Prešli ste si rozvodom v UK?

29. okt 2020

Ahojte mamicky. Žijem v Uk a rozmyslam nad rozvodom. Je tu niekto, kto si tym prešiel. Vedel by poradit kde zacat. Viem ze su tu slovenski pravnici a advokati, su aj bezplatni? Hlavne sa neviem pohnut z miesta, odist s dvomi detmi do podnajmu, ci kde? Tento dom kde žijeme sme kúpili a platíme hypoteku.Naozaj neviem kde zacat a chcela by som si precitat vase skusenosti a rady.

autor
29. okt 2020

Ospravedlňujem sa takto inkognito, je to pre mna citliva tema. Prosim nech reaguje len ten kto ma s tym skusenosti a nemá problém s tym popisat si.

kubobubo
29. okt 2020

Kamarátka sa pred rokom rozišla s partnerom v UK. Majú 2 deti, hypotéku nemali spoločnú. Byt si zohnala tzv. sociálny. Má naň príspevok asi 1500 libier (Londýn). Jej otec a ja zo SK sme jej ručili na ten byt. Dávala som prehlásenia o príjme ajbo stave môjho účtu.

syslik81
29. okt 2020

https://www.facebook.com/groups/124604254226584 je tam vela zien co sa rozviesli a poradia..mozes napisat adminke a post da anonymne ... pravnik je zadarmo len ak si na nizkom prijme ... je lepsie sa dohodnut na vsetkom preto sa najskor chodi k mediatorom .. socialny byt v londyne haha na ten sa caka roky .. a na benefity je uz davno gap a nedavaju vela .. kazdopadne na nete mas kalkulacku na unoversal credit o kt si mozes poziadat ...

autor
29. okt 2020

Niesom na fb. Zijem v menšom meste. Pracujem. Ano čítala som ze kto ma narok na vezplatne sluzby. Len co to znamená? Keby som napr.nepacovala?

kubobubo
29. okt 2020

Právničku si platí sama, nevedeli sa dohodnúť na starostlivostino deti aj keď mali mediátorku.

autor
29. okt 2020

@syslik81 ten universal credit je pôžička?

syslik81
29. okt 2020

citizens advice berou- objednaju ti pravnika zadarmo na poradu a on ti da kontakt kam zajst a ako podat ziadost etc .. tiez ti povedia ci mas alebo nemas narok na sud zadarmo ...

syslik81
29. okt 2020

universal credit je nova forma vyplacania benefitov- vsetko v jednom ... okrem child benefitu a council taxu ...

kubobubo
29. okt 2020

@syslik81 Je to prenajatý byt a chvíľu trvalo kým si ho našla, ale nie roky, pár mesiacov a má naň príspevok.

autor
29. okt 2020

No ano ženy, ja sa ale motam stale dookola. Ten prvy krok ...mam najprv si vybavit nove byvanie? My sme stale spolu. Alebo mam riesit rozvod najprv? Do prcic nemám ani v rodine nikoho rozvedeneho aby som sa popytala. On rozvod nechce. Odist nechce. Takze žijeme ako spolubyvajuci,ktorí si pomahaju hlavne s detmi. Ale tato situacia na oko spokojna je akurat casovana bomba. On si užíva a ja vlastne nemozem zacat novy zivot. Citovo som s tym uz vysporiadana. Len tie prakticke veci ....on nic nechce riesit tak ako cely cas manželstva. Ja zas chcem mat vsetko vyriešené aby som mohla ísť dalej.

autor
29. okt 2020

@syslik81 myslis ze je lepšie sa radit cez CAB nez cez sk pravnika?

syslik81
29. okt 2020

cab ti da len roky ako postupovat ... potom uz musis cez pravnika .. ale na cab ti poradia ako ho ziskat a ci mas narok zadarmo a podobne

veriine
29. okt 2020

A on je anglican ci slovak? A svadba bola kde - uk ci sr?

autor
29. okt 2020

@veriine a záleží na tom? Obaja sme slováci a svadba bola na sk

veriine
29. okt 2020

tak potom jednoznacne to meni vec 😀 platia normalne zakony SR, cize rozvod si podavas tu na sude a rozvod mozete realizovat iba na SR sude. To, ze zijete v UK je vasa vec, s tym vase manzelstvo uzavrete na SR nema nic, je to len miesto aktualneho bydliska.
Takze ano - meni to celu vec 😉 Nemas teda zahranicneho manzela.
Baby ti radia tak, lebo ty pises "rozvod v UK" a tym si kazdy mysli, ze mas anglicana logicky 😉 a to by bolo nieco uplne ine, mala by si cudzinca - a to ty nemas

autor
29. okt 2020

@veriine to myslíš vážne? Tak v tom prípade asi CAB vynecham. Asi by som mala predsa kontaktovat sk pravnika v Uk a informovať sa. Vygooglila som pár právnikov tak asi by to slo cez nich. Neviem si predstavit lietať na sk s detmi na sud a ešte v tejto situácii.

veriine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veriine
29. okt 2020

kedze najskor sa musis rozviest, tak kontaktovat mozes nejakeho advokata v mieste trv.pobytu na SR (prip. miestne tam, kde ste mali sobas na SR - tam sa budes aj rozvadzat na prislusnom sude), advokat v uk ti s rozvodom na sr nepomoze. Telefony aj maily funguju teraz prioritne, takze oslov niekoho ako vravim v prislusnom meste, kde ste sa brali. Ci bude nutne zastupovanie ti povie, ale je mozne, ze na pojednavania budes zial musiet prist aj ty - o tom vzdy rozhoduje ale az samotny sudca, a ver, ze aj z cudziny musis prist, nakolko sudca uprednostnuje aj samotny vysluch oboch stran, a jeho moc nebude zaujimat, ze zijete v zahranici (zijete tam dobrovolne, takze to je vasa osobna vec ako sa dostavis na sud).
JJ, teraz mas horsi cas, ale tak rozvod neprebehne za tyzden ani za mesiac, to by neprebehlo ani za bezneho chodu (aj keby obe strany s rozvodom suhlasili). Zastupovanie za rozvodove konanie su teda vyhodene peniaze, je to lahky proces (urcite budete predvolany obaja k pojdednavaniu, ci budes mat ty alebo aj manzel advokata, tam kvoli vysluchu vas urcite predvolaju osobne oboch), a rozvod je este celkom lahka zalezitost, skor potom riesenie deti a majetku bude uz urcite na advokatske zastupovanie - ak sa nedohodnete ohladne deti rovno na rozvodovom sude. Majetok ide vzdy zvlast - takze budete upovedomeni, ze sa do 3r od rozvodu bud dohodnete mimosudne alebo si podate niektori z vas na sud o vyporiadanie bezpodieloveho vlastnictva. A tam si urcite priprav slusnu sumu a vsetko sa riesi opat - iba na slov. sude.
Pevne nervy a drzim palce 👍

autor
29. okt 2020

@veriine dakujem za podrobne info. Teraz som si ale spomenula, ze jedna znama sa rozvadzala na sk a nemusela byt pritomna. Ani vlastne nebola. Jej muz -neviem, nejak si uz nespominam. Každopádne je to celkom zložité. Rozmýšľam ci nieje ina cesta. Odlúčenie? Co by to riešilo?

vevesh
29. okt 2020

Ak mate vy aj muz trvaly pobyt v uk, tak podla zakonov europskej unie vas sk nerozvedie (pretoze tu nemate stredisko zaujmov). Blbe je, ze uk prave z eu vystupuje, takze si to treba vyzistit, ake zakony prijali a ci tento europsky zakon ostava v platnosti alebo poriesili nieco ine..

@veriine je jedno kde bola svadba a akej narodnosti obaja su. Dolezite je, kde je tp, kde sa narodili deti a ake medzinarodne zmluvy ma dana krajina zo slovenskom. Cize donedavna v klude ich mohli v uk rozviest podla europskeho prava, aj ked sa brali na sk a su slovaci ako repa....

pieksamaki
2. nov 2020

Ano...porad sa v CAB....robila som tam....a na prve kroky ti poradia.. ...kedze ste obaja slovaci...ci judikatura podla UK alebo tak...vela veci a podani sa robi online....

croxley2013
17. nov 2020

Ahoj. Ja som v UK a rozvádzam sa. Ak on nesúhlasí tak sa priprav na to, že to bude na dlho kvôli UK zákonom. Ja sa rozvádzam už 3.5 roka, keďže on s rozvodom nesúhlasí. Už je to až na smiech.
Nájdi si vlastne bývanie a skúste sa dohodnúť ako poriesite deti. Ja som to chvalabohu financne zvládala sama a v práci mi vyšli v ústrety.
Taktiež neviem keď si sa vydávala na Slovensku či sa nemusíš rozviesť na Slovensku co by bolo oveľa jednoduchšie. Tu je to nenormálne komplikovane a pomalé.