Prečo ľuďom vadí, keď rodičia doprajú svojim deťom?

29. júl 2024

Prečo ľuďom tak veľmi vadí, keď rodičia doprajú svojim deťom zdravé jedlo, značkové veci, šport, vzdelanie, veľa hračiek, možnosť byť doma s rodičmi dlhšie než je zvykom, dovolenky a podobne. Keď deti nebijú a nekričia po nich. V každej takej téme sa okamžite strhne vlna kritiky na rodičov. Prečo to tak je? Závidia ľudia, že niekto dopraje svojmu dieťaťu viac než oni dokážu dopriať svojim deťom? Alebo je im ľúto, že im v detstve nebolo dopriate? Čím to je? Prečo okamžite taká krutá kritika voči všetkým finančne úspešnejším, všímavejším alebo citovo angažovanejším rodičom ?

babovka2321
29. júl 2024

Ja som si nikde taku kritiku nevsimla. Vsimam si len kritiku na zle ponatu "respektujucu" vychovu deti, z ktorych vyrastaju nevychovani spratkovia.

barka1
29. júl 2024

Velmi zjednodušuješ. Nemyslím, že to ludom vadí. Ani to nie je vždy kritika.
Kazdopadne Slováci radi závidia, je to tak trochu národný sport.

17alexis
29. júl 2024

Neviem, ako iní, ale mne osobne je jedno, kto ako vychováva svoje deti a čo im dopraje či nedopraje. My vychovávame rešpektujúco, ale ako píše @babovka2321 , nie každý jej rozumie a potom sa stáva, že si z dieťaťa robia rodičia poloboha. Plánujeme dieťa nedať do škôlky ani do školy, doprajeme si aj dcérke kvalitné veci a jedlo, avšak s rozumom. Nedostáva haldy hračiek, aj veľa oblečenia má podedeného. My si však viac než veci dopriavame hlavne kvalitne strávený čas. U nás zatiaľ nehrozí čumieť do telky či mobilu a ignorovať dieťa. Kým dcéra spí, s manželom pracujeme a potom sme už spolu. Uvedomujeme si, aké šťastie máme, že môžeme tak fungovať a každému by som ho dopriala. Aj tebe, autorka. 🙂

lakebabe
29. júl 2024

Závisť , nemajú oni, nechcú aby si mala ty💁‍♀️

autor
29. júl 2024

@babovka2321 tak ja som si všimla a to len občas námatkovo čítam diskusie. Ak nedaj boh niekto daruje dieťaťu drahšiu vec, možno dokonca auto, tak to komentujúce hneď odsúdia tú rodinu pomaly za morálne dno ľudstva, akoby ich deti mali automaticky skončiť v kriminále, lebo keď im rodič daroval auto na 18, sú z nich akože beznádejne prípady. Ak rodič je ohľaduplný k pocitom dieťaťa, dieťa bude akože nesamostatný rozmaznanec. Ak rodič dbá na vzdelanie, dieťaťu kradne detstvo a zaručene mu ničí život. A neúrekom ďalších absurdných ak sa dá dočítať v jednej jedinej diskusii 🤣

luxus10
29. júl 2024

autorka-nic nove pod slnkom-syndrom susedovej kozy...ked nemam ja, nech nema ani on...

guudy
29. júl 2024

Pre mna je darovanie akychkolvek aut/nehnutelnosti proste nevychovne. Som za to, aby sa na velkych zivotnych polozkach dieta podielalo financne…respsi ich zaovstarali vo vlastnej rezii.
Nase deti dostali a dostanu velmi nadstandardne vzdelanie, ale teda auto ani byt nedostanu ani omylom. Zarobia si na tieto veci sami. A pokojne nech si vezmu hypoteku…
Vztahy mame tiez nadstandardne, financne veci vykomunikovane uz velmi davno…. Teraz maju 21 a 17, starsie je uplne sebestacne uz cca 2 roky. Clovek sa pozera na veci inak, ak su dosiahnute vlastnym usilim 🙂

luliu
29. júl 2024

To o čom tu píšeš, som si nikdy nevšimla. A prečo píšeš tému anonymne?

kabinka11
29. júl 2024

@guudy presne môj názor.

luxus10
29. júl 2024

rodicia niekomu kupia auto, byt, a deti mozu zit...a zarabat, a neskor to iste kupia svojim detom, akurat bez tarchy poziciek a hypotek...na tom nie je nic nevychovne, leda ak pre ludi, ktori sa radi krmia takymito nezmyslami... je to iba jedna z viacerych podob a moznosti zivota...

juliacenc
29. júl 2024

Ano zavidia, tiez to nikdy nepochopim.

martinka13
29. júl 2024

Ak to niekomu vadí, tak závidí. Aj keď ja dom sa s tým teda ešte nestretla.

zorkahorka
29. júl 2024

Lebo vsetkeho vela skodi 😉

luxus10
29. júl 2024

@zorkahorka dobreho nikdy nie je dost...a mala kopa pyta viac...😍

dzejny656
29. júl 2024

Netuším, ale stretávame sa s tým veľmi často. Ja mám rada estetiku a pekné veci, dcéru odmalička pekne obliekam (nosí saty a sukne, obyčajné značky typu Zara, Next, žiaden Versace) a vkuse schytáme nejaký komentár že prečooo takto "vyobliekaná" chodí na ihrisko.íl
Chodí do bilingválnej škôlky, hovorí plynule anglicky a minule som začula že to preto sme ju dali aby sme sa mohli chváliť a niet nad štátnu klasiku kde by jej bolo najlepšie.
Je jedináčik a vždy sa nám ujde poznámka typu že súrodenci sú viac ako dovolenky a materiálne veci. Pritom my sa nikde nechválime ani nekomentujeme životný štandard iných ľudí. Mám pocit že ľudí to dosť dráždi keď niekto dieťaťu dáva viac ako je bežné.

zorkahorka
29. júl 2024

@luxus10 hm. Pre niekoho je dobra domaca slivovica. A ked podla tvojho gusta dobreho nikdy nie je dost... 😆, tak viac sa mi paci, ze vsetkeho vela skodi 😁

luxus10
29. júl 2024

@zorkahorka aaaale neskodi...rozvija...😍

angeli121212
29. júl 2024

Autorka mne osobne nijak nevadí kto čo deťom dava, koľko majú hračiek ani ako ich obliekajú rodičia ale vadí mi keď ľudia čo to majú takto nastavené komentujú iných rodičov, ktorí sa z rôznych príčin rozhodli, že tieto veci svojim deťom nedoprajú.. napr komentáre prečo nekupujú drahé oblečenie a pod. ..

mamamasama
29. júl 2024

Závisť, ich zlyhanie, že to nevedia inak, sklamanie, že neovládajú svoje emócie.

simca06022011
29. júl 2024

nevadi mi vobec, ak niekto "má", vadi mi vychova dopriavania si a nuloveho odporu v suvislosti s vychovou dietata a formovanim buducich dospelych ludi. Inak vobec. Kludne, nech maju, kupuje sa, ak je to potrebne a nie je "to" vsetko co tie deti dostavaju. Lebo to vidim casto, haldy hraciek, mobily, znackove veci + nepritomni rodicia. O to viac su mi sympatickejsie velke skromnejsie rodiny :D ale to je ina tema.
A zdrava strava mi pride ako samozrejmost, nie nieco extra.. teda... a rovnako tak kruzky, vylety a pod :D

luccija
29. júl 2024

Lebo si tým niečo kompenzujú🙂buď,že sa o nich tak rodičia nestarali, alebo oni nemajú pre svoje deti, alebo nemajú empatiu a druhého deti sa najlepšie vychovávajú.Co som si ja vypočula, že som nechcela dať dieťa do škôlky v 3 r nebude vedieť básničky, nezapadne do kolektívu a všetky nevyžiadane rady.Nakoniec išla a po 4 m bola doma s nabehom na astmu s kortikoidovymi sprejmi.
@dzejny656 to je bežné.Zena žene oči vyskriabe.Ked nie kvôli lepšie zarábajúce mu mužovi či lepšej práci, tak šikovne dieťa, lepšia životná uroven stále sa niečo nájde...

danica2711
29. júl 2024

jakživ ma nezaujímalo, čo a prečo si myslia cudzí ľudia. Zaujíma ma len názor ľudí, čo sú mi blízki a s tými si všetko vydiskutujem

zuzitko74
29. júl 2024

To, čo si napísala ty, je len jedna polovica pravdy. Druhá polovica pravdy je tá, že ľudia ktorí ,,doprajú dieťaťu" často dávajú tým druhým najavo, že len oni to robia dobre, len tá ich cesta je správna a všetci, ktorí to robia inak, tak si nemali robiť deti, keď im nemôžu dať všetko, to, čo aj oni. Tak je potom medzi ľuďmi zbytočné napätie kvôli rôznemu životnému štýlu.
Ty si sa rozhodla napísať svoj koment tak, aby si vykreslila určitú skupinu ľudí ako obeť závisti či hejtu, ale vôbec to nie je tak, ako to ty prezentuješ.

kabinka11
29. júl 2024

Keď niekto kúpi dieťaťu k 18 auto, tak to neuznávam ani ja. Pre vysvetlenie, nieje to preto, že na to nemám, ale pre to, aby si dieťa veci vážilo a vedelo že nič nieje zadarmo. Co sa týka stravy kupujem zdravé potraviny. Čo sa týka školy, som ochotná tiež investovať, nakoľko sa dieťa snaží a učí sa. Ale aby mi v 18 zaspievala, že chce auto, tak to určite nie. Vodičský preukaz som ochotná zaplatiť vzhľadom na to, že aj ona musí vynaložiť snahu na to, aby ho spravila. Mám okolo seba ľudí, čo takto deťom dopriali a žiaľ dobre to neskončilo.

pe_mi
29. júl 2024

Máme a deťom pomôžeme ako uznáme za vhodné.investujeme do nehnuteľností a tak isto majú našetrené a dostanú prvé auta.ak sa nám životná situácia nezmení.
Ak to iní robia inak, je to každého voľba.

katarina4141
30. júl 2024

Ludia radi zavidia a porovnavaju sa.
Asi tym to bude.

kaca222
30. júl 2024

@guudy, nerozumiem, čo je na tom nevýchovné. V ideálnom svete by som to videla rovnako ako @luxus10 . Nech každý rodič kúpi dieťaťu auto a byt na začiatok, tie deti jedného dňa urobia to isté pre svoje deti a nemusia 10 rokov šetriť aby mali aspoň svoje bývanie.
U nás v rodine je to tak napr.so svadbou. Mojej mame rodičia platili svadbu, mne rodičia platili svadbu a ja jedného dňa zaplatím svojím deťom svadbu. Nebudú musieť zvažovať či neurobiť obrad o 2 svedkoch kvôli financiám…

veve_bety
30. júl 2024

Myslím, že je to len kvôli veľkému počtu detí, ktorých správanie je rozmaznané a drzé. Viacerí si to spájajú s výchovou.

lianka123
30. júl 2024

Lebo je to na ich skodu. Ja som sa pre deti vzdala kariery, deti maju 5 a 8. Deti som mala cielene az po 30, aby mali vsetko. Presne co popisujes, ked zakaslu, su doma, maju dom s bazenom (riadnym keramickym) s virivkou, podporujeme ich vo vsetkych sportoch, obaja lyzuju, korculuju ( inline aj lad), platime im trenerov, dovolenka asi 10krat rocne.
No a mam pocit, ze vcera som precitla, su na tabore, prvykrat od 8 do 5, konecne som mala poriadne cas na pracu, sustredit sa, ziadne nahanacky. Starsi je v poskednej dobe neskutocne oprskly, nic si nevazi / ani moj cas ani nase peniaze/. Taha k tomu aj mladsieho. Cize sme sa doma rozhodli ich trochu odstrihnut od majetnych veci a tiez zaviest zoznam povinnosti. Vidim ze im to proste ublizuje. Standardne deti su proste od 8 do 4 v skole/skolke. Chodia raz za rok na dovolenku. Mamy za nimi nebehaju s handrou a zjedia aj z plastoveho taniera.
Ak im das vsetko, nic ich nenaucis.

nelka93
30. júl 2024

@lianka123 ty si si to ale uvedomila, niektorí to nevidia a deti im skáču po hlave. Cest výnimkám