Silent treatment - neozývanie sa ako trest

29. jún 2024

Moj prvy frajer mi toto robieval. Nieco sa mu nepacilo alebo sme sa pohadali alebo si proste zmyslel … a neozyval sa. Ignorovanie za trest. Bolo to strasne. Nevediet na com som… a teraz som sa dozvedela ze je to vlastne manipulacna technika a ten druhy clovek moze mat znacne nasledky do buducna z toho. Je to vlastne psychicke tyranie. Momentalne mam partnera ktory to nikdy neurobil a som extremne rada ze som takeho niekoho stretla.. dnes v noci som mala nocnu moru ze mi moj partner daval “silent treatment” a zobudila som sa uplne mimo…

Moja otazka: robia vam ti vasi aktualni partneri? Alebo kamosky? Rodicia?

simona20201309
29. jún 2024

Verím ze to je nepríjemné ale zas netreba hneď zo všetkého robit manipuláciu. Mne to robil brat. Cele detstvo. Keď bol naštvaný ignoroval ma aj 3 dní. Fakt dokázal neprehovorit so mnou ani slovo. Od manipulátora ma na kilometre. Skratka bol nasr...y tak ma mal na háku, nedokázal so mnou prehovoriť. To je cele. Nemamz toho ani traumu ani so mnou nemanipuloval.
Podla mňa to je bežná reakcia človeka, že keď má na niekoho nervy tak sa s ním nechce baviť. Nie každý si dokáže vydiskutovat problém hneď.

zuzana9393
29. jún 2024

Tiež myslím,že už v dnešnej dobe sa všetko tak akoby škatuľkuje. To je manipulácia, to je taká diagnóza, alebo taká. Pritom to môže byť len blbá povaha. Môj muž to tiež občas spraví a tiež mám na to nervy. Ale on len potrebuje vychladnúť. Mňa to ale vždy naserie, lebo to býva za úplne hlúpe dôvody a keď sa on nebaví, nebavím sa ani ja. Našťastie toto máme pár krát do roka,inak sa vôbec nehadame, takže to beriem, akoze občas niečo musí prísť, musí byť aj to udobrovanie vo vzťahu 😃 neberiem to ako manipuláciu, aj keď asi keby to píšem v období kedy to spravil, nasratá, 😆 tak by ten príspevok bol iný.

simona20201309
29. jún 2024

Oveľa horšie je to, keď je partner očividne naštvaný, ale tvári sa - ze nič, že je všetko ok. Pritom vieš ze nieje všetko OK a rozmýšľaš co sa stalo, čo si zle urobila, prečo je taky - toto mne robil ex a toto som fakt nenávidela a toto bola pre mňa forma týrania. Ale manipulator nebol.

sense
29. jún 2024

Aktuálny nie, pri ex to bol hlavný dôvod na rozvod. A je jedno ci si to vola niekto manipulácia alebo povaha
Aj ja sa po výmene názorov stiahnem na hodinku na uklidnenie a potom. Dokážem o. Danej veci v kľude diskutovať. Ale nie niekoľko dňové, týždňové, mesačné mlcanie

thoughtfulweirdo
29. jún 2024

Robila mi to mama celé detstvo a áno, je to manipulácia. To nie je o škatuľkovaní a treba rozumieť, že sa nebavíme o situácii, že sa vytočíš, na chvíľu v tichosti vydýchaš a ideš komunikovať, ale o naozaj dlhodobom ignorovaní a to je správanie, ktoré nemá žiaden iný význam, len cielenú snahu druhého potrestať. Ako dieťaťu mi to ubližovalo a tým svojim by som to nikdy neurobila, naozaj nerozumiem, prečo a načo.

thoughtfulweirdo
29. jún 2024

@simona20201309 Toto ale nie je silent treatment. Odmlčať sa počas najväčšieho hnevu je normálka a pri mnohých aj lepšia možnosť, nikto ale nie je akútne nahnevaný týždne a mesiace. Pri dlhodobej ignorácii ide čisto o snahu trestať, tam nie je iný efekt.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terry658
29. jún 2024

Tak bežné ľudské reakcie na stres sú útek, útok a zamrznutie. Takže nemusí to byť len manipulácia.
Manipuláciou by som to nazvala len v prípade ak partner vie, že ti to ubližuje a robí to len preto. No ak je niekto povaha, že si musí veci premyslieť a vychladnúť,tak by som to manipuláciou nenazvala.

egonsk
29. jún 2024

filipinci maju taky stav, volaju to tampo 😅

aliaray1
29. jún 2024

Ahoj, ja som mala podobnu vec, prekonavam to od tohto roka prvy raz v zivote. Ja napriklad nedokazem prijat kvety. V januari v 14tt tehu som zazila obrovsky stres a s manzelom ktoreho sa vec tykala sme skontaktovali terapeuta s tym, ze mam podozrenie, ze mam problem, kedy ked dostanem flash back, akoby sa mi vrati situacia spatne a spustac su kvety (aj ked a tym co sa stalo zdanlivo nesuvisia). Terapeut to potvrdil a navrhla som zacat s tym, co radia tu na jednom webe co som si nasla. Suhlasil s tym a casom sa mi to zlepsuje.

https://www.emdr-sipe.sk/psychotraumatologia-pt...

autor
29. jún 2024

Niektori ludia to robia nevedomky, druhi to robia naozaj za ucelom potrestat toho druheho. A ako tu bolo spomenuté, nehovorim o hodinovom odmlcaní, ale naozaj mne to moj ex robil aj minimalne tri dni a to uz manipulacia a tyranie je!! Nie je to normalne tak nechapem bud ste to niektore nepochopili alebo áno a ste tak zmanipulované ze vam to pride ok 🙈. Dufam sa mylim…. A ano v dnesnej dobe viacere veci dostanu tie spravne pomenovania kedze sa coraz viac ludi/psychologov/vedcov tym veciam venuje… zazila som to teda od frajera, ale nechapem ako to moze matka urobit dietatu… to je strasne…. :(

strejdo001
29. jún 2024

Ja som to mal opačne. Robila mi to moja exmanželka. Keď sme sa pohádali, 3-4 dni sa so mnou nebavila, ani slovo z nej nevyšlo a mňa to rozcuľovalo ešte viac, chodil som za ňou ako psíček, no je to toxická vlastnosť človeka manipulátora, na čo som prišiel neskoro, až po rozvode. Myslel som si, že som ja na vine, ale presne toto robia manipulátori- vyvolať v druhom pocit viny. A ta to vzdy aj bolo, že po hádke som bol vždy ka ten, ktorý sa ospravedlňoval, ten ktory bral vinu na seba. Nerozprávanie sa s milovanou osobou je prejav pohŕdania druhým, povyšovania sa z dôvodu nízkeho sebavedomia a nakoniec aj prejav, že osoba ťa nemiluje pravou láskou. A s touto vlastnosťou súvisia aj dalšie, napr
moja ex sa nasrala, keď som prišiel ja nasratý z práce (bol som policajt) namiesto toho, aby ma empaticky povzbudila a "pomojkala" 😊. Každy chlap potrebuje nehu od ženy, nech to vyznie akokoľvek, čo som napísal. A keď som sa jej opýtal, prečo je nasratá, tak mi odpovedala, že preto, že ja som nasratý 🙈. A zas bola 3 dni tichá domácnosť, až som neskôr rezignoval a uz som jej len povedal, že nech sa ozve o 3 dni, keď sa spamätá. Kto sa potom ospravedlňoval? No predsa ja 🤷🏻‍♀️. Takže žiadna vzájomná podpora.
Od takych ľudí rýchlo preč a keď máš pri sebe pravy opak, tak si to váž nadovšetko, máš pri sebe duševne vyzretého chlapa, ktorý ta naozaj miluje a ma vysoké EQ, lebo toto je dôležitejšie vo vzťahu ako IQ .
Aj ja mám sakramentské ponaučenie do ďalšieho vzťahu, na tomto si veru potrpím, takze všetko zlé je na niečo dobré.
A prečo sa ti snívalo o tom, že ti to urobí tvoj terajší partner? Lebo stále je v tebe strach a skúsenosť z minulosti, ešte to nemáš vysporiadané s touto toxickou skúsenosťou.

anketkarka
29. jún 2024

Komunikácia je základ. Ak to robí niekto úmyselne, tak manipuluje a ubližuje. Ak to robí niekto preto, že to tak cíti, tak len ubližuje sebe a svojmu vzťahu, lebo si nevykomunikuje problém, ktorý má a prenáša ho aj do budúcna. Nie je to útek od problému. Človek by mal chcieť komunikovať, lebo mu proste záleží na tom druhom a na vzťahu.

zanka777
29. jún 2024

Nebol ten tvoj ex býk???ale fakt

strejdo001
29. jún 2024

A ešte by som dodal, že vzťah je o kompromisoch, t.j. nájdení zlatej strednej cesty aby obaja boli spokojní, ale ak jedna strana nieje ochotná zmeniť niečo NEGATÍVNE, o čom vie, že je pre vzťah neprospešné, tak je to prejav neochoty, nelásky ako k partnerovi, tak aj k sebe samému a zároveň aj prejav duševnej nevyzretosti. Niekto tak ostane celý život a nepomôže mu ani motivačná literatúra, možno ani psychológ a keď už, takxnaozaj kvalitný, pretože dostal takýto program do podvedomia od rodičov alebo od niekoho iného a má to v podvedomí. Pokým si to sám človek neuvedomí, prežije v krivde celý život a nebude šťastný, jedine, že si nájde rovnako obmedzeného partnera.

strejdo001
29. jún 2024

@zanka777 Prestaň 😁, ja som býk a som presný opak tohto, čo sa tu rieši 😝.
Toto je skôr o vplyve prostredia a traumách z detstva a programoch od rodičovll, nie o znamení. Býci su to naj znamenie pod slnkom 🤪

sima338
29. jún 2024

Robil mi to narcista...ale tak vychcane, že napísal len ok, nepoznáš ma, je mi jedno, čo si o mne myslíš, končíme a pod. Nevedela som vtedy, ako títo ľudia fungujú a že im to vlastne robí strašne dobre ma takto ,,trestať". Začala som mu to zrkladliť, fungovalo, mali ste vidieť, ako sa akože začal ,,snažiť", keď som pochopila, ako funguje a prestala mu dávať emócie

richelina
2. júl 2024

@strejdo001 presne, súhlasím so všetkým 🙂 aj ja som býk 😀

tilly
2. júl 2024

Môj muž to robí a fakt je to týranie.

masinka
2. júl 2024

Mala som chvilu takeho frajera, niekde sme boli a ignoroval ma, pripadne odisiel a ani mi nedal vediet, este mi potom oznamil ze to bolo za trest lebo som si dovolila nieco co sa mu nepacilo. Ja sa mam prilis rada na to, aby som so sebou nechala nacvicovat ako so psom, po 4 mesiacoch som ho poslala do prec, este sa chlapec cudoval a nakoniec to obratil ze vlastne on nechcel mna 😂. znamenie bol panna

strejdo001
3. júl 2024

@tilly Tak prečo si s takým mužom?

tilly
3. júl 2024

@strejdo001 tak má aj iné vlastnosti a nie je to často. Alebo som si už zvykla, alebo som odolná... držím 24 rokov...

strejdo001
3. júl 2024

@tilly Ak sa to neprejavuje aj v iných situáciách, resp. nemá ďalšie toxické vlastnosti, tak to sa ešte dá, len z vlastnej skúsenosti viem, že to neostáva len pri jednej toxickej vlastnosti, ale je to súhrn viacerých .. 🤷🏻‍♀️