Rozvod a hypotéka

lucyso
11. júl 2022

Ahojte, chcem sa spýtať ako ste riešili po rozvode bývanie keď máte hypo? s ex sme kupovali byt - som spoludlžník. Chcem si dať hypo prepísať len na mňa ale bankárka, že mi to stále nevychádza tak to nie je možné. Stalo sa Vám to? ako to je prosím v tomto prípade?

hviera81
11. júl 2022

asi nemas dostatocny prijem na to, aby si mala sama hypo.
bud predate byt, alebo si najdes spoludlznika

petamich
11. júl 2022

alebo este navysit prijem (najst si druhu pracu, inu pracu...) a riesit to o par mesiacov

diamond007
11. júl 2022

@lucyso skús si dať ohodnotiť byt, určite vzrástol na hodnote

ewelea
11. júl 2022

No v tomto pripade je najlepsia volba predat, vyplatit banku a zvysok si rozdelit 50/50. Treba to riesit dohodou, bud u mediatora alebo notara, lebo ak si date vysporiadat BSM sudom poplatok je 3 % z hodnoty ak je rozsudok a 1 % ak je zmier, max. 16 600 €.

petamich
11. júl 2022

@diamond007 a ako jej to pomoze? 🙂 ked raz nema prijem dostatocny na to aby bola jedinym dlznikom, tak vyssia cena nehnutelnosti jej nijako nepomoze - ona sa potrebuje zbavit ex a figurovat sama v uverovej zmluve (je jedno aka je zostatkova hodnota uveru a je jedno aka je cena nehnutelnosti, ked raz nema dostatocny prijem)

janka2501
11. júl 2022

Mne rucila mama, na par rokov,kym som mala lepsie prijem

bimbambom
11. júl 2022

Všeobecne teraz ....

Ženy prosím rozmýšľajte než niečo napíšete .... Ak nemám ani potuchy koľko niekto zarába , aké má vzdelanie , kvalifikáciu , na akej pozícii robí , načo hneď otrepraná fráza " zmeň prácu , zvýš si kvalifikáciu , nájdi si druhú prácu " .... ??????
Nie všetci sme roboti , nie všetci vieme zmeniť prácu šmahom ruky . To isté druhá, tretia , ideálne aj štvrtá robota . Žiť má kedy ? Deti sa samé nevychovajú , nepostarajú sa o seba . Sú dokonca regióny kde je zázrak sa zamestnať . Nemôžme ísť všetci do Ba robiť IT ! Ja sama kvalifikovaná som , školu mám , prácu mám a zarábam málo . Naozaj sú aj takí ľudia !
A navyše sú ľudia , čo majú svoju prácu radi ....

melanta
11. júl 2022

@bimbambom absolútne súhlasím. Tu však autorka otázky chce vedome a cielene na seba prevziať celú hypotéku a pritom príjem na to nemá. Ale aj si ten byt chce nechať, tak iná alternatíva ako zvýšenie príjmu nie je. Tu iná rada nie je možná. Ďalšia vec, mnohí si neuvedomujú, že treba chcieť mať životný štandard iba do takej výšky, na akú mám. Ak chce niekto viac ako na čo má, akú inú radu môže dostať.
@lucyso ešte máš alternatívu mať spoludlžníka, ak teda niekto bude ochotný sa na roky upísať tvojej hypotéke, čím s vysokou pravdepodobnosťou on už vlastný úver nedostane (ak nemá vysoký príjem).
@diamond007 presne ako píše petamich, ona nemá dostatočný príjem na výšku úveru, tým pádom aj keby hodnota vzrástla o 500%, nepomôže jej to.

lucyso
autor
11. júl 2022

🙂 ďakujem za odpovede. Ide o to, že my sme sa podelili... trošku na figu, ale podelili s tým, že byt mi zostáva ale hypo je na oboch. nie je to veľká hypo.. dosť ma zaujala teoria... ohodnotiť ešte raz byt? keď sme ho kupovali, bola výrazne nižšia cena ako sú teraz. a bol neprerobený. prerábala som ho sama..

melanta
11. júl 2022

@lucyso teóriu ohodnotiť byť tu spomenul niekto, kto úverom vôbec nerozumie. Ak ti nevychádza úver podľa bankárky, navýšenie hodnoty bytu ti nepomôže. Iba zvýšenie príjmu. Buď tvojho alebo pomocou spoludlžníka.

darkswan
11. júl 2022

@lucyso fakt ako napisali baby, prehodnotit byt nepomoze, musis mat prijem aby ti bola ta hypo schvalena

petamich
11. júl 2022

@bimbambom my sme jej poskytli teoreticke moznosti riesenia - zial viac ich nie je iba vyssi prijem, spoludlznik alebo predat nehnutelnost 🤷‍♀️ neviem co konkretne ta v tych prispevkoch tak nastartovalo, kazdopadne toto su mozne riesenia a ine nie su a to uz si autorka musi zvazit, ktore je pre nu vhodne a ktorou cestou sa vyberie (a ano mas pravdu vela informacii o nej a jej situacii nevieme ale na to, aby sme jej napisali teoreticke riesenia ani nepotrebujeme)

majla87
11. júl 2022

@lucyso a keby refinancujes a predlzis si hypo na 30rokov, ani tak to nevyjde?

lucykelly
11. júl 2022

@bimbambom veľmi trefne napísané 👏

lucyso
autor
11. júl 2022

@majla87 popravde na tieto bankárske "veci" nie som veľmi talent. Pýtala som sa bankárky, že aké mám možnosti (predsa nemôžem by´ť na svete jediná, ktorá rieši takýto problém)... a spomenula mi len túto jednu... a dievčatá... aby som spĺňala tak musím mať plat o 100 eur vyšší... to mi momentálne zamestnávateľ nedá.. tak počkám do jesene, možno potom.. no popravde už by som sa najradšej úplne odpojila od Ex...

lucyso
autor
11. júl 2022

Ja Vám ďakujem dievčatá za rady 🙂

lucyso
autor
11. júl 2022

štve ma to, bo takto si tam nemôžem dať ešte do katastra... ani trvalé bydlisko

majla87
11. júl 2022

@lucyso tak to ries tak, ze si pozri kolko je zostatok na hypoteke. Chod do inych bank, ze chces tuto sumu refinancovat, ake ti daju moznosti. A pokial ti niekde v pohode daju hypoteku, tak sa vrat do svojej banky, ze si to ides refinancovat tam, lebo tam sa to DA 😀 a uvidis, ze ci sa to v tvojej banke fakt neda 😉

majla87
11. júl 2022

@lucyso ked ste spoluvlastnici, tak trvale bydlisko si tam mozes dat.

lucyso
autor
11. júl 2022

som ako spoludlžník na hypo ... a vlastníka na byt si udal sám seba....

lucyso
autor
11. júl 2022

@majla87 bola som, ale to by som sa zadĺžila ešte viac na viac rokov.

melanta
11. júl 2022

@lucyso byt ste kupovali počas manželstva? V tom prípade je byt aj tvoj i keď nie si zapísaná na LV. Treba doriešiť na katastri zápis teba ako spolumajiteľky.

majla87
11. júl 2022

@lucyso tak toto potom je horsie, to dobrovolne si suhlasila ze byt je jeho, hypoteka spolocna? Ano, ak to bolo pocas manzelstva, tak je tak ci tak aj tvoj ten byt, ale ak pred…
Tak este jedna moznost, ale to uz je mimo mna (do toho sa nevyznam, ja si radsej financie riesim sama) - si najst nejakeho hypoterkarneho/ financneho poradcu.

lucyso
autor
11. júl 2022

@majla87 fo hypo sme vstupovali ešte ako manželia.... ako spoludlžník. Bola som v tom, že aj na LV som. žiaľ...

melanta
11. júl 2022

@lucyso ešte raz to napíšem. Ak ste byt kupovali na hypo počas manželstva, byt je aj tvoj. Aj keď si v tejto chvíli na LV neni uvedená.

lucyso
autor
11. júl 2022

@melanta ďakujem. papiere nam robil právník, čiže papierovo to už mám - zmluvu že byt mi zostáva - len nejako záhadne to nie je na katastry.... Každopádne napíšem právnikovi. ďakujem

ewelea
12. júl 2022

@lucyso majetok sa nadobuda zmluvou (jedno akou ci kupnou, darovacou, zamennou a pod.) a zapis do katastra s tym nic nema. Mal sa spravit aj ten, ale ak nie je nevadi, ak mate zmluvu, tak mate aj podiel na byte 🙂

lucyso
autor
12. júl 2022

@ewelea áno zmluvu mám, právnik mal spraviť prepisy na katastri. ex -dom a ja byt. Ex už prepis má a ja stále nič... Tak ma napadlo či nie preto, že v banke hypo nie je na mňa stále prenesená.

kaja01
12. júl 2022

@lucyso Na prepis bytu, keď je hypo, musí dať súhlas banka.

elalala
12. júl 2022

Ideál pri rozvode nehnuteľnosť predať, úver vyplatiť a zvyšok si rozdeliť na polovicu. S úverom to vieš doriešiť jedine navýšením príjmu, nechápem, čo splietajú s novým ohodnotením, to tvoju situáciu nerieši. Ak to nevychádza z príjmu tebe, môžeš pridať spoludlžníka, ak je to ako píšeš, že ti do splátky chýba 100 eur, spoludlžník nemusí mať príjem nejak extra vysoký. Ak spoludlžníka nemáš, vieš úver refinancovať tým, že sa zníži splátka a predĺži doba splácania. Áno, si zadĺžená na viac rokov, ale ber to tak, že inak to teraz neporiešiš, ak byt nechceš predať. Teraz vieš dávať mesačne mimoriadne splátky a tým si potom znova postupne skracovať tú dobu splácania, Slovenská sporiteľňa napríklad to má bez poplatku.