybnosť že si o mne nemyslia nič zle..

rorino
24. dec 2024

@marianarem lenže autorka s tým nie je v pohode.Keby bola takéto reči by ju nerozhadzali.Sice na začiatku napísala,že je extrovert,ale asi by len chcela byť.Preto jej také reči vadia.

danica2711
24. dec 2024

pozri, byť tichá v spoločnosti nie je žiadna hanba, síce neprispeješ k zábave, ale každý sme nejaký, to je v poriadku. Ale nepovedať ani slovo pri práci na projekte je niečo iné. To nie je zábava, to je práca, musíte ju robiť vo dvojici, čiže tam je komunikácia nevyhnutná. Nekomunikácia je zaťažujúca, otravná a je prekážkou v práci. Takže si uvedom, že tam s ním komunikovať proste musíš. V spoločnosti nemusíš, keď ťa začne podpichovať, buď mu niečo trefné povedz (ale to asi nehrozí) alebo sa proste otoč a odíď a jeho rečami sa nezaoberaj

siska53
24. dec 2024

Skus mu to normalne povedat, ze ti to vadi, ked ta takto pred ostatnymi ohovara. A ze ty potrebujes len viac casu na otukanie sa s ludmi. A ked je takyto, tak mas blok.
Ja som tiez v novom kolektive utiahnuta ..a ked sa otukam, je to v pohode.

autor
24. dec 2024

@rorino ja sa považujem za extroverta ale v Tom zmysle že mám veľmi rada ľudí a spoločnosť a vadí mi keď som sama druhá vec je avšak že sa tak nechávam proste som v blízkosti hlavne cudzích ľudí vždy nervózna a neviem čo povedať ale keď ľudí viac spoznam tak sa mu koľko krát huba nezatvori problém je v Tom že človeka musím najskôr viac spoznať a musím sa pri ňom cítiť dobre

autor
24. dec 2024

@danica2711 lenže ja komunikujem ohľadom toho projektu jemu len vadí že mimo toho nehovorím

eva8
25. dec 2024

Uplne ti rozumiem, bola som podobna. A to, co spravil ten chalan na party, ta uplne odstavilo. V takych pripadoch clovek nenaberie odvahu mu nieco povedat na obranu, ani nieco povedat v spolocnosti, je akoby paralizovany.

Skus anonymne si pisat na nejakych zoznamkach s muzmi. Neprezradzaj o sebe vela, ani svoju fotku nedaj. Neviem, kto sa tam nachadza v sucasnosti, mnohi rec zvratia nevhodnym sposobom. Udrzuj bezne konverzacie, hoci aj o pocasi, aky si mal den, co noveho, ako v praci... Teraz su sviatlky, tak nieco okolo sviatkov - stastne a vesele, kde travia sviatky, ci maju dovolenku a pod. Pisanim sa trochu natrenujes. Nech ta neodtadi to, ze ti, ktorym nesadnes, ti prestanu pisat. Dotieravym prestanes pisat ty. Neskor sa naucis im napisat svoju mienku, napises im, co si myslis slusnym sposobom. A celkovo, pomoze ti to v tealnom zivote so "small tolkom" s muzmi 🙂

Projekt dokoncite spolu, je to taka vyzva, vsak pri projekte robite, nie sa zabavate. Mozno to podpichovanie nemyslel v zlom, ale je netaktny. Kazdy ma svoje muchy, ste diametralne odlisni. Len ho popros, len tak z cista jasna, v prostred robeni projektu, nech ta nenalepkuje (t.j., ze si ticha) Nalepiek sa tazko zbavuje. Naco rozpravat, ked nie je o com?
Inak, musia ta mat radi, pretoze tym, ze najprv ludi pozorujes, a rozhovoris sa, azked ich spoznas, vies, co si mozes ku komu dovolit 🙂