Rozvod ako sa vyráta výživné?

6. dec 2019

Ahojte, zatiaľ nad tym neuvazujem az tak stopercentne vážne, preto nehľadám možnosti a informácie tam kde treba.. len čisto teoreticky sa chcem spýtať tu, ak mate s tym niekto skusenosti a viete približne co ako funguje pri rozvode v roznych situaciach...
U nas je situacia taká, ze sme štvrtý rok manželia, mame jedno dvojmesačné dieťa, takze som na materskej, matersku mam maximálnu, ale aj tak je to nic a uz mi skoro aj skonci materske... Muz ma sro, zamestnaný nie je. Mam vlastny byt na ktory mam hypoteku. Mame spolocny dom, na ktory mame spolocnu hypotéku. Za cely cas co sme spolu idu vsetky hypotéky, vsetky ucty.. plyn voda poistenia blablabla vsetko je platene z mojich uctov. Muz za to dava v hotovosti peniaze na prerabku domu, ktory este nie je uplne dokonceny, takze este niekolko desiatok tisic mozno zhltne..
Co v pripade rozvodu, ak by sme dom predali, vyplatili z toho hypoteku, zvysne peniaze by sa delili na polovicu, alebo ako? Ak nema ziadny prijem, lebo nie je zamestnany (ale teda ma tu sro.. z coho a ako sa vypocitava vyzivne? Z rodicaku ktory skoro budem mat urcite nevyzijem, s babom by som chcela byt doma co najdlhsie.. rozvadzat sa samozrejme nechcem, ale inu moznost ako rozvod, alebo moje tiche trapenie sa nevidim... Muz nechce riesit problem a ani sa o tom rozpravat.. povedal mi velakrat ze ak sa mi nepaci, mam sa rozviesť.. tak ked som bola skor sprosta, musim znasat teraz nasledky.. a zial uz aj dieta..

tosomja
6. dec 2019

Pred rozvodom spiste rodicovsku dohodu, kde bude aj vyska vyzivneho. Ale aj prava a povinnosti rodicov.
Co sa tyka majetku, to neporadim. Mam to podobne, s tym, ze ex kupil byt na hypoteku pred svadbou, ale ja som mu davala celu moju vyplatu a vlastne sme mali spolocny ucet. Z bytu mi nrpatri nic, ale patri mi polovica z uveru od svadby.

wiw8
6. dec 2019

Najlepsie je sa dohodnut v takomto pripade, aby ste sa vy dohodli na sume, ze ako to bude s vyzivnym, len otazka je ci bude chciet sa o tom s tebou bavit :/

autor
6. dec 2019

Ja myslim že on sa dohadovať na nicom nebude chcieť.. skúsim asi konzultáciu s pravnikom... Nech viem na com som a co približne ma caka ak na to pride... A myslím ze skor či neskôr na to príde...

michaella0998776
6. dec 2019

Ak by ste sa rozviedli a dom predali, vyplatili hypotéku zvyšné peniaze, ak by nejaké ostali by ste si delili na polovicu. Predpokladám, že v sro je konateľ aj spoločník. Zisti ako je na tom finančne sro

kittykat22
6. dec 2019

Inak mate vy nejake realne problemy, ked jedine co ta na rozvode zaujima su peniaze (ktore ako vypada, mozete prehadzovat lopatou)?

autor
6. dec 2019

@kittykat22 neviem z coho tak usudzujes.. clovek co ma dve nehnutelnosti a na obidve ma hypotéku tazko prehadzuje peniaze lopatou. Ako mi na internete niekto moze poradit co so vzťahom, co s pocitmi, co s intimnymi problemami ked je to velmi individualna a súkromná zalezitost ktora sa neda takto jednoducho opisat, ako majetkova cast? Takisto radit sa v nej neda verejnosti, ale na majetky, peniaze, existuju nejake pravidla, preto niekto so skusenostou mozno vie poradit.. ci co, mam sa pytat otazky typu preco sa manzel správa tak ako sa sprava, preco ma manzel taku a taku závislosť, preco ja mam taky a taky problem a co s tym?

lenvam
9. dec 2019

Nemusíš sa rozvádzať a môžeš požiadať o výživné aj keď ste manzelia

autor
9. dec 2019

@lenvam myslis nieco take ako vyzivne na mna? Nie.. kym sme spolu, s peniazmi nie je problem... Iba ak by sme sa rozviedli a zostala som s malym babom ze este sa mi neda pracovať, vtedy by bol problem s peniazmi.. len sa musim rozhodnut ci rozvod, ci to trpieť a kolko to este trpiet..

lenvam
9. dec 2019

Jaj ja že sa musíš doprosovat o peniaze ak niečo potrebuješ,chces kúpiť