Služby ako jazyk lásky

17. júl 2024

Ak poznáte teóriu jazykov lásky, ako s týmto pracovať tak, aby človek nebol využívaný? Už viackrát mi napadlo, že tento jazyk lásky je najmä pre ženy veľmi nevýhodný, lebo to ľahko skĺzne tam, kam nemá. Ja ho mám výrazný a na muža som sa namotala práve preto, že v začiatkoch sa javil starostlivý a ochotný, pre mňa je to ako afrodiziakum. Ani neviem ako, postupne sa to strácalo a po deťoch sme v stave, že domácnosť aj väčšina vecí okolo detí je len na mne. Dnes si deti samé chceli robiť raňajky, zvládli to super, pochválila som ich a hrdo mi povedali, že vždy, keď nebudem doma, tak ocko môže kľudne sedieť na svojom gauči a oni všetko spravia, nachystajú si raňajky a dajú aj jemu. Uvedomila som si, že toto je vzor, ktorý dostávajú. Môžem za to ja, že som to dovolila, len pre mňa bolo prirodzené chystať, starať sa, robilo mi to radosť a neukočírovala som to. Keď mal muž veľa v práci a ja práve menej, tak som ho s radosťou pobalila na služobku, keď ma poprosil. Potom to už pravdaže bola samozrejmosť. Zdá sa mi, že tento jazyk lásky prináša dosť trápenia, stále sa človek akoby musí držať na uzde, lebo... to dopadne ako u nás.

tamtamka26
17. júl 2024

a robí niečo na oplátku aj on pre teba/vás? a keby to chceš podeliť? že ty povysávaj, ja budem žehliť? čo by povedal? možno ho stačí len viac zapájať...

autor
17. júl 2024

@tamtamka26 nespraví, spraví o tri dni alebo neochotne, niekedy za cenu konfliktu. Keď som na RD robila po nociach z domu a ešte aj vstávala k deťom, nikdy mu nenapadlo ráno ich zobrať, nech sa vyspím. Len keď som si to doslova vynútila. A tieto veci prišli tak postupne, na začiatku to bolo iné.
Mňa toto trápi ani nie kvôli nejakej únave, mám dosť energie, ale racionálne si uvedomujem, že to nie je ok a fakt mi také prejavy starostlivosti chýbajú k emočnému naplneniu.

jennky13
17. júl 2024

musis o tom hovorit, hovor o svojom jazyku lasky ale mozno jeho jazyk lasky nie su skutky a ked pre neho nieco robis, on to nevnima ako prejav lasky od teba. Ak on ma napr. dotyky a ty "len" pre neho nieco robis, citi sa ako ty, nenaplneny. A este je dolezite akym jazykom lasky hovorite.
Inac lasku prijmate a inac hovorite cize prejavujete lasku, ale to asi z tej teorie poznas.

autor
17. júl 2024

@jennky13 my sme sa o tom viackrát aj bavili, viem aký má byť jeho hlavný jazyk, on má fyzický, rád sa drží za ruky, má rád masáže, ale napr. mňa nechce masírovať. Zas len keď ho prinútiť, že ma veľmi bolí chrbát. Čiže neviem, niekedy sa mi zdá, že nemá žiadny.

akvi
17. júl 2024

Činy sú evidentne tvoj jazyk lásky, ale nie jeho. Preto ti to neoplaca a ani nemá pocit, že ty robíš niečo, čo by jeho napĺňalo. Veď mu to povedz, on tú teóriu nečítal, či? A zamysli sa, čo je skutočne jeho jazyk lásky. A povedz mu, čo je ten tvoj a čo očakávaš, aby robil. Ľudia sú v tomto niekedy úplne mimo, pretože nerozumejú tým iným jazykom. Môj muž má napríklad slová uznania a ja tak strašne nerada vyslovujem takéto niečo, pretože mi to príde ako zbytočné. Lenže on potrebuje počuť, že je skvelý a že niečo, čo spravil, spravil dobre a ja si to vážim. Takže sa občas snažím prekonať a tieto - pre mňa drísty 😅🙈🙈🙈 , mu hovorím. A on je šťastný. A môže naplniť ten môj jazyk - činy. A tak je kruh uzavretý a sme všetci spokojní. On spraví všetko, čo mu ja poviem a ja ho zato ocením. Aké jednoduché. Napríklad na začiatku vzťahu mi môj muž nosil drobné darčeky. Tak sa to predsa robí, muž zahŕňa ženu pozornostami. Pi treťom kvete a piatej blbosticke, som ho zrušila a povedala, že týmto si mňa nezíska, rezane kvety nemám rada, lebo mi je ich ľúto a materiálne darčeky považujem za zbytočnosti 🙈😅 Proste to nie je môj jazyk lásky.

adka176
17. júl 2024

Ono je ťažké chcieť od druhého, aby pochopil môj jazyk lásky....ak on nemá rovnaký jazyk lásky, tak si myslím, že to nebude chápať čo to pre mňa znamená, vždy bude len na dobrovoľnosti toho druhého do akej miery je schopný ten môj jazyk lásky naplniť... poviem príklad, ak bude jeho jazyk lásky fyzický kontakt, ale môj nie, tak nikdy ho nebudem vedieť napĺňať, lebo by mi napríklad fyzický kontakt nebol blízky .... podľa jazyka lásky sa ľudia môžu zaradiť do nejakej skupiny, ale nemôžu to od toho druhého vyžadovať... môžu spoznať sami seba a svoje potreby, ale nemôžu naprogramovať toho druhého... môžu sa o niečo snažiť ak ten jeho jazyk poznajú alebo ho môžu rešpektovať...ja nemôžem druhému povedať, že môj jazyk lásky je služba a ty ho skús naplniť...ja by som sa až tak na tie jazyky lásky nezameriavala.... skôr nájsť to porozumenie a rešpekt čo komu vyhovuje a čo nie....a komunikácia....ale nie násilná....

akvi
17. júl 2024

@adka176 presne. Inak za mňa, ten fyzický jazyk lásky je najväčší prúser, pretože si neviem predstaviť, že ak by partner mal tento jazyk lásky a ja nie, ba priam ja nemám rada také tie fyzické prejavy náklonnosti napríklad na verejnosti, alebo proste každú chvíľu, ako niekto, že sedia vkuse vedľa seba a dotýkajú sa, je veľmi ťažké naplniť. Ostatné sa dá naučiť, ako píšem vyššie, tiež mi slová uznania nelezu z úst jednoducho, ale naučila som sa 😅

tamtamka26
17. júl 2024

nuž, bohužiaľ, budeš musieť rozprávať.... inak mu to asi nedôjde, aj keď je zaujímavé, že kedysi dávno to robil aj sám od seba. spohodlnel, čo ti poviem a zvykol si na full servis. Na dobré sa rýchlo zvyká.... u nás je to zase tak, že môj sa neveľmi prejavuje náklonnosťou, jednoduchšie je pre neho urobiť nákup, niečo uvariť a pod.

vikimed
17. júl 2024

@adka176 Ak nebudeš partnerovi prejavovať lásku jeho jazykom, tak akoby žiadnu nedostával. Kto zostáva vo vzťahu, v ktorom sa necíti milovaný?

jennky13
17. júl 2024

vies, ale ty rozmyslas velmi matematicky- ty urobis toto a aj on by ti to mal vratit. Takto laska nehovori- ak ho ty z lasky masirujes, tak nemozes ocakavat, ze on ti to z lasky vrati. To je vymenny obchod a nie laska. Ak ma on jazyk lasky dotyky, tak sa ho dotykaj kolko bude potrebovat a vsimaj si akym sposobom prejavuje lasku napr. k detom, mozno chce s nimi travit cas, mozno ich ocenuje, kupuje im drobnosti.....ak to uvidids, tak spoznas jazyk lasky akym hovori a tym urcite hovori aj k tebe, len ty to nepocujes...

vikimed
17. júl 2024

@jennky13 no len tým, že to nepočuje, tak sa jej lásky nedostáva. Jazyky lásky má každý iné a sú nemenné, takže zbytočne o bude prejavovať lásku deťom, alebo jej iným jazykom, ktorý ona ako prejav lásky nevníma. Bude sa cítiť nemilovaná. Preto je dôležité poznať jazyk lásky nášho partnera, aby sme mu vedeli lásku prejaviť, tak aby to skutočne pocítil. Prejavovať lásku iným jazykom je strata času.

autor
17. júl 2024

@jennky13 neviem, stratila som už ružové okuliare a niektoré veci neviem nevnímať. Práve tým, že som do toho roky išla "s čistým srdcom" je to teraz takto.
@akvi ja som práve dosť nekontaktná, zvykla som si, lebo som mu tak chcela dávať to, čo potrebuje. On tu teoriu totiz pozna, aj sa testoval kedysi. Niekedy sa cítim ako mačka, dotykovo prestimulovaná od detí 🙂 aj tak si nájdem aj pre neho energiu.
@adka176 no ale láska je presne o tom, že dobrovoľne tomu druhému robím radosť. Snažím sa ho pochopiť a vyjsť mu v ústrety, je to aj o kompromise a snahe podľa mňa. Len toto je také, že spohodlnel podľa mňa, ono je to príjemné nechať sa obskakovat.

jennky13
17. júl 2024

@vikimed to mas pravdu, ale ak spoznas jazyk lasky, ktorym ten druhy hovori, tak zistis, ze vlastne miluje aj teba, lebo to hovori, len ty si to doteraz nepocula.
Inac nie je pravda, ze jazyk lasky je nemenny - zistila som na sebe aj na mojich detoch a dokonca aj na mojom muzovi, ze sa meni. Neviem preco, nerozumiem tomu, ale meni sa.

vikimed
17. júl 2024

@jennky13 Môže byť, u mňa sa zatiaľ nemení, ale tak každý to má inak. Racionálne si síce viem vyhodnotiť, že mi partner prejavuje lásku svojim spôsobom, no nie tým mojím a tak ju nebolo možné cítiť. Ja potom v takom vzťahu trpím, no je to asi individuálne.

karolinakr
17. júl 2024

zvlaštne, že je kontaktny, ale teba masirovat nechce, rad sa da obslužit, jemu je za ťažko niečo pre teba spraviť
už ked maš tie ružove okuliare, z opisu vyzera, že je sebecký, alebo možno laska trochu ochladla z jeho strany
ked len dostava a nechce dávat, je najvyšši čas sa zamyslieť
alebo si trvat na tom, že bude naplnať tvoje potreby, alebo zvolniť a menej sa točiť okolo neho a viac okolo seba, to už sklzava do využivania