Situácia v rodine

29. aug 2024

Trápi ma to a chcela by som mojej babke pomôcť. V roku 2017 zomrel dedko na vážnu chorobu. A po jeho smrti sú vzťahy v rodine zlé. Sesternica (26 rokov) študovala na gymnáziu a jazykovej škole nemčinu a keď sa dobre pamätám aj angličtinu. Raz sa stalo, že na VŠ nerobila jednu skúšku na prvý pokus a nadávala na profesora ona je múdrejšia viac ako on to malo byť inak a ďalšie blbosti a odvtedy sa spustili psychické problémy, ešte predtým si našla priateľa a to ešte zhoršila doslova. Mám ešte bratranca ale s ním nie sú problémy. Môj strýko s mojou tetou prídu maximálne na víkend alebo cez dovolenku v práci... A babku trápi že sa s ňou v dome nikto nerozpráva (strýko áno ale vnúčatá nie) . Moja mamka, sestra, otec a ja s ňou vychádzame dobre chuderka sa k nám chodí vyžalovať a ja sa na to nemôžem pozerať. Hneď by som šla robiť poriadky. Občas si robím srandu babka je bývalá riaditeľka škôlky a doma nevie byť prísna lebo sa "bojí" a vo vlastnom dome je v ''jednom kúte "... A ešte horšie: strýkova manželka si vždy niečo nájde aby do neho mohla rýpať a nadáva že nič nerobí (chlapske práce) pričom to není pravda vždy niečo robí, kritizuje jeho vzhľad (vadí jej že ma husté strnisko a vlasy, že je alkoholik toto je absolútne klamstvo lebo strýko keď si vypije nie vidieť že je opitý lebo robí žarty a ja sa z neho smejem) pracuje ako vojak - chodí na rôzne cvičenia dá sa povedať že je šéf vojakov minule jej len tak zo srandy pokľapkal po stehnách a ona : "aauu, si normálny" ... Je toho viac už som si že šak už jej jednu tresni... Z môjho pohľadu na strýka keby som mala takého úžasného muža akým je on lebo naozaj není taký že príde z práce a vyloží si nohy na stôl ako to vidí moja teta . Alebo lepšie povedané, keby nebol môj strýko brala by som ho za manžela... Chcela by som sa spýtať ako môžem pomôcť či sa vôbec dá pomôcť babke? Nemôžem sa pozerať ako sa trápi. ..

autor
29. aug 2024

A ešte sa teta sťažuje aká je prepracovaná (pracuje v lekárni) v lete je v klíme v zime v teple také klasické "ženské" práce jej nič nehovoria ... V kuchyni si sadne a "obsluhujte ma" cez víkend sa babky ani neopýta či netreba s niečím pomôcť a sama varí obed, upratuje, nakupuje...

aeruginosa
29. aug 2024

Wau, tema o vsetkom a o nicom zaroven😅… Realne s tym neurobis nic. Jedine, co mozes, tak travit v ramci moznosti viac casu s babkou, zavolat jej, ist s nou niekam, aby prisla na ine myslienky…

autor
29. aug 2024

@aeruginosa ja viem že je to trochu napísané zle a je to o ničom ale deje sa to reálne... Samozrejme trávim s babkou čas najviac ako môžem ale nechcem aby sa vo vlastnom dome cítila zle

petulda333
29. aug 2024

Vezmite babku k sebe

abbey1
29. aug 2024

Strýko je taky fasa chlap, ked si vypije, žarty robí a ja sa smejem.
Nuž manželke asi do smiechu nie je
Babka si v svojom dome musí urobiť poriadky sama. Ty s ňou tráv čas mimo, aby sa mala s kým rozprávať, vezmi je na výlet, do kaviarne.
Tvojou Rodicia sa môžu porozprávať so strýkom a jeho rodinou a tam to asi tak končí.
Ale popravde, napísané je to skutočne ako nevydarená slohová práca siedmaka.

aeruginosa
29. aug 2024

Chapem, ale zo svojej pozicie nemas velmi co podla mna urobit. Alebo sa skus spytat babky, ale pochybujem, ze s tym nieco bude chciet robit ona sama. Asi sa len potrebuje vystazovat, tak ju vypocuj, prived na ine myslienky a ponukni sa, ze ak by potrebovala, rada pomozes.

rozculena
29. aug 2024

čo?

nika_val
29. aug 2024

Podľa mňa by si mala riešiť menej cudzie životy (život tvojej sesternice a jej psychické problémy a život tvojho strýka a jeho manželstvo).
1. Nemôžeš vedieť čo sa reálne skrývalo za nepodarenými skúškami tvojej sesternice.
2. Ako vieš že má psychické problémy ? Chodila psychológovi a povedala ti to? Alebo sa iba zmenila v správaní a podľa toho si usúdila že má psychické problémy?
3. Nemôžeš vedieť ako funguje manželstvo tvojho strýka, čo sa deje za zavretými dverami keď ma vypité a je sám zo ženou, atď atď
4. Babka žije v dome s tým strýkom ? Veď nech si urobí poriadky ona. Prečo im nič nepovie ? Keď im nevie povedať svoje tak bohužiaľ..
Prečo si nezoberieš babku k sebe ? Prečo nejde babka do domova keď jej je tak zle doma?

anketkarka
30. aug 2024

Názor na svoju rodinu Ti nikto neberie, ale Tebe neprislúcha nič riešiť a robiť poriadky. Veľmi rada posudzuješ a odsudzuješ cudzie životy. Ži ten svoj a babke pomáhaj tým, že ju vypočuješ a budeš s ňou tráviť čas. Starší ľudia sa na všetko radi sťažujú, ale myslím si, že by babka vedela riešiť svoje problémy. Ak by nevedela, tak to má riešiť jej druhé dieťa (Tvoji rodičia), ak by tam bolo čo riešiť.

patus_2
30. aug 2024

Strašne chaoticky napísané, ale ak som dobre pochopila, tak sesternica a bratranec bývajú u starej mamy a ona ich tam nechce? Majú tam trvalé pobyty? Ak áno, nech im trvalý pobyt zruší a dá ultimátum dokedy sa majú odsťahovať. Otázkou je, či to skutočne chce aj babka alebo iba ty. Lebo z kontextu mi to tak príde.
Poriadky si tam môže robiť iba ona sama, nikto iný. Jedine, že by si ona zavolala niekoho ako podporu.
A partnerské vzťahy v rodine určite nerieš, nikdy nevieš celú pravdu, preto si toto musia poriešiť manželia. Ja by som sa veľmi hnevala, kedy môj vzťah riešil niekto z rodiny a ešte na MK.

zuzanaete
30. aug 2024

Ine je obcas vidiet stryka pod alkoholom, ako si robi srandicky. Uplne ine je riesit s takym clovekom kazdodenny zivot a realne fungovanie v ramci rodiny. Aj ked nie je agresivny, tak to neznamena, ze sa zabava cela rodina. Manzelka uz moze mat dost mozno pre nu trapnych vtipov + vidi, co ty nevidis. Plus to ide do penazi. Mozes max babku podporit, povzbudit, aby sa doma ozvala a tym to konci.

0silvia0
30. aug 2024

A ty chces napravat rodinne vztahy ako? Na toto nemas dosah. Vsetci su dospeli, svojpravni. Aj ta vyplakavacia babka je svojpravna. Ona dovolila svojmu synovi byvat u nej v dome s celou rodinou.
Ake vztahy si vybudovali, take maju. To, ze vnucata nekomunikuju s babkou tiez o niecom svedci.

zuzulkika
30. aug 2024

No ja ta veľmi.i dobre chápem,čo chceš povedať....zažila som podobnú situáciu....este donedávna.....ono je to veľmi na dlho...pýtaš radu ako sa stým vysporiadať...nepomôžes si,lebo máš takú povahu...ja som si xktat povedala,nepoviem nič...a vždy, keď som videla neprávosť voci mojej starkej som sa ozvala....a potom si to ona chudá odskakala.....mam tiež povahu každému hneď pomôcť, riesit...ale s odstupom času som prišla nato ,že som vždy z toho vyšla najhoršie ja🥲...ono to je ťažké. Ale daj si aj ty nato pozor.

januska12323
30. aug 2024

Je to stále babkin dom? Tak ona rozhoduje kto tam s ňou bude bývať, keď sa len sťažuje tak ju vypočuj a tým to pre teba končí. Najlepšie urobíš keď sa nebudeš druhým ľuďom montovať do života.