Požiadanie o ruku po rokoch

29. júl 2023

Ženy ja neviem čo robiť 🙈 potrebujem sa aspoň takto anonymne vyrozprávať. Ide o to že priateľ ma požiadal o ruku a ja som mu odpovedala neviem. Sme spolu 11rokov , máme 2deti. Roky som čakala na ten moment, keď sme se o tom bavili, vždy hovoril že ho nemám do ničoho tlačiť a keď bude chcieť urobí to. Tak som tlačiť prestala, no ako roky plynuli, už som na to požiadanie aj svabu prestala myslieť. No a teraz keď ten moment prišiel, ja sa vôbec neteším 🙈 vlastne ani neviem prečo, ale nejak už tú svadbu ani nechcem, priateľ ostal z mojej redakcie sklamaný a ja neviem ako to riešiť. Máme sa radi, rozumieme si, fungujeme ako rodina. Proste sa už po tých rokoch rozplynul sen, ktorý som mala o bielych šatách a veľkej svadbe. Ja som mu povedala že už po po tom netúžim, keď celé tie roky nič a zrazu teraz si kľakne, vidím na ňom že jeurazený a keď povedal že nie a ja takú atmosféru neznesiem 🙈 neviem ako to riešiť

petamich
29. júl 2023

mozno zabudnut na sen, ktory bol a skusit si predstavit ako by ta svadba a vas spolocny zivot po nej mohol vyzerat teraz 🙂

veroonr
29. júl 2023

Tak chlapec sa mohol aj trochu skor rozhybat... Ty roky cakas a nic (tiez ti to zrejme nebolo prijemne), on sa po 11 (!) rokoch rozkyva a caka ovacie? Zlaty. Citlivo prediskutovat ako to teraz v sebe jeden aj druhy mate, urcite k niecomu rozumnemu dospejete

doriiis
29. júl 2023

Však mu normálne vysvetli,že už po tom netúžis.Moj ma požiadal o ruku aj napriek tomu,že vedel,že k svadbe asi nikdy nedôjde.

vanilkovazmrzka
29. júl 2023

Joj sak formalne sa zoberte, aby ste boli na papieri manzelia, a potom chodte na peknu spolocnu dovolenku. Nic nemusite planovat a chystat, len si uzijete spolocny cas, a vymenis si doklady 🙂 a nadalej budete fungovat ako rodina, tak ako doteraz

mamina7070
29. júl 2023

kolko maju deti ? urobte jednoduchu malinku svadbu a hned chodte len vy dvaja na exoticku dovolenku a deti starym rodicom

lija22
29. júl 2023

takze mas ho rada. Normalne spolu zijete aj budete zit. A vadilo by ti kebyze mas ine priezvisko? lebo ak nie, neries a chytro to zahraj, ze ta to zaskocilo. Samozrejme,ze rada budes aj na papieri jeho manzelkou. Otazku svadby dohodnete neskor ,)

kristinka92
29. júl 2023

no nečudujem sa ti, že máš take pocity. úprimne…po 11rokoch? naozaj sa tomu niekto cuduje? deti spolu máte, život žijete… jasne že po takej dobe a očakávaniach to po X rokoch pominie. keď chcel vidieť skákanie od radosti a fanfáry tak to mal spraviť tak 6-8rokov dozadu…

maxalla
29. júl 2023

Urob tak, ako to citis. Nenechaj sa do nicoho tlacit. Ved ani on sa nenechal..

stanulienkat
29. júl 2023

@kristinka92 Prečo sa čudujes, že po jedenástich rokoch? Mne to príde úplne normálne, tiež ma priateľ požiadal zhruba po tolkých rokoch. Ja som sa do sobáša nehrnula, nebola som zufala. Skôr poznám páry porozvádzane, ktoré sa brali po dvoch, po troch rokoch, lebo boli najviac zamilovani a nespoznali toho druhého človeka. Avšak nikdy by sa mu ani neporodila dve deti, kým by si ma nevzal. Ja čo poznám páry okolo mňa, všetci sa brali po vyše desiatich rokoch. A sú to veľmi stabilné páry.
Autorka, ak si to užila po svadbe, prečo ste sa najprv nevzali a potom nerobili deti? Samozrejme, ze teraz to už nemá to čaro.

kristinka92
29. júl 2023

@stanulienkat pretože to tak vnimam. jednoducho mi to príde že je tomvelmi dlhá doba na nejaké rozhybanie sa a posunutie vzťahu ďalej. obzvlášť keď už majú deti a dozeraz nejako žili. so zúfalstvom a túžbou po sobáši to nič nema. ale po 11rokoch by som si už povedala asi že “a naco?” a to či sa niekto berie pre mna za mna po roku vzťahu alebo po 10tich, to nic nehovorí o tom či im to vydrzi cely život alebo nie 🤷🏽‍♀️

jessx
29. júl 2023

Podľa mna je to možno tým, že ste spolu dlho a už dávno žijete ako manželia len nie oficiálne a prirodzene už časom opadli iskry a take to vzrušenie. Preto sa aj väčšina ľudí berie skoro, aj po 2rokoch vzťahu kedy je to ešte take vzrušujúce lebo ešte im je partner uplne vzácny..tebe už predstava svadby s ním pride obycajna asi ako keby s ním ideš len na večeru. Mne osobne sa páči svadba čím neskôr aj po dlhých rokoch spolužitia pretože práve to je to pekne😊že dvaja sa už dokonale poznajú sú už zosynchronizovani ako jeden😃práve v časoch kedy odídu všetky motýle a zostane ta práva skutočná láska. Vieš že s ním chceš žiť a si spokojná v tomto vzťahu len ten samotný ,,akt,, svadby ti nepríde s týmto človekom už asi zaujímavý ako keby to bolo roky dozadu. Ale keby ste sa zosobášili pred 8 rokmi trebárs teraz by si už roky rokuce bola manželka a nečakalo by ta nič uz len stále to iste. Podľa mna majú väčšiu trvácnosť svadby ktoré prišli po dlhých rokoch. Ženy ktoré sa vydali po 1-2 rokoch má tu zvalcuju s tým že nie je záruka ani keď sa dvaja zoberú po 20 rokoch že budú spolu ale osobne si myslím že vo väčšine prípadov majú vacsiu šancu prežiť vzťahy kde dvaja dlhé roky naozaj dlhé roky spokojne fungujú a ešte si to potom zapečatia svadbou ako keď sa zoberú dvojice plne motylikov iskrenia pocitu novosti a ten potom časom u každého vyprchá a ktovie či budú spokojní naďalej ale uz zobratí 😊.
My sme na tom podobne a ja som teda prsteň rozhodne doposiaľ nečakala ale viem že v budúcnosti môže kedykoľvek príst, je to prijemne vzrušenie no a keď nie? Tak nie tak budem slobodná po dlhoročnom vzťahu 😃 osobne by som sa necítila o nič spokojnejšia keby som teraz uz niekoľko rokov vydata

jessx
29. júl 2023

@stanulienkat aj mne pripadá že take pary sú stabilnejšie nie je to náhoda. Možno nema take velkolepe čaro brat sa s niekym po veľa rokoch ako keby to bolo na začiatku ale brat si niekoho koho mám stále rovnako rada aj keď opadli tie iskry je myslím to pravé čo má potenciál vydržať. Pre mna svadby nie sú len o mladých nevestach a ohurovani niekoho alebo mat niečo nalinajkované čo sa po koľkých rokoch musí robiť. Ja vydata ešte nie som, nie je to ani nejaká moja priorita pretože som s človekom veľa rokov s ktorým žijeme tak akoby sme zobratí boli 😃čiže keby aj svadba do budúcna bola u mna to toľko toho nezmení a ja som za to rada že sme stabilní aj takto. A nebudem mat problém vydávať sa ani ako 40 ročná v čase kedy možno niektorí čo sa brali mladi budú mat iz druhu -tretiu svadbu

beata_k
29. júl 2023

Normalne sa mu ospravedln. On isiel s kozou na trh, poklakol a ty si z neho urobila idiota. Preco by si mala mat svadbu o 100 a tortovych satac? Mozes mat aj na urade o dvoch svedkoch. Skor si myslim, ze zauradovalo tvoje urazene ego. Chcela si svadbu skor, nevydalo, tak aspon takto si mu to vratila. No, len aby to nebol zaciatok vasho konca. Toto muz len tak lahko nepredycha.

jessx
29. júl 2023

@veroonr a keby to urobil pred 7 rokmi dozadu dnes by bola šťastnejšia že už je toľko rokov pani manželka? Len preto že vtedy by sa ešte cítila vzrušene z predstavy ako si ide kúpiť šaty a zariaďovať veci okolo svadby, o tom to je? Veď žijú spokojne aj bez toho ako som pochopila a dočkala sa teraz, po rokoch kedy partnera naozaj dobre pozná akurát sú si možno menej vzácni ako vtedy ale svadba je o tom rýchlo sa brat kým mame v bruchu motýle lebo svadba nás musí bavit?

thoughtfulweirdo
29. júl 2023

Nikto nie je na vine, proste sa vaše načasovanie nestretlo. On nechcel, keď si chcela ty, ty už nechceš, keď on zrazu chce. Ste ale určite dvaja rozumní funkční ľudia, tak si spolu dokážete sadnúť a povedať si každý svoju predstavu, čo pre koho teraz tá svadba znamená a akú by ste ju chceli. Môže to byť aj 30 minútový sobáš na úrade o 2 svedkoch. Môže to byť aj obrovská veľkolepá svadba pre 200 ľudí. Môže to byť čokoľvek medzi. Len otvorte ústa a nájdite spoločný stred.

domkakvet
29. júl 2023

Pises ze ho mas rada, ale uz ho asi nelubis.

evkamotka
29. júl 2023

Ja by som to riesila ako dospela. Tzn otvorila dialog, povedala mu ze ma prekvapil atd a spolocne si povedali riesenie. A inak nedrz sa konvencii, vezmite sa o dva tyzdne s rodicmi a súrodencami a spravte si grilovacku na zahrade o honosnosti narodeninovej oslavy. alebo o dvoch svedkoch a chodte na dovolenku.....

....hej po 11r asi netuzis po bielych satach a svadobnych hrach ale otazka znie, ci tuzis byt jeho manzelkou nie ci tuzis po super klasickej povodne vysnivanej svadbe

rorino
29. júl 2023

@stanulienkat to,že to funguje u teba,neznamená,že to tak musí byť,ak majú ostat spolu,ostanú,ak sa majú rozísť,rozídu sa,na žiadny vzťah neexistuje sablona

lonely66
29. júl 2023

zaujimave ze tak odrazu. ako to mate s majetkovymi pomermi? ci on 11 rokov nesplacal hypoteku napriklad a teraz uznal za vhodne si ta vziat, lebo pri pripadnom rozvode by si nemala na nic narok? to mi len napadlo ako jedna z moznosti. lebo je to divne. ze zrazu si zmysli mat ta za manzelku, ale ze zijete roky a mate dve deti, to mu roky netrklo, ze by sa patrilo aj ozenit. cudny chlap.

lonely66
29. júl 2023

@stanulienkat no a v tom je podstatny rozdiel medzi tebou a autorkou. kym nie su deti, este pochopim. pochopila by som sobas napriklad po 1.dietati a az po sobasi riesit dalsie dieta. ale oni maju dve a partnerovi doteraz papier nechybal. a odrazu chyba? cudne

lonely66
29. júl 2023

@beata_k hlavna vec, ze autorka musela roky predychavat, ze on ju za manzelku nechcel 😀 chudak chlapec,fakt 🙄

lonely66
29. júl 2023

autorka, niektore zeny radia rozhovor. zvazit, co konkretne pozitivne alebo naopak negativne to prinesie po tolkych rokoch tebe, jemu. prediskutovat, preco sa rozhodol az teraz? popremyslat, ci za tym nieco "nie je". to nic v zlom, ale ludia sa menia a vedia byt poriadne prefikani a za takouto ziadostou sa moze skryvat aj nejaka spekulacia.
na druhej strane, nemusi. mozno maju pravdu tie, ktore uvadzaju, ze rokmi dospel k rozhodnutiu, ze ano, chce prave teba za zenu, lebo si ho nesklamala a mate pekny vztah. vsetko je mozne. a rozumne napisala aj
@evkamotka a to, aby si si zvazila, ci chces manzelstvo a jeho za manzela. pretoze autorka, teraz ty "hras prve husle" a rozhodnutie je na tebe. a ak si myslis, ze to uz nechces, neboj sa, on to predycha tak, ako si to ty predychavala 11 rokov a v tom case odrodila 2 deti.

juliacenc
29. júl 2023

Aj ty si po tom tuzila a bola di sklamana ked to neprichadzalo…. Tak nech sa nehra na chudatko. Co si myslel, ze sa po tolkych rokoch rozreves a hodis sa mu okolo krku od stastia? Myslim , ze kazdy z tej rozpravky postupne vytriezvie.

anketkarka
29. júl 2023

Si najprv ujasni úprimne v sebe prečo si mu povedala neviem. Možno roky urazené ego, možno strach z toho, že teraz je všetko super a mohlo by sa to po tom pokaziť. A potom mu to proste povedz ako to cítiš. Čo cítiš k nemu a prečo si sa rozhodla ako si sa rozhodla. A tiež by som mu povedala, že si cením to že požiadal. Určite ani pre neho to nebolo len tak po rokoch. A ani odmietnutie nie je len tak pre chlapa a jeho ego, aj keď Ti bude hrať tvrdého. Z toho sa asi tiež musí spamätať a možno s tým teraz už ani veľmi nič nenarobíš.

karolinakr
29. júl 2023

Ty si chcela vtedy, žiadost neprišla, musela si sa zmierit, teraz chce on a ty nie.Čo na tom nechape? To su tie mudre rady - nikdy netlač na chlapa, nech sa sam rozhodne. No nevydalo, smola...Nech čaka, možno si to po 10 rokoch premysliš a k 20. vyročiu chodenia si spravite aj svadbu..
a že sa mu ospravedlnovať. To som sa dobre pobavila.

zooeynka
29. júl 2023

Neries kraviny, vezmite sa a ani len to priezvisko si menit nemusis. Nechcelo by sa mi menit meno vsade....to nie su len doklady, to su banky, poistovne, operator, lekari, kniznica, robota....bleeee. Ked uz sa rozhybal a poziadal ta tak si ho vezmi a raz mozno budes dostavat aspon dochodok po nom ;)

karolinakr
29. júl 2023

Dobre, tak mu povedz:" Kvôli dôchodku si ta zoberiem, aby som mohla dostavat ( dedit) po Tebe." Možno sa urazí druhy krát 🤣

kepassa
29. júl 2023

Urcite sa nemusis ospravedlnovat. Nic zle si neurobila. Malo to prist skor. Ked ste zili tak akokeby ste boli manzelia tolko rokov, necudujem sa, ze Ti pride svadba uz zbytocna. Mne by to prislo aj trosku divne. Ze co sa stalo, ze zrazu to prislo. Pochopim, ze niekto sa neciti, chce si zit, uzivat, cestovat, byt nesputany ok ...ale ked pridu deti, dve dokonca a ste rodina, zijete bez papiera tak uz fakt potom ide iba o vyhody (vdovsky, pravne zalezitosti...) ale ten hlavny dovod sa uz prosto vytratil...
A vobec sa nezdiel nazor, ze to ze je spolu niekto 10 r a viac a tak vhupnu do svadby im da nejaku vacsiu zaruku, ze to skor vydrzi. Ale ze vobec 😄

rossalinda
29. júl 2023

My sme sa zobrali po 15 rokoch a obrovskej krize, ale u nas to bolo opacne ja som nwchcela... a teraz neskutocne si to uzivame🙂) len som nechcela svadbu len sobas bol 2 svedkovia deti a potom zurka.... a naozaj to bolo pekne take o nas...

beata_k
29. júl 2023

@lonely66 Joj, ver tomu, ze keby faaaakt chcela svatbu, tak ju ma.