Nie sme manželia. Spejeme k rozchodu. Nehnuteľnosť si počas nášho spolužitia kúpil partner. V podstate všetok majetok patrí jemu. Máme jedno spoločné neplnoleté dieťa. Uvedomujem si, že ťahám za kratší koniec. Mám cez 40. Nasporené mám niečo, čo by mi stačilo tak na 1/3 bytu v tejto lokalite. Nechcem rozpisovať dôvody rozchodu, ale určite to nepôjde ľahko. Je v tom alkohol. Snažím sa eliminovať konflikty, sporiť koľko sa dá. Ako sa z toho vymotať? Kde začať?
Píšeš, že máš nasporené približne 30% z hodnoty bytu v tvojej lokalite. Aj vo veku 40+ si vieš zobrať hypotéku, aj keď si sama s dieťaťom. Iné riešenie asi nie je resp. je to lepšie riešenie ako platiť za prenájom. Čo sa týka toho, že nehnuteľnosť kúpil partner a majetok v podstate patrí jemu. No môžeš od neho žiadať vyplatiť náklady, ktoré si do jeho nehnuteľnosti vložila ty. Ak ich vieš vydokladovať samozrejme, že išlo naozaj o tvoj vklad. Ak sa nedohodnete, ostáva ti riešiť to jedine súdnou cestou, čo môže trvať dlho. Vzhľadom k tomu, že ceny nehnuteľností idú stále hore a ešte aj pôjdu, rieš kúpu a hypotéku čo najskôr, aj skôr ako odídeš (ak chceš, napíš mi správu, vypočítam ti, aký úver by ti vyšiel vzhľadom k tomu, že budeš obmedzená splatnosťou kvôli veku 40+). V každom prípade, držím palce. Ak cítiš, že to je zlé, je tam alkohol a vieš, že nejde to zmeniť, tak nie je iná cesta.
@zmrzlinka2021
@ivkazba Tiež to tak vidím, ďakujem za rady. Áno investovala som do nehnuteľnosti a viem to preukázať. Ale bolo to dávno a tá suma, aj keby som ju vysúdila by už teraz nemala hodnotu. Asi by to bol stratený čas a energia a výsledok by mi veľmi nepomohol. Skôr zvažujem tú hypotéku, len som chcela nejaký nestranný pohľad.
@zmrzlinka2021 To áno. Mladá, blbá...
AUTORKA:
Prosím ťa, ja nie som právnička, ani realitáčka, proste nikto odborne zdatný, ale ak si svojou investiciou do toho bytu zvýšila cenu nehnutelnosti, mozno by sa to neposudzovalo spôsobom "no dala na prerabku kupelne 1400 EUR", ale by sa vzali do úvahy aj iné faktory, napr. cena daného bytu aktuálne na trhu a vlastne už aj tá investícia robí tú cenu.
Skús sa poradiť v tomto smere s niekym "z fachu", či nie je možnosť žiadať vyššiu sumu ako tú "presne zaplatenú".
@zmrzlinka2021
Márna snaha.
pozri toto tu aspoň aby si mala akú takú predstavu....čo potrebuješ - to uveď. https://www.financnahitparada.sk/hypoteky
Jedine hypo. Zial, je tu x diskusii, ked radia, aby baby neboli iba doma, nespoliehali sa iba na jeho peniaze a investovali do vlastnej nehnutelnosti, lebo nikto nevie co bude o 20 rokov. Vysmievaju sa radam, ze su trapne a ze im clovek zavidi pohodu nepracujucej manzelky. Pri rozchode bude po pohode.
@liljana Ja pracujem a vždy som pracovala.
@deti95060810 Pozriem to. Ďakujem.
@draik Myslela som.
Autorka, jedine hypoteka. 20 % hodnoty bytu mas pripravenych, tak toto je jedine riesenie.
Velka skoda ze si si nehnutelnost nekupila skor, podnajomnici ti ho uz aj mohli takmer celu splatit.