Rozmýšľam, že vyhľadám biologického otca

13. dec 2024

Ahojte, v rýchlosti som zmätená už veľa rokov som mala myšlienku že vyhľadam otca (biologického) ktorý nežil s nami.
On mal svoju rodinu a ja s mamou sme boli rodina.
Jedna myšlienka ma len prenasleduje .... ak nebude na tomto svete aj keď sa o mňa za tie roky nezaujímal, nevyhľadával a tak ďalej či si nebudem vyčítať, že som nespravila prvý krok ...

No bojím sa, čo keď odpise, čo keď neodpíše(má svoju rodinu, svoje deti, svojich vnukov a vnučky)

Ani neviem ako čo by som mu napísala akú správu... len ahoj? Alebo ? ... mamina vždy bola proti aby sme boli v kontakte ublížili si, naozaj veľmi, hlavne keď si miesto nás vybral teraz už svoju manželku s ktorou má niekoľko detí ...

A asi sa aj bojím reakcie rodiny a hlavne maminy či to nebude brať ako zradu ... aj keď tiež naše vzťahy niesu ideálne... rodina cele tie roky sú názoru že by som ho mala kontaktovať a ja zas pozerám na moju mamu aby som jej tým neotvorila staré rany, vlastne ... je názoru neboli sme mu dosť dobré aby ostal snami, tak prečo by si mala mať záujem o neho a taktiež aby videl, aká si krásna vzdelaná a šikovná žena, a moje vnučky si už vôbec nezaslúži vidiet ani len vidieť na fotke, nieje dobrý človek, ešte by ťa mohol chcieť využiť, pýtať peniaze alebo niečo....niečo v takomto zmysle aby ste pochopili ...
Prešlo 26 rokov

Kebyže ste v mojej situácii, že ste sa narodili vlastne bez otca, neviete aké to je mať otca, keďže mamin partner neprijal mňa a ani ja jeho .. (len sme sa začali akceptovať)
Napísali by ste mu? Alebo ? Po pravde sa trochu asi bojím reakcie jeho deti a všetkej jej rodiny ktorú si spravil... keďže ja som len sama, okrem mňa už mamina nemala iné dieťa svoje

gribka1
13. dec 2024

A vieš komplet celú pravdu ako to všetko bolo?

autor
13. dec 2024

@gribka1 ahoj, no mamina sa o ňom nevládala rozprávať... aj keď som sa pýtala, vždy to skončilo plačom takže neviem čo kde ako a prečo ale jedno teda je iste že sme nežili spolu 🙂 ale aj teraz na doplnenie, nečakám nič podobné ako juchuú mam otca a chcem byt v realite naozaj v kontakte aj sa stretávať a niečo na ten spôsob... jednoducho som to po rokoch vzala tak že on je tam a ja som tu s mamou a teda ja už so svojou rodinou 🙂 ... len tu ide o ani neviem "pripomenúť že má ešte jednu dcéru naviac?" Asi také niečo

gribka1
13. dec 2024

Nemám osobnú skúsenosť, ale ako sa poznám, asi by som chcela vedieť to čo ty. Len to, že deti skutočnú pravdu nevedia, obaja rodičia majú určite tú svoju. A prispieval na teba, či úplne nezáujem?

mmirka02
13. dec 2024

A on vie o tom,že má niekde dcéru ?Ak vie prečo on nekontaktoval teba ? Ako by reagovala jeho žena ,rodina?Je tam veľa otáznikov ... Ja by som si ho asi najprv pozrela na sociálnych sieťach,zistila ako žije ,.. aby mamina nakoniec nemala pravdu .

autor
13. dec 2024

@gribka1 pamätám si že raz sa zjavil predomnou vonku pred domov ešte boli slovenské peniažky a dal mi do ruky 500sk, ktoré mi mama vytrhla z ruky a hodila mu ich cez bránu, nakričala na neho, čo si dovoľuje, že jeho peniaze ja nepotrebujem, niesom odkázaná na jeho peniaze... odvtedy nič 🙂 asi pred pár rokmi ma v meste zastavil cudzí muž tak môj chlap instiktivne že aký ma problém a nakoniec to bol brat môjho otca a že by som sa mala ozvať

autor
13. dec 2024

@mmirka02 presne aj ja sa bojím tohto jeho žena vyzerá ako nepríjemná osoba ...no na jeho účte teraz som ju nikde nevidela tak teda neviem :/ ... vie že má dieťa ešte

ukgirls
13. dec 2024

a takto to dopadne ked partnery do svojich sporov zavlecu dieta .. hrdost oboch mala ist stranou a mama ti mala dat pravo spoznat ho ..a aj on by mal ..ale ktohovie ako to naozaj bolo .. pre klud duse by som ho kontaktovala.. ahoj ako sa mas.. rada by som s o tebe nieco dozvedela ak by to bolo mozne a mal by si na mna cas -zvaz to a daj mi vediet ci by sme sa mohli stretnut aspon na chvilu niekde na kave ..

gribka1
13. dec 2024

Presne ako som si myslela, mama to stopla, jej bolesť je väčšia ako pochopenie toho, že dieťa potrebuje oboch rodičov. Takže vieš len maminu pravdu.

terina25
13. dec 2024

Ja by som to nechala tak ako je. Pises,ze preslo 26 rokov. Mohol sa ozvat ked si bola dospela,ale neozval sa. Mozno ked si bola dieta,mal vyhovorku,ze tvoja mama to nechcela. Ale za 26 rokov ta nekontaktoval . Cize ja by som to brala tak,ze otca nemam. Otec nie je ten,co splodi...ale tak to je moj nazor.

cacianka
13. dec 2024

Asi by som veľmi chcela vedieť a vidieť aký je môj neznámy otec, sploditel. Nepríde mi celkom koser postoj tvojej mamy.
Avšak by som najskôr sondovala v jeho okolí, diskrétne pátrala cez niekoho kto ho pozná, aby som mala aký taký prehľad a potom by som sa presvedčila osobne. Ak chces vedieť a vidieť, buď pripravená na veľmi špecifické zistenia. Či také, že mama ti klamala, alebo sa z neho vykľuje chrapun a teba necitlivo zhodí a odmietne.
Buď silná ale pripravená na silné zistenia.
🍀🍀🍀

tilonka
13. dec 2024

Tak ked tam boli urcite naznaky s tebou nadviazat nejaky kontakt, mozes skusit napisat cez soc.siet k nejakemu sviatku (otcovi, prip. bratovi..), ze prajes vsetko dobre... a uvidis, nemusis sa moc rozpisovat. Mamina je zranena..
Ale bud opatrna, mysli aj na to, ze nepoznas ich rodinu, aby ti nerobili problemy..

annm81
13. dec 2024

Po úvodnom príspevku by som povedala, že možno je lepšie nechať to tak. Po tých ďalších (peniaze, otcov brat) by som ťa povzbudila. Z toho mi totiž vyplýva, že o kontakt sa snažil. Možno omnoho viac a častejšie ako vieš, ale tvoja matka bola proti a tak to vzdal. Vzdal to možno preto, aby ti nekomplikoval situáciu, alebo aj preto, že sa vzdal nádeje, že by si ho chcela (pod vplyvom matky) poznať.

Možno tvojej mame veľmi ublížil, možno sa tvoja mama hnevá neoprávnene. Všeličo sa môžeš dozvedieť - možno aj nepríjemné veci. Priprav sa na to, ale určite ho kontaktuj. Nemusíš veľa vypisovať, stačí asi napísať, že ak má záujem, chcela by si ho trocha spoznať. Držím palce.

janinah
13. dec 2024

Si dávno dospelá,keby otec chcel,tak ťa vyhľadá už dávno.Ako dieťaťu ti mohla mama v tomto " rozkazovat".ale dieťa už dávno nie si.
Skus napísať všeobecný vianočný pozdrav a počkaj na otcovu reakciu,nijake podrobnosti nepíš,nijake otázky a nijakú žiadosť o stretko.Pridaj aj svoje telef.cislo,nič viac.on odišiel,on by sa mal prvý priblížiť...

autor
13. dec 2024

Ďakujem vám, veru že sa bojím nepoznám ani neho ani nikoho kto by ho naozaj poznal, potom ani jeho rodinu a komplikovať to nechcem naozaj 🙂 len ma hnevá ten pocit že určite si to budem vyčítať ak by sa o pár rokov niečo stalo 🙂 aj keď nežil s nami... áno aj toto mi beží hlavou že som dospelá mohol sa ozvať aj sám ale zas je to tu že ani sám nevie ako sa volám 🙄 je to zložité naozaj ... hlavne tá neistota, strach .... ale čítam si každej komentár 🫶🏼

mimka1402
13. dec 2024

Pozri vraví sa, že každý na poslednej posteli ľutuje to čo neurobil než naopak. Takže za mňa urob to. Keby si nechcela tak by ti to ani nenapadlo, hlavne v tomto prípade vidím dosť silné ego tvojej mamy, než to aby on nemal záujem. Poznám takú situáciu kde sa muž roky snažil ale dieťa bolo "nahuckane" hoc bol v tom nevinne. Vzdal to, roky míňal na sudy, vyhral ich, ale čo z toho keď ex pomsty urobila to isté a vzala mu dieťa? V dospelosti veril, že sa ozve dieťa samé, keď si uvedomí ako to bolo, žiaľ čaká dodnes. Takže je ine keby vás týral, bil a máš na neho traumu, ale v tomto som za to aby si ho oslovila. Buď budeš sklamaná týždeň dva, ale bud s mať odpoveď. Takto sa budeš tryzniť bez odpovede. 🙂 Osobne mam pocit, že tvoja mama nebola 2x fér inak by mohla aspoň ti o ňom normálne povedať a nie sa tváriť, že neexistuje a s tými peniazmi? Psycho ženská reakcia. Lebo aj keby ju podviedol nemá to žiaden jej partnerský vzťah s tebou ako dieťaťom. 🙂 Drž sa

lindous
13. dec 2024

Ja som presne v tvojej situácii a za 28 rokov na mňa nikdy táto myšlienka neprišla, ale my sme mali vždy úplne nulový kontakt, neviem nič o ňom ani o jeho rodine, slovo otec nemám v slovníku, je to pre mňa úplne cudzí človek ako ktokoľvek koho stretnem na ulici a vôbec ma nezaujíma, neviem čo by sme si povedali…. občas zažartujem, že čo keď je milionár 😅 ale vyhľadať sa ho určite nechystám… no to som ja, nevravím že jedine takto je to správne

anjelicek26
13. dec 2024

Zasluzis si vypocut obe strany pribehu takze napisat by som mu napisala, ze ta to tazi, ze nevies, co vtedy pri rozchode bolo a mama o tom s tebou nerozprava a rada by si sa s nim stretla a vypocula si ten pribeh, ste dospeli obaja, nic od neho nechces, ale ste si rodina bez ohladu na vsetko ostatne... pre mna by to bolo aj o tom - mam surodencov...sice len pol- ale surodencov... prave tam paradoxne moze vzniknut pekny vztah do buducna, kedze ten vztah nie je zatazeny nejakymi neverami ci boh vie co za tym bolo...

ahhola
13. dec 2024

Vyhladaj ho. Vsak mamka nemusi vediet. Ty mas polovicu jeho genov, spolucnu krv, nie ona. Ved ta vlastne ochudobnila a jeho cast rodiny, tety, ujov, sestranice. Mozno si o nic neprisla, ohladom pribuzenstva a mozno hej. 🌷

pinkgirl
13. dec 2024

Mne sa zdá, že sa viac bojíš svojej mamy a toho ako bude na to reagovať. Veď ste obe dospelé a ak máš túžbu zistiť kto je tvojim otcom, tak to urob. Veď mama o tom nemusí vedieť, rozhodneš sa sama či jej o tom neskôr povieš. Čo bolo medzi nimi je ich problém, ty si bola dieťa a nemala si na to vplyv. Takže kľudne ho kontaktuj, stretnite sa na neutrálnej pôde v kaviarni napríklad. Uvidíš ako sa to vyvinie, možno to skončí po prvej schôdzke...

yosi
13. dec 2024

Skús to. Aspoň si raz nebudeš vyčítať čo by mohlo byť keby... Je možné, že by s tebou chcel byť v kontakte, ale bojí sa alebo hanbí. Nemáš čo stratiť

ivkachi
13. dec 2024

Ja mám 28 rokov tiež som nikdy nevidela svojho otca mama mi ale nikdy nezakazovala nejaký kontakt .. mňa dosť prekvapuje že by si chcela napísať niekomu kto o teba nemal záujem .. ja som teraz matka 4 mesiace milujem svoje dieťa najviac na svete a keď som porodila som hneď rozmýšľala ako sa ma mohol vzdať a neprísť nenapisat žiadne narodeniny Vianoce nič .. naopak teraz si oveľa viac vážim mamu lebo vychovať dieťa sama je ťažké nie len fyzicky ale aj psychicky .. pozeram sa na to tak čo pre mňa urobila mama a čo pre mňa urobil on - vôbec nič .. nemá má čo mrzieť aj keby už nežil je to v podstate cudzí človek .. jeho nemrzí že má dospelú dcéru a nebol tu nikdy pre ňu .. v takomto prípade ako máš ty by som to určite nerobila prečo by si ty mala robiť prvy krok ..

katica06
13. dec 2024

Osobnú skúsenosť nemám, tak ti napíšem ne príliš príjemnú skúsenosť kamarátky, ktorá bola v podobnej situácii.
Jej mama zomrela krátko po pôrode, vyrastala iba s babkou. Ona vedela meno otca ale iba málo podrobnosti o vzťahu, otec nebol napísaný ani vRL. Potom čo babka zomrela, šla do domova potom k jednej rodine, kde bola skôr slúžka na rodinnej farme než člen rodiny. V dospelosti začala hľadať otca, aj našla, lebo on ju tiež hľadal, mal novú rodinu , ženu malé deti, žil na vyššej úrovni ako si ona vedela predstaviť. Sľúbil jej aj modré z neba, v skutočnosti však hľadali aupair zadara. Otec jej kúpil auto, len aby mohla nosiť jeho deti do mš ,.na krúžky na výlety. A jeho žena mohla chodiť na služobky a on nemal starosti. Jeho žena a deti jej tiež robili prieky. Uvedomila si že sa dostala z kaluže do blata.Zbalila kufre a odišla. Jej otec má okrem nej 6 detí od 4ďalších žien. Nikdy si nevybudovala k nemu vzťah.

yosi
13. dec 2024

@ivkachi Vie o tebe vôbec? To, že ťa nikdy nevyhľadal ešte nemusí znamenať, že ťa nechcel. Možno ťa sleduje tajne, možno sa hanbí alebo bojí ozvať. Tých možností je veľa. Samozrejme, je možné aj to, že ťa naozaj nechce za dcéru.

autor
13. dec 2024

Vie o mne 🙂 vyššie som písala že sám zadnou bol keď som bola dieťa🙂 ale bol odohnaný, pamätám sa ako mama plakala a prosila aby som sa sním nerozpravala keď nabudúce príde🙂 .. neprišiel už 🙂 .... pochybnosti sú preto som sa obrátila na vás 🙂 aby som si prečítala názor iných 🙂 takže možno teda vyčkám do Vianoc a skúsim napísať a uvidí sa že čo 🙄

yosi
13. dec 2024

Takže mal záujem... Možno doteraz čaká či prídeš. Ja by som do toho šiel. Je dosť možné, že to proste uťal lebo ho to trápilo a nie preto, že by nemal záujem.

zmrzlinka8
14. dec 2024

on mame veľmi ublížil, tak veľmi, tak hlboko v srdci, že nie je schopná sa cez to preniesť. myslím, že by to naozaj mohla brat istým spôsobom ako zradu. kto si to nezažil, nepochopí. nerobila by som nič. presne viem, ako to mama prežíva. to sa nedá vymazať. nechal na ňu celé ťažké bremeno starostlivosti a zodpovednosti, všetky strachy a obavy, ktoré matka má o dieťa a vždy bude mať, pokiaľ bude žiť. nerýp do toho, mamu to veľmi bolí. nie na povrchu, ale v podstate jej existencie.

bystrozraky
14. dec 2024

Je od teba veľmi pekné, že premýšľaš nad tým, aký to bude mať vplyv na jeho rodinu a ich reakcie... Ale teraz vážne: musíš sa mať viac rada a viac si seba vážiť. V skutočnosti som presvedčený, že tam musíš začať. Ty si nič zlé nespravila. Ten, kto niečo pokazil, bol on. Ty sa za jeho dávne hlúposti vôbec nemusíš cítiť zle ani si myslieť, že ho otravuješ alebo niečo podobné. Buď na seba hrdá – na to, čo si dokázala, a aj na svoje chyby. Pretože práve tieto chyby, ktoré robíme, nás odlišujú od robotov. Práve tie chyby robia z teba ľudskú bytosť. Ty si viac, oveľa viac. Si zázrak stvorenia. Si jedinečná bytosť, ktorá nikdy predtým neexistovala a aká už nikdy nebude existovať. Váž si to a buď na to hrdá. Tvoja ľudská hodnota sa nedá ničím znížiť – ani tvojimi skutkami, a už vôbec nie skutkami niekoho iného. Chcem, aby si sa teraz na chvíľu zastavila, prestala myslieť a pocítila svoju neobmedzenú ľudskú hodnotu, ktorá sa nedá ničím zmeniť. Je to právo každého od narodenia. Že sa to nedá? Počúvaj ten hlas a pocit, ktorý ti hovorí, že to nejde, že si menej hodná. Čí je ten hlas? Odkiaľ sa vzal? Je to naozaj tvoj hlas? Alebo je to hlas spoločnosti, okolia a tvojich učiteľov? Keď budeš opäť pozorovať ten hlas, pekne mu poďakuj za to, že sa ťa snaží ochraňovať, a milo, ale rozhodne mu oznám, že jeho služby už nie sú potrebné. To je práve ten hlas, ktorý ťa drží vzadu a bráni tvojej osobnosti dosiahnuť plný potenciál. Namiesto toho začni počúvať svoj hlbší hlas. To je ten hlas, ktorý ti hovorí, že si dostatočná vo všetkom a vždy. Si presne tak isto jeho dcéra ako aj jeho ostatné deti. Tiež si uvedom, že máš pár nevlastných súrodencov. A čo sa stane? Buď ich ešte niekedy stretneš, alebo nie. Je to tvoje rozhodnutie. Je to tvoj život. Ich reakcia nič neuberá na tebe.
Si dobrá osoba, a to je klasika – dobrá osoba má obyčajne v sebe ten hlas, ktorý ťa "chráni", ako som písal predtým. Ale v skutočnosti je ten hlas len myšlienka, ktorú si prijala veľmi hlboko do seba za svoju. Ale teraz už vieš, čo s tým hlasom a ktorý je tvoj pravý hlas. Tak do toho. Začni hneď, na nič nečakaj. Nechaj potom rozhodnúť tvoj hlbší hlas, keď sa zbavíš toho falošného hlasu, ktorý nie si ty.
Prajem slnko v srdci. 😊

PS:
Z čoho máš strach? Je pravda, že nevieš presne, ako to bolo a čo sa stalo. Možno bol neverný a tvoja mamina ho vyhodila... Možno bol zlý, ale očividne ťa chcel kontaktovať, keď si bola malá. Určite si ho nijakým spôsobom neidealizuj. Tiež môže byť, že rovnaký strach má aj on. Ak ho chceš stretnúť len preto, aby si sa cítila lepšie, a zároveň to považuješ za zlý nápad – napíš mu list, do ktorého vložíš všetko. Ten list potom spáľ, keď na to budeš pripravená. To pomáha rovnako ako rozhovor, a nič neriskuješ.

miadi
14. dec 2024

A ten cudzi chlap co ta na ulici spoznal - tvoj ujo .. je dokaz ze tvoj otec zaujem o teba ma. Tvoj otec musi vediet ako vyzeras ked ta aj jeho brat na ulici spoznal. Tvoja mama znie sebecka ze uplne zatrhla vas vztah . Asi jej to takto vyhovuje nemysli na teba a tvoje pocity. Este sa Mozno dozvies ze tu manzelku mal este skor ako stretol mamku a Preto si vybral ju. Potom by trosku spadla jej svatoziara v tvojich ociach. To ze zranil jej city a ze si nevybral ju neznamena ze nechcel “ vas .” Nechcel ju . Bodka. No teba chcel poznat no nedovolila mu to z pomsty. To je tak manipulativne od nej ze ti len povedala “ nechcel nas .” Ju nechcel vybral si pre zivot inu partnerku a kludne si cely cas mohla mat otca poznat ho a citit jeho lasku . No tvoja mama rozhodla ze ked nechce ju nemoze mat ani tvoju lasku .Vztah nic . Lenze tu neobrala o vztah len jeho ale aj teba . Nasla si partnera ktory ta nikdy neprijal . Tvoja mama neznie ako naj obetava matka co ma zaujem dietata na prvom mieste. Ty mas pravo ho poznat si dospela mas pravo zistit aky je clovek ci je fajn ci je blb .. mas pravo zistit aky je urobit si svoj objektivny nazor. Zavrhnut ho alebo snim mat nejaky vztah. Ak to budes ignorovat nebudes to mat nikdy v sebe vyriesene a budes to lutovat. Prepac urcite nechcem ta urazit mojim pohladom na tvoju mamu. Ale je kopec takych ohrdnutych zien co si svoje urazene ego riesili takto cez dieta . Uz je to 26r Takze ak ma mama Este stale tak “ zranene city /ego.” Tak chyba je aj v nej ze sa nevie vyrovnat s vecami z minulosti. Z toho ako si ju opisala bude urcite zurit a robit mega dramu ked sa stretnes s otcom . No nic si z toho nerob si jej jedine dieta. Nebude sa hnevat vecne.

martul
14. dec 2024

Načo vyhľadávať osobu, čo na teba celý život kašle?!
Radšej sa sustreď na zlepšenie vzťahov s mamou tá ťa vychovala.

barka1
14. dec 2024

Súhlasím s niekolkymi prispevkami vyššie. Reakcie tvojej mamy sa mi nepáčia. Ja som podozrievava, neverim, ze ona je v tom nevinne a jej bolo tak ublizene. Úplne v klude to mohlo byt aj naopak. Pretoze strach z tvojho otca evidente nemá, ked po nom dokáže hodit peniaze. A aby ti za 20+ rokov nedokázala v klude vysvetlit, ako to bolo, miesto toho len hystericky plakat...
Pozri, ty si poznáš mamu, vieš odhadnut, coho by bola schopná.
Tu na MK je to velmi neoblubeny názor ale ženy vedia byt ukrutne mrchy.
Mala som krátky vzťah, on mal dceru, ktoru nevidal od rozvodu v jej 6 rokoch. Teraz má 20. Rozviedli sa, lebo jeho žena a svokra ho "vystipali" z domu. Vie, kde býva, platí, ale jej mamka, zatrpknuta žena, ktora si už nikdy nikoho nenašla, dceru naockovala proti nemu. On už zatrpkol tiez, nemá snahu o kontakt, pretoze to párkrát dopadlo zle. On je velmi dobrý človek, velmi pekne a nezne hovoril o čase, ked dcera bola malá...ale je tvrdý. Určite ju neodmietne, ak ju raz vyhlada. Ale sám prvý krok neurobi.
Ty urob. Vobec to neries s mamou. Ona má strach, že sa dozvies pravdu a váš vztah sa pokazí.