Single Vianoce

17. dec 2024

Ahojte…ako zvyknete travit Vianoce, tie co ste nezadane, zijete same a mate zle vztahy v rodine? Vianocnu atmosferu vobec neprezivam,som len rada, ze nemusim ist do roboty. Vianoce od mala neznasam, u nas to nikdy neboli sviatky pokoja, radosti a pohody. Cely stedry den( ako aj kazdy iny den) peklo a hadky. V rodine mame strasne vztahy, riesim si traumy z detstva a mladosti( som tridsiatnicka) a konecne som sa ako tak odputala od rodicov. Zijem sama a nemam problem byt sama aj cez Vianoce. Je to jediny den v roku, kedy sedim za stolom s otcom tyranom a jeho blizkou pribuznou, ktora je sama a je emocionalny upir, obaja narcisti len inou formou. Vzdy cakam ako na ihlach, kedy ta vecera skonci. Len mam taky divny pocit, ze co ak sa v rodine nieco stane a boli by to posledne spolocne Vianoce a vycitala by som si, ze som sa separovala.

mimirka32
17. dec 2024

Tak ked nemas problem byt sama, bud radsej sama. Nemyslim si, ze si budes vycitat, ak by to mali byt posledne Vianoce.

deti95060810
17. dec 2024

bývaš ďaleko od nich?
žeby si po večeri odišla k sebe domov a mala zas istý čas pokoj...

lenka_da
17. dec 2024

uf, máš tridsať a páchaš sama na sebe dobrovoľne takéto... začni sa mať rada a ber ohľad sama na seba, už si na to dosť veľká

autor
17. dec 2024

@deti95060810 byvam nejakych 10 min autom

majka99999
17. dec 2024

Vsak nechod, dost Vianoc si stravila s nevhodnymi ludmi. Bud s nejakymi znamymi alebo rovno sama. Mne by to tiez nevadilo, som introvert, Vianoce neznasam, mame ich kvoli detom, samozrejme. Ziadny zhon, umyvanie okien a vypekaniie 10 druhov zakuskov neuznavam. Svoj cas by som nestracala s ludmi, s ktorymi sa necitim dobre.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majka99999
17. dec 2024

Ake vycitky, ked sa s nimi nestretnes v podstate vobec? V telefone jednym uchom dnu, druhym von.

kitycat
17. dec 2024

Nez sa utapat v minulosti co tak si spravit Vianoce podla seba?

Mozes sediet doma s hamburgerom a pozerat Die Hard alebo si mozes urobit kapustnicu a sslat ci co tradicne ti chuti, skratka podla seba a pozerat Tri oriesky ( aj ked mam pocit, ze ich ani nedavaju) a ostatne klasiky

Miesto toho ides kde sa ti nepaci s ludmi co nechces lebo co ak vycitka... vrd stacilo

A kup si darcek aky chces 😄

mabenn
17. dec 2024

budem uprimna hej? v 30tke sa uz mozes vy*rat na to, kto si co bude mysliet alebo spatne mysliet...dostala si zelenu v zmysle, ze si kazdy moze travit vianoce ako sam chce...trochu si sama protirecis - rodicia zli ludia, zaroven mas problem s tym, ze co ak "posledne vianoce"? tak sa trosku sama urovnaj a stoj si za svojim nazorom, nesi male dievcatko...idealne by uz bolo samozrejme, keby si mala nabuduce partaka na vianoce, dovtedy ale kludne sama, mas na to davno vek

kittykat22
17. dec 2024

nechces odist niekam do zahranicia buduci rok? Ak su ti vianoce sumak, tak z toho mozes mat pekny zazitok.

ketrin1984
17. dec 2024

Povedz,že budeš cez sviatky v práci.Ak nemáš takú prácu tak sa vyhovor,že budeš pomáhať v útulku a pod.Pozeraj si rozprávky,rob si čo len ty chceš a nenechaj sa manipulovať takými ľuďmi.Už ti ublížili viac ako dosť.Užívaj si pokoj,čo ty vieš či takto o rok nebudete pri stromčeku dvaja a možno aj traja😉

bolarazjedna
17. dec 2024

Sice nevyhovuje zadaniu, ake keby chcem tráviť vianoce sama, tak pôjdem do nejakého hotela (neviem, či sa dá na poslednú chvíľu), niekam, kde je sneh (napr v takom Chalupkove alebo na Donovaloch, v Tatrách musí byť krásne). O jedlo by som mala postarané, užila by som si prechádzku v prírode, potom by som pustila vianočné koledy a zababusena do deky cítala alebo pozerala filmy, rozprávky. To všetko sa dá aj doma. Ak by mi chýbala spoločnosť, tak by som našla charitatívnu činnosť, napr zvyknú rozdávať štedrú večeru bezdomovcom, atď... Išla by som na omšu.
A určite odporúčam vyhľadať psychologickú pomoc kvôli minulosti - možno už aj využívaš), aby si to spracovala efektívnejšie, než sama.
Rodičom môžeš zavolať, zavinšovať šťastné a veselé, to stačí, ak inak sa nestretávate.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
biology
17. dec 2024

Vianoce su sviatky pokoja a lasky ak to nemas zazivat s niekym (aj ked to je tvoja rodina) radsej bud sama. Ja tiez zijem sama so svojim synom a budeme vianocovat spolu sami (syn je este malicky) troska ma to vnutorne trapi ale vzdy si poviem potom ze su na tom ludia ovela horsie.

ketrin1984
17. dec 2024

Ono Vianoce sa dosť preceňujú.A hlavne tu na MK sa predháňajú kto má koľko napečené,sladké fotky dokonalých rodín v rovnakých svetroch....Ale už nikto nevidí,že sa možno krátko pred fotením pohádali a pod.Každý vidí len tú pozlátku,dokonalosť a potom rastie v niektorých ľuďoch úzkosť že u nich doma to tak nieje.Koľko ľudí je na Vianoce v nemocnici,v práci.Alebo nasilu niekde kde nechcú byť ale musia pretože sú predsa Vianoce.Musíme byť predsa pokope hoci sa neznášame,ubližujeme si.

biba_18
17. dec 2024

nemáš ani nejakú dobrú kamošku ktorej by si sa s tým zdôverila? ja si neviem predstaviť nechať kamošku samú doma, aspoň na večeru by ste mohli byť spolu keď tak…

hanaxxx
17. dec 2024

Ja som sice nikdy nebola v takej situacii ako ty (ked som bola single, travila som vianoce u rodicov), ale uplne lahko si viem predsttavit, ze by som vianoce stravila sama. Navarila by som si dobru veceru, isla by som do kostola, pozerala telku, citala knihu a na dalsi den by som isla aspon na par hodin niekam pomahat ako dobrovolnik (ako tu uz spominali).
Urcite by som sa na tvojom mieste nenutila byt s niekym nasilu, len preto aby som niekomu spravila radost.

liusa82
17. dec 2024

nešla by som tam byť tebou.Fakt radšej sama ako toto.Nie si jediná sa svete kto by bol doma sám.Neviem mne to príde ako normálny deň.Síce nie som sama ale čo ja viem okrem večere a rozprávok ozaj sa mi to nejako nelíši🙂 ja to neprežívam ale nejak extra.Mňa by skôr zabili hlavne stresovo vianoce vo velkej rodine kde by sa všetci zišli.Babka,dedko,decká z x kolena.Pre mňa hrozná predstava🙂

autor
17. dec 2024

@biba_18 akurat, ze pre mna nemaju vianoce ziaden vyznam…mozno je to ruhanie z krestanskeho hladidka, ale ja som vyse 30 rokov pekne vianoce nezazila….som dost samotar, takze ani to, ze by na vianoce nikto nemal byt sam, na mna neplati…len je to o cidnom pocite odist, lebo sa to ma inak

autor
17. dec 2024

@kittykat22 zijem v zahranici vacsinu roka, na svk som cez dovolenku

maminkadeticiek
17. dec 2024

Pre mna by to bolo za takychto okolnosti uplne jednoduche.Spravila by som si den a vecer sama so sebou,navarila si veceru,sla mozno do kostola,v pokoji,pohode,pozerala rozpravky.Na druhy den vyjde slnko tak ako aj den predtym.Urcite by slm s takou rodinou sviatky netravila.

ina2405
18. dec 2024

No ja si predstavím Vianoce sama a teda uvarila by som si kľudne len pre mňa presne podľa mojej chuti a potom pred telkou s najlepším zákuskom. A prechádzka po rozsvietenom meste.
Ja chápem, že to myslíš dobre, ale ten argument, že čo ak to budú posledné spoločné Vianoce nechápem...no tak budú...budeš do konca života spomínať na veľa štedrých večerí prežitých v nepohode. Ja sa mám radšej, mne by to za to nestálo.
Ty si uprac v sebe čo chceš a či ťa výčitky zožerú. Nemáš si čo vyčítať.

maminkadeticiek
18. dec 2024

Inak ty si taky placko a sebalutostivec asi skor,nke?Tak na mna posobis.Pofnukas si,postazujes sa,nechces tam ist,ale nakoniec nemas gule na ine rozhodnutie a pojdes,lebo ved "by si mala".

nahodnemeno
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nahodnemeno
19. dec 2024

ja som tiez nemala idealne rod. zazemie, tiez same hadky a tak, ked som bola dieta...napriek tomu travim vianoce s otcom, ostal mi jediny z rodiny, kedze mama uz zomrela pred par rokmi...a s tou sirsou castou vazby nikdy neboli pevne...takze realne si vazim , ze som zdrava, mam klud, pohodu, vazim si ze sa mam financne dobre, darceky si kupim ake uznam za vhodne:D neriesim ziadne tradicie, a to aj keby som bola z tradicnej rodiny, nikdy som k tomu neinklinovala...nevarim ze vobec nic a peciem tak krtkovu tortu...citam si knihy, uzivam cas s mojimi zvieratkami :D staci mi to, hoci obcas tiez sa pytam, preco som nikoho nestretla s kym by som si zalozila rodinu...

zuzikak
20. dec 2024

no ak pre teba vianoce nemaju vyznam tak ich ignoruj. Sprav si sama pekny vecer, nieco dobre si uvar alebo kup, stretni sa s kamoskami ak chces. Ak nie, ostan doma a kludne pozeraj cely vecer serialy, filmy alebo si citaj. Tvoj cas je len tvoj a nemusis sa nikomu spovedat. Ak mas pocit, ze treba navstivit rodicov "lebo sa to patri a nevies, ci by si si nevycitala lebo vianoce..." tak to sprav tak, ze na dalsi den po vianociach ich chod pozriet tak na hodinku a hotovo.

mojemaletrdlo
Včera o 16:38

Radšej byť na Vianoce sama, ako predstierať rodinnú idylu a pohodu s falošnými ľuďmi, ktorí človeka len sebecky využívajú a nepekne sa k nemu správajú. Chcel by snáď niekto tráviť Vianoce so synom, ktorý oplzlo, vulgárne nadáva matke, čo ho od jeho príchodu na svet celkom sama vychovala, ba, dokonca sa neštíti ju udrieť ? To sú skutočne ťažké chvíle a naozajstné problémy, popri ktorých sa samota vo vianočný čas zdá byť len púha maličkosť. Alebo skôr vykúpenie, pretože takáto mamka je nakoniec rada, že je sama, lebo až vtedy, sú pre ňu Vianoce sviatky pokoja a pohody. Desivá predstava, že sedíš ako na tŕňoch za sviatočne prestretým stolom, pri skvelom jedle, ktoré si pripravila, v teplom, útulnom byte, ktorý si vyzdobila a upratala, s besným, nespratným nervákom, čo len trieska, plieska, rozbíja všetko naokolo a z teba je len uzlíček nervov. Toľko vlastná skúsenosť, ďakujem, neprosím. Všetci, čo ste na Vianoce sami, vzchopte sa, chápem , že ilúzia pohody a lásky má nad nami svoju moc, ale realita je to, čo je dôležité.

mikadooo
Včera o 16:42

Nemusíš si vyčítať, že si ich nevidela, keby sa niečo stalo. No a čo? Nikdy nepochopím toto vyčítanie si po smrti. No a? Tak si ich nevidela... A čo? By niečo dopadlo ináč? Niečo by sa tým zmenilo? Úprimne, myslíš, že oni by si niečo vyčítali, keby ty si umrela? Akurát, ak sú naozaj narcisti, tak budú vyčítať tebe, že čo si si to dovolila umrieť len tak bez ich súhlasu 😄. Urob si PEKNE Vianoce 😘. Sprav si svoje pekné zvyky ❤️. Normálne že aha - už je 5 - tak teraz si idem naliať vajčák a pustím sa do večere, lebo o 7 si chcem pustiť lasicu a satinskeho, tak aby som to stihla šup šup! Alebo tak nejak podobne. A každú hodinu minimálne aspoň raz nahlas z celého srdca a úprimne si povedať "aaaaaach ale je mi dobre!"

michal_dr
Včera o 16:51

To by chcelo urobiť Vianočné stretko single ľudí 😉 (optimizmus)

Ako zvyknem trávit? Tieto Vianoce po rozchode 10ročného vzťahu chcem byť sám... Akosi nie je nálada na nič... 😕

marca12
Včera o 16:58

Keby som bola sama a mala zle vztahy v rodine,tak mam v pazi cele vianoce. Dala by som si sama veceru alebo isla by som ako dobrovolnik niekam pomahat.