Člen mojej rodiny je manipulátor podľa môjho terapeuta. Čo ale nedokážem pochopiť je to, ako je možné, že manipulátori nemajú ani štipku svedomia? Reči typu: mal som ťa zabiť, si k ničomu, nič nevieš,... Ponižovanie, urážky, podceňovanie. V skratke povedané neurobíš podľa neho, si zlý.
Ako je možné, že takéhoto človeka netrápi svedomie? Prečo sa nikdy neospravedlní? Ja viem, že on si myslí, že on je ten, čo má pravdu, ale predsa musí vedieť, čo za slová vypustil z úst. A to v kostole sedí každú nedeľu. Nechápem to. Ako môže žiť sám so sebou po vypustení týchto slov a vôbec nemať štipku ľútosti no za to jeho obeť sa trápi aj za troch.
Myslim, ze ich myslenie sa normalnemu cloveku nemoze podarit uplne pochopit. Im sa treba vyhnut, aj ked je to pribuzny, treba prerusit kontakt, alebo aspon obmedzit.
Ich hlava je úplne inak nastavená ako tvoja. Ty urážky ľutuješ lebo si ich povedala v hneve. On neľutuje lebo ich povedal naschvál aby ublížil.
Nepochopus, a ani on nepochopi- v com je problem.
Podla mna by si to mohla pochopit, ak skutocne chces ist do takej hlbky, ak pochopis, ako vznikaju rozne druhy vztahovej vazby.
Tu je krasny serial o tom, ktory urobilo obcianske zdruzenie Navrat: https://www.youtube.com/playlist?list=PLXf3Ihsf...
Je to predovsetkym urcene pre rodicov, ktori su na ceste k adopcii, aby pochopili, ze hoci sa dietatka ujmu, ze ich samotna laska nestaci, ze musia poznat a rozoznat, aky druh vztahovej vazby dietatko ma a na zaklade toho k niektorym jeho spravaniam pristupovat, nemat nerealne ocakavania naopak robit potrebne kroky, spravat sa zelanym sposobom... V serialy je nadherne a nazorne vysvetlena cela vztahova vazba - podla knihy od Bowlbyho Vazba. Kniha moze byt moc odborna, tento serial je vyborny, povedala by som ze i polopatisticky 🙂
Samozrejme nie je to vzdy dane len povahou vztahovej vazby, cosi urobi aj dedicnost, povaha s akou sa dietatko narodi - clovek dospeje - ale ta vztahova vazba s jeho mamou (alebo inou silnou vztahovou osobou) ma obrovsky vplyv na vsetky ostatne vztahy cloveka. Ak sa v zivote dostanes na krizovatku, tak urcite sa spolu s psychologom vratis aj spat do svojho detsva a budes preskumavat svoje vztahy s ludmi... Neznamena to, ze je to nemenne, ale to je obrovska praca na sebe, ktrou musi clovek podstupit a manipulator vacsnou nema motivaciu na zmenu. Zmenu musi clovek chciet.
Absolutne neries takýchto ludí, inak sa stávas ich obetou.
Neuvazuj nad nimi, nedávaj im svoju energiu, čas, myslienky.
robis chybu - takze NESNAZ sa takychto ludi pochopit. je to mimo tvojho zmyslania a venuj energiu skor tomu ako sa spod neho vymanit a oslobodit, a nie ze snazit sa ho pochopit... cele zle... co sa nemas rada?
@januska12323 Preto je nezriedka kontraproduktívne to, čo tu ľudia radia - "povedz mu/jej, že ti také správanie ubližuje." Tým takému človeku len dáš zbraň do ruky.
"...Reči typu: mal som ťa zabiť, si k ničomu, nič nevieš,... Ponižovanie, urážky, podceňovanie..."
To nie je manipulator, to je psychopat. Tam niet co chapat. Utekat co najdalej a prerusit kontakt
Nesnaž sa chápať. Ak máš možnosť, netráv s takým človekom čas. Ubližuje ti. Ale snaž sa predovšetkým pozrieť sama do seba a spýtať sa, čo ti ten človek zrkadlí? Možno sa v tebe nachádza neúcta voči sebe samej, tam by som zamerala pozornosť. Ako vo vnútri, tak vonku...
Lebo nema vyvinute emocne centrum v cns-mozgu. Nema empatiu, schopnost vcitit sa do druheho. V mozgu sa nachadza emocne centrum, a takyto clovek jednoducho tuto cast mozgu nema spravne vyvinutu.
Lebo tomu nechápe. Spoločným znakom všetkých ľudí s poruchou osobnosti je absolútny nedostatok empatie. Ich svet sa točí iba okolo nich, oni sú centrom všetkého a keď niekedy cítia lutost napríklad po hádke s milovaným človekom tak iba koli sebe, nie koli tomu ze druhému ublížili. Ich ani nenapadne ze ten druhy sa trápi pokiaľ ich to samých neovplyvní (napríklad ze sa ich partner po hádke s nimy nebaví). Vtedy ľutujú, alé iba seba lebo musia byť v tichej domácnosti..
Skratka tomu nevedia pochopiť aj keď sa snažia. Nedokážu si predstaviť emócie a city druhých ľudi. Dokonca sa môžu okoliu zdať veľmi empaticky, môzu vykonávať rôzne prospešné činnosti (venovať sa charite, dobrovoľnícit v útulku pre zvieratá, upratovať v kostole atď) ale v medziľudských vzťahoch sa nevyznaju.