Prečo ľudia nemajú čas na kamarátov?

3. okt 2024

Mala som veľmi veľa kamarátok zo ZŠ, zo strednej, zo všetkých prác kde som pracovala. No s odstupom času nikto nemá čas na kamarátov konkrétne pestovať si kamarátstvo. Je mi to ľúto lebo boli to super dievčatá aj chlapci no skoro všetky sme sa odcudzili. Ako sa hovorí zíde z očí zíde z mysle. Zo ZŠ a zo strednej väčšina sme sa sťahovali a už byvame xx km od seba. Nemajú záujem stretávať sa. Z prác kde som pracovala bývame tak do 50-100km od seba. Tiež nemajú nikdy čas, plus tá dialka. Tí čo byvame do 30km každý má svoj život, väčšina žien trávi voľný čas len s rodinou a nepotrebuju ďalej kamarátov. Muži nechcú sa ďalej baviť lebo manželke sa to nepáči vraj kamarátstvo medzi mužom a ženou neexistuje, tak to ukončili. Niekto sa ozve keď len niečo potrebuje alebo si napíšu len na sviatky a tým to zhasne. Ženy v mojom okolí majú malé deti do 10 rokov a všetok voľný čas venujú deťom a manželovi. Vraj keď budú deti samostatné a preč z domu tak budú mať čas aj na kamarátov. Ženy čo majú okolo 45-50 rokov a deti samostatné tak zas nemajú čas lebo chcú si oddýchnuť už nevládzu toľko v práci a doma chcú mať kľud. Alebo každý je len zavretý doma a nerieši ostatných proste nič nezáujem.
Z jednej strany chápem aj ich, no z druhej strany chýbajú mi kamaráti. Ísť von raz za mesiac príklad sadnúť si niekam a pokecať alebo vyraziť niekam spolu na výlet alebo na koncert. Hovorí sa že človek je spoločenský tvor no ako vidím už to neplatí. Ako to máte vy máte kamarátov alebo každý sa zaoberá len sám so sebou a nemá čas alebo náladu pestovať si kamarátstvo?

beata_k
3. okt 2024

Ale tvoje kamaratky spolocnost maju. Su so svojou rodinou. Treba okruh kamaratov okresat na ozaj dobrych. Mozno 2-3 budu ozaj spriaznene duse, tie si cas najdu.

hellionka
3. okt 2024

chápem dobre, že Ty deti nemáš? … Ja patrím do tej skupiny, čo opisuješ. Popri dieťaťu, práci, záujmom a rodine nemám energiu ešte pestovať kamarátstva. Dosť socializácie mám cely deň v práci. Mne to momentálne ani nechýba a radšej voľný čas venujem sebe a svojim záujmom. Ale každý to mame inak.

simca06022011
3. okt 2024

Nie sa si skor myslim, ze kazdy ma cas na tych ludi, na ktorych chce. Ja poznam xy ludi a proste s niekym su vzdy v kontakte a stretavaju sa... nikto nesedi iba doma s detmi a muzom/zenou. Len tieto vzdialene priatelstva sa vacsinou drzia len na oko, zo zvyku, raz za ork na kavu ked ta... ale vela z nas ma susedu, co sadne na kavu s nou, aktualnych kolegov, s ktorymi sa odreaguje v praci a tak... proste len sa nestihame venovat takemu sirokemu okruhu ludi... dokonca aj moja mam 60tnicka. nie s kamoskami a kolegynami sa nestretava, ani rodinou velmi, ak nie su nejake akcie, ale to neznamena za doma pecie buchty a sedi pred telkou, ma susedov, na blizku ludi, a zije tam.. nebavi ju uz ked pride domov, riesit este stretavky a chodenie kade tade... Plus ta praca.. ked sme ohucani z celeho dna medzi ludmi, no neziada sa nam taketo :DD

ariannazara
3. okt 2024

Ja mam dieta, manžela ale aj kamošky a stretávame sa často voláme skoro denne. Ale ja som taky typ apolocensky

merrysa
3. okt 2024

Keď ma niekto rodinu a malé deti, je normálne, že 90% voľného času trávi s nimi..sem tam si možno vyjde von s kamoškou, ale isto nie denne alebo nejak extra často. Keď deti vyrastú, je to ine. Ak sa človek socializuje v práci, doma ho čaká ,,druhá sichta", tak si neviem predstaviť ešte ist s niekym von. Radšej uprednostnim čas osamote alebo ozaj raz za mesiac nejaké povyrazenie v zmysle káva s kamarátkou.

hederamonstera
3. okt 2024

Uplne ta chapem a to sama mam dve male deti. Kazdy uz len sam za seba, tiez mi je z toho smutno

grof_monte_christo
3. okt 2024

A ako to máš ty? Aká si vekova skupina? Máš rodinu a deti?

zooeynka
3. okt 2024

Rano do prace, popoludni pre deti do skolky,skoly, nakupit, uvarit veceru, skontrolovat detom ulohy prip.sa s nimi ucit - kde tam vidis priestor na skocenie na vinko s kamaratkou? Vikend? Ved primarne sa treba venovat svojej rodine, cez vikend im nejaky ten zazitok urobit, popritom upratat, opat varit atd, skutocne je clovek rad ak raz, dvakraz za rok urobi na zahrade grilovacku a pozve kamaratov....a aby moj muz chodil na stretka s kamaratkami ked ma doma male deti, zenu + domacnost, tak sorry opat nie. Cas venovany kamaratke je ukrojeny z casu ktory by mohol venovat rodine. Uplne pochopitelne, nie? Uz nie sme na strednej ze po skole sa stretavame a ideme do baru vykecavat o nesmrtelnosti chrusta.

cervenaruza123
3. okt 2024

Kazdy je iny typ a kazdy ma aj inu rodinu. Su ludia, co fakt potrebuju kamaratov a nestaci im rodina. A su ludia, co im staci rodina, resp. ju maju taku velku, ze vela casu na inych im uz neostava. Kamoske som zavidela, ze ma cas chodit po navstevach, vela kamaratiek ma, aktivne sa stretavaju. Nakoniec vysvitlo, ze ina zavidi mne, ze sa stretavame s rodinou casto, lebo ze u nich v rodine sa nestretavaju takmer vobec. Ked chce s niekym niekde ist, ostavaju jej len kamosky. Ina kamoska zase ma rodinu a mi povedala, ze je rada, ze sa neurazim len preto, lebo sa napriklad ozve iba raz za rok ci dva, ale sadneme aj na kavu, pokecame normalne a nevycitame si, ze nemame na aeba viac casu. Kazdy to ma inak doma, kazdy je ina povaha, respektujeme to navzajom.
Aj cas je obmedzeny a neda sa udrziavat blizky a casty kontakt so 100 ludmi napriklad. Hovori sa, ze len treba chciet, ale zial, ja aspon pocitujem, ze by som chcela s mnohymi ludmi udrziavat kontakt, ale den ma len 24 hodin. Niekedy aj skoda modernej doby, kedysi ludia nemali iny kontakt len osobny a boli viac menej nuteni mat vztahy so susedmi. So susedom sa da obcas skocit na kavicku aj castejsie. Dnes je snaha udrziavat kontakty aj z detstva a vdaka internetu a telefonom sa to da. Lenze tym padom su osobne stretnutia menej caste, priam nemozne. A na take ze vztahy so susedmi ani neostava cas. Kazdy riesi vztahy na dialku a je to niekedy az taka zufala snaha udrzat to, co je neudrzatelne. Ked raz niekto byva daleko, treba na stretnutie investovat zial ovela viac casu

3princezne
3. okt 2024

Ja som ako ty, mne to tiez bolo luto, ja by som isla hned so spoluziakmi von a to mam muza, 3 deti, dom, zahradu, zaluby. Ale nasla som si nove kamosky, stare priatelstva nejak vsetky vysumeli. Mrzi ma to. Ak sa stretnem s byvalou naj kamoskou 2x do roka, beriem to ako uspech a tesim sa z toho. Ale ja som taka, radsej budem mat dom neupratany, ale s kamoskou pojdem von 🙂

klaudiaden
3. okt 2024

Ja uz som veru ten svoj okruh najlepsich priatelov okresala davno a zostali mi dve skutocne kamaratky. S ostatnymi babami sa nevidam vobec a ani mi nechybaju. Ozyvala som sa ja prva, ony vobec. Alebo teda ozvali sa len v tom pripade, ze nieco chceli, a to ja nepotrebujem. 🙂

annm81
3. okt 2024

Veď si si sama odpovedala. Ľudia sa venujú najmä rodine. Musíš uznať, že manžel a deti sú človeku zvyčajne bližší ako kamarát z detstva. Deti navyše dajú človeku fyzicky zabrať, takže večer potom preferuje keď si môže v kľude sadnúť a vyložiť nohy. Samozrejme, že aj rodičia sa stretávajú s inými ľuďmi, ale keďže majú deti, stretnú sa s inými rodinami kde sa aj deti navzájom zabavia. No a diaľka- s kolegom, s ktorým denne pijem kávu začnem mať po čase viac spoločného ako s niekym, koho vidím raz za dva mesiace.

lenkakoc444
3. okt 2024

Ja som tiez ako ty. Mam male dieta, ale cas na kamosov si najdem vzdy. Su taki, ktori to maju ako ja, aj taki ktorym sa musim vzdy ozvat ja lebo inak by boli "len s rodinou". Mne je luto zahodit priatelstva ktore trvaju niekolko dekad ak si mam co s tymi ludmi povedat este. Chodim von aj s kamosmi nastastie nikoho partneri/ manzelia/ manzelky s tymproblem nemaju a radi sa pripoja ak sa da. Ale poznam aj takych ktori sa naozaj uzavreli pred partiou po prichode partnera, deti. Ja len dufam, ze ked deti odrastu a budu chciet ist na pohar vina, kavu nezistia, ze nemaju s kym...

autor
3. okt 2024

Ja som spoločensky typ, mám manžela a dve deti dom záhradu zvieratá. Venujem sa im chodíme na výlety všetko možné vymýšľame. Len ja nemám rodičov súrodencov s kým sa porozprávať ísť raz za mesiac von. Preto mi chýbajú kamaráti.

autor
3. okt 2024

A mám do 40 rokov

verka1818
3. okt 2024

ahoj, ak chces, kludne sa mi ozvi 😊

grof_monte_christo
3. okt 2024

Ja som bola s prestávkami dlhšie single a kamaratstiev som sa nasytila. Už mi to ani nedávalo to, co som v živote potrebovala. Mám zopár kamarátov, ale tieto akcie sú skôr už zriedkave ako pravidelne. Nechýba mi to. Aj keď práve nie som s priateľom, radšej si spravím víkend len pre seba, som doma, na zahradě oddychujem. Stačí mi písomný alebo telefonicky kontakt.

ahhola
3. okt 2024

Za roky covidu tiez ludom zacalo pekne spliechat na majak... 😅
Ked to zacalo, citala som o stredovekom Taliansku a uderoch moru, ze mladi sa zobrali z mesta a isli na vidiek, kde zili a zžili sa s novym miestom az k nemu prirastli, k tomu prupovidka, ze ze odchadzaj prvy, vracaj sa posledny... (mesto s morom). Taku som mala predstavu, ze cez C19 sa zoberie polka triedy a pojde niekomu na chatu na tyzden, mesiac, rok... Namiesto toho kazdy trcal sam vo svojom meste v detskej izbe a dal sa fajzerovat... Nuz, moje romanticke predstavy a realita sa rozisli. Ludia si zvykli sami....bol to vedlajsi efekt, ci ciel blekautov ci lokdavnov... (Viem to napisat spravne, ale nechce sa mi, len sa smejem pri spomienke, ako tazko sa to dralo z ygorovej huby😅) a co vsetko ake socialne inzinierstvo na nas vyskusali, v C19 miliardovom labaku... Ja napr. Nemozem pozerat na autobusy 🚌voziace vzduch, bez ludi... Kde zmizli ludia z nich? Je v tom este covidove clovek cloveku virusom, presadli vsetci do aut, homeoffisy, to co s nami spravili???
Ja pamatam 80.roky,vtedy sa v buse parovali, tetka k tetke, aj cudzie, jedna porozpravala klepy z jej dediny, druha z druhej... Cudzi chalan mi dal precitat samizdat😂ludia mali k sebe blizko, aj fyzicky... U nas jeden soplos zdedil dom, ani mu netrklo ho osobne vypratat, najal si firmu aj s rizikom, ze tam su cennosti, albumy vyhadzane v kontajnery, vysivane sukne... proste ho to netankovalo, dvaja nerobili pohreb rodicom, nechali to na pohrebnu sluzbu, slusni ludia, ale radsej isli na dovcu...20 ludi na pohrebe mohlo byt? Povedali si, vsak sa nic nedeje, bez pohrebu?

jana35798
3. okt 2024

@ahhola akosi mimo temu odpoved, ale okej 😅 bubu covid.

jana35798
3. okt 2024

Lebo je jednoduchsie vecer zapnut telku a potom ist spat 😅
Na budovanie takychto komplikovanych kamaratstiev z detstva, zš, sš je potrebnej velmi vela namahy. Ci uz mentalne ale aj fyzicky ak vas deli navyse aj dialka.

Osobne mam tak 5 kamosiek, z 2 sa stretavame takmer na tyzdennej baze ak sa nam da, 3 ziju mimo a vzdy ak sa da, taj si na seba cas najdeme. Ale je to tak mozno 5x do roka. Ani neudrziavame iny kontakt, o com by sme si akoze denne vypisovali alebo volali? Proste kazda ma svoj zivot a obcas sa nase cesy stretnu. A v kazdom pripade je pre mna na prvom mieste rodina.

tululu
3. okt 2024

@ahhola kdekolvek idem, tam sa viem zakecat. ci v buse, u lekara, pred skolou s rodicmi, ci na zastavke. 90% ludi sa rado porozprava, teda to je moja skusenost. dalsia vec je,ze ani tie romanticke predstavy ako kedysi ludia komunitne travili spolu sudrzne cas su len scasti pravdive, napr. chlapi ten svoj cas travili s kamaratmi pri pive a poldecaku ( kludne aj bez ludskej spolocnosti,ale ta tekuta bola nevyhnutna) a zeny prepierali (okrem peria) hlavne kto kde a s kym za humnami. ale je fakt, ze dnes je doba hektickejsia a prirodzene vztahy sa pestuju tazsie.

liliana8
3. okt 2024

Ahoj, a odkial si? Citim to podobne.

ahhola
3. okt 2024

@jana35798 no, autorka sa na nieco pyta v nadpise a asi je mlada a zaujima ju tento jav jej optikou povedzme po roku 2000, nevie porovnat vztahy medzi ludmi 85-90.,90-95.,95-00....este nikdy nebol taky prevrat vo vztahoch, ako posledne desatrocia. 2019...doteraz to bola uplne unikatna skusenost a kolki psychologovia biju na poplach, co socialna izolacia porobila s deckami a keby statisticky urad vytiahol len pocet umrti na kolajniciach nech 4 desatrocia dozadu, mozno by sme sa uz necudovali nicomu...

messalina
3. okt 2024

Uplne s tebou súhlasím. Tiež sa mi takmer všetky kamarátstva rozpadli a síce poznám kopec mamičiek u nás v dedine ale stretávame sa iba s deťmi, lebo nikto nemá nejakú opateru, aspoň nie v rovnaký čas. Ja mam tiež muza a deti ale čas s kamarátkou je uplne o niečom inom a chyba mi to. Odkiaľ si? Kľudne napíš 😉

marca12
3. okt 2024

Popri praci,rodine sa neda stretavat s kamoskami. Mas okruh mozno par zien,ktore rada vidis. Ale keby si sa mala s kazdou znamou len raz za cas stretnut,tak ozaj nic ine nerobis kazdy den,len sa stretavas. Zrejme si vyselektovali okruh naj kamosov a ty k nim nepatris. Ja ani deti nemam a nemam cas sa stretavat. Mozno teraz v zime bude viacej casu. Ak ti chyba kamoska skus sa pozvat na navstevu. Ale ak ti chyba kamoska na zurovanie,to sa musis poobzerat po babach,ktore radi zuruju. Rodinne typy nebudu chodit na zurky. A hlavne je teraz tak uponahlana doba,ze v tyzdni nestihas rozhovor ani s vlastnym muzom. Preto chceme vikend stravit s partnerom a rodinou a nie kamoskami

zoja1234
3. okt 2024

Lebo dnes sú hlavne mladí ľudia zahlteni životom. Deti=Rodina=praca=hypoteka=peniaze=vysoko nastavene sociálne standardy a takto to ide dookola. Začalo to odstahovanim sa z rodného mesta, kúpa bytu/domu v strede poľa v rámci nejakého satelitu, samozrejme ze na hypo, s ktorou prichádza strach zo schopnosti splácania, termíny splátok, treba na to všetko zarobiť. Preto sú ľudia furt v práci.
Teda hlavne: absencia najbližšej rodiny ktorá by napríklad prispela k výchove detí, chyba udržiavanie rodinných vzťahov, taka ta blízkosť rodiny (pomoci/opory) je preč.
Plus: vysoké sociálne a životne štandardy, porovnávanie sa, nedosiahnuta dokonalost a frustrácia.
Plus: ceny jedla/drinkov v podnikoch, uz niesu co bývalo, na taky vínkovy večer s kamkou už dnes potrebujem aspon 40€.
Toto nastavenie izolácie totálne dorazil covid..

nezabudka3391
3. okt 2024

Ako keď tu čítam ako sa nedá nájsť čas ísť s kamoškou na kávu no s pánom bohom...ja si čas vždy nájdem nevravím že každý mesiac ale aspoň raz za dva ...veď čo to je za život mať dom tip top alebo byť v kuse v jednom kolotoči? Ja si vždy nájdem čas na všetko aj na deti aj na upratanie aj na kamošky hotovo...napr v sobotu ideme na koncert doobeda upracem navarim decká sa niečo naučia a ja večer ruka hore😂

autor
3. okt 2024

Ja už pomaly nemám ani jednu s kým by sa dalo stretávať. Bohužiaľ. Chápem že každý má toho veľa v dnešnej dobe, ľudia sa naháňajú v práci potom doma okolo detí. No treba si aj vypnúť oddýchnuť si, to nemyslím oddych pred tv ale iný oddych. Príklad ja by som išla aj do kina alebo na koncert lenže nemám s kým alebo len tak von na pizzu prejsť sa alebo zabehať si obrazne povedané dá sa doplniť barsjaka činnosť. Len nikto nemá záujem. A potom si pripadám ako divná.

zuzuliennka1
3. okt 2024

no, nie vzdy plati - zide z oci zide z mysle. mam tri uplne naj kamosky, hoci mame kazda svoje rodiny, byvame daleko od seba, veru sme sa dlho teraz nevideli (jedna sa stahovala este dalej, druha ma cerstve tretie babo) ale napiseme si, obcas zavolame. aspon na par minut. ale to su naozaj dlhorocne kamaratstva, od zš

miroslava21
3. okt 2024

Slobodni, bezdetni a bez zavazkov sa radi stretavaju s kamaratmi. Maju cas a energiu.
Ked pride rodina a deti, toho casu a energir uz je pomenej. Popri praci, detoch a nakupoch su radi, ze su radi a maju cas na aktivne travenie casu s rodinou. A ked je chvilu volno su radi vo svojom klude. Staci kontakt cez telefon, ci uz hovor, spravy alebo socialne siete. Asi tak
Su ale ludia ako ty, co maju rodinu a pracu, a potrebuju aktivne fungovat aj s priatelmi. Tich je ale podla mna omnoho menej a preto je tazke najst s kym by si travila takto aktivne cas.