Prvé Vianoce mimo domu s novou rodinou

8. nov 2024

ahojte maminy
ja pochádzam zo stredného slovenska a môj manžel je z čiech, no žije na slovensku už dlhšie.
sme spolu 5 rokov, vianoce sme trávili vlastne oddelene so svojimi rodinami, no a posledné vianoce sme boli sami spolu, na druhý deň prišli jeho rodičia a na ďalší sme isli k našim (oni byvaju kusok). vyvážené, vyrovnané.
Tento rok v lete sa nám narodilo bábätko. cestovanie sa zmenilo na moju nocnu moru. manzel chce stale byt v cechach, leb chce aby si rodicia uzivali vnuca. manžel chce velmi aby sme boli u jeho rodičov na vianoce, oni nas trochu tym aj citovo vydieraju. jeho sestra tam s detmi moc nechodi, pretoze rodicia jeho nerespektuju vychovu, stravovanie, nic ohladom deti. polrocnej chceli dat lizatko, atd. nebudem toto dalej rozvijat, je to chore. no a kompenzuju si tieto navsetvy cez nas!!!!

Ide o to ze oni chcu aby sme prišli na dva tyzdne, a moj manzel je za. ja chcem byt tiez so svojou rodinou, a chcem byt aj o samote , my traja. ale manzel o tom nechce ani pocut, hovori, ze rodicia tu nebudu dlho a chce aby boli statsni. a aj ja chcem aby boli moji stastni. ale na to nikto nehladi. akoby som ja rodicov nemala. chce aby sme tam isli pred vianocami a az po novom roku isli domov.
pri predstave ze budem mimo domu a mimo svojich rodicov (ano je to smiesne pre niekoho) mi je smutno. oni maju ine hodnoty, inak travia vianoce a skor tak konzumne. dnes som sa rozrevala kvoli tomu lebo by uz len z tej predstavy prislo smutno. predstavovala som si ako po veceri budem radsej s malou v posteli akoby som sa mala dole s nimi bavit a predstoerat ze si to uzivam.

vznikli dva problemy :D
1. neviem sa asi odputat od rodicov ? preco mi to je tak luto ?..
2. ako sa pripravit na tie vianoce mimo, ? viem ze vztah je aj o komprimisoch, a chcem aby bol manzel stastny takze som ustupila..
3. alebo aky kompromis urobit ? ist len na par dni ? ..

marianarem
8. nov 2024

Ked obidvaja velmi chcete byt so svojimi, tak musi byt kompromis. Ist k jeho napriklad len na tyzden a na Novy rok byt zase s tvojimi.
Inak ja sa necudujem, po narodeni prveho dietata zacne vela ludi viac tiahnut k rodicom, chce mat rodinu viac pokope. Ja by som najradsej mala rodicov teraz na tej istej ulici, aby mohli byt s nami co najviac. Kedysi som mala priatela v zahranici, uvazovala som seriozne, ze by som tam isla skusit zit, no rozisli sme sa. A taka som teraz rada, ze som tu, lebo maly by nemal s nasimi taky vztah, aky maju teraz a bolo by mi to dost luto. Myslim, ze aj tvoj partner moze nieco take prezivat, no ale treba to vsetko zladit, kazdy musi trochu ustupit.

gabriellka
8. nov 2024

Ja by som urobila kompromis. 24 doma, 25 u vašich a 26 by sme išli do Čiech, trebárs aj na týždeň.
V situácii ktorú opisujes vidím kompromis iba z tvojej strany.
Alebo 20teho do ciach a na prvý sviatok vianočný domov.

kristinka92
8. nov 2024

my chodíme pár dni pred vianocami do 25 a 26 oslavujeme s druhou rodinou v podstate druhé vianoce plus silvester

0silvia0
8. nov 2024

Neexistuje taketo ceremonie. Odkedy sme sa s muzom zobrali, travili sme Vianoce ako rodina vo svojom. Nenosila by som parmesacne dieta ako maleho cirkusanta aby sa stari rodicia pohrali.
Zariadila by som si hostovsku izbu a nech sa teraz stari rodicia prisposobia a pridu na par dni k mladym. Teda myslim, ze stari rodicia nemaju 80 rokov a nie su uz nad hrobom. Par dni jedni rodicia, par dni druhi stari rodicia.

ivik4
8. nov 2024

No toto by nepreslo ani keby co bolo. 24 doma traja ako rodina a potom trebars 2dni u jeho rodicov a 2 u tvojich. To co je za sebca ? Ma aj nejake argumenty na to ze ty by si svoju rodinu cez Vianoce vidiet ani nemala ?

euka210
8. nov 2024

podla mojho pohladu ako to vnimam a robime my...stedry vecer doma, byvame so svokrou, takze toto odpada, 25. chceme mat pokoj a byt doma a k mojej mame ideme 26.12.podla situacie na 2 alebo viac dni. prve Vianoce s 3mes.synom sme chceli byt a boli 24.sami ako mlada rodina.
Vo vasom pripade, ked mas svojich rodicov blizko, by som ako kompromis videla 24.12 vy 3 sami doma, 25. mozte ist k tvojim rodicom a 26.do Ciech napr. na par dni, max.do noveho roku, potom zase domov.
Byt 2t na Vianoce len u svokrovcov nie je ziadny kompromis, ale podriadenie sa len manzelovi.
Moj napr. neznasa chodit k mojej mame...ani ja sice velmi nemusim, ale poviem mu, ze tie 2 dni tam nejako prezije a ideme tam stale hlavne kvoli detom, ktore tam chcu ist, hoci darceky tam uz nedostavaju.

koniarova
8. nov 2024

@ivik4 presne takto by som to urobila aj ja. 2 týždne?🤦🤦🤦🤦 Neexistuje.

luccija
8. nov 2024

Takže minulý rok s nimi bol iba jeden deň a pricestovali oni?
Keď bývaš blízko rodičov na Vianoce by som bola s rodičmi a potom by som išla na pár dní do ČR, ale 2 týždne je veľa.Ty máš svojich rodičov kúsok chápem, že aj on chce ísť "domov"

bolarazjedna
8. nov 2024

My to zvykneme tak riešiť, že 23ho prídu moji rodičia (bývajú 35km) k nám, sú tu na sviatky a 26ho po raňajkách idú domov a my zase vyrazíme k svokrovcom (150km) a potom tam trávime aj Silvestra a prídeme domov až po 2 týždňoch keď manželovi konci dovolenka. Samozrejme, vám to tak nemusí vyhovovať. Kým som nemala dieťa, tiež som si predstavovala vianoce, že iba my traja, ale úprimne prvé Vianoce by sme asi nič nejedli, keby je to na mne, boli to náročné mesiace, s pečením som sa dostala k bodu, že som nakúpila ingrediencie a viac som nestihla.... Takže takto je to fajn, že mamina príde, donesie koláče a šalát a varenie ostatných veci si delíme.

Na vašom mieste by som skúsila o kompromis... To nie je kompromis, že ty úplne ustúpis manželovi...
Povedz mu úprimne, čo cítiš, a co by si chcela a hľadajte s hodnú strednú cestu.
Napr na vianoce budete tam ale na Silvestra prídete domov a urobíte štedrú večeru aj s vašimi. Alebo 24ho budete iba vy traja, 25ho pôjdete k tvojim rodičom a potom pôjdete do Čiech. Však štedrú večeru si môžete dať aj 27ho, aj darčeky počkajú pod stromčekom....
Alebo 24ho pozvete rodičov k vám a 25pojdete do Čiech.
Alebo ozvete na vianoce svokrovcov ku vám. 24 môžete byť vy traja a 25nech prídu, ak máte priestor, môžete si dať napr 26ho spoločný obed všetci, rodičia z oboch strán + vy, svokrovci si užijú výlet u syna a ty keď budeš chcieť byť s tvojou rodinou, tak môžeš hocikedy odbehnúť za nimi.

petamich
8. nov 2024

Tak ja dobrovolne idem svokre na tyzden a pokojne by som sla aj na dva 🙂 u nas nie je kde, k nasim chodime 25. kazdy rok a u svokry mam full servis, nohy vylozene o dieta postarane, oni si ho uzivaju a my si uzivame oddych a kolace. Ale chapem, ze kazdy to ma inak. Faktom je, ze odkedy mame dieta chodime k svokrovcom castejsie a aj oni k nam - je na nezaplatenie mat takychto starych rodicov pre nade dieta

kavasmliekom
8. nov 2024

Ja by som nešla nikde, nech prídu oni, a aj vaši. Vaši pôjdu večer domov, keď byvaju neďaleko od vás , oni prespia, aby nemuseli cestovať. 28.po sviatkoch domov a Silvestra by som strávila sama s manželom a deťmi..

zoja1234
8. nov 2024

Nechodte nikam s tak malým bábätkom, buďte doma, ako dospelí a svojpravni ľudia ktorí majú už vlastnu rodinu, a zacnite si pekne budovať vlastne vianočné tradície.
Dúfam ze starí rodičia budú takto dychtivo nápomocní, aj keď bude dieťa 3tyzdne z mesiaca choré mimo skolky, a ty v práci...
A Manželovi prestrihli pupocnu šnúru? Mam pocit, ze nie..
To babo si to nepotrebuje, aby bolo naťahovanie hore dolu po rodinách v zime ako také mača, ešte dôjde ďalšia familia, naňho nafuňeť a pochytat, a mate po sviatkoch... Načo... Starí rodičia nech prídu ku vám na par dni, jedni, aj druhí, rovnako, a dovi...

lienka.7
8. nov 2024

@autorka ja by som nešla s malym dieťaťom nikde. Keď chcú, nech prídu oni k vám.
Btw, doklady na vycestovanie pre dieta mate?

ema22270
8. nov 2024

Na 2 tyzdne len k jeho rodicom? A este Vy mate cestovat za nimi? Podla mna velky kompromis z tvojej strany... nesuhlasila by som,, ked tak aj ku Vasim tyzden tam tyzden tam alebo nech oni pridu za Vami.. a par dno aj sami byt.

maryetta
8. nov 2024

Hmmm neviem kolko volna mate… ze 2 tyzdne ale to je fuuuuu aj na mna vela 🙂
Ak to ma byt “fer” tak vianoce tu. Silvester tam. Alebo naopak. Ak nie tak necj pridu svokrovci na par dni (nie na 2 tyzdne).
Kazdy ma svoje. Aj rezim. Aj klud.
Vidim to ked ideme k rodicom (byvame od seba 300km).
Jasne neda sa byt vsade. Ale teraz je to aj o vas. Zase vy nemozete byt “naplastou” za to, ze tam nechodi jeho sestra ci ako….

janinah
8. nov 2024

Mam vnúčatá v Česku, neťahame ich tu na sviatky,deti sú maličké a v aute im býva zle.Radsej ideme my k nim,ale mimo sviatkov.Oni sú rodina,viem to pochopiť,lebo ja som chodila k svokre kým žila a oplakala som to nie raz.Ist z môjho teplého vianočného bytu do studeného domu,kde sa setrilo so všetkým,baliť dve deti,jedlo,všetko a ísť sa usmievať niekam,kde som sa cítila cudzo...len aby babka nebola sama.Bola ona u nás jediný raz,keď som tam odmietla ísť s 3 tyzdnivym .dietatom a dopadlo to katastrofálne.
Radím ti neustupit a trvať na kompromise.Ak ustupis ľahko to všetci zoberú za normu a budeš tam sviatkovat každý rok.Lebo však tvoji rodicia sú blízko a vidíte sa častejšie cez rok.

januska12323
8. nov 2024

Kompromis nie je ustúpiť manželovi ale nájsť strednú cestu. Prečo to nemôžete spraviť ako minulý rok? Vy traja ste rodina, dôležité je aby ste boli vy v pohode, starí rodičia prežijú aj návštevu inokedy. Daj si veľký pozor ako to nastavíš teraz budú očakávať aj ďalší rok.
Ja by som ostala doma, pár dní k tvojim, pár dní do Čiech a domov.

h2
8. nov 2024

Za žiadnych okolností by som tam nešla na dva týždne! Ani keby to boli tí najmilší ľudia na svete. Jedine, že by bývali na opačnom konci sveta, kam sa na kratšie neoplatí cestovať. Ale do ČR? Nepáči sa mi, že on trvá na svojom a tvoj názor neberie do úvahy. Tvoji rodičia sú menej, než tí jeho? Okrem toho, máte dieťa. Mali by ste byť na Vianoce spolu, ako rodina. Doma. Potom môžete navštíviť vašich a potom by som bola ochotná ísť k nim a byť tam do Nového roka (aj to už by bol ústupok, tak dlho u nich).

gladys_07
8. nov 2024

Preco ked minuly rok rodicia vedeli prist, tento rok to uz nezvladnu?

777januska777
9. nov 2024

Autorka podľa toho ako vravíš tvoji rodicia bývajú blízko a jeho ďaleko, takže áno chápem, že on chce aby bol zo svojimi rodičmi viac aspoň na vianoce, kdeže s tvojimi ste asi často. Sama si povedz, že keby to bolo opačne a jeho rodicia sú blízko, či by si nechcela ísť za tvojimi rodičmi na vianoce, keďže to stretávanie by asi také časte nebolo. Ja vždy keď riešim tieto vzťahy s rodičmi sa pozriem na to, ako by som to vnímala, keby to bolo opačne. A teda fakt by som sa snažila nejako vyst v ústrety teraz manzelovi a jeho rodičom a asi by som ich pozvala k nám na týždeň, lebo zas cestovať s bábätkom je na nervy a ešte tak dlho. Ale ak by sa nedalo, asi by som sa snažila prispôsobiť sa manzelovi a dat to nejako aj s dieťaťom ale 2 tyzdne by som nedala asi ani bez dieťaťa. Ale nemyslím si, ze chce niečo zle, len mu je smutno a ja by som si vážila, ze sa rozhodol bývať tak ďaleko od jeho rodičov a prispôsobil sa mne. V živote a v manželstve je podľa mňa dôležité druhého pochopiť a netrvat silou mocou na svojom a nájsť nejakú dobrú strednú cestu.

vilma7
9. nov 2024

My sme v zahraničí a Vianoce chodíme na Slovensko.

Keď ideme na 2 týždne, týždeň tam, týždeň tam...ty máš rodičov bližšie k vám, takže s malou sú zrejme oveľa častejšie ako jeho rodicia.
Išla by som, ale s tým, že ďalšie Vianoce sme na Slovensku. A u vašich, nech si aj oni užijú Vianoce s malou.
Ja sa tiež nudím u svokry a ide ma poraziť lebo bývajú na osade a čo??? Nikde nič a už v zime dupľom. Ale našťastie mávajú aspoň sneh a chodili sme sa bobovať, sankovat, vlani aj lyžovať.
Dohodnite sa, jedny Vianoce tam, druhé doma, keďže to mate k vašim na skok. Kompromis.

sendy1977
9. nov 2024

@janinah u teba bolo to iné, že svokra bola sama. Autorka ma podľa všetkého oboch svokrovcoch. Tak si predstav byť na mieste tvojej svokry, byť na Vianoce sama.

erita55
9. nov 2024

Ty si nevycitaj ze sa nevieš odpútať od rodičov. Chceš a nimi normálne tráviť určitú časť sviatkov. Skôr by som tuto otázku adresovala tvojmu manželovi...prečo až 2 týždne. Pekne férovo si to rozdeliť. Ste rodina, pár dní v trojici, alebo podľa preferencií..q zvyšok 50:50. Myslím ze qni tvojim rodičom by to dobre nepadlo keby ste u svokrovcov boli 2 týždne a u nich nič. Maju rovnaké právo s vami, s vnukom tráviť čas. Dosť sebecky zmysla tvoj manžel.

dory11
9. nov 2024

Mám riešenie 24,12 spolu strávte ako rodina vy .manžel a bábätko to je teraz vaša rodina .
25.12.nech prídu jeho rodiča a 26.12 zase tvoji

lulu0123
9. nov 2024

My sme tyzden u nasich,tyzden u svokrovcov.Striedame sa tak aj so surodencami.Vyhovuje nam to tak.Inak cez rok nemame az tak vela casu byt spolu.Stari rodicia si uziju vnucata.A ja nemusim nic chystat doma.🤣

eviq
9. nov 2024

Hovoríš o kompromise, ale v podstate je to o tom, že ty ustupis manželovi. To nie je kompromis. Dva týždne by mi bolo dlho aj u mojich rodičov, nieto u svokrovcov. Bábätko by som nikam neťahala. A za ďalšie - ak nerešpektujú pri výchove deti svoju dcéru, buď si istá, že ani teba nebudú. Ako to povolis raz, tak to môžu očakávať každý rok po zvyšok života. Daj si na to pozor. A nevyčítaj si, že si naviazaná ma rodičov. Len sebec by to navrhol tak, že u jedných dva týždne cele sviatky a u druhých nič. Takú verziu by som mu rýchlo vyhodila z hlavy.

sense
9. nov 2024

Kompromis ? 24.12 doma, potom 3 dní u jedných a 3 dní u druhych
Druhá možnosť vy doma a prídu na pár dní jedny a potom druhý rodicia

janinah
9. nov 2024

@sendy1977 nemusela byť sama...ale zrejme bolo jednoduchšie ťahať deti,jedlo,periny,nocniky,výbavu tam ako jej prísť k nám s jednou kabelkou a byť pritom dovezena autom...

0silvia0
9. nov 2024

@sendy1977 a to znamena, ze ten kto by mal ostat na Vianoce sam ma prednost a treba okolo neho robit ceremonie? Ten clovek akoze nemoze prist k mladym? Tebe sa to nezda sebecke? Male deti vyhnat zo svojich postielok aby babka nebola sama na Vianoce?
Nikdy by som to detom neurobila

princezna_bosorka
9. nov 2024

ako male deti a ani jeden sa nevie odputat od rodicov... tak si najdite nejaky rezim, aby boli vsetci spokojni.