Ahojte,
Mam priatela ktori mi velmi nepomaha v domacnosti - neuprace sam od seba, nenalozi riad do mycky, neutrie prach, nepovysava, pradlo neurobi az dokym by nebol velmi preplneny kos :D a proste citim sa obcas ze som na vsetko z tohto sama.. uz niekolko krat som sa s nim o tom bavila a vzdy povedal ze sa v tomto bude aj on viac snazit ale vzdy zabuda a az ked uz vidi ze ja nieco idem robit tak vtedy zacne mat tendenciu chciet to robit tiez... a ze rad robi taketo veci spolu ze to ujde rychlejsie.. ale ja zas si chcem obcas aj oddychnut a mne viac vyhovuje keby to robim napriklad 70 percent casu ja a zvysok on...
Obaja pracujeme a nechcem byt zenou v domacnosti a len ho obskakovat :D chcem mat pracu a normalne si robit karieru ako do teraz.. byvame spolu skoro 2 roky a nemeni sa to, verte ze som sa s nim o tom viac krat bavila ale neberie to na velku vahu..
ALE z druhej strany je velmi iniciatiny v plateni - plati cely najom, raz do tyzdna ideme na veceru von a vzdy chce platit on (ja sa vela krat ponukam ale nedovoli mi), raz za dva mesiace nejaky vylet/wellness/dovolenka.. a celkovo v nasom vztahu plati velmi vela - povedala by som ze tak 95 percent plati on a ja tych 5 percent..
Obcas by som ale chcela viac 50 na 50 vztah ale nemyslim si ze by to fungovalo.. Ma nejaky tu vlastnu predstavu o poriadku a mne by to nevyhovovalo a asi by som len mala vyssie ocakavania a chcela veci hned (hned znamena ze vysavat aspon raz za dva tyzdne :D akoze niesom v tomto narocna, ale on by vysaval skor raz za 2 mesiace atd..) Aj z mojho okolia napr moja mama vsetko robi v domacnosti sama ALE otec ju ani nikam neberie a idu v rozdelovani financii 50/50...
Moja otazka teda znie - zeny ako fungujete vo vztahu s priatelmi vy co sa tyka platenia a domacich povinnosti? Toto je moj prvy vztah s byvanim a vobec neviem ako to funguje :D som na tom dobre a mala by som byt rada a zvyknut si alebo to je zle ze mi nepomaha?
No môj mi dáva celú výplatu a umýva riad, vynáša smeti, utiera prach z ťažko dostupných miest,vysáva, chodí na nákup so mnou. Neutiera klasicky prach, nevie davat do pracky, ale zato pradlo vesa a zo susiaku odklada on.
Je to vaša domácnosť takže obaja sa máte podieľať na domácich prácach. Či jemu ruky odpadnú, on má hotel? Zaplatí večeru a tým je domácnosť, práce v nej vybavená? Nie si otrokom, tiež chodíš do práce takže pekne podeliť nech máte v tom jasno ešte skôr ako prídu deti.
Asi bol tak "vychovany" ze doma nic nemusel, pokial ho nenaučís upratovať tak to nemozes od neho pozadovat ked to predtým nerobil, no ale aspon ze plati, keby len robil bordel a este sj neplatil tak neviem😂🙄
len aby si priateľ na to nenavykol.... prídu deti a ty nebudeš vedieť čo skôr - či upratovať, alebo kočíkovať bábo...
nauč ho, že pomáhať musí aj on.
A prečo neupratujete teda spolu ,keď chce upratovať spolu? Spolu upracete, spolu oddychnete
tak za usetrene peniaze si najmi upratovacku a mas po probleme
Ved si zaplať z penazi co ušetríš upratovacku.
@ukgirls si ma predbehla 🤣🤣
ok cize ta cast ze on plati je super, ale ze ty nieco robis navyse uz nie...
Skus ked treba nieco urobit... povedat partnerovi.... Jozko, povysavas prosim ta kym urobim veceru? Potom si pozrieme film spolocne... Mozno on toto nepozna z domu ale ked si to budete akoby 'slovne planovat' tak nema problem sa pridat a aj bude vediet co ma spravit
Natrafila si na poklad... Na Granda. Precitaj si tu o skrblikoch, co z blocku vyskrtavaju zenine veci a musia mu preplatit... Tych 500-800€ mesacne o ktore si vo vyhode, ti nestoja a utieranie orachu a obsluhe modernych spotrebicov jednoosobovo, kolke by s tebou menili. Ked bude babo, snad sa uchyti ako tatko, ked sa mu ako chlapovi nechce. Dohodni sa, nech aspon wc cisti, na inom by som netrvala. Ale to som ja, ja si to spravim lepsie😅🪒🧴🧹🧺🪣
Jedna téma kde je platená slúžka, teraz iniciatívny muž, ktorý chce, ale ty ho predbehneš. Veď nechaj tri dni plny drez, alebo naložený umývačku špinavý riadom, vyper sebe, jeho kôpku nechaj kde zloží, nevar, že sa ti nechcelo. Uvidíš reakciu. 🙂
My si vydavky s manzelom (a aj ked bol priatelom) delime viac menej plus minus 50/50 a rovnako si delime aj starostlivost o dieta a domacnost 🙂. Nevidim dovod, pre ktory by som mala mat dva full time joby - pracu a domacnost (ani za odmenu vo forme wellness alebo vecere). Svokra mi kedysi dala vybornu radu, ako si nastavis, tak mas...tak sme si nastavili, nerada by som potom bola prekvapena, ked by som zistila, ze ak sa pridaju deti, tak je na mne vsetko
A ked sa mu domacnost riesit nechcela, rozhodol sa platit upratovacku a v tom case napr. som bola na materskej, nevidela som dovod, pre ktory v case volna, ked bol s dietatom by som ja mala pulirovat byt.
Ked porobi ked ho poprosis, nevidim problem. Napis mu na listocek co ma stihnut kym nebudes doma. Napriklad. Nezabudne, lebo to uvidi na listocku.
Ahoj, my si delime byvanie(moj byt, moja hypo) aj domace prace na polovicu. Takto sme si o nastavili a nerada by som sa dostala do situacie, ze by som sa za nejake ekonomicke vyhody starala o domacnost vyhradne ja. Nemame deti a v pripade, ze budeme, tak sa, pochopitelne, tento pomer financovania a starania o domacnost upravi.
Som sa pobavila ze si narocnejsia vysavas tak raz za dva tyzdne . Ja vysavam kazdy den lebo mam rada cistu podlahu ale mam dve deti a dlhe vlasy a ten prach za 2t si neviem ani predstavit. Zlozte sa na pani co vam dojde raz za tyzden upratat . A raz za dva mesiace si urobte velke upratovanie spolu , to uz nejak vydrzis .
Mne muž doma nepomáha. Domácnosť je spoločná, a teda nemá čo pomáhať MNE. Staráme sa o domácnosť obaja. A finančne spolu podnikáme... Ono sú to tieto témy stále dokolečka. Je jedno ako to mám ja doma alebo hentá a tamtá, podstatné je aby tí čo sú v danej domácnosti boli stotožnení s tým ako to tam funguje.
My to ale vôbec nehráme 50/50, neviem si predstaviť, že teraz ide kupovať niečo potrebné k stavbe plotu za 100€, a pýta odomňa polovicu. Určite to nemáme rozdelené na polovičku, ale napr. on platí hypo a ostatné mes.splátky, ja zabezpečujem stravu (či potraviny, donášku), oblečenie (to mu skôr musím kúpiť, preňho je to nepodstatná vec), drogériu, blbosti do domácnosti. On rád investuje väčšie peniaze do záhrady, ja naopak do zariadenia vnútri. Fakt si neviem predstaviť, že on niečo kúpil minulý mesiac, tak ja musím tento. Čo sa týka domácnosti, po sebe si upratať vie, ani trenky nenecháva mimo koša 😂, ale nejaké skladanie prádla, utieranie prachu, ja by som to ani nechcela, pretože viem, že to jednoducho nebude podľa mojich predstáv. Na druhej strane, 90% času trávi momentálne na záhrade, kde robí nie úplne ženské práce, nevidím dôvod, aby keď prišiel dovnútra ešte vysával, alebo nakladal umývačku. Ja tam tiež chodím len podržať špagát. Ale keď bol naposledy týzdeň PN, tak sa snažil aj navariť, aj upratané bolo 🙂 veď predsa každému ako vyhovuje, keď tebe takto nie, tak je to problém.
Ja by som ho brala. A keď platí, normálne navrhnúť upratovačku 1x týždenne. Ty spravíš taký ten bežný ceztýždenný poriadok a to vysávanie atď necháš na ňu. Budete spoko obaja. Alebo ju zaplatíš ty a ber to ako tvoj "príspevok k nájmu".
Môj platí všetko , hypo , náklady na bývanie , leasing na moje auto ,dovolenky , výlety , dokonca aj môj paušál 🫣 .
Keďže je v práci dlhšie ako ja , tak ja zas väčšinou vozim dcéru na krúžky , varím , upratujem , čo mi príde logické . Neviem si predstaviť že ja budem doma čakať na gauci , kým príde muž z práce , aby išiel vysypať smeti, alebo povysal .
Ale keď je doma , tak urobí čo vidí ze treba .
Stači povedať,laska vynes prosim ťa smeti,laska vyber umyvačku a podobne...
Aké ste všetky férové milé dámy tak chalan ju defacto živý aj keď nemaju spolu deti a ani nie su manželia a to je normálne pre vás, ale ze ona upratuje to uz je prehnane 😂 však maj hrdosť autorka a zaplať polovicu zo všetkého a potom ho kopni do zadku a nech je upratovanie 50/50. No to uz by sa ti az tak nepáčilo co? 🤣
Buď rada si myslím. Môj má na stoličke už 2 mesiace oprané veci, lebo som mu ich nedala do skrine (len som mu to tak 50x povedala). Ale zas vynáša smeti a občas povysava. Keď chce umyť riad, tak to je pre mňa trest, lebo na jeden tanier minie viac vody, ako ja na 2 vane 😂
Ale zas občas postráži deti, keď idem vešať prádlo atp...😁
my sme fungovali tak, ze raz za tyzden som si upratala cely byt podla svojho gusta (mali sme dvojizbak, to bez deitata bola vec tak hodiny/dvoch/troch aj so zehlenim velakrat), potom sme sa spakovali a isli prec.. Pocas tydzna sa ledva u nas robil bordel, vsak rano z domu, vecer domov, casto po praci sa jedlo von... ak som rano isla neskor, spratala som bezne veci, neskor som mala robotickvy vysavat. Nerobil nic, len pradlo daval na kopu a riad do drezu (umyvacka nebola vtedy)
Dnes.. by som vyzadovala viac stylom : uprace si po sebe kuchynu ked si ju rozhadze, stol, zasunie stolicku. Smeti dava rovno do kosa, pradlo rovno do kosa na pradlo. A smeti ked su pred dverami vyhodi von, ked je plny kos = tiez to urobi automaticky. Ale s inym upratovanim by som asi viac nerobila. PRetoze jednak nebol doma (a rovnako tak ani ked sa nam deita narodilo nebol doma ked bolo treba upratat a neviem co.. to by som akoze cakala s vysavanim, umvanim podlah, pranim??) a tiez, ja si to spravim za chvilu. na com by som viac bazirovala, ze to vstane =uprace si okolo seba co narobil. A tiez: plati a kontrouje ucty on. Lebo u nas aj toto je mne na krku a mna to neskutocne zatazuje riesit vsetko, kazdy jeden ucet, nakup ... a je uplne jedno, ze na ucte peniaze ma a mam si poslat... ako vravim, z toho ze ma penaize na ucte sa nik nenaje... trvala by som na tom,ze vie nakupit, vsetko. Cize nielenze vbehne do obchdou a nahadze si do kosika na co ma chut apride domkov s 8rozkami a syrom a pivom ale dokaze nakupit vsetko od drogerie, potravin... A tiez, by som viac sledovala ci dokaze opravit/dat opravit, promptne veci v domacnosti = treba vymalovat, vymenit nieco,napravit, primontovat, prilepit alebo nebodaj kupit a zmontovat skrinu? Necha to na mna, nahanam ja majstra alebo to robim sama? Tak to uz viac by nebolo. Nechyta sa to urobit? nevadi mu dokonca nieco take? pokazene doma? nevsimne si? od takeho by som uz dala ruky prec.
Teraz idu tie videa na nete.. zena sprace pol domu, kym chlap napravi vankuse na gauci = tak nejak to funguje v zivote a nemienim tym vyckavanim stracat cas, cize ja si bleskovo spracem dom rychlejsie ako on a na to aby povysaval a utrel dlazku ho naozaj nepotrebujem.
@pomaranc24 to ako mozes mu nechavat na stolicke ? :DDDD moj takto hladal dva tyzdne nohavice... a nechapal, ze ved ma ich oprate ozehlene, nech si vezme.. stale chodil, ze nema :DDD a kos na pradlo je prazdny, ci som ich vyhodila.... a raz som odmietla veci zbierat a teplakova suprava bola pod gaucom zakopnuta, tak ta tam bola.. hadam mesiac +... ked ma to prestalo bavit.. :D ale hladal ju intenzivne, a ja stale.. tam kde si si ju hodil, hladaj.
Podľa mňa pozitívny je aj jeho prístup - že on chce upratovať, len ten poriadok nevidí, zabúda. Horšie by bolo, ak by rovno povedal, že keďže on platí viac, tak doma nič robiť nebude - ale on také vyjadrovanie nemá, takže to má k plusu. Ja mu podľa tvojho popisu verím - naozaj sú ľudia, ktorí nemajú cit pre poriadok. Len musíš myslieť na to, že keď prídu zložitejšie životné situácie - budete mať deti, choroba, budeš mať novú, náročnejšiu prácu - tak nebudeš sama stíhať. Toto by som naozaj riešila upratovacou službou. Skús sa ho opýtať, či by v takýchto situáciach súhlasil s tým, že tú pomoc zaplatí. Jeho reakcia veľa prezradí. Celkovo si však myslím, že máš dobrého partnera. ☺️ Keď si fakt predstavíš, že niektorí manželkám a aj DEŤOM vydeluju peniaze…
Financie spoločne a plne sa podieľa na riadení domacnosti, od vysávania, upratovania, riad, prádlo skladá a odkladá len on, s babom pomáha vrámci možností. A na to myslí dobuducna, ak chcete mať deti pri jeho aktuálnom vzorci správania na to budeš sama on len zaplatí a v rodičovstve to ani náhodou nestačí. A nech už to má ktokoľvek akokoľvek a vyhovuje mu to tak je to v poriadku. Ty to máš ako si popísala a nevyhovuje ti to čiže riešiť to treba. Každý sme iný a na to prihliadaj v mene vlastneho zivotneho šťastia.🙂 a inak ani môj nič nazaciatku nerobil. Za 7 rokov sme prešli dlhú cestu. A nebolo to zo dňa na deň.
@deti95060810 ja si robim vsetko sama mam 3 male deti a perfektne to zvladam manzel mi len sem tam pomoze inak vsetko je namne manzel pride sprace mame hidinu a vselico mozne tak on sa stara o to a este mu stiham aj chodit pomahat ako nic v zlom ale ked sme nemali deti tak ja som chodila do prace stihla som poriadit a este aj uvarit
ako sorry ale ak tvoj chlap plati 95% financnych poloziek lebo chce tak urobit domace prace je to najmensie minimum ktore pre neho mozes spravit ... v sucasnom svete je velmi takze najst takto ochotneho chlapa ktory sa postara a ak mas problem kvoli tomu ze nevysava tak ho nechaj a najde si viac vhodnu partnerku ... ja aj moj muz mame nadstandarne platy, ziadnu hypoteku a zatial co ja robim v kancelarii on rucne s idiotmi a ked pride domov da mi skoro vsetky peniaze a nestara sa co s nimi robim ....ja tiez nechcem byt domaca putka a robim domace prace lebo som vdacna mojmu muzovi lebo sa o mna a deti stara a nikdy by ma ani len nenapadlo ho nahanat lebo vysavanie mi brani v kariere ... v tomto si problem ty
ty si co 🙂 ...boze este ze nemate deti.
boze MOJ
vsak vy sa musite porozpravat.
moje male nedozrete deti