Pre naše okolie sme divní, lebo sa staráme o dcéru spolu

16. máj 2024

Ahojte, s mužom sme od začiatku nášho vzťahu robili väčšinu veci spoločne, alebo teda obaja sme sa pustili do každej roboty, on umyl riad kým som ja varila alebo opačne, ja som pokosila kým on pilil drevo a podobne, nikdy sme nerozdelovali mužskú a ženskú robotu, samozrejme každý máme svoje záľuby a koníčky ktoré robíme aj jeden bez druhého, aby to nevyznelo že sme stále spolu.
Pred rokom sa nám narodila dcéra, manžel robí prevažne HO takže bol skoro stále s nami, nemá problém podieľať sa na starostlivosti rovnako ako ja, dieťa sme chceli obaja a po veľkých problémoch a niekoľko potratoch je toto naše vytúžené, žijeme v malej dedine asi 4 roky a ľudia nás majú za divných lebo to čo už je aby sa muž preboha staral o dieťa... často nám niekto adresuje nemiestne poznámky, ja pracujem ako vizážistka, cez víkendy som už začala líčiť na svadby, vtedy je s dcérou muž, buď sú na dvore alebo idú aj náš dedinské ihrisko, istí čas kvôli tomu o mužovi babky hovorili že musí byť úchyl keď je ochotný toľko času tráviť s dcérou... každý hovorí aká som neschopná, mamičky ostatné na ihrisku sa ani nebavia so mnou lebo ja som tá čo jej musí muž stať za riťou stále aj keď to tak nieje, keď prídem do obchodu hneď predavačka utrusi nejakú poznámku že aa začínate sa starať o domácnosť namiesto manžela? Keď príde nejaká klietlntka čo chodila aj pred dcérou ku mne a pýta sa kde je malá a poviem že s mužom tak 80% reaguje štýlom "čoo to ja len babke dávam s mužom by som ju tak dlho nemohla nechať" Akože už som v takom štádiu že na blbu poznámku, blbá odpoveď, len ma štve že sme si tu nenašli žiadnych priateľov kvôli takejto veci
Druhá vec je že pre svokrovcov sme tiež lenivci, svokor stále hovorí že muž nerobí nič, pritom doma máme čisto a pekne, oni si predstavovali že každý deň im dcéru donesieme na 3 hodiny a my budeme doma robiť, oni sú taký že stále niečo musia robiť žiadne vylety, oddych nič také neexistuje, muž je pre nich tiež divný lebo sa stará so mnou podľa nich muž má pomáhať a starať sa majú starí rodičia...
Ja viem že je to normálne a okej že sa nestarám sama ale staráme sa spolu...ale prečo nás veľká časť spoločnosti berie za divných? Chcela som sa len trochu vypísať, ďakujem

thirstymonk
16. máj 2024

Netráp sa, ja som tiež taký. Suseda bola mesiac v nemocnici a o deti sa staral muž, hoci už majú väčšie, 10 ročné.

Ja sa tiež starám o deti, veď su moje a tiež robím HO, takže nevidím problém. Ale reči také u nás na valale nemáme. Tu vidno hocikedy muža s kočiarom, alebo aj obidvoch rodičov s kočiarom.

Ale je pravda, že väčšina tých boomerov to tak berie, že o deti a domacnosť sa starajú ženy a muži zarábajú lóve. Netráp sa tým, proste na to kašli.

Hneď jak sme sa tu nasťahovali prišla miestna stryga nás obzerať, ešte sme len veci vykladali a hneď ma zdžubala, že čo som taky "zarosnuty", že mám byť do hladka. Stará 85 ročná ježibaba. Že sme stvorení na boží obraz a nie jak opice. Ta som jej povedal, že Ježiš bol čistokrvný žid a oni si bradu neholia ani nestrihaju a že samotný Ježiš ťahal bradu za sebou po zemi, tak nech zavre hubu... Treba to proste hneď poslať do prdele a máš pokoj :D

really8
16. máj 2024

Vazne sa ides trapit takymito predpotopnymi nazormi?

medda_beda
16. máj 2024

Pretože ti závidia, že máš normálneho chlapa ktorý nemá ženu za slúžku a opatrovateľku.
Im je len ľúto, že svojich mužov musia obskakovať, dieťa si otca bude pamätať len ako spoločníka domácnosti na gauči a budú mať krásny vzor, že matka to je vlastne úloha trpiteľky a slúžky.

A potom sa budú po celom okolí sťažovať ako ony nič nestíhajú, majú 120kg 5 rokov po pôrode lebo oni nemôžu ísť cvičiť, muž sa nevie starať o dieťa a takto sa budú ľutovať celý život.

Užívaj si svoj život 😊 a kašli na nich.

Takých ľudí som vyčlenila zo svojej spoločnosti pretože mi dávali zlý vzor a vďaka nim som najprv deti nechcela.
Nechcela som byť len matka a slúžka.
Teraz mám v okolí iné vzory kde sú rodičmi obaja a každý sa stíha venovať aj svojim záľubám.

autor
16. máj 2024

@thirstymonk ďakujem super prečítať si takýto pohľad
@really8 netrápim sa tým, skôr som smutná že teda nemáme tu žiadnych kamarátov ani nikoho na pokecanie a teda že ani vlastná rodina to nechápe, trvá to rok ako píšem poviem aj ja blbu poznámku a idem ďalej ale tak zaujímal má názor širšieho spektra

belllinka
16. máj 2024

Bože, to v akých prdeloviciach žiješ, že tam ešte prevládajú takéto názory? 🙄 Otrasné

lujza123
16. máj 2024

Nic si z toho nerob, malomeštianska mentalita zaseknuta v roku pána, tých nezmeníš.
Hlavne ženy vedia byt také milé a prajné stvorenia, hlavne ked majú možnosť anonymne vypľuť svoju frustráciu a napisat ti aká neschopná si lebo … o dieťa sa stará muž, dieťa je v škôlke pred dovŕšením 3 rokov, nebodaj máte trochu iny životný štýl - vegetariáni, cestujete

Podľa mňa to máte naozaj správne nastavené, tak by to malo byt. Dieťa je obidvoch a starostlivosť o batoľa veľmi obohatí vztah otec - dieťa, tak isto aj mužovu úctu k partnerke. Takí co sa absolútne nestarajú totižto ani neocenia co robí žena

really8
16. máj 2024

Pozri my sa doma starame rovnym dielom tiez. Syna som napr kupala v zivote asi 10x lebo to odjakziva robi manzel. Posledne dva mesiace som s nim nebola na ihrisku (rizikove, porod, starostlivost o novorodenca) vzdy isiel manzel. Nepoznam tam na rozdiel od neho jedinu mamicku. A vies co? Myslim si ze mi mozu ine mamy toho mojho zavidiet. Takze som celkom na koni pred stupidnymi poznamkami.

maryetta
16. máj 2024

To povedia len tie ktore boli samw nonstop s dietatom a nevedia to pochopit. Nic viac nic menej. Poznam hned niekolko chlapov co sa o deti skutocne viac starali a venovali sa im viac nez matka. A nevidim na tom nic zle. Obaja su rodicia. A je na nich ako si starostlivost rozdelia.

thereisabear
16. máj 2024

Závidia, aj ja závidím 🤭
U nás sa zas cítim zvláštne keď idem cez víkend s deťmi na ihrisko, väčšinou sú tam deti s otcom.

dankabetka
16. máj 2024

ahoj, mate to nastavene skvele...mame nieco dost podobne, hoci muz nema HO, ale bezne pomaha a pomahaju aj synovia v ramci moznosti samozrejme... som v meste, chlapi tu chodia na ihriska s detmi ( je pravda, ze ich je menej a stale ti isti, ale chodia)..
v sobotu som bola u nas na trhovisku a stretla som susedu ( tiez tak okolo 75 rokov) a reku kde mam deti sa pytala, a moja odpoved : ja som sla na zeleninu a nakup a chlapi maju za ulohu povysavat a utriet prach zatial...lebo sa im nechcelo ist von somnou... ta sa za hlavu chytala a zaseklo ju 😂

gejb
16. máj 2024

Toto su naozaj predpotopne nazory...my mame malé bábätko a starostlivosť je u nas podelena asi 60/40. Manžel nemá problém prebaliť,okupat,uspať. Popri tom pracuje, má flexibilnu pracovnú dobu takže vždy keď sa dá sa stará...ved je to aj jeho dieťa.
A nie sme jediný taky pár..naši susedia a môj brat to maju rovnako. Žijeme v dobe kedy sa muži zapájajú do starostlivosti o deti a buduju si s nimi vztahy....našťastie!!
Myslím si, ze tvoje okolie závidí.

Prosím, napíš odkiaľ si.

autor
16. máj 2024

@gejb
@belllinka Nitriansky kraj
Ďakujem vám všetkým za odpovede, som rada že len v okolo máme divnu vzorku ľudí

ns994
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikasa_ackerman
16. máj 2024

Deti nemám, tak ti to napíšem z pohľadu už dospelého “dieťaťa”.😄 Moji rodičia odjakživa robili veci takto spolu, spolu varili, upratovali, starali sa o mňa. Teraz ako dospelá som za to veľmi vďačná, pretože mám naozaj výborný vzťah s obomi rodičmi a veľmi si to vážim. S priateľom robíme všetko tak isto spolu, od toho, že ideme vyhodiť smeti až po nejaké väčšie upratovanie. Nedávno sme spolu umývali okná, a to boli pohľady ľudí z ulice, že muž umýva okná, dobre že ich neporazilo😂 Myslím si, že ľudia len proste závidia, tak sa to snažia uhrať na to, že robíte niečo zlé, aby sa oni sami zo seba cítili lepšie, viem že to je ťažké ale ono sa to zmení asi až obnovou generácii.

stanulienkat
16. máj 2024

A nenamyslas si to? Ja mam v okoli vacsinou len taketo pary a nikomu to nepride divne. Jedine ze zijes na nejakej odlahlej dedine.

dennissa16
16. máj 2024

Neverím,že sa s vami ľudia nebavia,lebo muž sa stará o dcéru….mozno ste pre ľudí čudni inak,sorry.

autor
16. máj 2024

@stanulienkat reči sa nedajú namyšlať nie...no je to taká mala dedina na konci ničoho

simca06022011
16. máj 2024

prilis si z nich robis hlavu, jednym uchom dnu a druhym von. A ked maju taketo blbe reci, treba ich dat dole protiutokom :DDD zeny na ihrisku zavidia, co by realne dali za to, aby im muz aspon na chvilu postrazil dieta, potom sa stazuju (mozno aj tu na mk), ze chlaop nic nerobi a oni su zrobene. Stari rodicia podobne.. ked tam vnucence chodia zle je, ked nechodia zle je...
Mate to suepr, je vam dobre, obaja sa realizujete. Jednym uchom dnu a druhym von. Nikto vas nezivi, nikto vam nema co diktovat sposob zivota.
Ja toto co opisujes vidim, moj muz je z takejto rodiny, zena ma otrocit doma, hclap si ma robit svoje. babky (najma jeho!) sa maju pocuvat, a robit ako povedia. respektovat. klanat sa a dakovat za dar, ktory priviedli na svet. Bohuzial rokmi sa to zhorsuje a tieto predpotopne nazory uz vyslovuje aj muz (ktoreho patricne usmernim, ale je to neskutocne unavujuce, najma ak si sam protireci, lebo naoazj len pochyti frazy kadejake... ). Muz nema byt doma cely den, ma zarabat, homeoffice neexistuje, sedime doma na zadku a nic nerobime :DDD ked poviem, ze napr teraz nam nevyjde nieco financne(no badaj by nie, po vydavkoch ake mame), tak to za to, ze sme darmozraci na HO :DDD
zena nema ani len mobil mat, ani pristup k netu, ma si max odrobit nieco v praci, varit, starat sa o deti a muza a drat sa a dbat o ich blaho :DDD predpotopne nazory, popravde take nemala ani moja babka a to by uz mala 90rokov teraz, cize to ide proste v rodinach/dedinach/komunitach vychovovu. od zien. Zena a deti maju repsektovat muza, ze pije, ide do prace a potom do krcmy, nestara sa? nevadi, aj tak, je to rpedsa hlava rodiny :DDD AKo keby mi toto niekto vravel pred 20r, ze niekde sa realne deju taketo veci, a niekto ma taketo "reci" a nazory, tak neverim... ale bohuzail je to tak.

yoxinka
16. máj 2024

Prepáč, ale musíš žiť riadnej tej onej … nechcem písať. Zožeň stroj času a poď späť do 21. storočia 🤦‍♀️. No, ja mám tri deti, chodím do práce. Môj muž sa o deti stará od narodenia prvého. Nemá problém ísť do škôlky, školy, k lekárovi, ku kamošom detí, do divadla, na ihrisko, hocikam, kam s nimi alebo kvôli nim treba ísť. Ja mám svoje záujmy, ktorým sa venujem, chlap je vtedy so všetkými deťmi sám. Keď idem niekam večer, prídem domov, deti sú najedené, osprchované, v posteli, kuchyňa je uprataná a chlap má čaká s pohárom víne s otázkou: “Ako si sa mala?” Muž s nimi chodí na výlety, stanovačky, kade tade - sám úplne bez problému. S mužom si starostlivosť delíme podľa toho, ako máme pracovné povinnosti, vždy si všetko zladíme, aby veci klapali a všetci boli spoko. Naši kamoši a susedia fungujú presne ako my. To čo opisuješ, by mňa osobne, veľmi ubíjalo. Nevedela by som dohodobo fungovať medzi takými ľuďmi.

cookie29
16. máj 2024

No ja pochadzam z dediny, kde to je stale takto. Proste dieta "patri" matke, ak nemoze, ide k babke... na ihrisku su obcas aj muzi, vedla je krcma, takze si zajdu na pivko a "dohliadnu" na deti...
Ja by som to pustila jednym uchom dnu a druhym von. Moj brasko toto zazival, jeho svokrovci mali na dieta pomaly "vacsie" pravo nez on ako otec... a potom mu vykrikali, ze mu dieta vychovali.
Nie ste divni pre velku cast spolocnosti, ale pre mikrokomunitu, kde zijete. A kamarati sa daju najst aj inde. Nemate niekde pobliz nejaky detsky kutik, centrum, baby plavanie a podobne? Ze by ste sa zoznamili s inymi rodinami. Obcas staci zajst par km do mesta...

P.S. Ignorovat. Ludia vacsinou zavidia, lebo by to asi niekde v kutiku duse chceli aj oni, alebo su nevyrovnani. Ja som vycnievala tiez, v krajine, kde je dojcenie mimo, maximalne tak do 3m, ak dojcis dlhsie tak si nenormalna a ak je to nahodou este chlapec tak toboz. Dieta som vozila v protismernej sedacke do 4r, nosila som v nosici, nenapchavala sladkym a chipsami a pod... proste mimo zauzivanych noriem.

autor
16. máj 2024

@dennissa16 kým sme nemali dieťa tento problém nebol takže niesme divný niečím inak
@simca06022011 ako aj píšem vždy poviem blbu odpoveď a idem ďalej ale teda zaujímalo ma ako to je inde
@yoxinka preto som to už potrebovala dostať von ďakujem za odpovede

autor
16. máj 2024

@cookie29 kamarátov máme v meste kde sme predtým bývali aj chodíme do detského herné len to je 25km, myslela som to tak že mi je ľúto že už nepokecam zo susedom alebo nevybehnem o piatej večer na ihrisko s niekým odtiaľto

estellas
16. máj 2024

To je krásne že sa muž ti muž tak pomáha. Susedov si nevšímaj oni sú mentálne ešte niekde v stredoveku. Prečo by si ty ako žena nemohla kosiť trávu ? To nie je prácu ktorú by nemohla robiť žena.
Niekedy to bolo tak že ženy riadila celú domácnosť a muž len nosil peniaze domov. Ešte stále je veľa ľudí aj v mojom okolí ktorí hovoria že žena patrí len do kuchyne.

gab1sol
16. máj 2024

Prepáč, nedočítala som to do konca. Ale poviem ti len toľko - nie vy ste divní, ale vaše okolie. Nevidím nič zlé na tom, že sa spoločne staráte o svoje dieťa. U náš to tak nebolo od začiatku, pretože muž sa to musel naučiť (on sa malú bál aj chytiť, lebo nevedel ako na to). Ale postupne sa do toho dostal a pri druhej to už bolo v rámci možností rovnocenné. Teraz sú už deti väčšie a obaja pracujeme. Ale aj keď je veľa vecí na mne, lebo ja si pamätám, ja si zapisujem, ja riešim, ale stále sme na to dvaja - raz môže jeden, raz druhý. Či už ide o školu, o lekárov, o čokoľvek… Skús sa tých druhých opýtať, či to je len tvoje dieťa alebo spoločné… A či oni s vami žijú, keď vás potrebujú riešiť a starať sa o vás a vaše fungovanie, či ich to nejako ovplyvňuje. Podstatné je, že to vyhovuje vám dvom.

maranta_leuconeura
16. máj 2024

Nuz, vyhody zitia na dedine, skvele susedske vztahy a prajni dobromyselni ludia 😛 asi si prisla z mesta, takze nikdy tych dedinskych truhlikov nepochopis a oni ti to daju vyzrat. Ale prilis si to beries, zastan sa sama seba, odpovedz ,,nezavid, ze mam cas na seba a schopneho muza", ,,my v domacnosti byvame dvaja, ale ked vam vyhovuje robit druhyn sluzku..", ,,radsej si uzijeme zivot ako sa zmorime v zahrade pri krumploch"

cimage
16. máj 2024

My takto s muzom zijeme 11rokov a mame uz 3deti. Ak je treba, tak ma zastupi na 100%, teda okrem kojenia. U nas svokra zvykne mat debilne poznamky, ze chudacik syn nema cas na muzske prace, lebo musi prebalovat, starat sa o deti, atd. Tak som jej povedala, ze zijeme v inom storoci a je tiez rodic ako aj ja. Nikde nie je napisane ,ze starat o deti sa ma len zena ako to bolo v jej casoch. Odvtedy je ticho, ale cakam kedy s tym zas vyrukuje.

nika523
16. máj 2024

Fú ha, to je divná dedina a myslenie ako pred 100 rokmi, presťahuj sa do mesta preč od zadubencov

zuzinka888
16. máj 2024

To fakt? V tomto storoci? Myslim ze uz je to normalne aj v dedinach ze deti maju dvoch rodicov a otec je normalny vtedy ked sa detom venuje. Ale u niekgorych ludi je pokruteny pohlad na toto. Normalny je vtedy ked pije, deti a zenu bije - ci ako. Chcu poukazat na to lebo vedia ze by to tak mali byt( u nich to tak nie je) a tak sa potrebuju na vas slovne vygrcat a potom este budu poukazovat - aha aky su " ogrcaní" a oni nie.🤦‍♀️

hubka51
16. máj 2024

Fuuuuuha to v akej diere bývaš 🙈 keď sa zasekli v minulom storoči?U vás je hádam aj normálka: Keď žena nepočúva, daj jej 2-3 po papuly 🙈 Môj manžel je vojak a keď od neho počúvam ako sa kolegovia staraju o deti bežne su aktívny na otcovskych dovolenkach či mavaju deti v striedavke( a o tie deti sa aj plnohodnotne starajú),tak som povedala že ma teší že už dnešný chlapi sú takto aktívny.

lubina
16. máj 2024

Urobte si tak, ako je vam dobre. To co hovoria ostatni, jednych uchom dnu a druhym von. Moj muz sa tiez staral o dcery ked boli male. Zijeme sice v zahranici a je to tu normalne, ale robil to, aj ked sme s nimi boli na SK. Moja mama sa tiez cudovala, ale skor pozitivne, ze aj muz daco robi a vie urobit presne tak, ako aj ja. Robte tak, ako vyhovuje vam dvom a dietatu.