Rozmýšľam nad rozvodom. Čo by ma čakalo?

17. dec 2022

Ahoj, opíšem svoju situáciu. Mam 2 deti, 4r a 1,5r. Rozmýšľam nad rozvodom s manželom. Nemam prácu ,som na RD aktuálne a ked sa mi skončí budem musieť nieco nájsť.. do pôvodnej sa nemôžem vrátiť. Byt je jeho,bral hypo pred svadbou a napísaný je len on. V podstate si to cele zariadil tak,ze ja nemam nič .. ja hlúpa som si to uvedomila az neskôr,ze ma vyšachoval a zariadil sa.

K téme.. čo ma caka ak by som podala žiadosť o rozvod? Mal by platiť na deti aj na mna? Dokázala by som z toho utiahnuť podnájom? Ako to reálne chodí? Ci lepšie riešiť rozvod ked si nájdem ja prácu?

autor
17. dec 2022

Môže ma vyhodiť z bytu počas rozvodoveho konania ?

viestta
17. dec 2022

Okrem výživného máš nárok na polovičku splátok hypotéky. Aj keď všetko platil on, byt je jeho, peniaze sú podľa zákona spolocne. Rovnako ta vo vysporiadaní BSM musí vyplatiť zo všetkého co ste počas manželstva nadobudli.

autor
17. dec 2022

@viestta to naozaj? Toto vôbec neviem.. takze by ma vyplatil? To je vcelku nefér ,ci?

autor
17. dec 2022

@viestta rozmýšľam ze si nájdem právnika najskôr,co by mi všetko vysvetlil, aké kroky podniknut atd. Ale najskor som chcela info tu.. takže to by bolo reálne zeby som si našla podnájom a utiahla som s dvoma deťmi sama ?

dadis
17. dec 2022

Najprv si najdu pracu a potom ries rozvod. Preco by mal platit vyzivne na teba?? Po rozvode ziadaj vyplatenie polovice zaplatenych splatok hypoteky pocas trvania manzelstva. Nie je to nespravodlive, je to fer, ale vela penazi to nebude... Pracu si hladaj dobru, aby si to utiahla, nebudes to mat jednoduche, ale zvladlo to vela zien. A rataj aj s moznostou, ze vyzivne dostavat nebudes, alebo len minimalne, ak budu deti v striedavej (aj skolkari mozu byt, sice nie 50:50, ale i tak v dost velkej miere)

autor
17. dec 2022

@dadis ja som citala ze aj matka/manželka dostáva nejaké peniaze,alebo je to len jednorazový príspevok? Neviem

viestta
17. dec 2022

Aké nefer? V manželstve sú peniaze spoločne. Spoločný je aj majetok, ktorý ste počas neho nadobudli, bez ohľadu kto koľko zarobil.

dadis
17. dec 2022

Nie, nemas predsa novorodenca alebo zdravotne problemy, ktore ti neumoznuju pracovat.

majamat
17. dec 2022

ja viem o pripade, ze EX platil vyzivne na malnzelku a nemali ani deti. no neviem nic blizsie, neviem o tom, ez by mala nejaky problem co sa tyka prijmu. neviem tedy ci pracovala, alebo nemala pracu, ale zdravotny problem, ktory by jej v tom branil nemala urcite.

pribinak
17. dec 2022

Ja budem trochu negatívna. Áno máš nárok na polovicu splátok, ale vysporiadanie majetku je až po rozvode a to môže trvať roky

Takisto výživné na manželku je pomerne otázne v tvojim prípade nakoľko ak pôjdeš pracovať tak naň nárok mat nebudeš, lebo si zdravá a vieš si zarobiť
Čiže by som počítala len s výživným na deti. A tam tiež pozor, mize žiadať striedavku, čiže kľudne sa môže stat že na obe deti dostane možno tak 100 eur

Takze by na tvojom mieste rozmyslam či je rozvod nevyhnutne riešenie.
Ak áno, treba hľadať prácu škôlku jasle a počítať či to všetko spolu s nájmom zvládneš
Ak nie, treba hľadať lacnejšiu formu ubyzovania, čiže tvoji rodičia, stari rodičia, príbuzní či zariadenia pre matky s deťmi

Ale absolútny základ je mat prácu a zariadenia pre deti

dadis
17. dec 2022

A este nieco. Hladaj dobre platenu pracu aj za cenu, ze muz sa bude musiet viac zapajat do starostlivosti o deti..peniaze su teraz jediny tvoj ciel, aby si bola nezavisla..mladsiemu hladaj jasle, aj ked sa ti to finacne zatial velmi neoplati, ale do skolky uz potom nastupi s lepsou imunitou..pokojne s rozvodom pockaj rok/dva, kym si nieco bokom usetris, ziskas istotu v zamestnani, skus sa popri tom vzdelavat a venovat svoju energiu svojej nezavislosti - daj si ciel, ktory chces do 2 rokov dosiahnut a pracuj na nom...2 roky prejdu ako nic, ty nic nestratis, mozes len ziskat. Za 2 roky sa vies z toho vztahu aj emocionalne uzdravit, nebude ta uz zaujimat, budes mat pred sebou len vidinu svojho zivota bez neho..

pribinak
17. dec 2022

Utiahnuť nájom ….to musíš so svojho príjmu, nie z výživného

pribinak
17. dec 2022

Píšeš že si chceš nájsť právnika …..a z čoho ho chceš platiť?

Ja neviem, ale ty nemáš žiadny plán, toto je zúfale…

autor
17. dec 2022

@pribinak mam ušetrené peniaze.... Zúfalé je zit v manželstve ktoré ničí

dadis
17. dec 2022

@pribinak Ano, suhlasim..@autorka a co je dovodom, ze si sa rozhodla pre tak radikalne riesenie? Nie je mozne vas vztah urovnat? Predsa len rozvod je jedna z najnarocnejsich zivotnych udalosti...pre teba a najma pre deti...je to velmi psychicky a najma financne narocne, vyzaduje si to velku davku odvahy a sebazaprenia a castokrat ten vysledok nemusi byt uspokojivy..

autor
17. dec 2022

Ďakujem za info.. zatial nemám plán,preto hladam info co a ako, nejdem žiadať o rozvod hned teraz .....

autor
17. dec 2022

@dadis uvedomila som si,ze to chcem urobiť dokym su deti male... Nie o 10 rokov,ked budem úplne psychicky zdeptana a deti v puberte

dadis
17. dec 2022

Aj o 2 roky budu este malinke... Najtazsie na tom celom je, ze sa uz budes moct spolahnut iba na seba a svoje schopnosti. Preto na tom do rozvodu pracuj, aby si bola silnejsia..

pribinak
17. dec 2022

Tak to si mala napísať hneď na začiatku, ako ja mam vedieť že ty máš niečo našetrené?
Nemám vestecku gulu …..

Áno žiť v nefunkčnom vzťahu je zúfale, ale aj tvoj plán zatiaľ vyznieva zúfale

Najlepšie by bolo keby si sa sla poradiť napr do centra pravej pomocí, zistila si ceny nájmov v okoli, ceny právnikov v okoli, mala zaistenú prácu a jasle + škôlku
Plus potrebuješ vyriešiť kto bude s deťmi, keď budú napr choré, čo môže byt veľmi často

autor
17. dec 2022

@dadis ďakujem,.. je fakt ze teraz som.plne závislá na mužovi.. a neskutočne ma to serie a uberá mi to zo sebavedomia.. chcela by som byť silná žena,odhodlana ..ako kedysi

zuzanockamt
17. dec 2022

Ako prvú vec si vyrieš prácu. Deti už nie sú úplne malé, môžeš pracovať bez problémov na plný úväzok a ešte sa snažiť našetriť.
Tie našetrené peniaze ti pokryjú nový začiatok? Vie o nich manžel? Či sú ešte spred manželstva? Ak sú šetrené počas trvania manželstva a muž o nich vie, sú dokázateľné, tak polka je jeho. Šetrenie si treba zariadiť tak, aby si sa po rozvode nemusela deliť.

autor
17. dec 2022

@zuzanockamt mam peniaze na mojom účte , kde odkladám pre deti a sebe.. su este spred manželstva a aj po manželstve som tam dávala.. muz vie že ich mam ale nevie koľko

zuzanockamt
17. dec 2022

Autorka
To je jedno, že ich máš na svojom účte, to, čo si šetrila počas manželstva patrí do BSM

dadis
17. dec 2022

Radsej si vyberaj v hotovosti, ak mas u koho ukladat..u rodicov napr.

zuzanockamt
17. dec 2022

Autorka
A určite nenechávať na účte, vyberať v hotovosti a ukladať inde alebo k niekomu, komu dôveruješ na účet, aby si v prípade rozvodu mala na účte čo najmenej dlhší čas.

sante81
17. dec 2022

Rataj s tým že keď deti pôjdu do škôlky, budú byvat často choré ( nemusia) ma ti s deťmi kto pomôcť? Budeš mať prispôsobenu pracovnu dobu aby si stíhala ráno a poobede družinu? Nemôžeš ísť najprv k rodičom, aby ti pomohli? Utiahnuť nájom je dnes ťažké, radšej by som šla do hypotéky a vlastného bývania. A čo sa týka toho ako tvoj muž s tebou vybabral a chcel mať zadné vrátka ohľadne bývania, prečo máš mimo svoje peniaze o ktorých nevie? To nieje tvoja poistka v prípade rozvodu?

autor
17. dec 2022

ďakujem za info a rady, urobím tak.
@sante81 nie nieje to moja poistka.. 💰 su pre deti, čo dostali darom od príbuzných a ostatné su tie co som dostala ja.. a on,obaja sme si spoločne peniaze čo sme dostali.ako dar rozdelili na svoje účty

barborachors
17. dec 2022

určite s rozvodom necakat, najlepšia rada aku si tu dostala je od dadis, proste dva roky šetrit atd ako ona radila..A.nie cakat do.neviemkedy, ked uz budes stara a nevládna a s nervami uplne v kybli. Teraz najviac vladzes, cim budes starsia tym viac aj menej energie budes mat, mozu prist choroby na teba. a co bude len potom s tvojimi detmi??? Muz mi bol teraz na onko, same zeny od 35-45 nechcem strasit ale makaj teraz ked mozes. Cize prve, robota, právnik, penaze bokom do ponozky, nie banka a hajde o rok o dva od curaka. A este si aj druheho možno najdes casom. Ale o desať rokov to uz také ruzove byt nemusi.

sojorez
17. dec 2022

@autorka Vsetko, co mate po uzavreti manzelstva, mate na polovicu. Teda nielen peniaze z jeho uctu, ale aj z Tvojho, takisto dlhy... Ak vies dokazat, ze mas peniaze napr. zdedene, tie su z toho vynate. Sestra tak vybrala peniaze a vlozila na mamkin ucet, aby o ne neprisla. Inak bezplatna pravna pomoc by mala fungovat na UPSVaRe. Tam by mali pomoct s formulovanim ziadosti, navrhu na zverenie deti do Tvojej starostlivosti, aj navrhom na majetkove vysporiadanie. Mozes ziadat o vyzivne nielen na deti, ale i na seba. Najschodnejsia cesta je umiestnit deti do skolky, jasli, Ty praca, zacat sa obzerat po byvani podla financnej situacie - rodina,podnajom, vlastne byvanie...

zuzka1117
17. dec 2022

No hlavne si musíš nájsť prácu, to je asi najdôležitejšie. V akej sfére si pracovala ? Má ti kto pomôcť s deťmi ?