Ahojte,potrebujem vedieť váš názor keďže kamarátka mi vraví ževraj to preháňam s pomocou rodičom,som nezamestnaná a priateľa mám v zahraničí tak sa snažím pomôcť teraz rodičom keďže som čerstvo po škole ,neskôr plánujem ísť za ním čiže takto im pomáham : chodím každý deň na nákup+ posteliam po rodičoch posteľ ,otec ráno raňajkuje čiže keď odíde do práce neumyva riad tak umývam aj ten + nikto z rodičov neumyva riad ale celý deň po všetkých ( aj čo sa len hrnčeka týka ) upratujem ja ,ďalšia vec raz za týždeň upratujem cely byt+ po navštevach tiež upratujem stále ja,každý druhý deň vysavam,vynašam smeti,vyzdvihujem zásielku + pošta ,moja mama vari aj to nie každý deň + raz za dva týždne vyperie,myslíte si že im pomáham veľa ? Lebo kamarátka mi vraví žeby som sa mala skôr sústrediť na priateľa a nato aby som bola čím skôr s ním,ona keď bola doma nezamestnaná tak sa vyjadrila že by kašľala spravovať stále riady po každom a chodiť na nákupy atď..myslíte si že robím správnu vec alebo je to prehnane ? Mám 22
nič extra zas nerobíš.... také normálne, bežné upratovanie.
skôr otázka prečo si radšej nenájdeš prácu... - ale viem nato si sa nepýtala.
Otazka znie ako sa podielas financne doma-kolko platis za jedlo a za byvanie.
Ak platis alikvotne k nakladam-by som upratovala a riesila veci za seba.
Ak neplatis nic tak si to vlastne odrabas takto.
Ale robit postel za dospeleho chlapa(nemyslim muza s ktorym tu postel zdielam) by mi na jeho mieste bolo trapne ak nieje nemohuci…
Prispievas rodicom do domacnosti financne? Alebo toto je tvoj prispevok do domacnosti?
Pomahas s domacnostou dost, neviem co okrem toho zastava tvoja mama (kazdy den nevari vacsina domacnosti). Kazdopadne si nemyslim, ze je nazor tvojej kamaratky spravny, je normalne, ze pomahas s domacnostou ak v nej zijes. A ak navyse neprispievas financne, o to viac by som pomahala, kedze ta rodicia zivia (22 nie je uplne malo), postel by som ale napr. otcovi nestlala, zas odtial potial.
Upratujes primerane. Si nezamestnana, čo by si chcela cely deň robit? Len lezat na posteli? Takto máš aspoň aktivitu a necitis sa ako vyzierka. Rodičia chodia do prace, určite im tvoja pomoc príde vhod.
Ak nepracuješ a neprispievaš na chod domácnosti finančne, je v poriadku, že upratovanie je primárne na tebe. Jediná vec, nad ktorou som sa zamyslela, je tá posteľ. Neviem si predstaviť, že by mi niekto iný, hoci aj dcéra stlala posteľ.
Mňa skôr zaujíma - si absolvent SŠ, bez praxe. Čo akože plánuješ robiť v zahraničí bez praxe? A prečo nemôžeš pracovať kým do toho zahraničia odídeš? Ja by som nemala potrebu, aby mi dcéra upratovala. Ja som ju vždy viedla k tomu, že ak nebude študovať alebo ak doštuduje, tak bude pracovať.
Robis len bezne domace prace co je zaklad, nic extra pre pana, to co Ta kamoska trepe 🤦♀️. Si doma teraz bez prace takze je prirodzene ze sa staras o domacnost
Robíš všetko postielas, upratujes, chodíš na postu, so smeťami, nakupujes, vysávas, upratujes po návštevach.....robíš toho dosť okrem varenia a prania asi vsetko...Dolezite je či to robíš, lebo sa nudíš, lebo chces rodičom pomôcť a zavďačiť sa, alebo to od teba očakávajú atď...
Niekto prstom doma nepohne nemôžeš sa porovnávať s ostatnými...aké máš plány ďalej?
Máš aj nejaký svoj život šport, hobby, kamarátky?
zalezi ci im platis za byvanie alebo nie. Ked nie tak je to asi normalne, robila som to podobne a uvedomila si ze sa mi viac oplati odstahovat sa.
Tak, mohli by si aspoň posteľ po sebe ustlať... Si dobrá dcéra ❤️
@eternity24 dobrá dcéra? Keby ja chodím do práce a doma mám nezamestnané dieťa,bez príjmu (teda predpokladám, že ho nemá, keď len skončila školu) ,tiež požadujem aby bolo doma upratané, nakúpené, prípadne navarené a popri tom si hľadalo prácu
Môj názor je že ťa dobre vychovali, na rozdiel od tvojej kamarátky ktorá mi príde hnila ako voš (sorry za výraz)
Mne príde moc ustlať po niekom, umyť hrnček, upratovať všetko a tak. Ja ked sme boli tak s mamou že ona pracovala a ja po škole nemala som prácu, tak som robila nákupy komplet, vysávala, vytierala dlážky, prala, varila, riadila si izbu a ak som mala čas a chuť riadila som aj iné izby. Teda robila som v podstate tiež skoro všetko, ale to keby mám niekomu chystať raňajky alebo ustlať po ňom to mi príde moc. Také samoobslužné činnosti by si mal urobiť každý sám. Však sa k tomu vedú aj deti.
Este kolko tem zalozis, aby si sa uistila, ze nic take prevratne nerobis? 🤔
Na tvojom mieste idem hneď do prace a nakupovať každý den je zbytočnosť ak sú ešte aktívny tak by som to nechala na rodičoch moji rodičia sú už na dôchodku a všetko zvládajú sami keď potrebujú s niečím pomôcť zavolajú ma som u nich raz za týždeň
Mňa by zaujimalo ako to kamoška myslel že sa máš sustrediť na priatela ? to akože maš kazdy den sediet pri okne a čakať kedy pride zo zahraničia ? ked nemas pracu tak snad doma porobis co treba aby rodičia nemuseli ked su po praci unaveny a hlavne nuda doma je tiez keby si nič nerobila
a ked chces ist do zahranicia tak aspon brigada by bola fajn peniaze na začiatok sa vždy zidu
spraviť nakúpiť, pomôcť upratat ok. ale prepáčte, po druhom ustielat a hrnček umyt? rit netreba ešte utierať? zase tiež nie je slúžka. rano vstanem, otocim sa, usteliem po sebe, pripadne ak muž spi tak sa ustelie keď vstane. budem k tomu viesť aj deti, mne to príde ako nejaky “základ hygieny” si po sebe upratat základne veci.
@domka222 a autorka to nerobí? Či ty si myslíš, že preto, že teraz nemá prácu si nezaslúži pochvalu zato, že sa venuje domácim činnostiam?
Chod za priatelom hned zajtra a oni nech si umyvaju hrnceky samy.⛱️
Toto nie je tvoja prva tema, ze?
Ved ak ta to neobtazuje, tak to rob. Ak ta to obtazuje, tak to nerob, resp. si to vydiskutuj s vasimi doma. Kamaratke to moze byt u riti, co ty robis doma a co nie - ona s vami asi nebyva, takze po nej neupratujes, ci?.
Otazka znie, preco si radsej nehladas pracu alebo nezvysis kvalifikaciu, ak si pracu neviest najst. Mlady clovek sa ma postavit na vlastne nohy a nie cakat u mamy, ze priatel ta odtial odvedie ako princ na bielom koni.
@mane01 píše že je ČERSTVO po škole, teda v júni maturovala. A nie každý má druhý deň prácu.
@marsmykkok ja som tiež maturoval začiatkom mája, od septembra som pracovala. Autorka nikde nepíše že si aktívne prácu hľadá, ale nedarí sa, len že plánuje... Ale plánovaním si nezarába na živobytie, živia ju stále rodičia.
Takže pomoc v domácnosti je normálna náhrada. Iba drobnosť by som zmenila, neumyvala by som riady po 1 hrnčeku, na poštu predsa netreba chodit každý druhý deň , a že mama perie raz za dva týždne ?! Autorka nemá dolámané nohy ruky tak by kľudne mohla oprať aj variť podľa potreby, keď už lapí doma, odbremeniť rodičov vo všetkom čo sa dá , nech si aspoň na čas oddýchnu od domácich prác. Maturantka a nezvládne ? My sme doma pomáhali oveľa viac, najmenej od 12 r. , nielen počas školy, ale cez prázdniny sme makali všetko. Zo 5 praní za týždeň, upratať celý dom, dvor, obriadit zvieratá aj záhradu, tak nerobme z dospelej ženy neschopnú osobu čo maka vyše práva a rodičia ju zdierajú v otročine.
Ak jej je veľa roboty, ( no koľko jej to môže trvať ? Max 2 h denne aj menej), nech sa zamestná na 8 hodín a zarobí si na chlieb.
@marsmykkok to ale neznamena, ze by sa nemala snazit nejaku ziskat 🤷🏼♀️… cim skor, tym lepsie. Keby zila sama, z coho by zila?
+ keď idem do obchodu ráno a sa vrátim ,chystám mame raňajky ak má v daný deň voľno