Ahoj, mam dilemu. Mam kamaratku, susedu celkom fajn baba, taka najnormalnejsia v mojom okoli, mame rovnako starych synov. Chodíme na jedno ihrisko, chalani si rozumeju, obcas su nezhody ale asi ako deti, za 5 min zabudnu ze sa pohadali...
Dnes sa stala opat po dlhšom case taka vec, co sa uz zopakovala viac krat. A to ze isli sme domov z ihriska, moj syn bez rečí a tej kamosky syn zacal zúriť, ze on nejde a este viac ho nastvalo ze sa musi umyvat a podobne. Nic strasne, vsak deti maju obcas taketo protesty, lenze on je taky, ze ked ho s prepacenim nieco naserie, tak ho uz vytaca vsetko naokolo a ten hnev sa v nom len stupnuje.
Moj syn mu zacal slusne hovorit, ze ved ale aj on sa pojde osprchovat, ze nemoze ist do postele spinavy...no ten sa nahneval este viac...potom mu moj syn povedal, ze uz si asi unaveny...no to uz bol ohen na streche...este vacsi krik a rev, uz bol zly aj moj syn, uz ho nechcel nikdy vidiet, daj mi pokoj atd atd.
Z mojho pohladu, maly sused nevie zvladat svoje emocie, moj syn nic zle neurobil. No a pointa...
Ked uz ta kamoska videla ze jej syn je vytoceny, nezvladnutelny, chytila mojho za ruku a hovori mu - prestan ho provokovat!
Toto sa stalo uz viac x, ze vybehla na mojho syna s tym aby ho neprovokoval, pritom jej syn sa nevie ovladat.
Doma sa ma syn pytal, ze co vlastne urobil zle.
Neviem teraz ci to s ňou mam riesit, nech cem si ju pohnevat, no nemam z toho dobrý pocit.
... nechcem si ju pohnevať...celé zle
Mala si si rázne zastať svojho syna a jej povedať svoje. Ďalšie stretávanie by som zvážila podľa reakcie.
Keď začne chlapec zúriť, vezmi svojho syna a choďte rýchlo domov. Neriešte suseda, ani s ním nekomunikujte, nechoďte vedľa nich. Susedu si nepohneváš, lebo sa vyhneš konfliktu.
tak napriklad ja by som mojmu synovi povedala nech sa do toho nestara a nech je ticho. chlapec tam ma mamu a on mu nema co dohovarat. ano, maleho to mohlo provokovat. a kamoska moze kludne byt nastvana zas na teba, ze si nevies zhaltovat syna, nech sa nepletie do toho, ked ma chlapec amok.
tiez nemam rada premudrelych, co ich do toho nic, ale idu dohovarat...
V prvom rade by som syna poucila, aby sa nesnazil v takychto pripadoch zasahovat, nema dovod kamarata vychovavat. Kontakt by som neprerusovala, ak sa deti vedia spolu zahrat, lebo to, ze tvoj syn vidi takyto typ spravania, ak nie je vyslovene namierene proti nemu ci tebe, mu len ukazuje, ze existuju aj takito ludia. Kamaratke by som vysvetlila, ze ty chybu u svojho syna nevidis, no viac uz tomu jej dohovarat nebude a ze sa hned poberiete svojou cestou, ked jej syn zacne vystrajat.
Keď vidím že druhe dieťa zúri, poviem kamoske čau a idem preč. A áno z jej pohladu bol tvoj syn provokatér
A ty čo ? Len stojíš a pozeráš? Nič kamoske nepovieš?
ona sa prave ze vela krat postazuje ze aky jej syn je, uz sa boli radit aj u psychologicky, ze ako doma s nim zvladat taketo situacie. My ho uz akokeby pozname, aj synovi casto hovorim, ze ked chyti amok, ze nech si ho nevsima, ale to sa nie vzdy da, maju 6 rokov...
Ja viem ze suseda to nerobi spravne, ze mala by hned spacifikovat svoje dieta, ale mne to pride ze ona uz nevie ako na neho, tak sa snazi vsetky rusive veci vtedy zastaviť aby sa jej syn ukludnil.
@mrkvicka060 isli sme domov spolu, skoro ako vzdy, nebol premudrely, on ma taketo reci bezne, snazil sa mu vysvetlit, robi to aj pri svojom mladsom bratovi, lebo to vidi u mna. Ked sa mladsi syn, jeho brat pre cosi hneva, ma 2 roky tak tiez len dookola vysvetlujem.
No, vsetci dobre vieme, ze najlahsie sa vychovavaju cudzie deti.
@pribinak byvame v jednom vchode. Neda sa to vela krat ideme spolu, chalani sa spolu rozbehnu domov, ked ich volame. Ja som jej povedala, ze ved mu nic neurobil a ona ze - ale zas mu hovori ze je uz asi unaveny. Mala som v tej chvíli v hlave prazdno, preto teraz rozmyslam ako to riesit s nou. Nie kazdy je taky typ ze vie pohotovo reagovat a bez rozmyslu ju poslat do p... Ako hovorim, je to fajn clovek, mozno je len uz taka zufala zo svojho syna, ze nevie co si v takýchto situaciach pocat.
Ja by som ju upratala hned, “Moj syn nic zle neurobil. Tvoj by sa mal ovladat a mala by si sa s nim o tom porozpravat!” Ked sa zduje pre takuto blbost tak to nie je dobra kamaratka.
vidis, povedala si to v predchadzajucom prispevku. kamoska ma narocnejsie dieta a snazi sa odstranit vsetky rusive vplyvy ked ma jej syn amok. a takym rusivym bol v tom momente aj tvoj syn. niekedy treba detom vysvetlit, ze do niektorych veci sa proste nemiesa, mama je na to, aby vychovavala. ano, kamoska mozno nemusela "vybehnut" na tvojho syna (aj ked nevieme, v akej tonine to prebehlo), ale mala si to urobit ty, vziat syna a vysvetlit mu, ze teraz nie je cas na to, aby on nieco riesil a dohovaral. myslim, ze si s kamoskou nic nedlzite, pretoze aj jej mozno rupli nervy z toho, ze si tam nechala svojho chlapca, aby mu tam dohovaral, ked je to nanic a akurat to pravdepodobne provokovalo ich oboch.
@mrkvicka060 to nebolo dohovaranie, len mu povedal, ze ved aj on sa ide sprchovať, cize ho chcel vlastne upokojit, ze to musi aj on robit ked idu z ihriska spinavy. Do toho sa kladne zapojila aj jeho mama, ze samozrejme, vidis aj oni sa idu sprchovat a az potom do pyzama.
Cize kamoska nemala z toho nervy, ze mu tam dohovara. To aj on bol este relativne v pohode, ale v priebehu chvile sa to tak vystupnovalo, a aj ked ho par x napomenula, ze nech nezuri, nepomohlo a nakoniec potom chytila mojho syna za ruku a toto mu povedala.
Povedz tvojmu synovi ze neurobil nič zlé ale sú ľudia/deti ktorých môžu aj dobre mienené rady v čase frustrácie/zlej nálady ešte viac nahnevať tak ako Pálka od susedov
Napr ja keď som pre niečo nahnevaná a niekto mi začne dávať "múdre reči" (dobre mienené rady) tak to ma na mňa opačný efekt
To je jedno či bývate spolu v 1 vchode, keď vidíš že jej syn je nervózny reve a nedá sa snom, má to byt pre teba signál že je čas sa rozdeliť
@pribinak lenze on je ako casovana bomba. Cely cas dobre a 5 min pred odchodom sa to vie niekedy tak zvrtnut ze strach. Napríklad, tiez sa stalo, povieme ideme domov, moj syn zahlasi, kto bude prvy na lavičke a kamoskym syn dobre ze sa od amoku nehodi ma zem, ze on sa nepreteka. Vsak ked nechce bezat nech nebezi, ja mu to vela krat poviem, lenze on uz zas zjape po mojom synovi a uz je zas on zly a provokater, ze sa chcel pretekat.
hned si mala kamaratke povedat aby nechytala tvojho syna ...ze nic zle nespravil a ty nemozes a ani tvoj syn za jehe nervy .. nech si to vybavy s nim a nie tvojim synom .. ja respektujem vychovu kazdej matky aj nalady inych deti ale nikdy nukto nebude poucovat moje dieta najme ak je v tom nevinne ...
Nabudúce keď bude mať amok, zoberte sa že vy už idete domov. A oni nech sa tam naťahujú koľko chcú
V tom okamihu poviem Caute a beriem nohy na plecia, milý mládenec nech tam ziape koľko chce
Toto by má nebavilo
Mne by asi tiež vadilo keby moje dieťa malo amok a druhé dieťa by do neho vkuse niečo hustilo (aj keď v "dobrom"). Moja dcera to napriklad neznasa ked je v amoku a ja na nu zacnem hovorit a to som jej mama a nie cudzia osoba. Podľa mňa jej reakcia nebola nejaká strašná aj keď mohla možno milším tónom poprosiť tvojho syna aby neprovokoval. Ved keď ti nevyhovuje spoločnosť jej a jej syna tak sa s nimi stretávať nemusíte.
kamaratka nemala tvojmu synovi povedat, ze nema provokovat, nic zle v zasade nespravil
ale ruku na srdce, ked si v amoku a nevies zvladnut emocie a tvoja kamoska by ti zacala dohovarat, tak by si to tiez nebrala v dobrom (ked je moje dieta v rausi, neberie nic ani odo mna a nieto od cudzej osoby, stane sa to raz za cas u nas ale stane) 🤷♀️ ani ty ani tvoj syn nemate co vychovavat jej dieta - nechodis v jej topankach, mozno aj ona uz je v uzkych a nevie ako na neho a robi jej to xkrat denne a keby aj nie, je to jej dieta a nik z nas nema rad nevyziadane rady
Mám také niečo v rodine. A áno,vidím, že v danej chvíli nepomôže dohovaranie, prihovaranie, nič. Je to správanie bez logiky. A tá mama, tvoja suseda, už asi nevie, čo s tým. Verím, že také dieťa v amoku rozruši kazdy podnet ešte viac. A matka to tiež vie, preto tak reagovala. Podľa nás prehnane, ale už asi nevie, čo s tým, len tak sa v tej chvíli asi ten chlapec upokojí. A jasné, tvoj syn neurobil nič zlé, on je v inom leveli správania. Ja tiež radim vtedy odist a povedať to aj kamaratke, že v istých situáciách radšej odídeš. Riešiť si to musia aj tak sami.
@lukbe ja to presne chapem, pisala som to aj vyssie, ze podla mna to robi pre toto, ze je uz zufala. Ale vies, taketo situacie sa deju niekedy aj ked nie sme my matky v bezprostrednej blizkosti. Chalani behaju, zrazu sa nieco zomelie a ja nemozem za tym mojim hned bezat a pod prec od neho, on ma prave amok, alebo pod ideme domov. Mam este jedno dieta, ma 2 roky, prioritne beham na ihisku za ním. A ked sa toto deje niekedy mimo nas matiek, on je schopný sa pustit aj do bitky.
pozrem sa na to trosku inak. Tvoja kamoska vie, ze synovi sa neoplati dohovarat a jednoducho prestrelila. Aj ked uprimne, co take strasne pivedala. Nic. Ak pouzila prisny ton, tak okberem. Synovi samozrejme povedz ze ten chlapec sa nevie ovladat, ze sa to musi naucit, nech si to nevsima a ze mama bola z toho nervozna a bud k nim zhovievava. Snad to prehrmi casom
Tak áno, asi aj svojmu musis povedať nejako šetrne, čo je vo veci, ako má reagovat a nech radšej odíde.
Dieta sa uci postupne ovladat svoje emócie. Takze ak je to tazsia povaha ako je ten chlapec, tak v podstate asi je fajn, ze ho mama neizoluje a necaka az ho to same prejde, ale proste žijú s tym. Tiez verim, ze ked to uz ma doma 5-6 rokov, ze ma na to nervy, najma ak nic poriadne nezabera, okrem toho, ze proste nerypat do neho este viac.
Chlapec asi nema vela kamarátov vdaka povahe, lebo toto nie je len o vychove, takze su asi radi, ze maju s kym ist, aj ked to mozno tak nevyzera
Tvoj syn sa zase nauci, ze su aj také deti... Takze asi len pekne vysvetliť, ze nic neurobil a mozno teda niekedy chodte skor ako oni.. su rozdielne povahy, takze vzdy tam bude čosi a o 5min uz nic
S kamoskou by som si to vydiskutovala. Nie ze sa nebude chytat mojho syna ale ma chytat svojho aby sa ovládal. Ze proste musi naucit pracovat maleho s hnevom, lebo ten sa bude stupňovať.
Tu je kazda rada draha. Pomoze len to, ked sa s nou prestanes stretavat. Lebo ona neprizna, ze jej syn ma problem. Problem maju vsetci okolo, vsetci su zli, nevychovani, len on je hviezda, ktorej kazdy ublizuje. Do vychovy jej nehovor uz vobec nic, lebo sa oduje a este budes ty ta zla. Pokial sa naozaj ten chlapec takto chova, tak pre dobro vlastneho dietata ten kontakt prerus.