Prečo sa deti v zlom vzťahu môžu odcudziť od matky?

14. dec 2023

Často čítam, ako sa môžu deti a matka navzájom odcudziť, naruší sa puto a väzba medzi nimi kvôli nefungujúcemu vzťahu rodičov. Vie mi niekto vysvetliť tento fenomén?

0silvia0
15. dec 2023

Vztahy treba pestovat, vsetky, aj tie medzi rodicmi a detmi a mysliet na to. Ked nefunguje ten spravny mix lasky, respektu a hranic, vztah je narusitelny.

jamimo
15. dec 2023

lebo dieťa veľmi citlivo vníma disharmóniu vzťahu rodičov. Môžu byť narušené dôležité vývinové obdobia, narušená vzťahová väzba... Niekto múdry povedal : Uzdrav sa skôr ako sa staneš rodičom, aby sa tvoje deti nemuseli uzdravovať z toho, že si ich rodič.. 🤷‍♀️ Veľká pravda a múdrosť.

bolarazjedna
15. dec 2023

Podľa mňa je to tým, že deti sa inklinujú viac k otcovi, resp možno v ich očiach je práve matka ta, ktorá "generuje" zlý vzťah, atmosféru - ona je tá, ktorá kričí na otca, začína hádky, a otec možno ten tichý salamista, ktorí nič nepovie ale ani o nič sa nestará. Deti ešte nevidia za tým, že všetko je na pleciach matky (práca, domácnosť, učiť sa s deťmi, výchova, nakupy, choroby, riešiť co si oblečie dieťa na školské vystúpenie, atď), potom je samozrejme vyčerpaná, unavená, z toho nervózna, ešte hádky s manželom, ktorý sa dlhodobo nemení, chodí do práce, potom sa pohrá trocha s deťmi, dokáže byť zábavný a srandovný (ma na to sily a čas, a o iné veci sa nestará) , v očiach dieťaťa bude ten "dobrý rodič".

Podľa mňa je to častý stereotyp, ale samozrejme, ďaleko nie všade je to tak.

loliki
15. dec 2023

Podľa toho, koľko majú deti rokov. Ináč potrebujú deti matku v 2, v 6, 10, či v 15 rokoch a ináč v potrebujú otca v tom istom veku. Otec im otvára cestu do sveta, keď pripútanosť k matke už nie je tak potrebná.

mane01
15. dec 2023

Moja skusenost nie je o odcudzeni, aj ked… trochu predsa… v skolkarskom veku zacal moj syn kopirovat otcovo spravanie ku mne. Bolo jedno, ze na nas kasle, vkuse je prec, o nic sa nestara… v jeho ociach to bol milovany tatino a rovnako bez respektu ako jeho otec sa zacal spravat ku mne. Bol este malinky, takze zatial to bolo len v otcovej pritomnosti, ked bol so mnou sam, bol to moj dobry chlapcek… ale vtedy som pochopila, ze zostat spolu kvoli detom je cesta do pekla. Dnes sme uz roky od seba a so synom mam skvely vztah…

zuzinka888
15. dec 2023

Lebo deti nie su hlupe a citia a vedia,ze to neklape. A maju pocit, ze ich matka dostaticne nechrani,ze to dopustila ona( nebo problem medzi rodicmi vnimaju inak, a nechapu, ze niektore veci sa nedaju len tak odpustit), a to ze sa citia zle davaju za vinu vacsinou mame- lebo ona je mozno ta co place, krici, hneva sa na jej dobreho ocka ( ktory npr.podviedol matku)

deniska2706
15. dec 2023

V našom prípade je to tým že syn je zmanipulovaný, lebo tatinko všetko kúpi a všetko dovolí 🤷🏻‍♀️ akože keď je maly iba so mnou tak je v pohode ale keď je nablízku jeho tatino tak je úplne iný. Ale nie je to z jeho strany úprimné, to mi viackrát potvrdil

simca06022011
15. dec 2023

Myslím ze to nie je pravidlo. Alebo len do nejakého momentu kým si deti uvedomia o co v tých hádka ch ide. Myslím ze nejde o pocit krivdy, skôr deti idu tam kde je viac zábavy a menej nervov. Ak.otec je salamista a mama.ma.nervy, tak jasne ze budu inklinovat k otcovi. Duplom ak sa v nervoch ujde aj deťom "mileho" slová... A veľmi často ide kopírovanie správania s týmto rukáv ruke.. tak ako Jano si neurpacw ponožky, tak ani Janko, keď Jano je drží k mame, je aj Janko. Atd...
A chrániť.. chrániť rodinu ma aj otec, aj pokoj v nej. Aj deti. Ale tak kazdy to mame inak nastavene🙂
Časom ako deti nadobudnú viac rozumu tak pochopia :D niekedy až v dospelosti..

ivangeline
15. dec 2023

Menej sa mysli na vychovu deti a viac na seba a nefunkcny vztah. Plus deti vela vycitia a nasavaju aj emocne nastavenie matky (taku tu naladu,nie kratkodobu emociu). Plus,podla seba sudim,ked mi nie je dobre,mam menej trpezlivosti a laskavosti pre deti. Spokojna matka. Spokojne deti. A matka je spokojna najma,ked ma oporu v dobrom vztahu. ;) Malokedy sa dvaja rozidu a zena sa otrasie a nemusi uz riesit. Vela x sa riesi sud,striedavka,majetky..

medda_beda
15. dec 2023

Nemyslím si, že len od matky.
Deti všeobecne zlé znášajú hádky rodičov, nechcú byť pri tom, nechcú byť do toho vtiahnuté a vonkoncom nechcú aby jeden rodič kydal na druhého.
Vzťah partnerov a manželov nie je vzťah dieťaťa k rodičom.

Ak sa dieťa vzďaluje tak to nie je preto, že nemá rado otca/matku.Len chce mať svoj pokoj a neriešiť problémy ktoré sa ho netýkajú.

autor
16. dec 2023

@deniska2706
@mane01 presne toto zažívame doma. Muž manipuluje s detskou psychikou, prejavuje sa to dosť extrèmne a to tak, že ma syn miestami vyslovene odmieta alebo mi povie že ty nie… s otcom si idem umyť ruky, s otcom idem von a ty zostaneš doma. Tiež vidím riešenie odchod po rodičáku, hneď ako nastůpim do práce.

autor
16. dec 2023

Inak krásne ste to rozvinuli, všetky máte úplnú pravdu. Tie deti to robia sj zo strachu ak vidia slovnú agresiu otca voči matke a otrasné správanie tsk sa otca aj boja. Ešte taká vec, že je dokázané že deti prilbu viac ku agresorovi . Je to pre mňa nepochopiteľne, s malým som doma väčšinu čas a aj tak sa toto deje.