Priateľ mi vyčíta, že ho dusím

10. nov 2021

Ahojte. Neviem ci sa mi môj vztah rozpada alebo bude pokracovat, ale neviem ako dalej postupovat, tak by som bola rada za vase nazory co by ste urobili vy. Mam priatela, sme spolu tri roky a problem je ten, ze takmer od zaciatku vztahu mi dava najavo, ze potrebuje viac priestoru vo vztahu, ze nema rad zeny, ktore mu len sedia pri zadku a nebude vsetok cas travit so mnou. Vtipne na tom je to, ze nic z toho mu ani nerobim. Obaja sme pracujuci ludia, tak ako on, tak aj ja mam svoje povinnosti, svojich kamaratov aj svoj konicek, ktoremu sa venujem. Tym, ze spolu byvame, tak travime spolu optimalny cas a ja sa nemam na co stazovat. On sa venuje sportu, sem-tam zbehne niekde s kamaratom. Stale ale vieme ten nas spolocny cas zosuladit. Nikdy by ma nebavilo len sediet doma a cakat na muza, ktory sa mi zacne venovat. Jeho vyhradzovanie prava na slobodu ale vyzera obcas tak, ze mi par krat do roka zvykne povedat ako ma pocit, ze mi vraj vadi, ze niekam ide. Ze ma pocit, ze ho dusim a ja z toho uz saliem. Chvilu som sa zamyslala nad tym, ci chyba nie je vo mne. Aj som sa ho spytala, ze ci sa ksichtim ak mi hovori, ze niekam ide, kludne to zmenim. Vraj nie, ale on ma ten pocit. Pred tyzdnom som bohuzial podobnu poznamku uz neprekusla a odisla som na tyzden k rodicom si premysliet ci toto je vztah, ktory si chcem udrzat. Mna to uraza. Zvazovala som aj, ze mu dam väcsi priestor ale vlastne ani nechcem, lebo mu neviem aky mam dat. Ked som mu navrhla rozchod, lebo evidentne nie je stastny a nieco mu na mne vadi, tak nie rozist sa nechce. Denne mi teraz pise, ze sa mam vrati, ale zaroven mi vycita, ze sa tvarim urazene. Prisla som k zaveru, ze ma asi blok z byvaleho vzahu, v ktorom bol niekolko rokov a kedze jeho ex mu vycitala pomaly aj jeho cas straveny s rodinou, tak sa rozhodol, ze ina mu to robit nebude. Aj to som mu povedala, to ale poprel. Tak sa pytam, ostali by ste a riesili by ste tento problem alebo by ste na to kaslali?

pribinak
10. nov 2021

Toto by má nebavilo. On zrejme nevie čo chce.

bloger
10. nov 2021

Skús sa s ním o tom ešte porozprávať rozhovor možno pomôže

diusqa761
10. nov 2021

Ťažko povedať ak by som videla snahu z jeho strany skúsila by som to ešte poriešiť párovou terapiou ak by som snahu nevidela tak by som ju nevynaložila ani ja sama

danielahamar
10. nov 2021

Je mu až moc dobre a začal vymyslat

78787878
10. nov 2021

Ak je toto jediny zasadny problem vo vztahu, ja by som to nevzdavala. Riesila som rovnaky problem este na pociatku vztahu, akurat ja som bola v pozicii Tvojho partnera. Trvalo to cca rok a pol a problem sme vyriesili, dnes uz ho vobec nemame. Lebo sme obidvaja chceli.

karhu
10. nov 2021

ste spolu len tri roky a riesite toto..asi by som sa poobzerala po niekom kto chce aby som ho "dusila"😎

autor
10. nov 2021

Ine problemy spolu nemame, fungujeme v domacnosti ako ine pary. Okolo tychto jeho vycitiek sa ale tocime dlho a okrem toho, ze ma to uraza, tak mi to potom dava pocit, ze mu vadim. Vzdy som sa stiahla a robila si svoje veci a na druhy den sa tvaril normalne. Ale ked ide von a spyta sa ma ci mi to nebude vadit a ja mu zakazdym hovorim, ze nie a on ma vecne stres kedy zacnem vystrajat, tak som mala uz aj napad mu fakt spravit scenu, aby pochopil co znamena byt pod papucou. Asi by som s nim aj chcela ostat ale som natolko znechutena, ze sa to vo mne bije.

@78787878 spytam sa ta, ze preco si mala ty tieto pocity? Mala si nejaky blok z minulosti?

zero_hero
10. nov 2021

Jeho nespokojnosť možno prameni z niečoho úplne iného.. mozno vyhorel čo sa prace týka, mozno mu chyba nejaký koníček, ktorý by mal ako relax a hľadá príčinu v tebe, resp. v tom, že ho dusi vzťah. Keď sa nechce rozísť, nemôže byt hlavná príčina to, že ho ty dusis. Spýtaj sa ho, ako by si predstavoval vás vzťah, aby nemal pocit, že ho dusis. Akože chce mat voľný víkend, aby mohol pivkovat? Chce sa venovať nejakému športu? Chce si ísť kedykoľvek kamkoľvek, aby ta musel o tom informovať? Alebo o co mu vlastne ide?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
denkatn
10. nov 2021

vies co, ja som take citala, ze my zeny mame hlboko taky pocit, ze ked samec moc casto odlietava z hniezda ze "prezradi" hniezdo. zevraj to mame v podvedomi. a ze preto ked muz pride domov, tak mame vnutorne tak pocit, ze uz by nikam nemal chodit. tak mozno sa tak smutne zatvaris, ked odchadza,ale ved podstata je ze ho pustis. povedz mu ze my zeny sme tak cudne nastavene, ale ze pusis ho, aby sa k tebe zase vratil, aj ked sa najskor blbo zatvaris, lebo to hovori podvedomie, ale kedze mu uznavas potrebu, ze musi chodit, to mu prizvukuj, ze ho chapes, tak ho prepustas von a ty si zatial spravis cas pre seba!!

kiwi3
10. nov 2021

a kolko mate rokov? aj mne to raz povedal frajer asi po dvoch mesiacoch, ked nevedel vysvetlit, preco sa so mnou rozchadza 🙂. v 19tich
celkovo je to zvlastny problem, ale clovek, ktory s tym druhym chce uprimne zdielat zivot, toto asi nema. dost by som si to na tvojom mieste zvazila a porozmyslala. hlavne nad dalsimi vecami, ci funguju a ci si s nim vies predstavit buducnost

autor
10. nov 2021

@zero_hero ja som sa ho to spytala a on povedal, ze niekedy by chcel len tak sediet vecer a robit svoje veci a ja by som si citala knizku a tak. Alebo ze kazdy ma rad ked ten druhy ide niekam von a moze ostat sam doma. Povedala som mu, ze pokial viem, tak su aj vecery, ked ty si sledujes hokej a ja si malujem a von nasilu chodit nebudem, priemerne vybehnem raz za tyzden. Tie argumenty nedavali zmysel, mne to pride, ze hladal dôvody na hadku alebo uz nemal co povedat tak si vymyslel toto. Pripisujem to jeho byvalemu vztahu, v ktorom si s prepacenim nemohol ani prdnut. Ale to nie je môj problem, ze si nespravil poriadok vtedy a robi si ho so mnou ked som uplne ina ako jeho byvala.
@denkatn pekne povedane, nieco si z toho vezmem a skusim to este raz tak predhodit 🙂
@kiwi3 mam 26 a on 29, cize vek kedy by som cakala od chlapa trochu viac ako pubertalne spravanie. To je to na tom smutne. Ako som pisala, ine veci funguju, ide to ako po masle. Len tiez uz mam svoju hrdost a ked niekto do mna pomyselne drga tak sa vnucovat nebudem.

kiwi3
10. nov 2021

a co teda robievate vecer? mozno ma skor pocit, ze "musi" robit to, co chces ty. ze sa len prisposobuje a potom to raz na neho pride a vybuchne. tazko povedat.

autor
10. nov 2021

@kiwi3 vzdy zalezi podla toho co ide v telke. Ak mu ide nejaky sport tak ho necham. Nehucim donho, ze boze zas ten futbal alebo hokej. Viem, ze to ma rad, tak ho necham. Ja sedim vedla na gauci a mam svoj graficky tablet a kreslim si. Niekedy on okrem svojho full time jobu sa venuje este inym drobnym "bokovkam" tak pracuje aj do 22:00, tiez nic nehovorim. Dam si kupel, pozeram Netflix. Ano keby pracoval vela, tak mu to poviem, ale nemam ten pocit. A ak je uplne vsedny vecer tak si pozrieme spolu film alebo serial. Ja s nim hodim este rec ale ked to spadne zas do roviny, ze ako chce este viac priestoru tak na to uz asi kaslem :/ lebo ak ma tento pocit dusenia teraz tak nechcem vediet co by pocitoval keby boli deti.

zmrzlinka2021
10. nov 2021

a ako travite vecery spolocne?

78787878
10. nov 2021

Blok nie. Vysvetľujem si to tým, že v tomto smere boli moji partneri v minulosti nastavení rovnako ako ja: obaja sme mali dosť vlastných aktivít a trávili sme čas aj s inými ľuďmi, nielen všetko spolu. Môj muž je v tomto odlišný, chcelo to tentokrát kompromis.

fleur1111
10. nov 2021

Nebavilo by ma neustále sa kontrolovať, či som sa dostatočne zatvárila v pohode pri odpovedi, že mi nevadí jeho večer s kamošmi pri pivku a rovnako by ma nebavilo počúvať, že napriek mojej presvedčivej odpovedi “mi to určite vadí”. O čom je taký vzťah? Pokial sa vo vzťahu necitis komfortne, tak načo to umelo naťahovať? Evidentne sám nevie čo chce.

autor
10. nov 2021

@zmrzlinka2021 trosku vyssie som to napisala. Zvykneme pozerat nieco v telke aj spolu, aj kazdy zvlast.
@78787878 vidis prave mi napadlo, ze to moze byt tym, ze po jeho rozchode s ex si zvykol na slobodu a jasne, ze sa mu to zapacilo a nerad by o to prisiel. Dala si mi teraz iny pohlad, dakujem 🙂
@fleur1111 ja ho lubim, len som z toho smutna. Musela som si od neho tiez oddychnut a uvidim co mi prinesu dalsie dni.

martina1201
10. nov 2021

Ahoj, mne sa zdá že sa nepreniesol cez bývalý vzťah a furt dookola preberať veci a opakovať sa mi príde blbé. Najlepšie by bolo sadnúť si a spísať čas ktorý si ty trávila s inými a čas ktorý on trávil s inými alebo konickami a na tom mu proste ukázať že ty máš s kým tráviť čas, becakas ho doma na zadku a nestriehnes kedy sa ti začne venovať a že si program vieš urobiť aj bez neho. Preto jeho pocit že ti vadí že on niekam ide je taký absurdný ako keby si mu ty vyčítala že ťa dusí tým že jemu vadí že niekam chodíš a máš svoje koníčky. Ideálne mu povedať že on ťa práveže dusi jeho pocitom že tebe vadí že on niekam ide. Buď pochopí alebo nech zájde za terapeutom. Lebo takto to s ním skôr či neskôr skončíš skrz jeho výčitky. Nikto nechce žiť vo vzťahu v ktorom mu vyčítajú čo ani pravda nie je....

deti95060810
10. nov 2021

tiež by ma to urazilo...tak alebo chce byť vo vzťahu alebo nie... za mňa stratený čas. vzdala by som sa takého vzťahu...

78787878
10. nov 2021

Ano, pravdepodobne si to vystihla. Mne sa tiez pacil moj single zivot pred, asi preto som sa vzpierala 🙂 Mala som dojem, ze ma muz dusi, ale on mi stale hovoril, ze to je iba moj pocit, a nie realita. Casto sme sa vsak o tom bavili, nakoniec som zmenila optiku. Niektore veci chcu cas.

liljana
11. nov 2021

Preco netravite cas spolu nejakym spolocnym konickom? Tak budete aj spolu, aj robit oblubenu cinnost.

derdia
12. nov 2021

Ahoj nie je to v tebe je to v nom. Ja napr mam od mamy, tym ze ma deptala a manipulovala a kritizovala taku "vadu" ze ked sa ma muz opyta co si robila? Kde si bola? Alebo svokra co si varila? Co si robila? Ide ma hned v tu ranu slak trafit, lebo to beriem ako vypocuvanie😂😂😂🤦‍♀️proste ale je to vo mne zakorenene.... Neskutocne. Ale vdakabohu muz sa ma nic take nepyta😂nekontroluje ma vobec, citim sa pri nom slobodna... A svokre ale odpoviem vzdy hnusne lebo sa neviem ani len pretvarovat.viem je to moja chyba lebo ona to berie ako normalnu konverzaciu a ja ako vypocuvanie.
Takze v nom je zakoreneny pocit, ze sa ti musi zodpovedat. A jemu to musis normalne vysvetlit, ze nemusi mat tne pocit, lebo ty mu doverujes a moze kludne dychat. Proste on to tak citi. S twbou to nema nic spolocne.teda to je moj nazor.

aandrea9
12. nov 2021

Prečo kladie otázku štýlom ci ti to bude vadiť? 🤔

beronsche
12. nov 2021

no mne napadlo, ze mu vadi, ze ti to nevadi.. 🙂
Mozno ma taky podvedomy pocit, ze ti na nom az tak nezalezi, ked ho "nechas" tak, ked aj byvala vyvadzala, mozno to ma podvedome ako nejaku normu.. To mu ale ego nedovoli priznat, tak vyvadza ako maly chlapec...

brembo
19. nov 2021

Asi mu začína vadiť,že ste stále spolu. Ostaň doma- bez neho aj mesiac,nech si uvedomí,o čo može prísť. A potom ho vyskúšaj. Keď sa to nezlepší,tak rozchod. Dokedy sa chceš týrať ?

hulica
19. nov 2021

hmmm mňa by to takto nebavilo, pravdu ti poviem, z tzoho čo si napísala, sa mi tak vidí, že sám nevie čo chce a potrebuje asi žienku takú, čo mu bude na všetko proste len pritakávať

letfenixa
19. nov 2021

@derdia panebože, toto som ja!

derdia
19. nov 2021

@letfenixa ze? Niekedy je to fakt tak.

prabinka
19. nov 2021

Možno potrebuje raz za čas aj takú tú svoju chvíľu, svoje záľuby. Podľa mňa nie je dobré ak ste neustále spolu. Bolo by fajn ak by si mu skúsila nechať aj taký ten jeho priestor a uvidíš