Rodina v zahraničí

19. nov 2024

Ahojte, mám problém so svokrou a chcela by som jej pomôcť.
Švagor býva v zahraničí, majú 4 ročného syna, ktorého ešte svokrovci nevideli iba na fotke. Žijú v Nórsku, nechodili domov, keďže švagrova manželka nechcela ani k matke a ani ku svokrovcom a teda sa dohodli, že nie.
Svokra sa teraz neskutočne tešila na vnuka, ale zostala sklamaná, keďže jej oznámili, že malý nerozumie po slovensky a teda, oni ho po slovensky ani učiť nechcú a údajne malý sa na starých rodičov neteší.
Svokra má vážne zdravotné problémy, 67 rokov a je žiaľ,možné aj to, že ich bude vidieť posledný krát.
Je a aj bude sklamaná, bojím sa, že to bude väčšie sklamanie ako radosť. Švagor povedal, že on do SR próde, aby sa vyspal po takej ceste - cestuje autom a aby pochodili kus Slovenska a Maďarska.
Čo teraz? Manžel povedal, že by najradšej povedal bratovi, nech ostane doma.

janinah
19. nov 2024

Aj keď jej nebude rozumieť,tak ho bude môcť objať.To nie je malo.
Ale v dnešnej dobe ani videohovory s prekladanim neboli s vnucikom?
Ze sa mal netesi je vína jeho rodičov a na plnú hubu to babke dokáže povedať len neempaticky debil.Maly nevie ci sa ma tešiť alebo nie,nevie do čoho ide.
Môj 3r.vnuk sa veľmi slušne dohovorí s babkou Slovenkou aj s druhou babkou španielsky hovoriacou,lebo ma normálnych rodičov,pre ktorých " rodina" nie je len prázdne slovo.

anjelicek26
19. nov 2024

Svokrovci okrem vyplakavania boli kde, ked sa maly narodil? A posledne 4 roky? Sadnut do lietadla, vlaku?? S babatkom taku trasu autom "ocakavat", ze im dieta dovezu az pod nos a take jednoduche riesenie ako ist tam na par dni ich nenapadne? Ono su si aj sami na vine, ze nemaju ziaden vztah... a nie, tam nejde o "velke peniaze na cestovanie", proste jednoduchsie sa cestuje cloveku s jednym prirucnym kufrom, ako s dietatom a vsetkymi rarohami... my to mame "len" 900km a za 18 rokov, co mame deti, tu boli nasi 4x... 2x krstiny (na jednych ani neboli) a na svadbe a teraz otec ked sa narodil najmladsi... a neznamena to, ze nemam rodicov rada, ale toto mi strasne lezi v zaludku, ze nezdvihnu zadok a proste ocakavaju, ze dojdeme a vyplakavaju, ze nevidia vnucata.... nie, ani moje deti nehovoria slovensky, lebo v tom nevidim hlbsi vyznam... ale tak moji rodicia hovoria perfektne viacerymi jazykmi, nikdy tam bariera nebola...a ze sa mlady na babku netesi je riadna haluz, to dieta ani nevie, co slovo babka znamena a kto mu to je, ked ju este ani nevidel...

osky
19. nov 2024

Hrozne smutne.
Syncel raz to,co odpozoroval za tie 4 roky,rodicom vrati.
Presne tak ,ako mu to ukazuju...

Nemas ako pomoct.
Nech sa aspon stretnu.
Nech manzel brata pouci .nech je k mame mily a uctivy.
Ze dieta nenaucil rec,aby mojli stari rodicia ci pribuzni s nim komunikovat,to je otrasne.
Zial mame aj my takych znamych

miadi
19. nov 2024

Toto je medzi nimi. Nema zmysel sa do toho zapajat ty nic nezmenis.Z nejakeho dovodu su ich vztahy ake su. Ale urcite by nemal tvoj muz hovorit bratovi nech ani nedojde. Svokra urcite rada uvidi aspon svojho syna. 4r sa samozrejme nemoze tesit na ludi ktorych nepozna a nikdy nevidel . Mozes byt len maximalne mila na svokru. Za druhych nežiješ.

vkatush
19. nov 2024

@anjelicek26 ja len na margo financií.
Babka na dôchodku naozaj nemusí mať tie financie na cestovanie. Moji starí rodičia dreli celý život a aj tak majú taký biedny dôchodok, že nebyť nás (deti a vnúčatá), ťažko by si mohli dovoliť základné veci na život a nie to ešte cestovať. Všetky cesty do zahraničia sme im platili my, lebo by na to nemali a to babka prvýkrát letela okolo 70tky, inak to bolo autom/vlakom. Napr teraz úplne nadšená, lebo si ROKY šetrila na nové zuby z jej mizerného dôchodku a konečne si ich bola teraz urobiť (ak jej ostalo 10 eur na konci mesiaca, bola rada). A to pracovala naozaj celý život a ešte aj na dôchodku chodila brigádovať, aby to dávala, keď ostala vdovou. Svokor a svokra detto, popri dôchodku ešte brigáda, lebo finančne by ťažko vyšli. A to ešte v úvahu zobrať, či nie je nejaký zdravotný problém.

A veta "keďže švagrova manželka nechcela ani k matke a ani ku svokrovcom" skôr hovorí o tom, že nemá záujem o stretávanie sa s rodinou vôbec. Takže asi ťažko by aj taká babka šla do Nórska a ešte si tam hľadala aj nejaký hotel, lebo ju nevesta nechce.

Ale to sú už všetko len dohady, myslím si, že v takých prípadoch je chyba vždy niekde uprostred, z oboch strán.

anjelicek26
19. nov 2024

@vkatush ved toto, ze dohady...svagrina kludne mohla povedat, ze tak daleku cestu nechce ist, ze ona svoju mamu vidiet nechce a k svokrovcom na co, ved tam nijaky zaujem nevidi tiez...vsetko je to o komunikacii a uhle pohladu a nie, nie je to o finaciach (a nie kazdy dochodca sa ma az tak zle...) fakt aj keby raz rocne kupis dopredu listok na vlak tak aj do Norska (som si akurat nahodila Bratislava Oslo tak 124e kombinacia autobus-vlak)... aj keby odkladaju 12e mesacne tak to naskrabu... ak chcu... alebo zaplati rodina, alebo im zaplati svagor to je jedno... moji rodicia financne bez problemov, len ta lenivost a ocakavanie, ze chodia deti... lebo pes, lebo sliepky, lebo zahrada... to je jedno, ano pravda je vzdy niekde uprostred...

vorkola
20. nov 2024

Ale aka skoda ze s malym nehovoria po slovensky. Ved este je maly,nech zacnus nim slovensky,ani nevie brat, o co okrada syna.Aj keduz tam mienia byvat ,ale syn by sa vedel
dohovorit. Mam rodinu v Rakusku, matka slovenska o rakusak, Od malicka snim matka po slovensky,otec nemecky,takze syn odmalicka vie dve reci.Teraz dospelak studuje dalsie dve reci

fkata
20. nov 2024

Na margo tej slovenčiny. Žijeme zatiaľ na slovensku, ale syn nechodí do SJ školy, ale kebyže žijem mimo SR, neviem či by mi deti hovorili po slovensky, veľa významu to nemá.
Tiež, máme v rodine prípad, kde pracujú obaja v zahraničí, dieťa po slovensky nevie a popritom má 16, nie 4.

nika1971
20. nov 2024

@fkata kazdy jazyk, co sa nauci ma vyznam...to je jedno, ci slovencina, madarcina...

biba_18
20. nov 2024

s tou slovenčinou aká sranda - ešte aj deti rogera federera vedia slovensky ...

prasiatko30
20. nov 2024

@anjelicek26 sorry, ale je omnoho lahsie cestovat matke s malym dietatom ako tymstarym rodicom, vela krat - ked som mala dieta do 2rokov tak som zbalila ditko kupila letenku a isla - do 2r to dieta plati len taxes cize ta toaj vyjde lacnejsie a do viedne sa dokaze dopravit. Cize asi tak. Ano musi byt vola na obisvpch stranach. Kebyze maju 2-3 deti tak ti nepoviem ale s jednym a neist ani 1x za 4 roky na sk to o niecom hovori

biba_18
20. nov 2024

@prasiatko30 ja osobne strašne nerada cestujem - a s malým dieťaťom to bola pre mňa pohroma niekam ísť ... takže tebe ľahšie, niekomu nie ... a keď pozerám teraz na seba - samej mi je ľahšie veru ako s dieťaťom ...

h2
20. nov 2024

@anjelicek26 Ale no ták! Nenapadlo ti, že tam starí rodičia neboli, lebo ich tam akosi nikto nezavolal a nechcel?

oblecenie99
20. nov 2024

Švagriná je tiež slovenka? Lebo ak áno, tak je to veľmi čudné, a niekde aj smutné, že dieťa nevie po slovensky vôbec... ako mohli starí rodičia, tak mohli ísť aj oni aspoň raz do roka. Ani videohovory, nič?

janinah
20. nov 2024

@anjelicek26 keď babka cíti.ze by nebola vítaná.tak nepôjde nikam...
A táto je chorá...
K matkám.ktore nevidia význam naučiť vlastné deti materinsku reč sa radšej nevyjadrujem.....

janinah
20. nov 2024

Ešte aj môj kolumbijský zať sa za 6 rokov naučil slušne pi slovensky.aby sa s nami svokrovcami dohovoril.A to na SK nežije.Je to o ľuďoch.ktori si buď chcú alebo nechcú nájsť cestu.

mirkam3
20. nov 2024

Je to prvá návšteva v SR po (minimálne) 4 rokoch. Dôvody svagrovcov este ako tak chápem (hoci ja by som konala ináč) ak nechceli s dieťaťom lietať. ALE to sa starí rodicia doteraz o vnuka (a vlastne ani o syna) nezaujímali, keď až dnes zistili, ze ani nevie po slovensky? Žiaden telefonát/jediný kontakt na Vianoce/narodeniny za tie roky, ani len info nepriamo cez syna? Ved to by info o jazyku zistili aj “medzi rečou” keby sa zaujímali. Tam tie vzťahy asi celkovo nie sú nic moc bez ohľadu na to, či svagor ma/nemá dieta. Vy s mužom ste o malom synovcovi tiež doteraz predpokladam vela netušili.

Síce sa “vinník” toho celého v tvojom príspevku našiel (ako to uz býva = švagriná), ale tvoj švagor aj svokrovci sú za tieto “vzťahy” zodpovední rovnako. Jasné, švagor im nemal splechnut do tvare, ze malý sa neteší, ale zas bohvie, aká je celá pravda - viem si predstaviť, ze svokra, ak je sklamaná, už trocha svoju verziu aj emočne prifarbuje. Na čo konkrétne sa akoze tak tešila, keď vnuka doteraz ani nepoznala a zrejme nepozná jeho povahu, záľuby? Na predstavu, ktorú si vytvorila v hlave a ktorá ju teraz sklamala 🤷‍♀️? Je mi ľúto, ak ma zdravotne problemy, no nás babka (choré srdce, cukrovka, do toho rakovina atd atd) tiež už 20r vydiera, ze sa nedožije toho a toho.

Najlepsie pre pokoj v rodine spravíte, keď nebudete teraz do toho vrtat. Švagor príde, posedia a pôjdu si svojou cestou. Zial, no tak si to všetci zainteresovaní nastavili. Svokra nemá 90, aby už len cakala doma, či o nu niekto zakopne? vnuk sa jej narodil bola to ešte v podstate mladá žena. Chápem, že zdravie jej nemuselo dovoliť cestovať, no toto je o mindsete, nie o precestovanych km.

martul
20. nov 2024

@anjelicek26 skús si to prečítať ešte raz, nevesta nemá záujem a chlapec má 4 roky, tzn. žiadne bábätko už nie je. Ty si to celé poňala podľa sebe, že tvoji rodičia nechodia z nejakých dôvodov /možno pohodlnosť/ tak je to tak aj u autorky....
Tu je problém niekde inde, ale starí rodičia to určite nie sú.

vilma7
20. nov 2024

Nepoznáme ich situáciu, zdravotné stavy atď.
Je možné že ich milý synacik nikdy do Nórska k sebe ani len nevolal...A keďže pani má už v 67 zlý zdravotný stav, asi nebola.do 66.tky fit.
Ja sama mam k rodičom 1150 km a dá sa aj s malým dieťaťom cestovať. Stále sme dali pol cesty a potom prespali niekde v hoteli. Zas také komplikovane to určite nie je, ked človek chce, všetko sa dá. .
Píšete, a načo im bude slovenčina??? Každý jazyk sa.cloveku môže zísť, nikdy neviete kde a kedy...pomaly každý druhý Slovák v zahraničí vyhľadáva lekára Slováka a prečo? Kvôli jazyku...ja sama mam ženskú Slovenku a má nádhernú Slovenčinu.
Nikdy nemôžete vedieť kde sa Vám ten jazyk zíde...
Autorka, nechaj muža nech si to rieši so svojím bratom sám. Ale jeho postoj chápem. Buď nech prídu na normálnu návštevu, alebo.vobec.

slniecko5
20. nov 2024

@anjelicek26 nič v zlom, ale sú rôzne typy dôchodcov a ich postoj k cestovaniu, pre mojich svokrovcov by to bol neprekonateľný problém, necestujú vôbec, pre našich žiaden problém, cestujú často a vela, takže to sa nedá generalizovať. Ak sú autorkini svokrovci prvá skupina, tak nie, nepôjdu..

slniecko5
20. nov 2024

@anjelicek26 ale rozumiem, čo si chcela povedať, že ochota ma byt na oboch stranách…len keď vnuk ešte ani slovenský nevie, je to proste blbe. Naši známi to majú rovnako, kocka je z Popradu, neučila synov a veru pomaly ale isto úplne strácajú prepojenie zo SK (kým mama žila, chodia tam na dlhšie, už umrela, takže posledne lanko sa pretrhlo), majú tu bratrancov, ale tp už pôjde do stratena cele…

maciatkolulu
20. nov 2024

@fkata dosť smutné. Ja som v zahranici a teda vidím veľa zmiešaných rodín a naozaj nepoznám jednu rodinu,kde by dieťa nezvládali materinský jazyk jedného z rodičov. Sú nádherné bilingválne,plus sa vedia baviť s oboma rodinami rodičov. A nehovorím o pluse ďalšieho jazyka,ktorý nie je absolútne jednoduchý. A obaja pracujú v zahraničí ...ani nie sú zjavne rodení v tom zahraničí...o to smutnejšie. Ale veď každý ako uzná a áno,partneri slovákov sa poväčšine slovenský čo to naučili,keď už pre nič iné,aby vedeli o čom si suskaju detváky doma😉.

tiezjedna
20. nov 2024

...podpantoflák ako hrom s dôsledkami... Muž by mal bratovi povedať nech radšej sedí doma na prdeli. Takáto debilná a falošná hra na rodinu nikomu neprospeje.

oli18
20. nov 2024

@biba_18 obaja rodicia Slovaci si myslua, ze splodili Nora. Detinske a hanba zaroven.

aurora33
20. nov 2024

@fkata moja švagriná žije vo francúzsku a predstav si že aj jej muž sa naučil našu rec. Aj deti. Každý jazyk má vyznam.

inaemre
20. nov 2024

Suhlasim s @anjelicek26. Urcite nieje chyba iba mladich ze stari rodicia vnucatko este nikdy nevideli.
My mame konkretne priklady doma. Ku obom rodicom to mam okolo 500km. Moji rodicia sem chodia pravidelne, vnucatka poznaju, miluju, poznaju ich zaujmy. S mamou si volame 2x do tyzdna, vypytuje sa stale co maju deti nove. Ak kupi nejaky darcek tak sa vzdy trafi do ich zaujmov, lebo ich pozna. Cez prazdniny si moji rodicia vybavili volno aby boli cely tyzden s nasimi detmi u nas a potom este tyzden u nich na Slovensku. A to maju moji rodicia uz 10 vnucat! Kazde takto lubia...

Svokrovci sem pridu iba ak idu napriklad do Alp na dovolenku, tak sa zastavia u nas na par noci. Deti vobec nepoznaju, lebo sa nezaujimaju. A ja im nemienim nase deti vnucovat. Vzdy trvaju na tom aby sme prisli my, vycitaju ze prideme len 2x do roka, ale neuvedomuju si ze pre nas so skolopovinnym dietatom to nieje take lahke. Na prazdniny deti nikdy nezavolali, dovolenku na nase deti minat nebudu. 🤷‍♀️

sense
20. nov 2024

Nevieš aké vzťahy a čo bolo medzi nimi. Nie vždy musia byť na vine len "mladí"
To že ale nevie dieťa vôbec po slovensky aj keď nie spisovne obzvlášť ak sú obaja Slováci je trochu smutné.
Tiež poznám 2 rodiny ale sú to zmiešané rodiny.

h2
20. nov 2024

Autorka, mohla by si odpovedať na otázku, akej národnosti je švagriná? Lebo ja by som si tipla, že Slovenka nebude. Ak by dvaja Slováci mali spolu dieťa, neexistuje, že by ono nevedelo vôbec po slovensky. Lebo nie je dôvod, aby sa rodičia medzi sebou bavili inou rečou, než po slovensky a dieťa by určite pochytilo, aj keby s ním by hovorili inou rečou. Ak sa pri návšteve chystajú pochodiť Slovensko a Maďarsko, zrejme bude švagriná Maďarka a s mužom spolu hovoria nejakou inou rečou (anglicky, nórsky?).

mnamko
20. nov 2024

@anjelicek26 nevidíš hlbší význam vtom,ze by vedeli ďalší jazyk? No moja dcéra je v Nemecku od 4 rokov,teraz ma 13 a to teda nedovolim,aby nevedela svoj rodný jazyk, ktorý sa jej v budúcnosti určite zide.Skuša na nas hovoriť nemecky,ale ja jej neodpoviem.Vie,že so mnou musi slovensky.

oslo1
20. nov 2024

Hlasim sa zo zahranicia.
Snaha musi byt na obidvoch stranach. Teraz babka zistila, ze vnuk nevie po Slovensky? Kde Bola do teraz?

Babka ma 67 rokov, ja v jej veku budem Este stale zarezavat, mam takto stare kolegine a makaju rovnako so mnou.
Na Slovensku od 60 hore dochodcom oprasujete rite, u Nas a hlavne aj v USA makaju, lebo zo statneho dochodku by nevyzili.
Moj syn vie tiez uboho po Slovensky . Keby som ho mala vzdy , ked na mna rozprava po anglicku opravovat, tak toho Vela nenahpvorime. Do slovenskej skoly nechodi, robim full time, cez vikend si chcem oddychnut, nie sa drngat 1,5 hodiny do a do 2 hodinu po skole domov v zapche.
Ak je taka babka, ako moja svokra, ze si pride, Tu som, s niecim nepomoze, ale za to najvacsi problem v mojej domacnosti, ze nemam fotky muza v ramiku ( rok od umrtia, kedy si ja sadnem v obyvacke a upriem zrak na fotky, mi nepovedala), boli.
Takze Ku nam svokra tiez nechodi, toto je moja domacnosti a pustim si sem koho ja chcem. Nie je to bitove pole, kde Tu musim vysvetlovat, ze som v surviving mode.
Tych, co teraz budu hovorim, ze nevesta SA ma prekonat a bla bla no nemusi.
Nevesta toho ma mozno tiez plne okuliare, je Rada ze je Rada, a ked ma dovcu, mozno sa chce doma vyvalit a nie sa drngat na Slovensko.