Podľa čoho usudite, že je človek inteligentný?

7. mar 2024

Ahojte, podľa čoho usudite, že je človek inteligentný?

viestta
7. mar 2024

Podla toho co hovori

deti95060810
7. mar 2024

podľa správania...

bluka2
7. mar 2024

Z celkového dojmu

hederamonstera
7. mar 2024

Ako otvorenu mysel ma

jamimo
7. mar 2024

stačí, že otvorí ústa. Niekedy ani nemusí. 👆
Hovorí sa, nesúď knihu podľa obalu. Ja mám však veľmi dobré oko na reč tela a mentálnych atlétov poznám na 100 metrov 😄

mabenn
7. mar 2024

ja som raz kdesi pocula rozdiel medzi mudrostou a inteligenciou...mudrost su naucene poznatky, inteligencia je schopnost vynajst sa v novych situaciach...cize, inteligenciu posudzujem podla toho, ako clovek rozmysla a reaguje v pre neho novych situaciach

veklipo
7. mar 2024

Ja som bola vždy hrdá na svoje IQ, vďaka čomu som veľmi úspešná v IT. Až ma raz poslali do Svajciarska na tréning “New Leasership” a tam som prvýkrát videla, čo je vysoké EQ. Tak som sa zacala učiť od nuly niečo, čo som vôbec nepoznala a čo chce roky prace na vlastnom vnutre. Verím, ze som o malinky krôčik postúpila.
Takže pre mňa je inteligentný človek empaticky, citlivý, chápavý.

buberova
7. mar 2024

Toto by ma zaujímalo.. aj ako to psychológ vie keď človek hovorí len o nejakých situáciách a emóciách.. ako môže vedieť že má logické myslenie a je inteligentný?

annm81
7. mar 2024

Neviem, či mi niekto dá za pravdu, ale ja si myslím, že intelekt sa dá dosť dobre odhadnúť pohľadom do očí - inteligentní ľudia mávajú iný pohľad ako tí, ktorým bolo nadelené menej. A myslím, že to vidieť už aj u pomerne malých detí. Nie je to stopercentná istota, ale ako prvý odhad je to celkom funkčná metóda.

daniela2202
7. mar 2024

Staré porekadlo hovorí...vtáka poznáš po perí a človeka po reči ...😁👍

luccija
7. mar 2024

@buberova mne povedala kamarátka psychologicka, že najviac úzkosti majú inteligentní zodpovední ľudia.Kto je jednoduchší nerobí si starosti veď nejako bude, kto vie premýšľať predvídať je citlivý, vie, že ľahko sa môže stat zle, môže mať pochybnosti o sebe atď...

danielahamar
7. mar 2024

@jamimo aký pekný výraz, že mentálny atlét 😁😁👍

pralinka25
7. mar 2024

@luccija toto sa mi az tak nezda. poznam vela inteligentnych ludi aj mudrych, velke kapacity nie len vo svojom obore ale aj v tom ludskom smere a praveze mi pridu celkom dost emocne stabilni a v pohode. alebo mam mozno len stastie na taketo typy. praveze by som povedala ze uzkostami trpia prave uplne ini ludia.

miadi
7. mar 2024

@luccija to je dost jednoduchsi nazor. Uzkostpu trpi v. Dnesnej dobe hocikto pochybnosti o sebe mozu mat aj jednoduchsi jedinci. To je skor vec sebavedomia ako intelektu. Alebo aj obdobie v zivote teenager moze mat viac pochybnosti o sebe ako young adult.. alebo kriza stredneho veku moze byt obdobie pochybnosti. Mentalne zdravie a sebavedomie nema nic s intelektom. Ty si mozes povedat ze clovek je jednoduchsi ked berie zivot ako pride svet gombicka a nevidis ze to je vlastne genialny pristup. Byt nad vecou nenechat sa prevalcovat negativizmom Nie je nic hlupe poznat Sam seba svoje schopnosti a verit si. Kazdy clovek mà pochybnosti. Len Niekto sa v nich utapa a dovoli vnutornu sabotaž. Byt Sam sebe prekazkou brzdou, . Ludia s vysokym IQ co nemaju mentalne problemy tvoju kamosku psychologicku nenavstevuju. Ale to neznamena ze neexistuju.

jamimo
7. mar 2024

@danielahamar zavri oči a predstav si ho. Chôdza na široko, kolísavá, vyprdené pudlo na teplákoch, plápolajúce vajcia s klobáskou v rozkroku, obtiahnutý nátelník praskajúci na bicepcoch, prípadne tričko Thor Steinar, reťázka v hrúbke malíčka minimálne 👆, kľúče od Audi ( z nemeckého bazára) v kaviarni na stole položené tak aby všetci videli, špáradlo v kútiku úst, žuvanie žuvačky tak, že i sánkový kĺb bytostne trpí, trendy strih od barbera aktuálne podľa lavóra, hrnca, alebo "potkan" na vrchu hlavy, možno vyholené blesky po bokoch, ale tie sú pomaly out. Fake prsteň Versace, alebo fake narámok Cartier z bazoša 😄😄😄 K tomu peňaženka Gucci Cucci z Turecka. Sprosté reči, sexuálny harašment voči obsluhujúcej čašníčke, hurónsky smiech, verbálny prejav minimálne 40 decibelov, sem-tam chýbajúci zub, výhradné parkovanie na chrapúňa cez 2 parkovacie miesta na šírku, rovno pred dverami reštaurácie, ešte lepšie na ŤZP mieste, potetovaná väčšina tela, najlepšie krk, tvár... Možno som na niečo zabudla... Zároveň platí skoro s absolútnou presnosťou párová rovnica Ostrí chlapci+ tupé dievčatá. Hádaj koho myslím?
PS: ešte mám mnoho kategórií, ale to asi každá z nás. Určite aj chlapi pozerajú na ženy rôzne a zaradia si ich 😄

rozculena
7. mar 2024

@jamimo zemrela som 😀

jamimo
7. mar 2024

@rozculena neuveríš, ja sama sa rehocem keď to píšem. 😄😄😄 Som rada, že pobavilo 🙃

jamimo
7. mar 2024

@rozculena určite kategóriu mentálny atlét stretávaš na ulici, v obchode, reštaurácii... Nabudúce si spomeň na MK definíciu, ak takého stretneš. Som si istá, že ti to vylúdi úsmev na perách 😉

vanilkovazmrzka
7. mar 2024

Vie spravne pisat nominativ mnozneho cisla pridavnych mien.

denithestrange1993
7. mar 2024

Inak ludia ,inteligencia je velmi siroky pojem. O takej emocnej inteligencii sa malo hovori,schopnost zvladat sameho seba, vediet aku emociu a preco ju momentalne prezivam neovlada len tak hocikto. Nikdy nezabudnem ked sa ma ucitel na statniciach spytal co by podla mna mal manazer mat ci vysoke iq,ci vysoke eq. Vysvitlo,ze eq. A mal pravdu, spomente si kolko sefov sa sprava ako male dieta co mu nedali hracku, absolutne ziadna sebaregulacia a o empatii nehovoriac. A mozu to byt spickovi odbornici, avsak s ludmi to nevedia. Ani seba nezvladaju.

romanadam1626
7. mar 2024

@veklipo to si veľmi pekne napísala 🙂

katka700
7. mar 2024

@jamimo 😂😂😂 nemala som si to predstavovat, rehocem sa ako 🐎

katka700
7. mar 2024

Inteligencia má veľa foriem. Človek môže byť v menze a veriť konšpiračnym teóriam. Odborník a pomaly génius v jednej oblasti môže v inej oblasti posobit ako idiot. Vidieť to už na malých deťoch. Učiteľka v materskej škole považuje dieťa za zaostalé a odporúča odklad, psychológ z CPP zistí IQ v oblasti vysoký nadpriemer.

ivangeline
8. mar 2024

Netusim. Neriesim inteligenciu. :D Preco by som aj mala pri nejakom rozhovore?

veronikam33
8. mar 2024

@vanilkovazmrzka to ja napríklad nepovažujem za prejav inteligencie, to aké i/y sa píše je naučené, inteligenciu považujem skôr za vrodenú šikovnosť riešiť a pochopiť rôzne situácie s ktorými sa človek stretne. Slovenčina mi logická nepríde, to skôr matematika, kombinatorika a pod. Človek jednoducho musí dôjsť k rozhodnutiu vlastným uvažovaním,nie tým čo má naučené. Rovnako ako aj EQ, tam si tiež myslím že pokiaľ ho nemáš, nenaučís sa byť empatický človek. A ako zistiť či je človek inteligentný? Myslím že jeho názor na veci ktoré sa dejú v jeho okolí vie veľa napovedať.

eva8
8. mar 2024

@pralinka25
@miadi
uzkost sa da pred verejnostou skryt. Pretoze inteligentni nejdu obtazovat okolie (aj prejav zodpovednosti), preto su povazovani za beztarostnych spolocnikov bez problemov.

pralinka25
8. mar 2024

@eva8 to je sice pravda ale nie pravidlo. Neda sa zovseobecnovat. Uzkosti su nie dosledok inteligenice a toho co clovek vie, ale toho co clovek prezil, ako sa dokaze vysporiadavat s problemami a prekazkami a s tym inteligencia nema nic spolocne. Psychicka pohoda nema nic spolocne s inteligenciou vedommostami a dokonca ani eq.

eva8
8. mar 2024

@pralinka25 ano, uzkosti suvisia s tym, co clovek prezil. Lenze sa aj daju "vytvorit" nadmernym rozmyslanim

bororka
8. mar 2024

V mojich očiach nik neovláda všetko na 100%. Teda pre mňa inteligentný človek je ten, ktorý sa vyjadruje ku veciam ktoré ovláda a obohacuje ma faktami a nie domnienkami.
Je empatický a celkovo nesúdi, skôr sa snaží posunúť aj ľudí okolo seba a pozdvihnúť tento svet.
Nekričí okolo seba svoju pravdu ale povznáša.
Nie je mi sympatické ak má človek znalosti, ale podáva ich povýšenecky, aby k nemu vzhliadali. Musí to byť mix múdrosti a ľudskosti.

1tina597
8. mar 2024

@viestta to by ma celkom zaujímalo, že ako to poznáš. Keď človek hovorí niečo, s čím ty súhlasíš = je inteligentný / keď hovorí niečo, s čím nesúhlasíš = nie je inteligentný? Alebo podľa množstva nadávok? Podľa použitých slov? Alebo ako presne toto vieš posúdiť?