Prečo ľudí vytáča, keď im odpoviem, že ešte nechcem deti?

11. jún 2024

Vsimla som si, ze niektori ludia (hlavne zeny) su normalne agresivni, ked sa vyjadrim, ze si planujem s partnerom deti az neskor alebo mozno vobec. Obaja mame tesne po 30tke a proste sa na to necitime. Vieme, ze je to obrovska zodpovednosť a vzdanie sa slobody. Preco niektori odmietaju nazor, ze ludia nechcu mat deti aj kvoli pohodliu? Preco hned utocia, ze sme sebecki a ze ostaneme s osratou ritou v starobe v starobinci a opusteni. Pritom moja teta robi cely zivot v domove dochodcov a 80% ludi, co su tam, maju rodiny a aj tak su tam opusteni. Ja sa za to nehanbim povedat uprimne, ako to mame. Preco by som sa mala hanbit za svoj nazor? To je len správne mat deti? Skor mi pride, ze tie zeny, co si zalozili rodiny kratko po 20tke, teraz banuju, lebo roky sa starali o deti a vkuse nemaju cas uzivat si, ako si mysleli, ze to aj bude. Ja viem ze je vela zien, ktore miluju starat sa o deti a su macimalne rodinne zalozene. Sama mam v rodine take, co cely zivot su len doma, varia, staraju sa o zahradu a ani nechcú ist niekam k moru napriklad. Ja ich neodsudzujem a je mi to jedno, ako ziju, tak preco ine maju potrebu strasne argumentovat a protirecit mi, ked im poviem, ze proste tie deti mat chcem neskor alebo vobec. Hned zacnu útočiť a vztahovat to na seba, ze oni by to nemohli a ze nechapu takych ludi, ze ved zmysel zivota je mat rodinu. Ako, naco maju potrebu ma o tom presviedcat? Proste ma.to zaujima, ze co tych ludi k tomu vedie :D lebo moj nazor to nezmeni :D a vztahovat to s

buberova
11. jún 2024

Lebo sú netaktní

mojemenonikto
11. jún 2024

Lebo ti závidia 😀

vanilkovazmrzka
11. jún 2024

Ja sa to iste pytam pri ludoch, co si neustale kladu taketo otazky? Nie je na to odpoved, ludia su proste taki. Tak to akceptuj, nechaj ich nech sa zavzdusnuju pre veci co sa ich zivota netykaju, a ignoruj to.

stvura
11. jún 2024

je to ciste len tvoja vec, ani by som sa k tomu ak sa ma spytaju nevyjadrovala...
@mojemenonikto nemyslim si ze zavidia len nie su spokojni so svojim zivotom , ale kazdy to ma take ake si to "zariadi"

22abigail22
11. jún 2024

My s partnerom máme 28 a tiež nechceme deti. Máme na to naše dôvody.

Všimla som si, že skôr ľudia, ktorý majú "dedinské zmýšľanie" to považuje za "hriech". 🫣
Bývame v Bratislava a tu to málokto ak vôbec niekto nerieši (max. sa opýtajú, že prečo nie).
Ale, ja pochádzam z malého mesta a tam každý komentuje až mi dávajú akoby pocit "menejcennosti". 🤷‍♀️

neviditelnypes
11. jún 2024

Vyskúšal by som reakciu: "Ako môže byť sebecké vzdať sa zmyslu života?"

Možno budú na tom istom mieste zarazene stáť ešte na druhý deň. 😉

mojemenonikto
11. jún 2024

@stvura Samozrejme. Žartoval som 😀 Ľudia sú skrátka takí. Keď majú deti, vyčítajú tým, čo ich nechcú mať. Keď nemajú deti, tvária sa nechápavo, keď ich niekto má veľa. Ženatí a vydaté vyčítajú tým, ktorí chcú zostať slobodní. Keď má niekto dom, tak prehovára toho, čo býva v byte a naopak. Keď má niekto modré auto, tak nechápe prečo má niekto iný červené. A keď má niekto rád mäso, tak nerozumie vegetariánom. Vegetariáni nerozumejú vegánom.... Svet by bol oveľa krajší, keby sme sa venovali otázkam, ktoré naozaj majú zmysel 😉

lalala94
11. jún 2024

Prečo si myslíš, že ich to vytáča? Osobne si myslím, že drvivej väčšine v tvojom okolí je šuma-fuk, či deti máš/nemáš, chceš/nechceš. 😀 Trápiť to môže max. rodičov.

yelena159
11. jún 2024

Pretože niektoré ženy si myslia, že mať decko je tá najlepšia a najkrajšia vec na svete. Že sú tu, aby rodili. Že je to ich zmysel života. Je to riadna kravina ti poviem. Každý má iný zmysel života. Ja takisto. Nikdy nechcem ani jedno decko. Ak sa nedajbože stane nehoda, dám ho na adopciu. Nechcem byť matka, necítim sa na to a basta. Keď to niekoho trápi, ich problém. Presne ako si povedala, stratila by si slobodu. Ja mám svoju slobodu rada a nemienim sa jej vzdať kvôli decku. Ja som svojím rodičom ešte nepovedala, že deti nechcem, ale viem že raz budú mať reči. Je mi to hlboko u prdele.

crazy_cat_lady
11. jún 2024

akych ludi? lebo ja sa o tom, ci niekedy deti mat budem, alebo nie nebavim len tak s hocikym na ulici :D a ludia, ktori moj nazor poznaju (rodina, blizki kamarati) - tak tym predsa nemusis nic vysvetlovat, ak to nevedia pochopit, tak to s nimi jednoducho nerozoberaj 🙂

autor
11. jún 2024

@neviditelnypes to je super tip, dakujem :P:D pouzijem :D

autor
11. jún 2024

@lalala94 no zrejme ich to zaujima, ked sa k takym temam vyjadrujú 🙂 by si sa cudovala, ako niektorych ludi ,,nezaujimas" to je hlupost. Mna ked nieco nezaujima, absolutne sa k tomu nemam potrrnu vyjadrovať alebo vobec o tom diskutovať

kristinka92
11. jún 2024

mám dve deti, ale absolutne chápem takýto postoj. som toho názoru že mat deti nie je povinnosť a radšej keby boli takto uvedomelí všetci, ako potom v realite už s dietatom zistit že toto nie je pre mna. veď koľko chlapov zdrhne od ženy s dietatom lebo si uvedomia že ich to nebaví a chcú tu staru slobodu. do druhych názorov sa netreba starať, ja im predsa tie deti vychovávať nebudem. a robiť si dieta nato aby mi rit utieralo v starobe je totalne sebecké zmýšľanie, obzvlášť v dnešnej dobe, keď si mladi ľudia musia zobrať hypoteku aby mali kde žiť, a tu treba z niečoho platit.

orangeblue
11. jún 2024

Moja dcéra tiež nechce mat deti a neviem simorrdstsvit že by som jej toho akokoľvek kecala. Niekto nechce deti, iný nechce psa, mačky, niekto nechce dom, auto…. Iný to máš zas ako zmysel života. Každý nech si robí čo ken chce

lenkakravcova
11. jún 2024

Ja ti neviem.. ale sa nesťažujte potom ako populácia, že sa to tu zmení - lebo niekto detí bude mať. Celá Európa sa mení. Rok čo rok 🙂

cookie29
11. jún 2024

Pretoze nejdes podla vzorcov, schemy, proste nedas sa zaskatulkovat. Tak ako sa ludia miesaju do zivota tym co maju vela deti, tak sa miesaju tym co deti nemaju/nechcu atd...

ndrag
11. jún 2024

Vela ludi si mysli, ze ich sposob zivota (aj ked ich casto krat nebavi) je ten spravny. Preto sa ich to dotkne, ked niekto iny zije inak ako oni. Proste im to narusi nieco co maju zauzivane do toho strach z neznameho a hned to odsudia. Neries, zi a uzivaj si svoj zivot po svojom. Nech ich aj roztrhne.

lauriik
11. jún 2024

To je to iste ako ked povies nechcem svadbu, nechcem druhe dieta, atd. Niekomu je to sumak, niekto sa opyta preco, niekto zacne vyryvat. Ale v konecnom dosledku do 5 minut to ten dotycny zabudne a je mu vlastne jedno co si budes so svojim zivotom robit.

petulda333
11. jún 2024

@yelena159 s tvojim pristupom,ja aj dufam,ze teda nikdy mat ziadne nebudes

petulda333
11. jún 2024

Ja som sa nikdy nestretla s tym,zeby to niekoho nahnevalo a aby to riesil. A to mame tiez v okoli co deti bud vobec nechcu alebo planuju neskor. Je to kazdeho vec

mandzula
11. jún 2024

@lenkakravcova myslis, ze vychovas z dietata cloveka prinosneho pre spolocnost, ked ho budes mat z donutenia a vychovavat ho s tym, ze ti vlastne zavadzia a obral ta o tvoje sny? Stale je dost ludi, vidis ich aj tu, ktori deti chcu, tuzia po nich, maju 2-3 a su stastni, teda maju vsetky predpoklady na to, aby vychovali stastnych, plnohodnotnych a pre spolocnost platnych ludi.

limoncino
11. jún 2024

Moja sesternica s manželom tiež neplánujú deti. A hoci mi je blízka, nikdy som sa nepýtala na dôvod. Je to ich rozhodnutie a mňa je do toho veľké nic. Žijú plnohodnotný život aj bez detí a sú spolu šťastní, nemá byť to cieľom života? Byť šťastní?

januska12323
11. jún 2024

Lebo sú zvedaví. Povedz, že budú keď sa tak vy dvaja rozhodnete a ich do toho nič nie je. Ty im tiež nekecáš aby deti nemali.

ktochytavzite
11. jún 2024

Lwbo sa vymykas normam,to sko ked sa ta v 30 niekto spyta,ze kedy sa ides vydavat a to nemas ani partnera🙄

cavalierka
11. jún 2024

Toto iste som zažívala celé roky. A vždy to skončilo hádkou alebo som s tými ľuďmi ukončila kontakt. Tiež som dieťa nechcela. Neznášam ich, vyhýbam sa im. Vždy mi bolo prednejsie vlastné pohodlie, dovolenky, aj to ze sa nemusím o nikoho starať. Nikdy mi nevadilo, že mám ženské problémy a ako mi povedala doktorka - vy nemáte šancu otehotnieť, to by sa musel stať zázrak. Takže nikdy sme si s partnerom nedávali pozor pri sexe. No minulú jeseň som otehotnela. Striedali sa vo mne protichodné emócie typu "zázraky treba prijať s vďačnosťou", no boli dni, kedy som si hovorila: "nechcem to, nikomu som sa o to neprosila, vôbec som sa netešila..."
No v 7.mesiaci ma hospitalizovali a malinký musel ísť predčasne von. Na druhý deň po pôrode zomrel. Nikdy som ho nemala v náručí, ani mu nedala pusu. Videla som ho len pár minút. A poviem ti, toľko šťastia, lásky, hrdosti a nehy som nezažila za celý svoj život, než koľko som cítila tých pár minút. Zmenilo ma to. A teraz už len čakám, kedy prejde rok na zotavenie a budem to môcť skúsiť ešte raz.
Teraz sa karta obrátila. Každý má odhovára, nech to nerobím, aby sa to nestalo znovu, no ja to chcem. Myslím na to každý deň.
No je to moje rozhodnutie (takisto ako aj tvoje rozhodnutie nemať deti).
Ja s tým budem žiť, nech to dopadne akokoľvek.
Mam 35, no poviem ti, ľutujem, že sa mi nepodarilo otehotnieť skôr.
Takže nemôžeš hovoriť, že ich nechceš, každá to mame v sebe, pokiaľ nie je žena nejak narušená. Každá má v sebe materinský cit. Každá! ❤️
Ja som si vždy hovorila, že mi nemôže chýbať to, čo som nikdy nemala alebo nezažila, pretože neviem, čo to je. Ale stalo sa. Zažila som. A ta bolesť, že to teraz nemám, je neopísateľná.
Ukazujem ti aj iný pohľad na vec.

reddflowerlife
11. jún 2024

No vieš , poznám ľudí už vo vyššom veku, ktori nechceli deti alebo nemohli mat deti a neskôr to veľmi ľutovali. Keď všetky tvoje kamarátky budú chodiť na dovolenky rodinné s deťmi, ty už nebudeš mať s kým isť max s mužom dvaja. Všeci naokolo rodinné oslavy s deťmi, tvoje kolegyne budú v práci rozprávať o tom ako niesli prváčika do školy, učia sa s ním, tešia sa zo stužkovej dcéry, chystajú sa ns promócie svojho dieťaťa.. Ty budeš ticho..
Mám staršie pacientky, keď sa pýtam na rodinnu a socialnu anamnézu , že s kým byvaju, kolko maju deti a či su zdravé, len smutne zahlásia “deti nemám byvam sama…, muž zomrel” alebo deti nemám cely zivot som sa starala o svojich rodičov a život mi unikol pomedzi prsty. Potom presne tí ľudia, nemajú nikoho kto by im ani nakúpil, odosielame ich z oddelenia do hospicov , nemajú deti čo by sa o nich informovali a zaujímali (áno viem že sú pripady kedy do domovov dávaju starých aj vlastne deti, ale vacsinou ich vzdy chodia navstevovat ak sa o nich nevladzu starať). Vieš ja som tiež bola nekekdy takého názoru ako ty, ale potom som to rýchlo zmenila, keď som videla aký dokáže byť život naplnený s deťmi, že nesedíte len ako dvaja odveci pár niekde na dovolenke, zatiaľ čo okolo vás su same rodiny s deťmi a šantia sa. Možno si to ešte neuvedomuješ, ale máš po 30, ten čas na otehotnenie sa ti kráti, aby si to potom neoľutovala.. Alebo budeš mat 40 a zrazu ti muž zahlási že on vlastne chce dieťa (a ty uz nemozes )

yelena159
11. jún 2024

@petulda333 Drž mi palce.

Btw, čo je zlé na mojom prístupe? Povedz konkrétne.

ktochytavzite
11. jún 2024

@reddflowerlife tak urcite su zeny ktore naozaj nemaju vztah k detim a ani ich nemaju,radsej sa obklopia mackami alebo psami.
Ale horsie je ked zena nechce,netuzi mat deti lebo proste ne hce a potom v 45sa spamata a zacne sa neskutocne snazit.Napr ta Sklenarikova,je podobny priklad,mozno nemala stastie ale mne prode ze sa neskoro spamatala a potom uz sl cez metvoky vyslovene.

reddflowerlife
11. jún 2024

@ktochytavzite Alebo, keď žijú takto že obaja nechcú deti, žena stratí roky, a zrazu sa muž spamatá že deti chce - a ta žena ma uz 45 rokov. On ju opustí a nájde si mladu babenku ktorá mu deti da. A ta zena ostane sama a maximalne tak s mačkami… Toto sa v mojom okoli stalo už 5x !

lenkakravcova
11. jún 2024

@mandzula Nie, to si nemyslím a ani som to nikde nepovedala. Len treba vidieť aj druhú stranu mince a prijať potom to, čo bude a nesťažovať sa na to. Mimochodom 2-3 deti sú predsa fajn 🙂