Píšem ako tretia strana- mám 2 bratrancov. Vekový rozdiel medzi nimi je 7 rokov. Vzťahy neboli nikdy úplne ideálne. Pred niekoľkými rokmi im zomrela mama. Starší žil už dávno predtým cca 200 kilometrov od rodičovského domu, mladší žil najprv slobodný, po úmrtí matky cca pred 4 rokmi sa oženil a žije aj s manželkou v rodičovskom dome. Staršiemu bratovi povedal pri dedičskom konaní po matke, že tým , že budú bývať s ovdoveným otcom- / majú samostatnú bytovú jednotku v dome, kuchyňa je spoločná/ tak chcel aby sa vzdal podielu - teda z polovice domu jednej polovice, kedze otec sa z tej matkinej polovice vzdal, aby sa vzdal vzhladom k tomu, ze on bude s otcom v dome. Avsak starsi to odmietol. Po nastahovani manzelky s mladsim bratom do domu nakoniec doslo ku vyplateniu ciastky- t.j. kvazi 1/4 podielu z domu cca necelych 13tisic eur( vyplacalo sa z ceny kt. sa stanovila v case pri dedicskom konani). Mladsi brat vsak starsiemu - pri zijucom otcovi, kt mal vtedy 65 rokov !!!!!- povedal, ze jedine vtedy ho vyplati, ak uz si nebude narokovat na polovicu z otcovho podielu vzhladom na to, ze oni budu s otcom tam zit. Starsi na to pristupil. Opakujem za zivota otca!!! pre mna nepochopitelne konanie, na druhej strane otec tiez mohol do toho vstupit a povedat, ze laskavo nech neriedia dedictvo pocas jeho zivota, ale prosto on bol stale skor taka submisivnejsia povaha. Energie, rezie v dome plati stale otec, aj napriek 2 dospelym ludom s nim zijucimi v dome, zarabsjucich na dnesne pomery dlusne, takisto im otec prispieva aj na stravu. Oni udajne sa staraju, avsak so zvyskom rodiny( ako sme my bratranci, sesternice, tety, ukovia) sa nestretavaju, su troska taki zvlastnejsi, ale nenazvala by som to introvertmi. Čo ma ale teraz zarazilo, nakolko so staršim bratrancom sa navštevujeme, bývame blizko, už máme svoje rodiny, ale držime spolu, takze pri poslednej navsteve mi zdelil: Ujo- ich otec- mal pred 2,5 rokmi diagnostikovanu demenciu, uziva lieky, nie je zbaveny svojpravnosti, ale nepamata si veci. Pri navsteve otca bratranec zistil,ze jeho mladsi brat vybera otcovi peniaze, dava mu hotovost, aby mal po ruke. To je v poriadku, ale ako sa vam to pozdava, ze disponuje asi aj s jeho uctom…. Ja som vravela, ze nech ho konfrontuje, ale tak on mi povedal, ze zasa nebude rozduchavat ohen, ale pride vam to normalne? Ako by ste sa zachovali? event. ci ste nezazili nieco podobne. Ja uz na mladsieho bratranca davno mam iny nazor, ale toto ma dorazilo….
No myslim ze to v prvom rade nie je Tvoja vec. Az sa cudujem aku slohovu pracu si k tomu napisala ak si len sesternica ktora sa tomu prihliada a nie, isto nepozna uplne vsetky fakty. Je to vsetko medzi dvomi bratmi.
A s niektorymi vecami vela neurobis, je to proste na svedomi inych ludi a nie Tvojom, aj ked sa to Tebe alebo nam nemusi pacit, tak starsi brat ma zjavne svoje dovody preco to nechce riesit.
Takze myslim, ze mu nemusis hovorit co ma a nema robit, ani ho nemusis motivovat do konfrontacie.
@colsami no považujem za normálne vyjadriť sa k tomu, nakoľko ako rodina sme spolu vychádzali predtý viac ako dobre, boli mi obidvaja ako bratia, ale tie vzťahy sa pošramotili a proste je to tak ako to je… Mám pocit, že starši ktorý je dobrák od kosti ten mladši len ako odrbať….Totálne som na ňho zmenila názor
@colsami a ešte som zabudla napisať, že ani nie po roku, čo tam bývali s manželkou tak už spisali darovaciu zmluvu toho otcovho podielu na mladsieho syna a ani to starsiemu nedali na vefomie… V podstate samozrejme, ved už bol vyplatený s tamtou časťou ale akoby sa chceli poponáhľať aby rýchlo rýchlo ten prevod urobili….
Tak oni nemusia dávať na vedomie nikomu. Každý si môže so svojim majetkom robiť za života čo chce.
Tak sa dohodli, syn, ktorý bol vyplatený, nemusel pristúpiť na to, že sa vzdá svojho podielu po smrti otcami, ale urobil to. Čo teda chces riešiť, ak to neriešil syn? Jeho obral o budúcu čiastku brat, on s tým súhlasil. Ktovie, možno mu už bolo jasné, že aj tak by nič nedostal, ten druhy plánoval, dostal všetko darovacou zmluvou. Je to smutne, ale také sú fakty.
A ver mi, nechcela by si sa starať o starého dementného človeka, tak nech si to užije mladší brat. Zadarmo ten podiel nedostal tým pádom.
Jeden aj druhý brat je spokojný s daným rozdelením tak neviem prečo do toho chceš nejak kecať.
tiež som bola disponen t na otcovom účte... dozerala aby odišli eurá tam kde mali, atď...
všetci z rodiny s tým súhlasili...
moc som nepochopila že prečo sa nad tým účtom pozastavuješ - však píšeš že dedo má už problémy...
@deti95060810 tu skor ide o to, ze starsiemu nikto nic nepovie, nepyta sa, nedohaduje sa o nicom, dozvie sa to expost … Tak neviem, ci toto je standardna komunikacia medzi surodencami
@gribka1 tak zatial sa velmi nestaral, ale samozrejme toto nikto nespochybnuje, ze sk by bola dlhodoba stsrostlivost tak ten podirl mu pravom patri, toto nikto nemamieta
Pravdepodobne ich vzťah je presne taký ako tá komunikácia. Stáva sa aj v iných rodinách.
@gribka1 ano, je to smutne
Veď nech si to užije, Dúfajme, že nebudú chcieť využiť aj staršieho k niečomu ohľadom otca.
Neries, co ta nepali. Su to ich starosti a starsi syn zjavne nepotrebuje problemy, tak sa do toho zbytocne nemiesaj.
Nie vsetci surodenci sa potrebuju za kazdu cenu hadat o majetky. Ak ma starsi zazemie daleko od domu, neplanuje sa tam vratit, ma slusny prijem, rodinu tam kde byva a nezije si zle, tak mu zjavne nejakych par tisic, pre ktore by sa hadal s bratom ku stastiu nechyba. Riesila by som to rovnako ako on.
@hankab mna zaujimali nazory inych. Vidim, ze skor prevladaju nazory typu neriesit, event. v prospech toho mladsieho. Mna skor zaraza alebo lepsie povedane irituje ta “vychcanost” zo strany mladsieho surodenca, ale tak asi nie vsetci to tak vnimaju. My sme 2 sestry a 1 brat a taketo veci si teda abdolutne nevieme predstavit, zeby dme zo takto riesili…Ja sa do toho nemienim montovat, len ma taujimali nazory inych , nic viac nic menej
Ono sa vzťahy pokazia, keď ide o majetky. Koľko ľudí si povedalo, že nám by sa to nestalo a stane. Veľa rodín sa takto rozvadilo. Pre staršieho nie je čo riešiť, toto nie sú problémy, ktoré by musel riešiť, lebo vlastne čo ako má robiť.. Možno samotný vzťah medzi nimi.
Tak mladsi si to “ulahcil”, nemusi stavat dom ani kupovat byt na drahu hypo. Ale raz sa bude musiet postarat o otca s demenciou a to az take jednoduche nebude. Mozno si aj starsi hovori, ze kaslat na peniaze, ked sa mladsi neskor postara.
Ked su obe strany spokojne, tak je vsetko ok.
@gribka1 tak on to už ani nemá ako riešiť, keďže je to už poriešené…. Tu sa jedná skor o ten sposob, že za chrbtom sa takéto veci nerobia, to ani s cudzimi ľuďmi a nie v rodine, ale tak ja sa do toho naozaj nemám čo montovať, len ma to štve kvoli tomu druhému, lebo podľa mňa komunikácia je základ všetkého a bohužiaľ tu tá druhá strana vobec nekomunikuje a vyznieva z toho nie prave najlepsie- podla mňa
@hankab áno súhlasím, keď sa postará, tak je všetko v najlepšom poriadku, avšak realita nemusí byť taká… Odísť na víkend a nechať človeka bez varenej stravy o suchých rožkoch nie je prototypom kvalitnej starostlivosti/takto to bolo pred 2 mesiacmi/
Starší brat má pravdu, načo to tam rozduchávať. A že má prístup na jeho účet? No a ako by mali riešiť veci (nákupy, réžiu), ak by sa nikto k účtu nedostal?