Problém s podnájomníkmi

28. aug 2024

Prenajímam byt mladému páru už 2 roky, doteraz nebol žiadny problém, platili načas ale začali mi volať susedia že z bytu počujú od rána do večera zavýjať psa nech s tým niečo urobím (mladí im neotvárajú a nevedeli to s nimi vyriešiť). Moja jediná podmienka bola BEZ ZVIERAT, nechcem riešiť puch, chlpy, prečúrané dlážky a zničený nábytok. Máme dohodnuté iba dopredu ohlásené kontroly, bola som tam tento víkend a po psovi ani stopa a teraz babo raď. Nechcem psa v mojom byte, susedia sa sťažujú, zároveň je ťažké nájsť spoľahlivých podnájomníkov a doteraz som bola spokojná a nemám ani dôkaz že to ide od nich (byt je vzdialený 150km a nedá sa mi uvoľniť z práce aby som tam cez deň chodila tajne počúvať na chodbu). Neviete mi prosím poradiť čo s tým?

monikkatt
28. aug 2024

No kedze si prisla ohlasene tak psa "odpratali".
Asi tam budes musiet niekedy zbehnut neohlasene a preverit to. Ak je viac susedov co sa stazovali asi si nevymyslaju.

ysseba
28. aug 2024

A je to naozaj z tvojho bytu? Veď povedz nejakej susede, nech nakameruje so zvukom, že štekot ide z toho bytu. Aj ich niekto videl so psom? Ak sa potvrdí, že tam psa majú a teda porušili zmluvu, tak ju môžeš porušiť aj ty vo forme NEohlásenej návštevy.

isis234
28. aug 2024

Ako písali vyššie... Ak majú psa, museli ich vidieť ísť von venčiť. Nech ich odfotia. (dá sa i tak, že fotia okolie). Nahrať štekanie psa.
Ak porušili dohodu, porušíte i vy a prídete neohlásene.. Možno vám "sánka padne".

barborachors
28. aug 2024

možno len niekomu psa strážili, je leto, ludia chodia po dovolenkách... určite by som si ich ale podala alebo sa spojila so susedou, nech odpozoruje co a ako, aby si sa neprehnala zbytočne

isis234
28. aug 2024

@barborachors presne, ak je pes celý deň sám doma, alebo nie je zvyknutý zatvorený v byte, bude plakať... Susede plakal ked nebola doma

petronelag
28. aug 2024

Ja by som im zatelefonovala slušne, že sa na nich sťažujú a ak tam majú psa, tak taká nebol dohoda.

cukorfalat
28. aug 2024

Otazkou je este, ci ten stekot poculi den dva, alebo je to pravidelne. V prvom pripade mohli niekomu postrazit psa, ten pes bol zrejme nezvyknuty tam, a preto aj stekal stale. A mozes im povedat potom, ze si neprajes ani toto, aby tam pes bol ci len jeden den. V tomto pripade tolko by aj mohlo stacit.
Ale ked je to pravidelne, z coho by sa dalo usudit, ze toho psa maju oni, tak bude potrebne ich s tym konfrontovat, ziskat predtym dokaz, a riesit to.

ms_green
29. aug 2024

No ja žasnem. Nájomná zmluva je na niečo dobrá. Ak je v nej napísané že kontroly musia byť hlásené koleduješ si o problém ak len tak prídeš. Ak nemáš v zmluve bez zvierat môžeš sa aj poskladať, zmluvu vypovedať z tohto dôvodu nemôžeš.
Ak to tam je tak vypovedaj zmluvu ale ak sú to slušní platiaci ľudia s ktorými nie sú iné problémy tak by aom sa 4x zamyslela, či mi to stojí za to.

naniki
29. aug 2024

ty nemáš čo vstupovať a kontrolovať vlastný byt, ktorý je prenajatý - lebo aká je už ochrana ich súkromia....riešila by som priamočiaro, písomne/telefonicky - či majú psa, nech ti povedia pravdu, že sa susedia sťažujú a teda chceš si to overiť ,nakoľko v zmluve je bez zvierat !Ak ti odpovedia že nie - vyčkaj. Pes nie je niečo, čo sa dá donekonečna skrývať, raz sa to vyvrbi. Susedom by som slušne odpovedala, že si ich vyzvala aby sa vyjadrili, či teda psa majú alebo nie a ak budú trvať na tom,že šteká ,tak by som ich požiadala, aby urobili nejaké fotky ,lebo ty bez dôkazov ich nemáš ako usvedčiť / ak by tvrdili, že psa nemajú. Alebo vyhotoviť zvukovo obrazový záznam spred dverí....aby si aspoň čo-to mala v ruke - ako dôkaz. A záleží aj ako dlho ten štekot trvá, či ho nemajú len prechodne. Skús cez sms správy - aby si mala dôkaz o ich tvrdení. Lebo inak nemôžeš robiť nič....Osobne si však myslím, že ak doteraz nebol problém a naraz vznikol, že susedia si nevymýšľajú - prečo by to robili.

mimka1402
29. aug 2024

Hmmm a keby si sa ohlasila 10-15min vopred? A už bola von s vetou, že si šla okolo tak chceš niečo s nimi riešiť - nebudú mať kde odpratat psa a ty budeš ok, lebo si sa ohlásila.

janage
29. aug 2024

@ms_green tak majú dohodnuté kontroly ohlásené, tak isto ako majú dohodnuté, že bez zvierat.
A nad tými susedmi, ktorí od rána do večera sú obťažovaní zavyjanim psa, sa zamyslieť netreba?

ms_green
29. aug 2024

@janage No veď ak majú v zmluve ohlásené kontroly to je v poriadku. Ale tu radia ľudia prídi neohlásene. Ak to majú v zmluve môžu to nájomníci napadnúť. Je to narúšanie elementárneho súkromia.
Tak isto pes. Ak to bola dohodnuté iba ústne tak bohužiaľ je to nevymáhatelne. Potom zostava len sa nejak dohodnúť.

Dám moju skúsenosť. Ja tiež nie som fanúšik zvierat v byte. Prenajímame byt a presne toto sa nám stalo. Nájomníci si zadovážili psa. Nemali sme to v zmluve, právnik nám povedal, že to je nevymáhatelne. Nakoniec sme sa ale dohodli ma zvýšení depozitu a podpisali sme dodatok k zmluve že ak pes niečo poškodí hradia do oni v plnej sume a som rada, že sme tak urobili. Zostali tam potom 5 rokov, inak to boli bezproblémoví nájomníci preto hovorím, že nech si rozmyslí, či nie je lepšie nejak sa dohodnúť.

betulinka1
29. aug 2024

Povedala si im, ze sa susedia stazuju na psa? Ze teda akeho psa maju v byte? Lebo neohlásene tam posles Mestskú policiu, nakolko za psa ani neplatia dan na meste.

janage
29. aug 2024

@ms_green ale oni prestali byť bezproblémovými odkedy sa susedia autorke sťažujú na to, že pes od rána do večera zavýja. Autorka nikde nenapísala, že to v zmluve nemajú. Iba že to bola jej jediná podmienka, plus, že majú dohodnuté ohlásené kontroly. Tiež nevieme ci je to písomne v zmluve. Ak nie, veselo tam môže kedykoľvek.
Ty automaticky predpokladas, že kontroly v zmluve sú a podmienka "bez zvieraťa" nie.

A ďalšia vec tu by dodatok o navýšení depozitu a úhrade škôd celodenné zavyjanie psa nevyriešil. A tiež nie je ktovieco rozhadat si všetkých susedov kvôli psovi u podnajomnikov.

ms_green
29. aug 2024

@janage Áno predpokladám, lebo dohoda o kontrole bytu by mala byť záležitosťou každej nájomnej zmluvy. Zvieratá tam nemusia byť, hovorím ani my sme na to nemysleli.
Začali byť problémoví, lebo majú psa, ak platia načas, neničia byt a sú tam už dlho stále si myslím, že je to na zváženie. Každopádne to je na rozhodnutí autorky, ja som len popísala svoju skúsenosť.