Priateľ ma neberie vážne so svadbou

23. dec 2024

Som s ním takmer dva roky. Predtým som mala 7 ročný vzťah, kde na zásnuby a záväzok bol "ešte čas", mne to nevyhovovalo a nakoniec to na tom aj stroskotalo. S terajším priateľom som si myslela, že sme si veci vyjasnili hneď na začiatku,bol za, obaja máme dávno po tridsiatke, začalo sme spolu bývať po necelom roku, snažíme sa o dieťa prostredníctvom IVF. Ale keď nadhodím tému svadba, tak ma ignoruje a neberie vážne, keď mu poviem, že chcem žiť v manželskom zväzku. Oznámila som mu, že ak sa nám podarí mať spolu dieťa a nebudeme zobratí, dieťa nedostane jeho priezvisko- zas ma len neberie vážne, myslí si, že srandujem, ale ja to myslím vážne. A nie, fakt nebudem čakať v 35 najskôr na svadbu a potom riešiť dieťa, na to nemám už čas zabiť ďalších 5-7 rokov s nádejou, že si ma možno vezme. Moje požiadanie odmietne. Čo ho mám nechať?

januska12323
23. dec 2024

Sama si musíš povedať čo je pre teba dôležitejšie.

lienka.7
23. dec 2024

@autorka ja by som s ním v prvom rade neriešila dieta. Lebo keď ta nechce teraz, nebude ani potom.

eeffka
23. dec 2024

Ani by ma nehlo riesit dieta akokolvek len s frajerom

monillia
23. dec 2024

Tiež by som nechcela dieťa s niekým kto nie je mojim manželom. Aký je jeho argument,že prečo nie svadba?Veď to nemusí byť "cirkus"so 100 ľuďmi. Či ty trvas na takej svadbe?

anonym0001
23. dec 2024

Ty chces dieta s niekym, kto si ta mozno ani nechce vziat? To je teda odvaha.

nika3136
23. dec 2024

Ja som sa zosobasila az po 2 detoch a 10r vztahu, takze ti nemam co kazat, ale
1. Popremyslaj, ci na vsetko netlacis iba preto, ze sa uz citis stara (podla mna nie si)
2. Aj ked tomu nerozumiem, niektori beru dieta ako mensi zavazok nez svadbu... je to neuveritelne, ale je to tak. Ved ked sa im nebude pacit, otocia sa, dietatu poslu vyzivne, raz za cas sa stretnu a maju dojem, ze to su mensie opletacky ako rozvod - moja kamoska ma presne takeho, ten to rovno takto priznal a ona si s nim pre istotu urobila deti 2 🤦‍♀️

Ak je pre teba manzelstvo dolezite, netvor par s niekym, pre koho nie je a s kym nezdielate rovnake nastavenie. Mozno ta za rohom caka tvoj buduci a klapne to ihned, do roka bude svadba a vy budete stastni - poznam taky par.

Drzim palce

sweaaa
23. dec 2024

Na môjho platilo ultimátum 🙂 Povedala som to tak, že pochopil, že to myslím vážne. A naozaj som to vážne myslela. Ak je ale pre teba momentálne prvoradé snaženie, venuj energiu na to a ak sa to podarí, on sa určite rozhýbe aj sám.

reanda
23. dec 2024

ale houby myslis vazne.. keby si to myslela vazne, tak neriesis ivf za slobodna.. a on to velmi dobre vie.. no tak dieta nedostane jeho priezvisko, asi mu to je u prdele tiez..

akvi
23. dec 2024

Ja teda nie som dáka konzervativna tetka, tiež sme s mužom chvíľu žili "na hromadke", ale teda, keď už prišli na pretras deti, tak sme najprv riešili svadbu a potom ostatné. Pre mňa to bola potreba istoty spečatená gestom. Tu nejde o papier ako taký, ale práve o to gesto. A toto častokrát muži nie sú ochotní spraviť, pretože podstata gesta je práve ten záväzok a zodpovednosť, ktory sa niektorí boja spraviť. Takí chlapi by u mňa veru neuspeli, necítila by som sa pri nich bezpečne a už vôbec by som nemala s takým chlapom dieťa.

dzulli1980
23. dec 2024

A prečo chceš mať dieťa s mužom, ktorý si Ťa nechce zobrať? ... kus divné mi to príde.

colsami
23. dec 2024

Si pripravena na ten scenar, ze o rok budes pisat ze si v osmom mesiaci a frajer Ta opustil ano? Alebo tri mesiace po porode a pod. Lebo teda nic v zlom, ale presne takto moze dopadnut vasa buducnost ked ides hlavou proti muru a v podstate nemate vyriesene zakladne otazky. Nieco, co pre Teba dolezite je a on to vobec nechce.
Ale asi na to pripravena si, lebo vidim ze to dieta chces viac nez toho chlapa.

Normalne mi je luto dietata ktore robia dvaja ludia kde chlapovi zena, buduca matka, nestoji ani za to, nieze by si ju vzal za manzelku... ale ani za to, aby bez vysmechu dokazal komunikovat o manzelstve a jej priani, spolocnom zavazku a buducej rodine.

5 rokov zabit nechces - ale aby si si nespravnymi rozhodnutiami nezabila viac.
Cele zle, prepac.

betulinka1
23. dec 2024

Ako sa to prejavuje, ze ta neberie vazne? Co ti povie, ak pripomenies, ze chces priniest dieta do manzelstva?

sissy27
23. dec 2024

Ak je pre teba svadba taka dolezita, tak nechapem, preco stracas cas s niekym, kto ju vyslovene odmieta a este si s nim aj robis dieta…

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakoc444
23. dec 2024

Ty by si si vzala niekoho kto Ta poziada o ruku len kvoli tomu aby si nedavala dietatu svoje priezvisko? Viem, ze to je bezna prax, ale je to smutne. V kazdom pripade ak pre Teba je svadba dolezita a pre priatela nie tak asi to nebude idealny partner pre Teba.

mabenn
23. dec 2024

Preco ste svadbu neporiesili pred ivf?

bielasovicka
23. dec 2024

Ja nechápem ako môže jedna žena takto rozmýšľať? On svadbu nechce, prečo asi? Lebo neverí vášmu vzťahu, lebo keby veril, tak by si ta zobral. Ved rozmýšľaj. A ty ešte s takýmto riešiš dieťa. No načo? A potom za za nejaký čas tu budeš vyplakavat ze ta opustil a ty si zostala sama s dieťaťom. Sa potom nečuduj.

any_soj
23. dec 2024

Veľmi ti odporúčam podcast Ako si nevziať teľa zvlášť prvú časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...

gab1sol
23. dec 2024

A ja pôjdem možno proti prúdu, lebo verím v šťastné konce, ale nezahovára on s tou svadbou, lebo ťa chce zajtra, príp. najbližšie dni požiadať o ruku? Čo ak ma niečo pre teba pripravené a ty ho stále predbehneš otázkou o svadbe?
A ak to šťastný koniec nebude, tak si s ním rovno sadni a porozprávaj sa na rovinu s ním o tom. Nenechaj sa odbiť, nech ťa neignoruje, nech sa narovinu vyjadrí ako to je. Musí pochopiť, že ty to myslíš vážne… A ty si zváž, nie, či bude/nebude mať dieťa jeho meno, ale či bude/nebude otcom…

evelynka86
23. dec 2024

@bielasovicka preco by nemal verit ich vztahu? asi by s nou neriesil IVF keby neveril ich vztahu.. podla mna je dieta vacsi zavazok ako svadba..

michal_dr
24. dec 2024

@nika3136 Velmi pekne si to napísala 👌👍

Všetko je individuálne a vec názoru...

Osobne si však myslím...
...nátlakom sa nikdy nič nevyrieši, len pokazi a kľudne sa môže stať, že ostaneš sama
...sobášny list je "papier", ktorý nezaručuje vôbec nič "citovo medzi ludmi". Píšete, že istota... No poviem, hahaha

Ano, má právne ustanovenia, ale...
....ak s tebou muž nebude chcieť byť, žiť tak ani sobášny list ti nepomoze a môžeš sa postaviť i na hlavu. Pošle ti zákonné alimenty a si tam, kde si nechcela byť. Na rozvod stačí doma napísaná žiadosť...

Keď chlap chce, tak sa o rodinu postará, bez debaty okolo toho. Tak ako na vzťah, tak i na dieťa treba dvoch. Myslim, ze každá žena vie za čas spolužitia, či je partner vhodný na rodinu, alebo nie...

Základom je spoločne bývanie, a ked príde dieťa, je to super, šťastie, radosť a chlapa to proste dostane.

A sobas..., kľudná debata s chlapom, povedat "muž, som tu, mame spolu dieťa, bolo by super, keby sme tvorili rodinu i oficiálne". Myslim, ze žiaden šťastný chlap by nepovedal nie. Bol by totálny idiot.

No to, čo tu čítam... ako každého osobná vec, ale nátlak je začiatkom zlého pocitu vo vzťahu a bude sa nabalovat "prkotinami". Chlap nepovie nič, ale bude premýšľať...

O čom je vzťah? Vzťah je o tom, že dvaja chcú, nie, že musia...
Partner bol, je a bude vzdy "cudzím", povinnosť má každý voči vlastným rodičom a vlastným deťom (geneticky, morálne, citovo).

Veľa žien si myslí, že môžu vzťah/muža komandovať, riadiť. Ono, do určitej miery áno, ale ak sa preskočí hranica, tak je koniec.

Cink cink, mesacne podľa príjmu alimenty a dovi dopo, môžete sa starať.
Tym chcem povedat, opatrne s tym vydieranim a nátlakom 😉

deti95060810
24. dec 2024

načo by chcel svadbu keď už má všetko ? spoločnú domácnos%ť, servis, sex, ...
kto vie či vôbec túži po dieťati tak ako ty...

gribka1
24. dec 2024

Ak je pre teba viac dôležité dieťa ako svadba, alebo si zmierená s tým, že na neho ostaneš sama, tak potom choď do toho. Samozrejme s tvojim priezviskom. Ak je pre teba vzťah a svadba dôležitejšie, tak dva roky zas nie je nejaká posledná méta.

danica2711
24. dec 2024

chlap pôsobí dojmom, že má na saláme úplne všetko. To dieťa chce aj on, či len ty a on sa trpne podriadil ako darca spermií? Asi by som si rozmyslela, či je to ten najvhodnejší darca

rorino
24. dec 2024

Už teraz ťa nerešpektuje,a ešte nápis,že okrem tohto je medzi vami všetko v poriadku🤦

stanulienkat
24. dec 2024

Nie ste spolu ani 2 roky a ty sa uz po roku pokusas otehotniet? Sorry, ale si dobra stihacka. Po roku by som v zivote neriesila dieta. Este len teraz sa spoznavate a kvoli tvojim bio hodinam tlacis chlapika do vazneho rozhodnutia. Keby ma takto chlap vydieral, tak ho poslem do kelu.

vroni
24. dec 2024

Tiež som z tých, ktoré mali najprv dieťa a potom svadbu, ale manželstvo pre mňa nebolo podstatne, takže mi to vyhovovalo (bolo pre mňa tak úprimne a zo srdca nepodstatné, že sa to mojmu frajerovi vôbec nepozdávalo a bol to nakoniec on, kto tlačil na manzelstvo. Tak mu treba 🤣🤣🤣) Ale v prípade, že by pre mňa podstatne bolo, považujem za úplne zvrátene, pokúšať sa o dieťa bez manželstva. Proste nie. A teda po dvoch rokoch cirkusovat s IVF s frajerom, ktorý ma neberie vážne, tak to už ide nacisto mimo môjho chápania. Koho priezvisko bude mať dieťa je pri tom úplne nepodstatná konina.

sleepy_joe
24. dec 2024

Z mojej roboty poznám bývalého kolegu, ktorý mal opačný problém. Viackrát požiadal o ruku svoju partnerku s ktorou majú jedného syna. Odmietla. Žili teda do ako druh a družka kým ich syn nedoštudoval strednú školu. Akonáhle bol dospelý, tak môjmu kolegovi oznámila, že nech sa odsťahuje zo spoločného bývania. Tak šiel.

gribka1
24. dec 2024

@sleepy_joe Divná žena.

colsami
24. dec 2024

@evelynka86 bohuzial v dnesnej dobe je pre chlapov dieta mensi zavazok. Ked sa im to znepaci, zbalia tri tasky a odidu. Mesacne daco poslu na dieta a raz za cas sa premozu na stretnutie. Tym ich zalezitosti ohladom dietata skoncili, nikto ich nedonuti k nicomu viac.
Kdezto "zbavit sa manzelky" je teda ovela narocnejsie, ako zbavit sa frajerky a role otca v rodine.