Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
Lebo to ma kazdy rad inak. My mame svokrovcov v dedine, kusok od nas, tak to rovno vybavime v jeden den
Ja zas nepochopim, preco su ludia ako ty - ze sa musia starat do druhych a este sa ich snazit - alebo skor nechciet ich pochopit. Kazdy ma svoje zvyky a pokial im to vyhovuje, tak nech si riesia co chcu a ako chcu. Ja napr. takto chodim s detmi k exmanzelovi. Posedime, vymenime si darceky, pokecame a ideme domov. A dalsie dni som doma, mam pyzamkove dni a uz nikam nemusim.
Prečo sa staráš do toho, čo robia iní? Ak to tebe nevyhovuje, tak si to rob po svojom. Ak to niekomu vyhovuje, tiež si bude robiť po svojom bez ohľadu na to, čo si o tom myslí jedna anonymná mamička z modrého koníka, ktorá strká nos do všetkého 🙂
my to máme ako ty a keď chce niekto behať celý štedrý večer, nech behá, ich vec.
Nikdy sme takto nechodili, ani keď som bola malá, ani, ako dospelá s vlastnou domácnosťou. Kým mi žil otec a rodičia trávili Vianoce sami, chodili sme k nim na 1. sviatok vianočný, na druhý zase k svokre, alebo naopak. Ale aj to chápem, ak má niekto rodičov napríklad o 3 domy ďalej, že ich príde pozrieť aj v ten večer. Vy robte, ako vyhovuje vám.
V polovici som prestala citat. A čo teba do toho? Nestaraj sa 🤣 možno sú ti ľudia šťastnejší lebo sa nestarajú do druhých ako ty 😉 a reči od žien typu, kto si chce behať nech si behá. No katastrofa 🤮 asi tie vzťahy v rodine nie sú take ok ;)
Aj my sme tak. Iné sú malé deti. Neskorá večera a podobne. Teraz ideme deň po. 🙂
vianoce su tradicia a kazdy ich oslavuje inak a robi podla svojho uvazenia, alebo aj neoslavuje
Pre mňa je nepochopiteľné, že nad tým rozmýšľaš. Nikto ťa nenúti, druhí to majú zaužívané inak a keď im to vyhovuje tak čo.
Mimochodom, keď sa modlíte tak predpokladám, že si veriaca, tzn. večera by sa mala začať o 17tej modlitbou Anjel pána.....A nie je to pre mňa nepochopiteľné, rob ako chceš.
My to robime ako vy.. tiez tomu nerozumiem bud by som tam isla od rana na cely den aj s darcekmi.alebo si spravim vianoce doma a po navstevach idem dalsi den.ale kazdy ako je nauceny..
Nikdy sme takto nechodili ale rovnako mi je jedno keď druhí chodia. Tradície má každá rodina iné, keď to im vyhovuje načo do toho rýpať?
Predstáv si, že my sme tiež takto chodievali. Aj sme mali večeru ako ty, viac chodov, aj darčeky sme si rozbalili, potešili sa. Potom sa upratala kuchyňa a šli sme. Najpr k jednej starej mame, a čo ešte viac, potom sme šli aj k druhej. Doteraz si pamatam ako nás oco ťahal na saniach a v každom okne svietil stromcek. Obe stare mamy nas čakali, nikoho to neobtazovalo. Ak sa náhodou niektorý rok stalo, že sme prišli až 25teho, stará mama bola sklamaná. Nemyslim to tak, že na nas tlačila, aby sme prišli, ale čakala nas. A ešte z druhej návštevy sme šli rovno na pol nočnú omšu ☺️ Ty si spomalenie predstavuješ ináč, pre nas boli Vianoce také a krásne. Žiaden stres, ako to ty popisuješ nikto nemal a ani sa nikto nikam neponáhľal.
No niekto si doma natáča domáce videá a niekto radšej ide pozrieť rodičov.. to je o hodnotách aké máme..
My tak chodíme a mame to ako tradíciu. Akože co je na tom zle?nechápem, nerozumiem..ty kľudne ostan doma...
@dharmasanata 🙄 Nie, ten, kto nejde na Štedrý večer po večeri pozrieť rodičov, nie je žiadny človek bez hodnôt, ktorý si doma radšej natáča videá! Nie každý má rodičov 5 minút peši od domu. Načo sú dobré takéto odsudzujúce komentáre?!
Od malého dieťaťa chodíme k mojej starkej každé jedny Vianoce. Stretávali sme sa tam s tetou a sesternicou, ktorá mi je ako druhá sestra. Teraz máme všetky deti, mužov, je nás tam veľa a milujem to. To nie je o behani, o rýchlosti ci aké blbosti si napísala. To je o tom, že to ľudia chcú. Tak isto ako ľudia chcú byť doma, tak isto chcú ľudia travit Vianoce so svojou rodinou. Ja nenatacam videa deciek, ja sa im 100% venujem a tešíme sa celá rodina z toho, akú radosť v očiach majú tie deti. Tak to proste máme, tak to budeme mať dokým bude kam chodiť.
Nechápem, čo je teba do toho ako to majú druhí. Ty si buď doma, toc si deti, otvor si víno. Priority sa to vola.
@eternity24 ďakujem za odpoveď, je zaujímavé precítať si pohľad druhej strany,
Píšeš "rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, "
Niekto toto všetko robí aj so starými rodičmi, lebo predstav si, Vianoce sú sviatok, ktorý chce rodina zdieľať spolu. Smutné, že niekto dokáže považovať trávenie sviatkov s rodinou, keď majú všetci voľno, za divné.
Pre mna je nepochopitelna polovica veci, co si vymenovala ty... asi je kazdy na ine zvyknuty 🙂
Niekto chodí a niekto sa čuduje.
My zase chodíme po večeri vonku. Na dlhú prechádzku.
Fuha ty musíš mat veľmi nudný život..
ked som bola mala sme takto chodievali. k jednej babke potom aj k druhej. a bolo to v podstate v pohode. vsade tichucko, velakrat aj sneh, svetielka vsade. babky sa potesili ponukli kolacikmi ... u druhej babky sme sa dokonca stretli cela rodina aj sesternica bratranec a tiez sme sli odtial na polnocnu .... inak chodili sme vzdy pesi. a padlo to dobre po takom jedle.
teraz to robime tak ze kazdy rok ideme na stedru veceru bud k jednym alebo druhym rodicom. my si davame doma darceky 25 rano aby mali na ne cely den cas. je to pre nas lepsie ako vecer. a v ten den nechodime nikam. potom dalsie dni sa ponavstevujeme aj so sirsou rodinou, kamosmi.
@h2 podľa mňa sa obuvi skôr kvôli tomu, že nechápe prečo to ma niekto inak. Lebo to je každého osobná vec ako trávi sviatky a s kým. My tiež po večeri nikam nechodíme, mame to ďaleko a niekedy ani 25 nejdeme až potom. Ale nezakladá diskusiu, že niekto to ma inak
Kazdeho vec nie? Mozno iným príde divne, že vy len kvasite doma.
Mali sme to podobne ako pise vyssie eternity. Kopec zvykov doma, viac chodova vecera a po nej k starym rodicom, kde prisli aj bratranci a sesternice. Dospeli pokecali, deti sa pohrali a potom deti domov spat, starsi na polnocou. Pre niekoho je dolezite byt len s muzom a detmi, pre inych je dolezite byt aj so sirsou rodinou zvlast ked maju v pohode vztahy.
Lebo su tak zvyknuti.