Prečo sú ľudia tak na peniaze?

16. máj 2024

Prečo majú ľudia strašnu potrebu sa pred niekým chváliť napríklad že má ten človek drahu topánku,alebo sú aj ľudia čo sú od vás schopní pýtať aj 0,50€ mne to príde ako taká čiastka,ktorú by som nepýtala ...alebo nikoho nezaujíma okrem pár ľudí ,že sú ľudia aj hladní niekde nie svojou príčinou ( napr deti,ktoré pochádzajú z chudobnej rodiny) ,hlavne že niekto nakupuje kopu veci a potom ich vyhodí..alebo celkovo prečo inak spoločnosť jedna s ľuďmi ,ktorí sú napríklad v značkových veciach a inak s niekým kto nosí stále rovnaké ?

really8
16. máj 2024

Draha topanka😁😁😁 druha nebola draha?😁

beata_k
16. máj 2024

Lebo zivot nie je fer. Nikdy nebol a nebude. Kasli na take uvahy.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moonlight1210
16. máj 2024

Lebo nech sa akokolvek snazime prezentovat, ze sme si plošne rovnocenni (a casto to slovne komunikujeme), sme hierarchicka spolocnost a mame to v genoch, sme taki od povahy, od prirody.

Keby tomu tak nebolo, tak uz tu boli pocas historie viacere zriadenia, ktore nam to umoznovali dokazat, dali nam taku ponuku, no ani jedna neprezila. Kazdy sa snazil pre seba, ci pre rodinu (trochu vyssi ciel) utrhnut to najlepsie voci ostatnym.
Plus na vrch vzdy sa snazime mat vodcu.
Istym sposobom mame tendencie vcelieho ula, ci svorky.

To, co popisujes, su uz iba navrch tohto nabalene veci.

vilma7
16. máj 2024

Po prvé, nerobím si deti keď ich neviem uživiť. Je iné keď človek nejakou katastrofou príde o všetko.
A prečo by ľudia, čo chodia do práce nemohli dopriať a kúpiť svojim deťom, aj keď to potom vyhodia? Nechodím predsa do práce makať, aby som živila všetkých naokolo a svojim dala len to nutné.
A to nehovorim, že som z tých, čo nepomôžu, nedajú ďalej. Dávam, ale nie na úkor svojej rodiny.

mirkam3
16. máj 2024

Nemyslím si, že to je úplne tak ako píše autorka. Ja mám práveže pocit, že tieto témy o chválení sa drahými vecami (aj tu) dookola riešia ľudia, ktorí na ne nemajú. Dvíha im tlak, že suseda/švagriná/kolegyňa ma zas niečo nové, ide x krát v roku na dovolenku, atd. Človeku, ktory si to môže dovoliť tiež, je to suma fuk, čo majú ini, a nepotrebuje sa zároveň chvastat tým, čo ma on sám, lebo ta drahá topánka je pre neho len topánka, ktorú môže kedykoľvek nahradiť inou ( nie svätý gral ktory by teraz neviem ako zvyšoval jeho hodnotu). Alebo teda aspoň ja sa obklopujem takýmito (nechvastajucimi sa) ludmi…🙏

thirstymonk
16. máj 2024

Takto funguje príroda odjakživa. Silnejší prežije... Nikto nikdy netvrdil, že život je spravodlivý. Ale je len na nás, čo s tým urobíme. Ja by som mohol zarábať kľudne 10-15k mesačne, ak by som pracoval 20 hodín denne. Ale prachy nie sú moja priorita. Ani som ich nechcel, prišli samé...

Prečo? Lebo som neostal na TPP a šiel som do živnosti. Prečo? Pre prachy? Vôbec nie!!! Potreboval som job, kde budem sám sebe pánom, kde ma dajaky kravaťak z horneho poschodia nebude buzerovať a nútiť ma robiť nadčasy na jeho mercedes. 8 hodín denne podľa mňa je príliš veľa na prácu, ak nechceš, aby ťa j.blo. Ale to som ja. Nie som workoholik. Niekomu je aj 16 hodín denne pracovať málo. Každý je dajaký.

Takže namiesto takýchto filozofií skús porozmýšľať, ako to zmeniť pre seba a pre svojích blízkych.

Nedávno som na FB reels videl fajné prirovnanie. Maliar, ktorý zmiešal červenú a žltú. Dostal oranžovú. Skúsil to potom večer, znova dostal oranžovú. Potom to skúsil v inom meste a napokon v Australií. Vždy dostal oranžovú. Z toho vyplýva, že ak chceš iný výsledok ako ten, ktorý máš teraz, musíš zmeniť vstupné parametre. Tak to proste je.

Nikto nikdy nezbohatol z trojzmenky pri páse, to je proste fakt.

Pozri si extrémne úspešných ľudí - Zukerberg, Bill Gates, ostatní milionári. Na čom zarobili? Na inovatívnom nápade, za ktorým tvrdo šli. Som si, človeče, nabetón istý, že keď si Zukerberg zavolal do internátnej izby tých 4 spolužiakov, vôbec nebolo jeho cieľom urobiť celosvetovú socialnu sieť s miliardami užívateľov. Chcel len pomôcť sebe a spolužiakom v komunikácií v rámci univerzity.

Potom si pozri politikov a zlodejov a grázlov. Na čom zarobili? Na cudzom nešťastí. S tým vedomím by som nedokázal žiť.

A potom si pozri, ako sa milionári správajú. Tí, ktorí si prachy zarobili vlastnou snahou väčšinou nie sú "viditeľní". Keanu chodí autobusom. Zuckerberg má kolekciu 7 rovnakých oblečení, obyčajných, ale rovnakých, aby ráno nestrácal čas s rozhodovaním sa, čo si oblečie. Zakladateľ amazonu jazdí na 15 rokov starom civicu. Tí, čo prachy zdedili, alebo ukradli, tí sa potrebujú pretŕčať. Paris Hilton napríklad. Zdedila sieť hotelov a všade sa pchá (resp. pchala, teraz už som ju chválabohu dávno nevidel).

No a v konečnom dôsledku je samozrejme, že keď niekto je pri peniazoch, tak ich nebude sušiť na účte jak Harpagon, ale kúpi si niečo pre seba a pre rodinu, nie?
S veľkými peniazmi prichádza aj riziko veľkej pýchy a to je presne to, o čom hovoríš. Málo ľudí má taký charakter, že keď nadobudnú veľké prachy, tak ostanú pri zemi. Väčšina z nich sa potom vystatuje... Nie je to však problém bohatých. Pozri sa okolo seba. Sused ide na dovolenku do španielska, tak druhý sused si zoberie 4k pôžičku, aby šiel na dovolenku do Tuniska a bol lepší ako sused. Vôbec nevadí, že to potom tri roky spláca po stovke jak debil, hlavne že ukázal, že "má" na viac jak sused... divný svet

biibiana
16. máj 2024

Rozumiem tvojmu prispevku, tiez to takto vninam a to pochadzam z chudobnej rodiny. Rada sa podelim, alebo kupim cudzim detom pizzu a pod. Ale nie kazdy takto rozmysla. Ja niekedy pozvem deti od susedov na zmrzlinu a rodicia si to v ziadnom pripade nenechaju zaplatit 😀 Mne je az smiesno, ale pre 2e sa hadat nebudem..Vzdy to tak bolo a aj bude. Mna viac vytaca a rozum mi nedava to, ze poznam rodiny, ktore sa stazuju ake je vsetko drahe, ze je to tu otroctvo len robit a jest a z vyplaty rovno do huby a tak kazdy rok a pritom nakupuju vsetko len drahe a znackove niekolko krat do roka menia nabytok, drahe dovolenky a pod. Neviem co si takymi recami dokazuju, ale vzdy len nechápavo krutim hlavou, ze ved nekupuj detom tommyH. obuv a rifle za 40e a hned bude svet krajsi 😀

melanta
16. máj 2024

Neregistrujem ani tu na koníku ani v reálnom svete, že by ľudia majúci peniaze aktívne riešili to, aké majú topánky, dovolenky a podobne. Žeby sami o tom zakladali diskusiu. Zato registrujem, že ľudia, ktorí tie peniaze nemajú, majú potrebu sa navážať do tých, ktorí majú. Opačne sa s takým niečím nestretávam. Prečo je to asi tak? Prečo ľudia s topánkami s Pepca majú potrebu hejtovať ľudí, ktorí majú topánky od Louboutina ale opačne nie? Prečo nezaložíš diskusiu o tom, že ako sú ľudia švihnutí, pretože svoj čas venujú vzdelávaniu, podnikaniu, učeniu jazykov a zručností? To nikto nezávidí všakže.

Tých 50 centov, ktoré spomínaš - každému normálnemu človeku príde normálne, že ak niekomu niečo dlží, tak to vráti. A bez toho, aby to dotyčný musel pýtať. A je jedno, či je to 5 centov alebo tisíc eur. Ak ti nepríde normálne vrátiť niekomu peniaze, lebo veď je to len 50 centov, tak to je posledné, čím by si sa mala chváliť.

A že niektoré deti nemôžu za to, že sa narodia do chudobnej rodiny. Máš pravdu, deti za to nemôžu. Môžu za to rodičia, ktorí si robia viac detí ako dokážu uživiť. A títo ľudia majú vždy viac detí, ako tí, ktorí financií majú dostatok. A preto sa v podstate u nás zvyšuje množstvo ľudí, ktorí sú menej gramotní a tých gramotných ubúda. A negramotní budú hejtovať gramotných, že by si nemali kupovať drahé topánky a chodiť na toľko dovoleniek, pretože oni na to nemajú. A negramotní si budú zas a znova voliť Fica, teraz ešte aj s Dankom a Tarabom a Šimkovičovou a budú sa mať ešte horšie, len to nebudú vidieť, pretože tí hore ich budú presviedčať, že zle sa majú kvôli tým druhým. Každý má tak, ako si zariadi. Ak niekto má peniaze, pretože je šikovný a maká, nezáviď. Uč svoje deti, aby boli také aj ony, aby potom tvoje deti nemuseli tiež zakladať diskusie o tom, aký je svet nespravodlivý.

PS: negramotných nemyslím ľudí, ktorí majú menej peňazí. Myslím tým ľudí, ktorí majú menej peňazí a majú z toho traumu ako autorka.

kleopatra114
16. máj 2024

Tie hladné deti majú rodicov, ktorí sú za ne zodpovední . Poväčšine im je však prednejšie, aby uspokojili svoje potreby - cigarety , alkohol. Neviem , preco by som toto mala podporovať .

Ak sa rodina dostane do zlej situácie ,ale snaží sa zvrátiť to, rada pomôžem materiálne i finančne .

A hlavne , základ je , “ robiť “ si toľko deti, aby som sa o ne vedela postarať aj v nečakaných situáciách ./ smrť partnera, dlhodobá PN/ a aby som vedela všetkým mojim detom ponúknuť v živote rovnako. Myslím, že osveta ohľadne chránenia sa pri sexe je na SR dosť veľká.

Čo sa týka vrátenia aj 0,5. Snáď každý slušný človek vráti to, čo mu nepatrí , hoci len pár centov , nie ? Veď to je základ. Nemám problém darovať , ale musí to byt moja vola- nie, že ma niekto sprosto okradne , lebo však ty máš dosť , tebe nepotrebujem vracať .

A neviem , v akej spoločnosti sa pohybuješ , ale ešte nikdy som sa nestretla s konkrétnym človekom, ktorí sa chváli bohatstvom . O tých naozaj bohatých by si to častokrát ani nepovedala.

melanta
16. máj 2024

Mimochodom, ak sa pozriem iba na koník, je tu množstvo žien, ktoré majú náročné vysoké školy, ovládajú jazyky, čomu museli venovať množstvo času a energie. Sú tu ženy, ktoré majú povolanie, ktorým pomáhajú ľuďom a deťom (lekárky, učiteľky, psychologičky, sestričky). Sú tu ženy, ktoré podnikajú a zamestnávajú ľudí, čiže dávajú prácu iným. Sú tu ženy, ktoré ostali samé s deťmi a nikomu sa nesťažujú, že to majú náročné. Sú tu ženy, ktoré možno nepracujú, pretože sa starajú o ťažko choré detičky. Prečo nezaložíš diskusiu o tom, aby si vzdala hold takýmto ženám? Tým, ktoré na sebe pracujú, pomáhajú iným, starajú sa, zvládajú veľa?

1ryba
16. máj 2024

Ja by som chcela vedieť ako jedná spoločnosť s tými, čo sú v značkových veciach.😀

1ryba
16. máj 2024

Väčšinou takto ako autorka uvažujú ľudia, čo majú hlboko do vrecka a ani sa nejak nesnažia robiť viac aby sa mali lepšie. Radšej hľadajú vinníka, ktorý by za to mohol. Vinník ale neexistuje. Každý nech v prvom rade hľadá pomoc na konci svojej ruky. A bude aj na značkové oblečenie.

zmrzlinka2021
16. máj 2024

98 % ludí, ked niečo dostane zadara, nevázi si to, aj chudobní

lindous
16. máj 2024

Ja som človek, ktorý ma jeden deň obuté značkové tenisky a druhý deň platenky za 3€ z Kiku… nevšimla som si, že by ľudia na základe toho ku mňa pristupovali rozdielne a správali sa nejak inak podľa toho čo mám na nohách… takže si myslim, že to bude trošku v niečom inom…

maranta_leuconeura
16. máj 2024

Toto porovnavanie sa ze znackove handry a obycajne je tak mozno v skole, ked este decka nemaju vyzrety mozog. Kde sa pohybujes, ze dospeli ludia takto kategorizuju ludi?

Nakupujem kopu veci, vies preco? Lebo som si na ne zarobila. Lebo mam vyssie vzdelanie a dobru pracu. Rozumiem, ze nie kazdy je toho schopny (aj nie vlastnou vinou), tak taky clovek nech si kopec veci nenakupuje a hlavne nech si nerobi kopec deti, aby potom teda nezili v chudobnej rodine, kde nebudu mat co do ust. Ked trochu rozmyslas, tak sa neriadis len rozmnozovacimi pudmi a necakas, ze stat sa postara pridavkami.

lenkasarka
16. máj 2024

Keby si mala viac ako potrebujes tak by si všetko rozdala chudobným deťom? Mám teda chodiť do prace poplatiť šeky kúpiť jedlo a ostatne rozdať? Ešte som sa nezblaznila.

lakebabe
16. máj 2024

@lindous presne toto, mam topánky aj za 300 eur aj za 10 a teda fakt nevidím, že by to ktosi riesil 😄
Neviem ja mam v okolí dosť ľudí , čo si zarobili vlastnou hlavou a šikovnostou v podnikaní a kúpia si aj značkové oblečenie a drahé auto. Však keď sa im to páči prečo nie. Nesúhlasím, že značkové veci kupujú len ľudia čo majú hlboko do vrecka. Každý si kupuje čo sa mu páči a na čo ma.
Mam kamarátku , ktorá ma zbierku kabeliek v hodnote luxusného auta alebo menšieho bytu. V živote by na nu nikto nepovedal, že je arogantná alebo sa k nej niekto sprava inak, keď príde so chanelkou za päť tisíc. Proste sa jej páčia kabelky, ťažko podnikajú s muzom , darí sa im , tak si každý sviatok dopraje jednu .
Ja by som chcela vidieť autorka, keby sa dostaneš k veľkej sume peňazí ci by si ju celú rozdala

beckinka
16. máj 2024

nemyslim si ze ked clovek nosi stale to iste, ze ludia sa k nemu spravaju inak. ja tiez viac menej nosim to iste. nie preto lebo by som na nove nemala, ale nevidim v tom vyznam mat viac oblecenia ako je nutne. skor by som povedala ze je to o prezentacii toho cloveka. ja sa nerada chvalim, ked si nieco kupim, alebo ked ideme na dovolenku. par ludom to poviem, ti sa so mnou potesia a hotovo. nepotrebujem to vesat na fb, insta a robit z toho halo ako keby som bola prvy a posledny clovek na mesiaci.

a to ze niekto evidentne ma peniaze a nerozda ich chudobnym. preco ta to sere, @autorka. ved ak si ten clovek tie peniaze legalne zarobil, je uz len na nom co s nimi spravi. nechodime do prace preto aby nam za pracu slovne podakovali, potlapkali po pleci a caw pa.

rozculena
16. máj 2024

Konkrétne máš aký problém?