Rodinné vzťahy

30. júl 2024

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa opýtať, poradiť, prečítať názory nezainteresovaných a vopred ďakujem. Vec sa má tak. Som najstaršia sestra dvoch mladších bratov. Ja už m svoj vlastný život. Ten najmladší je ok, žiadne problémy, pracovitý, nápomocný,ale ten stredný. No takto. Je to už nejakých 10 čo umrel otec a ten prostredný sa proste vykašľal na rodinu,mamu,keď ho najviac potrebovala pre jednu o dosť staršiu pani, ktorá mu pomotala hlavu, úplne ho od nás odstrihla. On nabral hypotéky a teraz dostávam ten pocit,že ho asi kopla do zadku. Začal sa vtierať mame, ľutuje. Nechcem mu nič vyčítať.

autor
30. júl 2024

Mám ho rada,je to predsa brat,ale bojím sa,že môže vďaka svojej hlúposti nejako poškodiť mamu,brata,že bude chcieť využiť situáciu. Vykašľal sa proste na ňu,nebol pri nej,my s najmlads bratom sme ťahali všetko. Ešte aj babku zaopatrit,doopatrovat. Mám mu niečo ja povedať,alebo sa vôbec nestarať? Snáď ste ma pochopili. Ďakujem ešte raz.

autor
30. júl 2024

Jedná sa aj o peniaze, práve toho sa bojím. Mama,brat a ani ja vďaka Bohu nemáme žiadne hypotéky a mám strach,aby ich do niečoho nenamočil ohľadom nejakých ďalších jeho hypoték-any dokázal splácať.

danieli
30. júl 2024

Normalne na rovinu, po lopate a do oci, mam obavy, ze zneuzijes financnu ochotu mamy, ani to neskusaj, mamine to iste povedat, bojime sa o teba, chceme, aby si mala peknu starobu

autor
30. júl 2024

@danieli Ja som už tak nastavená,pretože nik iný mu nič nepovie. Najmladší ten sa starať nebude a mama je rada že prišiel a dá sa ovplyvniť. Vždy som jednala s ľuďmi,v rodine narovinu,keď som cítila krivdu,preto som bola niekedy ako taká čierna ovca. Na jednej strane,som rada,že si priznal chyby,že sa ospravedlnil máme, nám,ale na druhej strane m z toho blbý pocit. Snáď ma chápete,čo chcem povedať. Nechcem nič pokaziť,ale zasa ticho nebudem.

jumama
30. júl 2024

Mozno skus aj s nejakym financnym poradcom hladat pre neho riesenie, ak ma hypoteky, navrhni mu pomoc. V tom zmysle, ze popozerate spolu zmluvy a vypocujete si, ci su nejake riesenia jeho situacie, a ked ake, pomoc mu pomocou taho financneho poradcu vybrat nejake optimalne pre neho. Lebo ak je sam tak financne negramotny, ze sa dal navliest do cudzich hypotek a majetok napriek tomu nema ziadny... skuste mu ponuknut pomoc - ked uz otvorene karty, tak uz otvorene karty. Ci ma dlhy aj inde ako v bankach? Viete ako zil, ci nebol nejaky gambler? Nech neciti len obmedzenia nech naozaj potom tu mamu nenamota poza tvoj chrbat tak ci tak.

autor
30. júl 2024

@jumama no veď aj toho sa bojím,ma majetok,čo sme ako súrodenci zdedili po otcovi a že "vďaka" jeho hlúposti bude problém aj s tým. Šľak ma ide z toho trafiť, aký hlúpy bol. Keby som to vedela,sa mu poviem,či je somár, brať hypotéky pre cudziu osobu. On si kúpil ževraj len niekoľko ročnú jazdenku, šunku,aby mal ako chodiť do práce. Z tých hypoték nemá nič,len splácanie. Normálne m z toho nervy aj za neho, somára.

autor
30. júl 2024

Je len utrápený,zostarnuty (má 37r) ,ale vyzerá ma 60. Gembler nie,toho sa nebojím,ale musím prísť domov a sadnúť si s ním za stôl a c skôr,tým lepšie. Bála som sa a preto som si prišla sem po radu,či sa vôbec do toho starať,keď už mám svoj vlastný život v inom okrese.

bibina32
30. júl 2024

Sadla by som si s bratom a medzi štyrmi očami sa s ním porozprávala o tom ako ste sa cítili, keď odišiel. Spýtala sa ho na pôžičky, či to zvláda. Že máš obavy , aby ste neprišli o rodičovský dom. Prípadné ak sa ti bude dať, že mu pomôžeš, poradiš.

sissy27
30. júl 2024

Nie som v tomto uplne zbehla, ale to sa da - zobrat hypo na nieco, kde nie je moje meno na liste vlastnictva? Ved pri hypo rucis nehnutelnostou, tak cim rucil, ked nic nema ? V tom pripade je lahke prestat splacat - ved banka zoberie nehnutelnost, ktora mu nepatri, ziadnu skodu mat nebude (ano, samozrejme, vyplyvaju z toho dosledky aj prenho…).
A kolko brat zaraba, ked hovoris o viacerych hypotekach? Lebo zase dostat hypo nie je ako novy pausal na telefon, ze to daju kazdemu kto sa vie podpisat, treba dokladovat prijem, ine uvery, atd.
Treba si s bratom sadnut a otvorene sa porozpravat kde aky uver ma, ake ma moznosti… a upozornit jeho aj mamu na to, ze je to jeho zodpovednost a nie ze bude drankat peniaze od mamy.

autor
30. júl 2024

@bibina32 najmladšíi volal,povedal, že ma na pár dní potrebujú doma. On mu to do očí nepovie,lebo by mu asi ...ale(citujem). ,,Musíš prísť domov a vytmavit mu veci, pretože ak sa chce vrátiť ,tak s podmienkami, ktoré stanoviš ty. Ja to tak neviem polopate a ty mu to vysvetliš jasne a priamo". Aj najmladšieho to štve,ale je to ten typ,čo nevyvoláva konflikty. A mama je rada, ,že sa chce vrátiť,no nemá kam ísť,ale musim myslieť hlavne na ňu. Brat má právo byť v rodičovskom dome,ale nemá právo komplikovať životy,keď sa rozhodnú tak,ako sa rozhodnú a odstrihnúť bez vysvetlenia,tak necitlivo. Keby žil otec,ten ho dá do laty už pred rokmi. A nevravím, že mu nepomôžeme,že ho nemáme radi, každý má právo urobiť chybu,ale ako vravím,nie na úkor niekoho kvôli vlastnej hlúposti.

autor
30. júl 2024

@sissy27 musím si to aj ja ozrejmiť,ale ako mi najmladší povedal,nabral hypotéky na seba a svoje meno, pretože pracoval,nemal žiadne podlžnosti nikdy. Ona nepracuje,ale potrebovala peniaze,tak na úkor neho. Aspoň ja to tak chápem. Ale nechcem zasa niečo hovoriť bez toho,aby mi to nevysvetlil on sám.

autor
30. júl 2024

Mám to len sprostredkované ohľadom najmladšieho brata,ten prostredný s nami nekomunikoval. Musím sa opýtať priamo jeho,ako to všetko je. Nedokážem pochopiť,ako sa dokázal tak zmanipulovať....

autor
30. júl 2024

Asi to nebudú potom hypotéky ako také. Má majetok, ktorý podelil po otcovi,ak ako aj my ostatní súrodenci. Ale teraz rozmýšľam,to by sme museli potom aj my vedieť,keby rucil týmto. Naozaj tomu neroziem,čo to vlastne porobil :((.