Prečo sa mi sesternica vzdiaľuje?

5. júl 2024

Aj keď nás v detstve oddeľovali stovky kilometrov stále sme boli v kontakte, aj v dobe keď sme nemali ani pevnú linku nie ešte mobily a internet. Každé prázdniny sme boli spolu u babky a dedka na dedine, a nevedeli sme sa dočkať ďalšieho stretnutia.
Ani neviem kedy sa to začalo lámať, otec prišiel o prácu začal piť, naši sa rozviedli, potom otec zomrel. Boli sme obe na strednej a v lete prišla sesternica už iba na 2týždne, ona šla na vš, môj brat vtedy už študoval a mama povedala že jej nevychádza platiť školu a internát pre tri deti. Tak som hneď po škole nastúpila do práce, odkladala každú korunu na štúdium, ale keď sa šéfka dozvedela že ma prijali vyhodila má. Keďže som dávala máme peniaze že bývam doma z mojich úspor nič nezostalo.
V čase keď zomrel dedko sesternica už dva roky neprišla ani len na návštevu. Obe sme boli vydané 2-2,5r. S mužom sme kupovali dom pustili do rekonštrukcie každá koruna bola vzácna tak sme mali svadbu iba v najužšom kruhu iba s posedením v reštaurácii. Ani som sa nečudovala že poslala iba oznámenie. V kútiku duše som dúfala že sa porozprávame,. možno aj naši muži sa skamarátia, ale nič také sa nekonalo. Ja som mala malé bábo a druhé na ceste. Oni sa dlho snažili a keď sa konečne podarilo potratila niekde v cudzine na dovolenke a kvôli komplikáciám prirodzene už otehotnieť nevedela. Už v tom čase veľa cestovali. Keď jej muž nemôže cestuje s kamarátkou alebo hodí na sociálne siete,že hľadá partáčku na cestu tam a tam. Sú furt niekde na ceste, momentálne šli na 3m do USA, ona nerobí, lebo nemusí jej muž zarába nadštandardne. Na kare začali rozprávať o tých výletoch a dovolenkách, nejak padla reč, že by sme niekam mohli vyraziť spolu v rámci svk, lenže všetko čo navrhli bolo nereálne vysokohorské či niekoľko dňové túry pre tehotnú v 3trimestri a ďalším bábätkom. Umelé oplodnenie ani adopcia u nich témou nie je. Lebo ma napadlo že jej vadí že mám deti. Lenže môjmu dieťaťu v dvoch rokoch zistili vážne ochorenie a naše možnosti sú preto značne obmedzené.
V súčasnosti má babka 88rokov, je imobilná, má plienky, dds odmietla, s mamou k nej chodíme na striedačku aj keby mama vôbec nemusela, nie je to jej matka, môžem iba snívať že sesternica ktorá má voľného času habadej by prišla vypomôcť aspoň raz za čas. Mama mi stále opakuje, že jej nemám nič hovoriť. Chcela by som mamu odbremeniť, lebo mala infarkt.
Čo by ste robili ako by sme sa zachovali na mojom mieste?

pribinak
5. júl 2024

Babka má kde deti? Tie by mali prebrať starostlivosť o babku
Ak nemôžu, že napr bývajú príliš ďaleko, tak finančne prispieť na opatrovateľku

autor
5. júl 2024

@pribinak môj otec zomrel a sesternicina mama žije a pracuje v zahraničí domov to má cca 300km sesternica tiež

ukgirls
5. júl 2024

kazda mate ine zivotz a ine starosti-je uplne normalne,ze ste sa vzdialili jedna druhej .. tak to v zivote chodi nielen s rodinou ,ale aj kamaratkami ... bud rada aspon za tie spomienky co mate ...

mikadooo
5. júl 2024

Sesternica má iný život ako ty. Vaše cesty sa rozdelili, asi preto, nemáte spoločné témy. Nevidíš do jej vnútra, nevieš čo by zažívala pri pohľade na tvoju rodinu, tak možno preto navrhla dovolenku, ktorá je pre teba v podstate nereálna 🤷. Ja by som sa nad tým nejak extra netrápila, keď to nejde, tak to nejde... Máš okolo seba ľudí, ktorým na tebe záleží, staraj sa o tieto vzťahy, ktoré sú živé tu a teraz, nie o vzťah so sesternicou, s ktorou to kedysi klapalo. Možno sa vaše cesty niekedy zas spoja. A možno nie... Načo plytvať životnou energiou tam, kde o to druhá strana nestojí a dumať, že prečo. Ja by som nechala sesternicu žiť svojim životom.

pribinak
5. júl 2024

Tak potom ich písomne oslovit, že treba prispieť na starostlivosť o staru matku

Rozpísala by som čo všetko starostlivosť obnáša, čo vserko treba nakupovať, lieky, zdrav. pomocky, koľko je to prania, ….ake má stará pani ťažkosti

Že chápete že bývajú ďaleko, ale sú to jej priame príbuzné a je teda nutne aby prispeli

Dala by som cislo úctu a požadovanú sumu a zabezpečila opatrovateľku aspoň na pár hodín denne


Tvoja mama naozaj nie je povinna.

ukgirls
5. júl 2024

@pribinak ale ani sesternica nieje povinna sa starat ..ak ma este rodica a aj keby nemala.. bohuzial .. nik ich nekoze donutit sa starat ... moralne hladisko je ina vec,ale to sa tu neda uplatnit ..

pinkgirl
5. júl 2024

Tak nech si babka z úspor zaplatí opatrovateľku. A keď nie, tak do zariadenia či sa jej to páči alebo nie. "Ľudské zdroje" máte obmedzené, treba to starkej vysvetliť. Takto sa len zničíte a o vás sa kto postará, hm?!
Tiež mám sesternicu, ktorá si na mňa už nevie nájsť čas. V januári mi zrušila naše stretnutie a odvtedy nemá čas. Bezdetná, len s frajerom, má prácu a kariéru. Takže som z toho smutná, ale každá máme svoje životy.

pribinak
5. júl 2024

@ukgirls ja nepíšem o sesternici, ale o jej mame.
Neciem či nie je taka možnosť, že žiadať výživné ak by nepostačovali peniaze na starostlivosť o staru pani

Je vyživovacia povinnosť aj voči rodičom. Tých miest v D. dôchodcov nie je až tak veľa a opatrovateľka nie je zdarma

Prvá ktorá by sa mala starať je teta a autorka

ukgirls
5. júl 2024

@pribinak lenze ona pise ,ze chce oslovit prave sesternicu-nepise ci jej rodicia este ziju alebo nie.. ona "zavidi" sesternici kopu volneho casu a tak chce aby ho travila s babkou

pribinak
5. júl 2024

@ukgirls píše že sestrrnicina mama žije ….cize babka má dcéru

ukgirls
5. júl 2024

@pribinak ok ten jeden prispevok som prehliadla .. sorry ..

miadi
5. júl 2024

Mne to pride ze ste sa odcudzili este pred svadbou nez si mala deti .Toto by som vobec neriesila. Nie ste kamosky: Mozno ked ste boli male ste boli ale uz davno nie . Tu pomoc babke mozes sa ozvat jej dcere ( matke sesterky) ale tak Snad vie ze mà mamu a sesterka vie ze mà babku.

sun_shine_2020
5. júl 2024

Ahoj, co sa tyka sesternice tak neporadim. Ale co sa tyka babky, tak v urcitom case je potrebne aby ludia dostali inu starostlivost. Nemyslim to v zlom. Verim, ze o babku sa prikladne starate so vsetkou laskou. Ale babka ma 88 rokov, plienky a urcite ma aj ine diagnozy.
Je potrebne, aby ste mali opatrovatelku aspon na par hodin, aby vas vystriedala. Predstav si, ze ochorie tvoja mama, ty mas deti, ktore ta tiez potrebuju. Kto sa potom postara o babku?

autor
5. júl 2024

@pribinak lenže moja mama je dobráčisko od kosti, ona mala roky trpezlivosť s mojím otcom bolo na nevydržanie, a bratom tak isto.
Kedy sa to babka dozvedela že pýtam peniaze o nich tak to by som od nej dostala ako malé decko.
Všetko si babka financuje z úspor a z dôchodku, to že teta s ujom dôjdu na Vianoce a velkú noc spravia jeden nákup a pomôžu s upratovaním a prípravami na sviatky je primalá náplasť na veľkú ranu

autor
5. júl 2024

@sun_shine_2020 diagnóza by bola nie len jedna, lenže banka nechce chodiť po doktoroch tak darmo sme chceli opatrovateľku keď jej neuznali.

autor
5. júl 2024

Babka má dvoch starších bratov majú 91 r a 97 r, ani jeden z nich není v DSS

pribinak
5. júl 2024

Ťažko ti poradiť, keď sa necháš organizovať každým kto ide okolo

Dobre, dedkovia cez 90 sú samostatní, ale babka plienkovana ….to je úplný iný stav

sun_shine_2020
5. júl 2024

Rozumiem ti...zial, aj ked viem, ze sa to cita velmi tazko ale babka je teraz ako male dieta, nie je to o tom ci chce. My sme si tym tiez presli doma. Babkovci ani za sveeet nejaku opatrovatelku, tak sme sa starali my, dopadlo to tak, ze dedo spadol a volal nam stryko, ze on ho nevladze zodvihnut. Bolo ich treba sprchovat. Lieky davkovat lebo babka bola vymyselnicka.
Zobrali sme zdravotnu kartu a co sa dalo sme pochodili lekarov bez nich, ked nie tak sme vybavili auto na prevoz...spisali sa zaznamy a s tymi sme sli vybavit opatrovatelku.
Je to velmi vycerpavajuce ale myslite aj na vase zdravie. Babka tu moze byt este 10 rokov.

autor
5. júl 2024

@pribinak lenže ak to beriem iba z toho hľadiska tak by som nemusela ani ja. Dedko s babkou kúpili otcovi dom aj auto(auto rozbil dom prepil) a na tete darovali pozemky a dom a babka v ňom má iba doživotne právo bývania

pribinak
5. júl 2024

A to je prekazka mat opatrovateľku?

autor
5. júl 2024

@sun_shine_2020 mama pochodili lekárov čo sa dalo bez nej, ale opatrovateľku nevybavila niečo v tom zmysle že nemá taký stupeň odkázanosti

autor
5. júl 2024

@pribinak áno, lebo popri chorom dieťati viem pracovať iba na čiastočnú a z toho platu si nemôžem dovoliť platiť opatrovateľku.
Ozaj si nechcem pohnevať ani banku ani mamku. Mama mi neskutočne veľa pomohla. Moje dieťa bolo 2r skoro stále v nemocnici a s mamou sme sa striedali, kým som bola v nemocnici ona bola s babkou a mojim druhým dieťaťom a potom naopak.
Sesternica sa roky vyhovárala že nechodí k babke preto že jej muž má alergiu, ale babka už dávno nemá psa a už tri roky ani hydinu nechová. Keď aj došli vraj na týždeň tak bývali v hoteli v meste u babky bola v prvý a posledný deň tak dokopy na dve hodiny. Ja som si predstavovala inú pomoc.
Mama má mať na jeseň operáciu srdca, dieťa začína chodiť do 1tr do iného mesta. Neviem ako to sama zvládnem.

pribinak
5. júl 2024

Preto oslov tetu, že aká je situácia a treba aby prispela má opatrovateľku

Nápis jej koľko stojí opatrovateľka a nápis čo všetko treba okolo babky

A nápis že máš dosť

autor
6. júl 2024

@pribinak teta vie o zdravotnom stave babky a jej stanovisko je starajte sa vy , vy ste blízko. Potom vymenuje aké majú zdr problémy ona a ujo. Viem že tadiaľto cesta nevedie.

autor
6. júl 2024

Možno som naivná, keď som si myslela, že by sesternica mohla raz za čas, namiesto výletovania a kavičkovania s kamarátkami, postarať sa o babku. Nie 7/24 ale aspoň pár dní v mesiaci,kým bude mama v nemocnici a dá sa po op dokopy.

pribinak
6. júl 2024

Tak potom treba dar navrh na súd aby sa určila vyživovacia povinnosť a za tie peniaze zaplatiť aspoň pár hodín opatrovateľku

laurita285
6. júl 2024

Sesternici si ty, tvoja mama aj vaša babka úplne ukradnuté. Je načase sa s tým zmieriť a podľa toho sa zariadiť.