Mam dis diagnozy! Neovladam pravopis. Nepouzivam ciarky miesto bodiek vykricniky! Mam problem rozoznat tvrde a make y a i ! A napriek tomu vidim, ze ked sa zapojim do diskusie ludia ma potrebuju zhadzovat kvoli tomu! Neustale ma opravuju a ja som uz z toho naozaj nestastna! Nevedia pochopit ze za to nemozeme! To ozaj potrebujete takych ludi ponizovat! Kolko krat si kvoli tomu poplacem ako dokazu byt ludia k nam hnusny to naozaj nemozete takych ludi ako ja vystat! Tolerancia vam nic nehovori! To ozaj si mam na celo napisat som dis aby ste pochopili ze nie som hlupa! Vystudovala som vysoku skolu ale ustavicne ma kazdy potrebu ma urazat lrbo neovladam pravopis
Rozumiem ti, je to nevhodné zovšeobecňovanie. Vyplýva z toho, že množstvo ľudí píše s hroznými chybami nie kvôli zdravotnému postihnutiu, ale jednoducho preto, že sú hlúpi. No a potom je ľahké položiť znamienko rovnosti medzi dezolátmi a ľuďmi so zlou gramatikou. V mnohých prípadoch to sedí, ale nie vždy.
Ale toto čo ty popisuješ nie je dyslexia. Kto ti vlastne povedal že máš dyslexiu?
Toto čo ty popisuješ je skôr dysortografia (a možno nie)
Dyslexia je porucha čítania a vnímania textu. Nie že ty neovladas pravopis
To sú dve uplne rozdielne veci.
Ľudia sú hnusný. Ja mám syna autistu a ani voči malému dieťaťu nedokážu byť tolerantný. A potrebujú sa do všetkého starať.
@30katrusa40 malé dieťa za to nemôže, ale dospelý by mal ovládať pravopis.
@pribinak Tak ked nerozozna tvrde a makke i/y, tak moze mat aj dyslexiu. Mam kamarata, co to tiez ma takto, velmi inteligentny, ale naozaj aj vo vlastnom mene je schopny vymenit i za y, proste nevidi rozdiel.
Autorka chapem, je to blbe, mozno proste rovno napis v diskusii, ze mas dyslexiu a teda budu tam pravopisne chyby. Tym odstavis blbe komentare na tuto temu.
Lebo to nemas napisane na cele. Pokial to takto napises, neverim, ze sa bude do teba niekto navazat. Tieto diagnozy su pekne komunikovane sirokej verejnosti a uz aj detom v skolach. Akurat z pisaneho textu clovek nevie posudit, ci ide o nevzdelanost alebo nejaku diagnozu. Ale jednoznacne by pravopis nemal byt podstatou na verejnych forach, ale jeho obsah/nazor/myslienka.
@marianarem ešte raz, dyslexia je porucha čítania a vnímania textu. Nie rozpoznávania i/y.
Ja som sa s dyslexiou naucila zit. Pravopis kontrolujem, aj tak nieco ujde. Interpunkciu pouzivam spravne. Dyslexia je o probleme precitat slova, pochopit text ako celok, nie nezvladnuty pravopis a inperpunkcia.
@lonely66 keď hlava nespolupracuje ťažko to môže ovládať. Ako dospelý autista nie je často schopný fungovať v bežnom svete tak jednoducho dyslektik nedokáže použiť pravidlá pravopisu aj keď teóriu môže ovládať.
@viestta výborne....
ale pre tie, čo to stále nepochopili alebo skrývajú svoju nevedomosť za diagnózu, dovolím si pridať definíciu zo stránky juls:
Slovník súčasného slovenského jazyka A – G, H – L, M – N, O – Pn z r. 2006, 2011, 2015, 2021.
dyslexia -ie ž. ⟨gr. + lat.⟩ lek., psych. ▶ porucha čítania u detí s neporušenou inteligenciou prejavujúca sa vynechávaním al. pridávaním hlások, ťažkopádnym slabikovaním, spomaleným tempom a pod.
ani slovko o zamieňaní i/y
@30katrusa40 nuž, ja som písala o tvojej gramatike. pekný večer Ti ešte prajem....
@lonely66 vidíš presne si sa zaradila . Pekný večer
@30katrusa40 vážne? a kde? toto mi nedá, fakt...
@30katrusa40 čo to tu splietas? Dyslektik nemá problém používať správne gramatické pravidla. Má problém s čítaním
@pribinak píše o viacerých poruchách. Napísala diagnózy a to aj snáď možné číslo. Či ?
@30katrusa40 pises….. tak jednoducho dyslektik nedokáže použiť pravidlá pravopisu aj keď teóriu môže ovládať……
Toto nie je dyslexia, porucha čítania, ale dysortografia
https://www.google.com/search?q=porucha+pravopi...
Ty miesas hrušky s jablkami. Už lepšie ti to vysvetlit nejde
Na dys-kára píšeš veľmi dobre. Kde ťa diagnostikovali?
@30katrusa40 stále si nepochopila že sa ti snažia povedať že dyslektik má poruchu čítania a chápania nie písania. Píše to jedna druha a ty stále svoje.
@30katrusa40 ale je to take priehľadné a “moderne” schovávať svoje nedostatky za poruchy, ktoré ani vlastne nevedia čo znamenajú a čoho sa týkajú
@30katrusa40 kriste ježiši..... diagnózy.... je podstatné meno ženského rodu skloňujúce sa podľa vzoru žena. žena-diagnóza, ženy-diagnózy....
a teraz tvoje chuťovky:
30katrusa40
•
Dnes o 20:48
Ľudia sú hnusný. Ja mám syna autistu a ani voči malému dieťaťu nedokážu byť tolerantný. A potrebujú sa do všetkého starať.
hnusný a tolerantný. sú prídavné mená podľa vzoru pekný, ktoré majú v nominatívne množného čísla mäkkú koncovku, tzn. "í".
takže nie, tvoj syn nie je autista, prepáč. tvoj syn bude asi rovnako hlúpy ako si aj ty.
Autorka naozaj nedokážeš rozlíšiť že na konci vety sa dáva bodka namiesto výkričníka? Keď niekto neovláda pravopis, to dokážem pochopiť. Ale toto mi príde čudné.
@30katrusa40 preto dyslektik ma viac casu na vypracovanie zadani, preto dyslektik pise diktat ako doplnovacku, preto by mal dyslektik po sebe precitat co napise, zvycajne mu docvakne, ze niekde je chyba, obzvlast ak ma "nacitane" a gramatiku vidi okom, nielen ovlada poucky.
Ľudia sú zlí a zakomplexovani. Ale ja poznám kamoša,ktorý je na vysokej manažérskej pozícii, má vysokú školu, a dyslektik. Je to úžasný človek a to,že robí pravopisne chyby..mne to nevadí.