Prečo niektorí ľudia neveria druhým traumy?

1. sep 2024

Prečo niektorí ľudia neveria druhým, že prežili traumu ? Že ich niekto napadol/znásilnil a ma to na nich vplyv? Berú ich ako chorých na hlavu?

lenkakravcova
1. sep 2024

Možno preto, že to daní ľudia nenahlásili (vyzerá to potom len ako keby chceli poľutovanie ale sami nevyvinuli snahu na to, zamedziť niečomu podobnému u daného páchateľa opätovne). Iný dôvod mi nenapadá.

selest
1. sep 2024

@lenkakravcova a presne tak ako tvoj komentar vypada to ked niekomu neverime traumu. Nenahlasia to nie preto ze by chceli polutovanie a nemali snahu tk riesit, ale preto ze maju traumu

tykat
1. sep 2024

Ak s tym niekoho dookola otravujes, vytahujes to pri kazdej prilezitosti tak ta asi posle k psychologovi/psychiatrovi. Lebo dotycny ti v takom pripade pomoct nevie.
Jedna vec je prezit traumu a snazit sa s nou vyrovnat a zit. A druha vec je zneuzivat prezitie traumy vo vztahu k inym ludom.

zuzanita1609
1. sep 2024

@lenkakravcova takže chceš tým povedať,že nakoniec si obeť zaslúži čo sa jej stalo a musí znášať obviňovanie ,že si vymýšľa,keď to nenahlásila? 🤦

autor
1. sep 2024

@tykat ak má niekto traumu, tak nemá záujem sa zhovárať o danej veci 🙂

autor
1. sep 2024

@tykat skôr dotyčná osoba to stále vyťahuje keď si myslí že je to klamstvo nie ublizena osoba.

januska12323
1. sep 2024

@lenkakravcova nenahlasia lebo nechcú znova tú traumu prežívať, popisovať do detailu čo sa stalo, to je snáď pochopiteľné, nie? Hlavne keď vieme akí policajti u nás pracujú, česť slušným.

pribinak
1. sep 2024

To nie je celkom pravda. Mnoho ľudí sa časom potrebuje veľa rozoravat o udalosti ktorú prežili, ktorá ovplyvňuje veľa veci v ich živote
Potrebuju počuť povzbudenie, odpustenie.

Druha vec je, keď to niekto nemá spracované a svojou traumou nici aj druhych ľudí

Další fakt je opätovná viktimizacia. Žiaľ tá je niekdy nevyhnutná

lenkakravcova
1. sep 2024

@zuzanita1609
Prečo prekrucaš? 😅😄 Nič také som nenapísala.
Ale ak niekto tvrdí, že sa mu niečo stalo a bude o tom hovoriť kade tade celej rodine a neviem komu ale na polícii nie, tak to znie minimálne divne. Ak sa obeť predsa hanbí za to, čo sa jej stalo, tak to nehovorí nikde. Ale nie že to oznámi okoliu ale políciu vynechá.

lenkakravcova
1. sep 2024

@januska12323 tak či tak o tom budú hovoriť neskôr psychológovi, aby sa s tým vyrovnali. Tak len zahrabu (tým že to nenahlásila) pod koberec trestný čin a nechajú páchateľa na slobode /a ten si na nich môže kľudne počkať znovu niekde za rohom../

zuzanita1609
1. sep 2024

@lenkakravcova prišlo mi to tak,že keď to obeť nenahlási,ale potrebuje sa niekde zdôveriť, považuje sa to hneď za to,že si vymýšľa. Niekto to proste nechce riešiť verejne na polícii,ale niekomu sa zdôveriť chce. Nepochopila som ťa, prepáč.

tykat
1. sep 2024

Nemam taku skusenost ze by niekto okolo vytahoval cudzie traumy a spochybnoval ich. Ved o tom ani nema ako vediet ak ten co traumu zazil o tom nehovori.
Daj priklad ak to zazivas.

autor
1. sep 2024

@lenkakravcova stačí už len to, že obeť nechce aby to o nej každý vedel.. žeby? Alebo o tom dokáže hovoriť až po rokoch? Keď jej začne trauma zasahovať do života? Castox už je neskoro na to aby bol dotyčný nahlásený?

autor
1. sep 2024

@lenkakravcova alebo napríklad ze cíti hanbu? Cíti sa byť "spinavy" napríklad?

To je akoby sa vám stalo v živote niečo čo vás vážne zasiahlo a teraz sa Vás začne každý ohľadom toho vypytovať, skúmať, riešiť stále dookola, dostanete z toho až ataky, placete cele dni .. mate chuť potom toto všetko prejsť ešte niekolkox? Odpovedzte si sama..

luccija
1. sep 2024

skôr dotyčná osoba to stále vyťahuje keď si myslí že je to klamstvo nie ublizena osoba.""

Takže viac ta ničí tá konkrétna osoba tým, že si myslí, že to je klamstvo?ak to niekomu zasahuje do života musí to riešiť u psychológa.Mozno zistí, že mu škodí tá osoba, ktorá jeho traumu podceňuje, alebo celkovo znevažuje teba V podstate je taký chorý "človek na hlavu" len blbo napísané.

zuzanita1609
1. sep 2024

Takto som to myslela aj ja. Obeť to nechce riešiť verejne . Príklad : kamarátka sa zdoveri kamarátke, pretože sú si blízke,ale nechce to riešiť verejne, pretože to začne riešiť aj okolie a povedzme si úprimne,okolie to riešiť bude. Nechce,boji sa čo i len náhodou opäť stretnúť,čo i len zočit násilníka. A môže to byť aj po určitom čase,rokoch.

maria1989
1. sep 2024

@lenkakravcova bola si niekedy u nas vypovedat na policii?

jana_eyre_2
1. sep 2024

Lebo jednoducho nemajú vyvinutú empatiu, nevedia sa vcítiť do kože druhého človeka a majú potrebu ho ponižovať..

svetlonos
1. sep 2024

@jana_eyre_2
uplne presne si to vystihla.

dominikamacakova
1. sep 2024

Lebo nemajú žiadne EQ, nezaujímajú sa o psychológiu, netušia aký to môže mať vplyv na človeka, čo to vôbec znamená. Proste ľudia žijú v určitých presvedčeniach, že psychicky chorý človek je v zvieracej kazajke a nič iné.

bublinka1426
1. sep 2024

lebo nic zle v zivote nezazili. preto.

aeruginosa
1. sep 2024

Urcite suhlasim so spomenutou empatiou. Dalej si myslim, ze to, ze sa clovek zrazu dozvie, ze jeho blizky bol obetou, zamava aj nim a jednoducho nie kazdy vie ten fakt prijat, lebo ho to sameho zranuje. Potom moze byt podla mna dovod aj to, ze si dany clovek obet napr. znasilnenia predstavuje inak. Myslim to tak, ze si predstavuje inak to prezivanie traumy a ked sa nejak vymyka tym jeho laickym predstavam, ma pocit, ze si obet vymysla. A potom podla mna proste existuju ech zli ludia s poruchou osobnosti, ktori maju v krvi ublizovat a od takych sa pekneho slova ci pomoci nedostane druhemu nikdy.

zuzanita1609
1. sep 2024

A niekedy aj preto, lebo si myslia,že keď sa obeť zdoveri,automaticky to považujú,že obeť chce aby ju ľutovali,aby bola niečím zaujímavá a tak. Blbo napísané,ale myslím si,že aj preto. Že keď sa im nedeje nič zlé,tak sa to nedeje ani nikomu inému a automaticky si vymýšľa.

autor
1. sep 2024

@aeruginosa myslia si asi ze obeť bude cele roky len plakať v posteli a žiť tam ten svoj život v smútku...

aeruginosa
1. sep 2024

No ano… podla mna toto si vybavi vela ludi pod pojmom obete nejakeho traumatickeho zazitku a ked to tak nie je, nechapu. Ani neviem, ci to mozno ale tym ludom vycitat. Ak su to taki prosti ludia, ktori sa nezaoberaju psychologiou, tak proste nevedia ako to moze vyzerat… Druha vec ale je, ci vediet chcu a snazia sa byt aspon oporou.

rozculena
1. sep 2024

máš skúsenosť s jedným človeko,ale tvrdíš to o všetkých

autor
1. sep 2024
bublinka1426
1. sep 2024

preco by si take obede mali mysliet ze budu cele dni len plakat? jasne ze to iste na nich nieco zanechalo ale funguju dalej. lebo musia. lebo chcu.

zuzitko74
1. sep 2024

Popieranie je obranný mechanizmus. Zrejme je pre toho človeka tvoja trauma príliš tvrdá realita, ktorú nevie zvládnuť, a preto robí všetko pre to, aby samého seba presvedčil, že sa nič také nemohlo stať. Vo svojej ,,sebaobrane" si asi vôbec neuvedomuje, že ti tým ubližuje. Alebo si to uvedomuje, ale je mu to jedno, lebo seba samého má na prvom mieste.

lenkakravcova
1. sep 2024

@maria1989 bola som a pýtali sa na fakty.
Úplne normálne. Bez emócií. Popísať situáciu dopodrobna. Viac krát po sebe, aby bola istota o nepozmenení informácií a aby sa zistilo čo najviac informácií. V prípade existencie kamerového záznamu ho doniesť so sebou alebo popísať miesto, čas, kde sa kamera nachádza aby si zašli pre záznam. Podať výpoveď sa dá aj písomne, ak niekto nezvláda ústne podanie.