Rozmýšľali ste nad starobou rodičov?

24. sep 2023

Ahojte, v poslednom case rozmyslam celkovo nad starnutim rodicov a nad tym, ako najst tu spravnu variantu ich zaopatrenia. (Este to nie je aktualne, ale do buducna).
Myslim, ze dnesna generacia +/- 40nikov stoji pred situaciou, ktora je vo vacsine rodin obdobna - odisli sme za pracou z roznych krajov SR vacsinou do hlavneho mesta, mozno do zahranicia. Vsetky rodiny, na ktore si spomeniem z mojho rodneho mesta, su v tejto situacii. Boli 2-3 deti, a vsetci su minimalne v BA, ak nie v zahranici. Rodicia zostali na strednom/severnom/vychodnom Slovensku sami. Starnu. Su teda 100ky km od nas.

Rozpravali ste sa na tuto temu s rodicmi? Alebo s partnermi? So surodencami? Aky mate plan? Budu ochotni sa rodicia odstahovat za vami, ked uz budu potrebovat starostlivost? Alebo "obetujete" pracu a zazemie vy a odidete aj s detmi naspat do rodneho mesta? Alebo teda domov dochodcov?

Velmi ma to zaujima, ze ako rozmyslaju ini. Urcite nas je dost v tejto situacii.. Dakujem 🙂

viestta
24. sep 2023

Nasi povedali, ze predaju byt, pojdu do slusneho DSS a budu si ho priplacat zo zisku z predaja bytu.

zmrzlinka2021
24. sep 2023

Deti netreba mať z vidinou opatrovateľky. Každá rodina sa zariadi podľa svojich možností a schopností. Vždy rodič môže predať nehnuteľnosť a kúpiť si blízko deti 1 izbak. Ale žiadať dieťa opustiť rodinu, prácu je nemysliteľné.

gelifil
24. sep 2023

@zmrzlinka2021 urcite...z domu, ktory vybudovali, pojdu do jednoizbaku...nemyslitelne

milanemila
24. sep 2023

Mne mama oznamila, ze ona si najde nejaky pekny domov dochodcov a ze ved tam bude mat aspon spolocnost a bude tam zabava :D druhy aspekt je, ze ona nedopusti aby som musela ja alebo brat obetovat svpj zivot a prebalovat ju, umyvat atd.
Mame ale vyhodu, ze sme v jednom meste 🤷🏼‍♀️ zatial nema ani 60 a ma vrtulu v zadku, jej vzdy hovorim, ze s jej energiou ona mna bude davat do domova dochodcov nie ja ju 🙈
Podla mna je dobre dopredu na taketo temy komunikovat, aku maju predstavu rodicia, ako vieme pomoct my ako deti a aj surodenci medzi sebou.
Ja by som tiez od svojich deti nechcela aby nechali svpj zivot a nastahovali sa zamnou niekam do zapadakova.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
24. sep 2023

@gelifil a to je presne ten hriech milovania majetku, ktorým trpí tá generacia

viestta
24. sep 2023

@monsterablue ale existuje, len treba hladat. Nie kazdy DD je len odkladisko prestarlych ludi.

katulkagajdos
24. sep 2023

Áno- preto sme sa s mužom vrátili späť na východ, hneď ako nastala prilezitost, mám ešte brata, ktorý žije dlhodobo v Prahe- pre neho by bol návrat už nereálny, mama by tu ostala celkom sama, to by som jej nespravila.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
24. sep 2023

@gelifil z domu, ktory vybudovali budu mat peniaze, ktore im ulahcia a sprijemnia ten cas, ktory im ostava. Alebo sa budu drzat majetku, budú zivorit, obracat kazdu korunu a nakoniec sa ten dom aj tak preda, lebo dedicom ho netreba. V tom horsom pripade sa ten dom stane dovodom surodeneckych sporov

viestta
24. sep 2023

@monsterablue ja neviem ake maju kriteria, vyber je na nich

luccija
24. sep 2023

Postavili sme dom o 3 dediny ďalej ako rodičia.Muzovi rodičia žijú s nevydatou, bezdetnou dcerou.Ano často myslím na to čo bude ako bude, ale snažím sa nemyslieť na zle veci.Nasi otcovia, ak by sa pominuli naše mamy skôr budú úplne bezradní, lebo hlavou rodiny sú v obidvoch rodinách ženy.
Niekomu z predaja rodinneho domu nemusí vyjsť ani ten jednoizbak a sú domy na miestach, či v stave, že sú nepredajné.Kamaratka tak mala rodičov pod lesom na samote kde je 7 domov mladí tam nechcú ísť a starší sa boja snehu, odrezania od sveta, lekárov..na chatu to je veľke.
Tak sú v byte, ktorý prenajímali a chceli mať pre svoje deti a rodičovský dom občas prenajmu na zimu.

pkgirl30
24. sep 2023

Bolo obdobie keď som nad tým veľa premýšľala. A raz som si s rodičmi sadla a rozprávali sme sa o tom čo bude. samozrejme budúcnosť si človek môže naplánovať ale vždy do toho niečo príde. Ale aspoň viem čo si želajú keď príde ich pohreb ako má vyzerať pomník a takéto veci. a mám to šťastie že bývam v tej istej ulici ako oni takže nerozmýšľam nad tým že ich dám do domova dôchodcov, chcem sa o nich postarať sama. na staré kolená si dokázali kúpiť domček a viem že chcú zostarnúť tam. takže mi plus mínus vieme čo chceme

xsimonkax
24. sep 2023

Moji rodicia sa starali o mňa, ja spravím všetko preto, aby som sa o nich postarala na revanš a s úcty k nim ja. Je jasné, že nebudem môcť byť s nimi 24/7, ale pokiaľ by vyslovene odmietli dom dôchodcov, nenutila by som ich v žiadnom prípade, max. keby zostali ležiacimi a potrebovali by špeciálnu starostlivosť. Mne by to srdce nedalo...

ivik4
24. sep 2023

Rozmyslala
Toto bol jeden z dvoch hlavnych dôvodov preco som dieta chcela a aj mala v tak skorom veku.
Ked sa o nich budem starat , nech nemam na krku este male alebo skolou povinne dieta. Neviem co bude,uvidime. Ale nad domovom som ani neuvazovala
Ja som jedinacik takze je to na mne, na druhu stranu nemusim sa s nikym natahovat co sa bytu tyka,starostlivosti atd, ako to vela x byva v rodinach
Viem ze rodicia mi plne doveruju a nechaju to v mojich rukach . Mame velmi dobre vztahy

hindakus
24. sep 2023

Moja mama sa zatial nevyjadrila, čo by chcela. Ja som introvert a so zaťom, dcérou, vnucatami by som teda nechcela žiť, to radšej opatrovatelku na 3h/den.

laurita285
24. sep 2023

Áno často a som fakt sklamaná že utrácajú aktuálne všetky peniaze a nič si nenašetrili na dôchodok 😀

peter0123
24. sep 2023

@viestta síce existuje , ale dôchodok nestačí mesačná platba u nás v meste čo som na jar zisťovala bolo cez 1000e mesačne. Aj v prípade že by predala dom tu v dedine vystačila by iba na pár rokov. Prípadne nechať priestranný dom so záhradou a ísť do nízkeho štandardu. Takýto ľudia dlho v uvedených podmienkach žial dlho nepretžijú

tykat
24. sep 2023

@monsterablue napr.najomne malometrazne byty s rozsirenymi sluzbami, v mojom rodnom meste (male na vychode) funguju roky. Vela maminych kamaratok tam islo byvat. Niektore predali byty a uzivali si, niektorym prispievali deti. Zaklad je ist tam este ked je clovek ako tak sebestacny (nie je to DSS pre leziacich). Poskytuju stravu, nakupy, odvoz k lekarom, je tam lek.dohlad.

marca12
24. sep 2023

Ja to mam jednoduche,nam rodicia oznamili,nech sa ich neopovazime strcit do domova dochodcov. Takze musime len vymysliet,kto sa obetuje. Aj nasi sa obetovali pre rodicov. Z velkeho mesta sa prestahovali na dedinu a tam doopatrovali rodicov. Preto dufam,ze budu dlho zit v co najlepsej kondicii.

luccija
24. sep 2023

@laurita285 pozerám, že máš 40 r už, aby si si šetrila na dôchodok🙂)
@hindakus za 3 eura určite zartujes
@ivik4 tiež som rada, že som jedináčik viem čo musím a nebudem sa s niekým naťahovať kto pomoze

onedaynick
24. sep 2023

@luccija píše 3h/deň

subartic
24. sep 2023

My sme traja súrodenci , ja žijem v rovnakom meste ako moji rodičia , moj brat asi 70 km od nich a sestra v inom štáte. Všetci traja vieme a chceme sa o rodičov postarať , vrátane pomoci našich detí ich vnúčat. Gro hlavnej starostlivosti bude zrejme na mne , ale viem že brat ak bude kedykoľvek treba príde , je to po diaľnici asi 45 minút. Sestra zas sa vyjadrila že si vezme na starosť hlavne prefinancovanie nákladov spojených so starobou . Chceme sa o onich starať do mometnu absolútnej imobility a straty zdravého rozumu , potom oni sami povedali aby sem ich dali do DDS alebo do zariadenia spravovaného Červeným krížom . Jednoducho navariť , upratať, pomôcť okúpať , nakúpiť , pobehať po lekároch , lekárňach viem že v tom nebudem sama s bratom , ale že sa zapoja moje deti a aj moja neter so synovcom . Sestra im už teraz každy mesiac pošle 300 eur na prilepšienie .

laurita285
24. sep 2023

@luccija ja si teda šetrím, nespolieham sa na svoje deti ako moji rodičia na mňa 😀

ivangeline
24. sep 2023

My ostaneme blizko. Myslim aj na svokrovcov ,aj na mamu. Dufam,ze sa nam podari v buducnosti velky dom.. ;D

katulienkax
24. sep 2023

A rozmyslala si niekedy, ze je taka doba, ze aj tebe sa moze nieco stat? Nejaky ozran ta nabura a si v ritke, nepremyslaj nad tym co sa stane rodicom,?ked bude budes riesit vtedy. Moj dedko predpovedal smet babke a uz planoval, zdravy bol a do roka bol v hrobe on.

0silvia0
24. sep 2023

No pozor na taketo triezve a logicke reci vasich rodicov. V 60ke a pri triezvom rozume aj nasa babka takto hovorila, ze ja nebudem zatazovat svoje deti starostlivostou o staru babu, zaplatim si opatrovatelku (babka o peniaze nudzu nemala) a ak zostanem sama, pojdem do domova dochodcov. Ako babka starla, zrazu tieto velkohube reci bledli a drzala sa silou mocou bytu, v ktorom zila zo spomienok s dedkom (zomrel skor ako ona), mala vsade jeho fotky, rozpravala sa s nim. Dokonca babka mala ponuky ist byvat k obom jej detom (moj otec a teta), ktori boli v dochodkovom veku uz a radi by sa postarali.
Nakoniec teta zomrela skor ako babka, babka sa dozila 90ky a po smrti jej dcery uz nemohla zostat byvat sama, nezvladala to a uz ju musel moj otec pod natlakom zobrat byvat k sebe. Dozila u mojich rodicov este rok.
Cize ja tieto imaginarne planovacky beriem velmi s rezervou. Inak bude vraviet ciperny 60nik a inak uz vetchy 80tnik.
Moji rodicia su 70nici, ako bude tak bude, uvidime.

catherinah
24. sep 2023

Velmi dobrá téma.
Plan bol zobrať rodicov/svokrovcov k nam.
Ako to nakoniec bude, uvidime.
Niekedy príde smrť náhle z minuty na minutu, niekedy su to roky na posteli...

katulienkax
24. sep 2023

@0silvia0 presne toto nehodno planovat, lebonosud moze dopriat presny opak, moja teta pochovala dceru s rakovinou, takze kto doopateuje koho teraz

milanemila
24. sep 2023

@monsterablue jasne ze existuje, moja babka v takom bola. Vlastna izba aj kupelna, robili im program, mali peknu zahradu, chodili tam aj deticky zo skolky a mali spolu tvorive dielne…navstevovali sme ju niekolkokrat do tyzdna, takze naozaj bolo vidno, ze o statcekov je tam dobre postarane.