Stale pocuvam, ze 50% manzelstiev konci rozvodom. Mam 32 rokov, ked som mala 25-28 sa drviva vacsina mojich znamych zosobasila. Nerozviedol sa zatial nikto (chvalabohu). Tym padom mi statistika, ze polovica manzelstiev konci rozvodom, nejako nevychadza. Mozno to rozvodove obdobie pride neskor, pocula som, ze pred 30tkou sa vsetci hrnu k oltaru a pred 40tkou k rozvodu. Ako to naozaj je? Je sanca, ze moja generacia bude ta, ktora sa menej rozvadza? Alebo len tie rozvody prichadaju neskor? Naozaj som prekvapena, ze nepoznam vela mojich rovestnikov, ktori sa rozviedli, a velmi by som chcela verit tomu, ze rozvodovost klesa.
ja ich zas poznám okolo seba dosť aj mladších aj starších.A teraz nemyslím len takých ktorých poznám riadne osobne.Ale aj tak z okolia susedia atd
Pocula som o rovnakej statistike, ale v mojom okoli poznam iba dva pary, co sa rozviedli.
U nas presne 18 rokov, 2004 - 2022
Áno, a nie je to hneď zlé. Dnes už ľudia nezostávajú nasilu v nefunkčných vzťahoch. Ak vyslovene nemajú existenčné problémy, tak radšej volia rozvod. Je to určite lepšie, ako sa celý život trápiť, nehovoriac o deťoch.
Ved tak ale Slovensko nie je len naši znami a ludia v okolí, tak jasné, ze ti statistika z tvojho okruhu nesedí 🙂
neskôr, počkajte po deťoch, tam sa to láme 🙊 a ešte keď chytajú muži druhú pubertu, niektorí skorú takže už po 40tke, netreba ani čakať na 50 😉 32 je ešte strašne málo.
Tak statistiky sa týkajú veľkého množstva obyvateľov, to či máš okolo seba nerozvadzajuce sa páry neznamená nič..
Okolo mňa sa teraz nerozvadza nikto, avšak poznám viacero rozvedenych, ktorí majú dlhodobých partnerov a síce sa už nevzali, ale sú spolu dlhé roky (viac ako 20).. takže taketo vzťahy tiež štatistiky neberú v úvahu..
Áno ako píšu baby predo mnou, po 40tke uvidíš. Ja mam v okolí páry o ktorých by nikto nepovedal že sa rozídu a predsa.
Deti a stereotyp je velka skuska vztahu, ved uvidis po rokoch. Napis tak za dalsich 10 rokov, kolko parov v tvojom okoli je este spolu 😀
V mojom okolí ich bolo dosť, niekto sa rozvádzal po roku manželstva iný po viac ako desiatich rokoch, naposledy kamarátka po 35r.
Aj dôvody boli rôzne jedna kamarátka sa v dôsledku choroby ocitla na invalidnom vozíku a jej muž si vybral ľahšiu cestu, druhú dlhodobo podvádzal manžel, ďalšia roky trpela pri manipulátorovi až keď jej deti dospelí a odsťahovali sa rozhodla požiadať o rozvod a začať nový život
V mojom okolí dosť, hlavne kočky okolo 45 rokov.
Rozvedených ľudí ktorých poznám ja, sa rozviedli, keď mali 40+ a deti k tomu. Vrátane mňa.
Tie začiatky a prvé roky sú najskôr fajn, no príchodom detí, ich chorôb, zvýšeným stresom, nevyspatosťou a znížením vlastného komfortu, to vo veľa manželstiev ide skrátka dole vodou a začínajú prichádzať prvé rozvody.
v mojom okoli veru dost, dokonca aj vztahy, o ktorych by som to ani nahodou nepredpokladala. A to nielen rozvody, ale aj rozchody dlhorocnych parov (bez sobasa).
@belllinka haha dobre napisem ked nezabudnem
tak v mojom okoli 3 do roka rozvedene pary, bezdetne. Jeden par rozvod po cca 15r., 2deti. A dalsi nezobrati sli od seba kvoli nevere, 1 dieta. A potom mam vela takych, co maju stastne manzelstva. Takze kazdy to ma vo svojom okoli inac.
32 je nízky vek. A určite nepoznáš až tak veľa ľudí aby to mohla byt štatistická vzorka. Ja poznám aj rozvedených. A nie je ich málo… ale všetci sú starší.
Podľa mňa tá rozvodovosť prichádza až okolo 40-tky, 30 je ešte pomerne málo, ľudia majú v tom veku často malé deti a povedia si,že to kvôli nim skúsia ešte udržať, okolo tej 40tky to už vzdajú a chcú mať ešte niečo zo života, kým sú ešte pomerne mladí 😅 ja som kategória 30+ (aj keď už skôr +++), aktuálne mám vo svojom okolí medzi rovesníkmi 3 rozvedené páry, ale viacero tipov na ďalších, ktorí to podľa môjho názoru neustoja 🙈
Kolko mas deti?
Stastiky nepustia.
To, že máš okolo seba páry, ktoré sú v manželstve okolo tých 5 rokov, nie je relevantná vzorka. Po takom krátkom čase sa rozvádza naozaj málokto.
V mojom okoli nie, muzovi kamarati su porozvadzani vsetci okrem dvoch(manzelstva trvajuce 15 rokov a viac)
V súčasnosti je rozvodovosť okolo 30%, nakoľko ani sobášnosť už nie je to, čo bývala.
A rozvedenych poznám dosť. V predošlej práci boli skoro všetky kolegyne rozvedené (a tá jedna ešte nebola ani vydatá) a v terajšej máme okrem mňa ešte jednu čo nie je rozvedená. Aj okruhu známych a rodiny sa nájdu rozvedení, ale nie v takom počte ako v práci.
Nie, z mojho okolia poznám takých párov minimum. Dnes si ľudia už lepšie rozmyslia, s kým uzavrieť manželstvo.
áno rozvádzajúsa. Mám veľa kamarátiek 45+ rozvedených.
Tiež nepoznám nikoho kto by sa rozvádzal.. asi poznám malú vzorku ľudí
Ja nám rozvedeného, kamoška tiež. V okolí mám aj rozvedené páry, zatiaľ prevládajú zosobášení. vzorka rozvedenych je do 40r 🤷🏻♀️
Tak v mojom okolí sa nerozvádzajú ale viem že žijú spolu len kvôli deťom poprípade sú od seba ale ešte nerozvedený a aspoň jedna strana si naivne myslí že sa to ešte dá dokopy. Kiežby ale o tom dosť pochybujem.
Zial ano. A poslednu dobu tiez. A sa cudujem ze to nie su iba mlade pariky. Ale aj 60+.
Minule som tu dávala údaje tuším za rok 2022. Najviac rozvedených manželstiev cca 1/3 boli tie čo trvali 20 a viac rokov. Také v okolí asi veľmi nemáš. A áno v triede mojej dcéry je par spolužiakov čo majú rodičov rozvedených. V triede druhej SŠ už je tých deti o dosť viac.
S trochou humoru by sa dalo povedať , že teraz je rozvodov menej lebo je menej manželstiev. Pred 20 rokmi žil "nadivoko" malo kto. Štatistiky rozijdenych by boli asi tiež zaujímavé ak by existovali
Teda presne podľa záveru, že hlavnou príčinou rozvodu je manzelstvo😉
V mojom okruhu známych sa málokto rozvádza. Ale táto štatistika možno závisí ozaj od toho, s kým som v kontakte.