Rozchod s partnerom

17. dec 2024

Dievcata, prosim poradte mi. Partner od nas odisiel pred 5 timi mesiacmi. Mame spolu 3 deti. Jeho dovod bol, ze si nerozumieme, ja som s rozchodom nesuhlasila. Ale prosím, nechcem tu riesit dovody.

Ide mi o to, ze veci sa dali do normalu. Ja som na zaciatku plakala,prosila, boli sme viac v kontakte, posielala som fotky deti, aby som mu "ukazala" o co prisiel. Momentalne, posledne tri tyzdne, v ramci ochrany seba a potreby som sa odmlcala. To znamena, ze som prestala vyvijat iniciativu, pisat mu o detoch. Ide o to, ze som z toho totalne smutna. Teraz bol vikend, kedy vlastne nedoslo k ziadnej interakcii medzi nim a detmi. Ozval sa az v nedelu vecer, ze co robia. Tak sme vymenili par slov, poslala som mu dve fotky ako sme vesali svetielka. Dalsi kontakt vcera vecer synovi - co robis, ked sa neozves? Ani fotku stromceka si mi neposlal. Deti su male, takze toto je vsetko v mojej rezii.

Som proste z toho smutna, ze nie je sucastou kazdeneho zivota deti. Ale, odist od nas bolo jeho rozodnutie, nie moje. Tak ako? Nemam sama posielat fotky? Iba ked sa ozve, tak vtedy? Samozrejme, ak by bolo nieco vyznamne - napr. narodeniny, to poslem ale nie z bezneho zivota a situacii ktore zazivame, resp. z vyletu napr.

sense
17. dec 2024

Ja by som neposielala. Sú to aj jeho deti a v prvom rade on by mal mať záujem o nej ako sa majú a čo robia.

veronika2316
17. dec 2024

Určite by som neposiela bolo jeho rozhodnutie odísť od vás a nezucastnovat sa života s vami poslala by som len keby on napísal. A prosím hlavne sa k nemu nevracajú keď oľutuje že odišiel lebo aj tak by ti to urobil znova. Vybral si že chce byť bez vás tak nech sa páči

lenka.25
17. dec 2024

Určite by som nič neposielala, ani z narodenín, Vianoc...akože prečo , Veď on Vás opustil, tak asi nechce byť súčasťou vašich životov . Dúfam, že návrh na výživné si už podala , taktiež o zverenie detí do osobnej starostlivosti ?

andaluzia12
17. dec 2024

Prepáč, ale si dosť zúfalá. Verím ti, sama s tromi deťmi a bez partnera, určite to nieje jednoduché .. avšak ako pises, odišiel sám, bolo to jeho vlastne rozhodnite .. neposlala by som mu absolútne nič, ani len z tých narodenín, nieto z bežného života ..

brrunetkaa
17. dec 2024

Neposielala by som mu nič. Kontaktovala by som ho jedine v nejakých závažných situáciách, kde by sa vyžadoval aj názor otca. Inak pokiaľ by sa sám neozval, tak by som nepísala ani ja jemu. Riešila by som si život sama s deťmi.

amelie2017
17. dec 2024

A on sa s detmi stretava? Brava si ich? Mate uz poriesenu starostlivost o ne, vyzivne a vsetky ostatne pravne veci?

Ja by som mu raz tyzdenne poslala mail/whatsapp s vyberom fotiek, strucnym popisom, ze vsetko ok, ..Petko bol chory, Sofinka bola na oslave narodenin a podobne. Strucne, jasne.

ina2405
17. dec 2024

Musí to byť ťažké, zostať s troma deťmi, ktorým chýba otec. Ja by som sa mu ale nepodkladala...nech vyvinie iniciatívu aj on. No charakter nebol, keď si ťa nemienil zobrať po prvom, po druhom a ani po treťom dieťati. Dúfam, že aspoň finančne nemáš veľký stres a on deti finančne riadne podporuje. Ty ho musíš mať až moc rada...až príliš a on to dobre vie.

pribinak
17. dec 2024

Neposielala by som žiadne foto. Chce vidieť deti? Nech si ich zoberie napr do hracieho kútika či parku.
Nie si povinná mu posielať nič.

On sa rozhodol odísť a tým aj limitovat svoj čas s deťmi
Dúfam že máš na papiery súdom určené výživné a styk. Ak nie, urob to čím skôr

autor
17. dec 2024

Dost mi pomaha. Ak treba lekara, nakup, atd. Ale, tie bezne kazdodene starosti su na mne. Som myslela, ze na oplatu, akoze plati nastandarde - bude dostavat foto deti. Ale, ma relativne zivot stareho mladenca.

autor
17. dec 2024

@pribinak Nemam, a zatial fungujeme na zaklade dohody. Dohodli sme vysku a cas stretavania. A toto funguje. To nejdem ani riesit

autor
17. dec 2024

@amelie2017 Toto je dobry napad. Ved problem je, ze mne stale na nom zalezi. Prave preto, chcem limitovat kontakt s nim a posunut sa dalej.

taktotedanie
17. dec 2024

Toto poriesene mat musis!
Taketo dohody ako vazne mu veris? Vsetko by som spisala v rodicovskej dohode a nechala deti uverit sudom tebe
Nech to mate resp si myslis ze to mate “dohodnute” nevies do buducna ako sa bude dalej spravat ja by som u chlapa co opusti ze u a 3 deti nenechavala nic na nahodu
Dajte do rodicovskej dohody vsetko co mate dohodnute ustne len to budes mat na papieri

autor
17. dec 2024

@taktotedanie to fakt riesit nejdem. Teraz urcite nie. Ak nastane problem, tak to riesit zacnem.

rachel36a
17. dec 2024

Tiež xijeme oddelené s mužom...neriesim, neposielam...iba keď vyhral súťaž, tak som mu diplom a keď mal koncert a muz kvôli práci nemohol...nevidim dovod posielať...ale môj muž zs mslym chodi niekolkokrat týždenne, aj si ho berie na víkendy

krasneleto
17. dec 2024

v prvom rade mas velky obdiv. ostat sama s tromi detmi, asi nie je med lizat, ale verim , ze to zvladnes. druha vec, tu uz vyssie spominana... UPP a je uplne jedno ako dobre si rozumiete , vychadzate atd... vezme si deti a nevrati ich - ano kazdy nad tym kruti hlavou , ale rovnako si to o svojich partneroch byvalach nemysleli ani tie, ktorým detim expartner zavliekol do cudziny a uz ich nevideli... takze UPP urcite na papieri... to , ze pomaha dnes, nemusi znamenat ze tak bude ked si narazi nejaku novu. potom sa dotahovat na sude... fakt je to dobra rada, aby si to poriesila... a deti? ak si zela ich fotky, nech si ich vypyta...

3petka
17. dec 2024

Neposielala by som. Ak by chcel príde si deti pozriet sám. Nie si povinná to robiť.

autor
17. dec 2024

@krasneleto urcite. Ale, aj tie co mali sudom urcene a deti zavliekli do cudziny...to rozhodnutie im dajak nepomohlo...momentalne nemam na to energiu ani silu. Toto budem riesit az casom...

veronika2316
17. dec 2024

Lenže to sa nacakas kým sa to potom vyrieši a môže sa stať že mesiace ostaneš bez peňazí ale je to tvoja vec

autor
17. dec 2024

@veronika2316 ale ja toto fakt nechcem riesit. tak to respektuj. Zarabam a mam prijem, takze ak zostanem urcite obdobie bez penazi, nebude to pre mna problem. To vyzivne mi tak ci tak doplati vsetko spatne ak by k tomu doslo...

ina2405
17. dec 2024

Spätne sa výživné nevypláca, ak sa nemýlim.

autor
17. dec 2024

@ina2405 ale vyplaca, 3 roky do zadu, mozes poziadat. Taktiez, mozes ziadat od podania ziadosti. Tj. sud moze trvat aj pol roka - ako nahle ti prizna sud vysku, ex ti doplati celu sumu za toho pol roka.

enmery
17. dec 2024

Ja by som mu neposielala absolútne nič. Ani mu nepísala iniciatívne. Snažíš sa ísť naňho citovo cez deti, aby si uvedomil, o čo prišiel? No o nič, on odišiel a deti budú jeho deťmi až do smrti. Žiadne iniciatívne posielanie fotiek to nezmenia. Asi nebol v kóme, že zabudol na tri deti. Ak si vypýta fotky, videá, opýta sa ako sa majú, vtedy by som poslala. A sama by som mu písala len keby sa deťom stalo niečo vážne, alebo by som riešila zmenu školy alebo niečo vážne, kde treba aj názor/súhlas otca. Znie to kruto, ale on odišiel a bol si plne vedomý, že má doma 3 deti. Dúfam, že za nimi chodí. Uf. Je mi to ľúto😒

ukulela
17. dec 2024

autorka, nie som si ista, cio vyzivne sa vyplaca len odo dna podania - tri roky dozadu mozes riesit omeskane vyzivne, nie urcene sudom.
ked sa otrasies, tu ridicovsku dohodu oficialne ries. pomoze to aj tebe - budes mat istotu systemu a aj sa posunies dopredu. iniciativne mu nepis, na co, nema zaujem ...

autor
17. dec 2024

@enmery zo zaciatku som isla cez deti. Ale, chcem proste sa odstrihnut. Nemstit sa a nic. Ale, chcem si ochranit vlastne emocie. Ja viem, ze bude stale ich otec. Ale teda, nechavam inciativu na nom. A ano, chodi. Aj si ich berie na noc

ivik4
17. dec 2024

Neposielaj ! Nechcel byt sucast rodiny, tak nech nieje

vanilkovazmrzka
17. dec 2024

Keby tam neboli deti tak jedina spravna vec je utat kontakt. Uplne. Ziadne spravy telefony a uz vobec ne fotky.
S detmi tazsie… odstrihnut detom otca je pre nich podla mna z ich pohladu trest - za nieco za co nemozu. Hlavne ak maju k sebe dobry vztah.

mojemenonikto
17. dec 2024

Pripadáš mi ako veľmi rozumná žena, ktorá to má v hlave zrovnané a presne vie čo chce. Nemusíš hneď zbrklo riešiť súdy a podobné veci ako ti tu niektoré radili, pokiaľ je otec ochotný platiť a občas si deti aj zobrať. Úplne sa ti odstrihnúť nepodarí, pretože nejaký kontakt medzi vami tam presne z týchto dôvodov bude aj naďalej. Páčil sa mi návrh @amelie2017. Nemusíš mu ten súhrn zasielať týždenne, môžeš aj v menšej frekvencii, raz za dva týždne, alebo raz za mesiac. Alebo keď sa ozve. Ale tvoja motivácia by mala byť iná. Nie ukázať mu o čo prišiel ale aby si ty mala dôkaz, že si mu neupierala kontakt s deťmi. Je tiež pravdou, že súčasný stav sa môže zmeniť, najmä keď si nájde nejakú druhú a nebodaj sa mu pritrafí ďalšie dieťa. Potom zrejme prídu na rad spomínané súdy a tam bude každý dôkaz dobrý. Takže, zbieraj si dokumentáciu, pokojne si veď denník ako často sa ozýval, kedy si zobral deti a tiež ho informuj o dôležitých situáciách v živote detí. Odkladaj si tiež informácie koľko a kedy zaplatil. Ale rob to za účelom zbierania informácií a dôkazov, aby si ty bola lepšie pripravená na horšie časy. Máš môj obdiv 👍 a držím palce. 😉

bystrozraky
17. dec 2024

Posielaj tolko kolko mas chut ty. Urcite neprestan posielat, aby si ho "vytrestala" - to bude viest len k dalsiemu nastrbeniu/eskalacii. Taktiez neposielaj, ak chut nemas. Prsote rob podla seba, bez akychkolvek bocnych umyslov. Rob tak ako ti to robi dobre. Urcite, ze mas obdiv vsetkych 👍

taktotedanie
17. dec 2024

Potom budes mat problem
Akokolvek dobre vychadzate toto by si mala mat

autor
17. dec 2024

@mojemenonikto vdaka, to je presne moj ciel. Oslobodit sa od vlastnych pocitov voci nemu a riesit iba deti na rodicovskej urovni. Ja urcite nepojdem proti detom. Ak bude mat zaujem a deti budu chciet.... aspon si odychnem.

Viem, ze tu ste niektore nabite negativnymi emociami ale proste, nevysiel vztah. Nikoho predsta nemozno nutit aby ostal vo vztahu ked to tak neciti. Nevravim, ze to jeho spravanie po rozchode bolo celkom ok. Ale, proste stalo sa. Podstatne je, ako sa chova teraz a ako sa stara o deti. Ja len vzhladom sama na seba mam problem. Pre mna by bolo najednodusie utat ten kontakt uplne co ale nie je mozne, nakolko tu komunikaciu musim zabezpecovat ja. Proste, som sa stiahla. Ja viem, ze mu deti chybaju. To je proste dosledok jeho rozhodnutia. Takze, nastavim sa na tyzdenne posielanie. Ved, casom sa moze cela situacia zmenit. Ale, ja proste zijem teraz. A to vyzivne fakt nejdem riesit. Mame dohodu, funguje. Ak sa daco zmeni, budem riesit situacne. On mi casto da hotovost. Takze nekryje sa tym, aby peniaze isli vzdy cez ucet. Tak nevidim dovod, preco nas tahat po sudoch a platit pravnika...

rachel36a
17. dec 2024

Pokiaľ sa viete dohodnúť tan nevieš právnikaa sudy...my mame tiež len rodičovskú dohodu a funguje to...vyzivne mi dava na tuku...tiez mi verí, že to nezneuzijem ...tak ako verím ja jemu...