Priateľ nechce chodiť na rodinné stretnutia

22. máj 2024

Ahojte, prišla som si po radu, neviem, či ja som divná a úplne mi už habe alebo čo.
Celý problém je v tom, že môj partner sa nechce stretávať s mojou rodinou. Sme spolu necelé dva roky z toho rok a pár mesiacov spolu bývame. Akonáhle ale máme ísť niekam, kde nás pozve moja rodina tak je problém. Keby to bolo nejak často, nič nepoviem ale to je fakt raz za sto rokov. Tak raz za 2 mesiace nás mama pozve na obed. To ešte ako tak, síce vidím, že sa mu do toho moc nechce ale ide. Ale napríklad vo februári som mala narodeniny a máme vo zvyku robiť oslavu u mojich rodičov pre najbližšiu rodinu. +-9 ľudí, čo sú fakt moja najbližšia rodina. Asi tri dni predtým mi oznámil, že on tam nejde, lebo že veľa ľudí. Teraz má moja sesternica 30tku a pozvala nás explicitne oboch (priateľ a sesternica sa už viackrát videli) s tým že reakcia zasa, že on tam nejde lebo že on si myslí, že by tam nemal byť. Úplne odignoroval to, že sesternica ho vyslovene pozvala. Začína mi to proste vadiť, lebo ma už nebaví ho stále ospravedlňovať a počúvať to, že kde je. Nechcem ho nútiť chodiť tam kam nechce ale cítim sa preto potom zle, že sa musím vyhovárať za neho a neviem si to dlhodobo predstaviť, že budem všade chodiť sama.
Najvtipnejšie na tom je, že jeho rodičia sú u nás častejšie ako sa vidíme s mojou rodinou a to bývajú v inom meste. Nikdy by mi nenapadlo vyhlásiť, že ja tam proste nejdem.

crazy_cat_lady
22. máj 2024

a aky je dovod toho, ze nechce ist? vzdy je to "vela ludi"? alebo ma aj nejaky iny argument/vyhovorku? mne by bolo tiez trapne, keby som musela partnera stale ospravedlnovat z rodinnych akcii..

mondolina
22. máj 2024

ja tiež nechodím, necítim sa tam dobre. môj muž ma nenúti.

autor
22. máj 2024

@crazy_cat_lady Že on si nemyslí, že by tam mal byť.

maca1984
22. máj 2024

Ja tiež chodím na takéto rodinné sešlosti minimálne. Aj svokrovci mali najprv pindy ale zvykli si.
Stretká, akcie s kamošmi mi nevadia, ale tieto rodinné mi lezú krkom odjakživa. Chvalabohu manžel to chápe a nenúti ma.

nina19833
22. máj 2024

Tak to je potom divne ked si toto mysli, ved co s tebou teda neplanuje buducnost ?

autor
22. máj 2024

@maca1984 Ja ho nútiť nechcem, tiež nie som zástanca neviem akých akcii ale toto je fakt posedenie k 30tke ktoré bude trvať 2-3 hodiny.

@nina19833 Presne pre toto som z toho smutná. Už sme sa o tom aj rozprávali, že mi to tak pripadá, povedal mi, že sa pokúsi to zlepšiť ale nič sa nezmenilo.

alickapusinka
22. máj 2024

pozri urobila by som vieš čo píšeš že jeho rodina je u vás veľmi často. Predtým ak by si vedela že prídu by som sa vzala a odišla do mesta urobila to raz druhý ako by sa cítil ON.A samozrejme išla na oslavu sama nechce nechce jeho problém.

jesenzima
22. máj 2024

Tiež nechodím na rodinné "akcie" .. ani na akcie mojej rodiny, ani na akcie mužovej rodiny. A dôvod, presne taký istý. Veľa ľudí. Neznášam to. Nebaví ma to. Trpím pri týchto udalostiach. Ale ja som to aj každému povedala, takže už ma ani nikto nepozýva, za čo som vďačná 👍

autor
22. máj 2024

@jesenzima Problém je, že keď je tam len jeho rodina tak nie je problém.

melanta
22. máj 2024

Ak si myslí, že by tam nemal byť, tak ja by som si myslela, že on nemá byť v mojom živote. Pre mňa je rodina na prvom mieste. A pre mňa rodina znamená aj moja pokrvná rodina, aj môj muž a jeho rodina. Neviem si predstaviť zotrvávať vo vzťahu, kde od začiatku môj partner ignoruje moju rodinu. A k tomu, že sľúbil, že sa to zlepší ale neurobil nič - pre mňa to znamená, že má prázdne reči. Že sľubuje, ale má iba reči. Pozri, ty si človek, čo sa chce stretávať s rodinou a je to oka. On je človek, ktorý túto potrebu nemá a tiež je to oka. Ideálne však je, aby boli spolu ľudia, ktorí vyznávajú rovnaké veci. Vy toto máte rozdielne. Buď to budeš tolerovať a chodiť celý život, čiže neskôr aj s deťmi, bez neho, alebo si nájdeš niekoho, kto bude ako ty.

melanta
22. máj 2024

Teraz čítam, že rodinné stretnutia s jeho rodinou sú v poriadku, iba s tvojou nie. Ak je v tvojej rodine všetko v poriadku, tak pre mňa by to bola stopka vo vzťahu. Ja som včera aj dnes volala svokre, nechce sa mi tak často, ale je doma chorá, tak jej proste zavolám, lebo viem, že sa poteší. Neviem si predstaviť fungovať inak.

kiwi3
22. máj 2024

tak pre mna toto vobec nie je podstatne, ovela dolezitejsie je, ako sa ku mne sprava vo vztahu, proste, ako sme na tom my dvaja. ked chce ist, ide. casto sa mu nechce, takze nejde. vobec ma to netrapi. do velkej miery je to oficialita. ak mas ale pochybosti aj v inych veciach, tak asi nie je o com.

autor
22. máj 2024

V iných veciach pochybnosti nemám, je mi to celé len nepríjemné, lebo od rodiny je na mňa veľký tlak, že "prečo ho neberiem so sebou". Nechcú ani len počuť, že on nechce a ja ho nútiť nebudem.

unicornlady
22. máj 2024

Nemal s nimi nejaký konflikt? Cíti sa byť tvojou rodinou prijímaný?

Ja napr. nemusím tiež veľmi oficiálne oslavy. Skôr mám radšej také záhradné grilovačky a ísť sa niekam prejsť.

lindous
22. máj 2024

Je nejaký dôvod, prečo by sa pri nich mohol cítiť nepríjemne? Tu píšeš, že na teba vytvárajú veľký tlak, nechcú ani len počuť, že by nebolo ako si to oni predstavujú… medzi takých ľudí ani ja nerada chodím… neviem, keď sa spolu niekde objavíte nevypytuju sa príliš osobne veci? Napr. Kedy bude svadba dookola alebo niečo podobne…

Sama hovoríš, že je to raz za sto rokov takáto akcia, pre mňa je teda omnoho dôležitejšie ako fungujeme v každodennom živote a ako sa správa ku mne ako že či sa raz za rok zúčastní rodinnej oslavy… možno nejaký kompromis? Napr. dohodnúť, že sesternici zagratuluje inokedy a dáte nejaký spoločný obed v menej ľuďoch alebo že príde aspoň na chvíľu a potom sa ospravedlní a vytratí…

mima1608
22. máj 2024

Toto čistý môj manžel 😂 už 15 rokov sme spolu a dostať ho niekde na nejakú oslavu ju umenie. Na návštevu napriklad môjmu ocinovi, sestre, krstnej, to ide bez problému. Akonáhle majú akciu, že je tam viac ľudí, tak sa vykrúca ako paragraf a koniec. Nedostanem ho tam. Už si zvykli aj oni aj ja 🤷 je to proste taká povaha a nič s tým nikto neurobí.

autor
22. máj 2024

@lindous Neviem o tom, že by mali nejaký konflikt. Oni sa takéto veci pýtajú mňa keď tam nie je. S časťou rodiny nemôže mať konflikt, lebo sa s nimi ešte ani nevidel. Videl sa len s mojimi rodičmi bratom a sesternicou.

lindous
22. máj 2024

Nemusí to byť vyslovene konflikt, iba sa nemusí cítiť dobre… už len to, že na to tak strašne tlačia a potom aj ty, môže mať úplne opačný efekt

lossless
22. máj 2024

Moj byvaly to mal podobne, nerad chodil na nase oslavy, tam bol ale skor problem, ze vyrastal sam s mamkou a bratom a na nieco take nebol zvyknuty, nechapal preco by sme si napr chceli posediet s dedom, so sesterkou a pod. ked moze sediet doma alebo byt so svojimi kamosmi. Teraz ked s prichodom deti vidim ako sa vsetci tesia na navstevy a ked nas vidia som rada ze muz nema problem , ide rad a pokeca a berie aj moju rodinu ako svoju. Suhlasim ze nutit ho nemas no nejaky kompromis by bol fajn ak spolu planujete buducnost a ak ti to teda vadi.

maryetta
22. máj 2024

Ak by slo o sesternicu-to bysom nejako netlacila. Mozno ho pozvala “iba” kvoli tebe a ze spolu byvate. Zas z jej strany by bolo blbe ze ty prid a on nie. Jasne ze vas pozve spolu.
Ale co sa tyka rodicov-to by mi vadilo. Ved kedy ked nie teraz? Spoznava teba ale i tvoju rodinu a priatelov.

jaskolka
22. máj 2024

Mne to príde čudné.
Keby ste tam chodili stále nepoviem...a zároveň veď nemusí tam neviem aké sympatie prejavovať a zhovárať sa úplne s každým, nemusí ani byť nejaký spoločenský bavič, ale aby sa nedokázal dospelý človek ani raz ta čas premôcť a ísť slušne na stretnutie s rodinou svojej partnerky, tak to je už prehnané.
On sa pravdepodobne ani necíti byť súčasťou tvojej rodiny a nejaví ani snahu stať sa ňou.

autor
22. máj 2024

@maryetta Ja ho do toho netlačím, poviem mu maximálne, že ma to mrzí, lebo mám pocit, presne ako napísala @jaskolka že nemá ani len snahu sa stať mojou rodinou.

lucia147852
22. máj 2024

Ja ho chápem. Tiež tieto rodinne sešlosti nemám rada. Ako priateľka som tiež nechodila. Teraz sa raz za čas donútim a idem, keďže máme už deti. Ale vždy to tam pretrpím. Keby je len na mne svadbu mám o dvoch svedkoch. Ale spravila som kompromis na blízku rodinu. Ty sama píšeš, že rodina na teba vytvára tlak. Možno on to vníma rovnako a necíti sa tam príjemne. Nepýtajú sa ho na svadbu? Na deti?

katka700
22. máj 2024

Autorka, skúste ty aj rodina zmeniť prístup. Žiadne pozvania adresované tebe že zober aj priateľa. Keď sesternica chce aby bol na oslave, tak nech mu priamo zavolá/pošle mail. Nech má chlapec istotu že je naozaj pozvaný. A priateľ nech sa nehrá trucovite decko čo nikam nejde, keď sa mu nechce ísť nech slušne poďakuje za pozvanie a ospravedlni sa že má iný program.

sisska96
22. máj 2024

Ani ja nemám rada stretnutie s rodinou z mužovej strany. Jeho rodičia a súrodenci ok, ale už sesternice, tety a pod nemám rada. Sem tam prežijem ale stále som rada keď odchádzame. Vôbec ma to nebaví a stále myslím na to, že by som vedela lepšie využiť ten čas ako s nimi sedieť pol dňa 😅

kitycat
22. máj 2024

@lindous aby nevytvorili trochu tlaku ked nejde na styri stretnutia z piatich.
Zato jeho rodina sa tam sackuje furt a to mu nevadi.

@anonym mne by to vadilo, byt par len doma a stranit sa tychto stretnuti ked su pre teba dolezite aj to aby tam bol on. Prazdne reci nezalezi mu na tom.

Bud to budes tolerovat a prestanes ho volat alebo hladaj dalej

diewcatqoo
22. máj 2024

Och, ja neznasam taketo rodinne posedenia. Mna keby chcel niekto umucit, tak mi spravi toto, aby som chodila po oslavach, sedela tam a pocuvala, ako sa ludia predbiehaju v tom, kto sa ma horsie a ako potom opiti bliakaju hluposti 🙄
Uplne chapem tvojho partnera. Ja neviem, mne pride divne napr. aj robit posedenie na 30tku a zavolat si tam aj bratrancov a sesternice. Tam by som z pozicie partnera urcite nesla, mne sesternica partnera nepride ako blizka osoba.

autor
22. máj 2024

@katka700 Ona písala aj mne aj jemu samostatne, že by bola rada keby prišiel. To nebolo, že mne povedal, že "zober aj priateľa".

@lucia147852 Nie nepýtajú, vedia, že ja by som ich niekam poslala.

@sisska96
@diewcatqoo Ja tiež nie som na poldenné stretnutia a moja rodina je zvyknutá, že ja sa po dvoch hodinách dvihnem, že toho mám dosť.

zmrzlinka2021
22. máj 2024

Autorka,,

podla mna postoj tvojho priatela je dost zvlastny a pre mna osobne aj sebecky.

Keby islo o caste navstevy, kazdy tyzden, z casti aj chapem, ale ist raz za mesiac/dva na navstevu na par hodin k rodine svojej priatelky, vobec nevnimam ako nieco, čo sa nedá. A hlavne, ak s nou mám vázny vztah a chcem si ju vziat za zenu, vytvorit s nou novú rodinu. A tvoja rodina sa potom stane aj jeho rodinou. Pokial mu tvoja rodina neublizila, tak je sebec, pretoze to nie je len "o mne", to by malo byt aj o tom "idem, lebo mi na priatelke zalezi".

Zivot nie je len o tom, ze robim, co chcem, ale aj sa viem prekonat, aj viem vyjst z konfortu.

Pre mna rodina je dolezita hodnota

biaa
22. máj 2024

Ahoj tak moj ex toto robil tiež žili sme spolu poznal sa s našimi k jeho rodičom, starkym sme bežne chodili každý týždeň naši sú ďaleko teda sme sa videli niekoľko krat do roka a aj tak s tým mal problém 🙂 nechal ma jazdiť samu proste narovinu povedal že ho tam nebaví sedieť a že honto nezaujíma😀 takže už je ex bola to jedna z veci čo ma nebavila. Pokiaľ chcete spolu fungovať tak to je jedna z veci vo je podľa mňa vo vzťahu dôležitá. Nemusí ich milovat ale pokiaľ by mu na vzťahu zalezalo chcel by tráviť čas nie len s tebou ale aj tvojimi najbližšími to mi ver 🙂