Ako to máte rozdelené vy, ak ste obaja zamestnaní a nemáte ešte deti? ako si to rozdeliť, aby to bolo spravodlivé? napríklad jeden povysáva,druhý umyje dlážku,alebo jeden dá prať,druhý to vyloží? ako sa dohodnúť? hlavne keď partner je zvyknutý z domu od mamky robiť NIČ...
Nemáme presne rozdelené, že jednému musí toto a druhý toto. Obaja robíme všetko, upratujeme, perieme atd.
Ak je to tak, ze mal full service, spisala by som vsetky prace a frekvenciu ich robena a dala mu vybrat, co by chcel pravidelne robit - ale rozdelit spravodlivo, co sa tyka casu a namahy… nastastie som toto nemusela riesit, moj sa od zaciatku zapajal a malokedy ma nechal daco robit samu.
@rorino Obavam sa, ze “kto ma cas, urobi” nebude na niekho navyknuteho na full service platit. Treba pravidla a hned.
@simsalabim môj mal tiež doma mama hotel, nikdy predtým nič neupratoval, nepral, nevaril. A teraz to robí rád. Je to len o človeku.
@ssimusska tak ano, ale citas dakedy tie diskusie tu? Zeny pokracuju v tom, na co si ich chlap navykol u maminky a potom padaju na hubu. Domacnost=kopec prace, ktoru mnohy chlap nevidi a nechce vidiet. Vyhovuje mu to tak. Otvorena diskusia vopred mu ma otvorit oci a nastavit pravidla fungovania.
@simsalabim no veď to, že pokračujú v tom ako bol zvyknutý. Ten môj čakal kým mu nenaložím jedlo na tanier😄 Lebo reálne mali doma slúžku namiesto matky. A za to si tiež mohla ona sama, tak isto ako si za to môžu tie ženy.
Nemáme nič podelené. Kto má cas to urobí, ale moj chlap je zvyknutý od 15r starať sa sám o seba. Zacat ako "s malym deckom" od začiatku , pretoze presne ked nezačne teraz bude očakávať od teba vsetko a nebodaj ked budete mat deti potom sem budes písať ako padás na hubu, lebo všetko robíš sama.
Takže presne opýtať sa ho co by ho "bavilo" viac umyvat riady/ vykladať nakladať umývačku, vystavať vyniesť smeti bla bla... A na zaklade toho potom napísať ako casto to treba robit pripadne mu to pripomínať alebo písať na chladnicku. + take veci ako nalozit si na tanier, zohriat si jedlo, odlozit si poskladane veci do skrine, lebo aj to niektori chlapi očakávajú, ze robi manzelka 🙈
Sak normalne urobime to co treba kedy je treba. Akoze ked nebude jeden doma dva dni co ma zrovna umyt riady tak ten druhy sa toho nechyti? Jak male deti. Ale na to treba mat aj trochu mozgovu kapacitu a nie male decko za partnera
@ssimusska ano a ked pan tvorstva navyknuty na full service po tyzdnoch spolubyvania, ked zena caka, ze sa zapoji, povie, ze naco by on mal cistic wc alebo vysavat a ked jej to vasi, nech to urobi ona? Pravidla fungovania si treba ujasnit dopredu. Lebo co tu citam, kazdy druhy chlap je magor - tak ho vychovala mamicka (zena!!!).
moj sa nijako nepodiela,max nalozi umyvacku aj to mu hovorim na 3x,riady povie ze umyje aj tak to skonci tal ze ich umyjem ja lebo ked idem varit nemam miesto, snazila som sa to neraz komunikovat s nim no bezuspesne,vsetko sama,aj sa bojim mat dieta,ja by som to nedala sama vsetko..
Chce sa ti toto riesit cely zivot? Povedz mu zr je neschopny rozmaznany na spolocny zivot nepouzitelny princ. Aspon na tych intrakoch sa chlapi nieco naucia.
No 1. Naozaj ho v tonto musíš brat ako dieťa takže, to že mu to opakujes 3x, pripominas a pod. je normalne.
Na druhej strane nie, ze ty mu nákazes ono to chce otvorenú diskusiu o budcnosti. Nie, ze ja sa s nim bojim mat dieta, tak preco si s nim?
Normalne sa porozpravat, ze ano doma si bol na nieco zvyknuty, ale my sme nova domácnosť, obaja tu robime bordel, obaja to budeme po sebe upratovať. Ak chceš aby som po tebe upratovala tak prosím , môžem dat výpoveď v práci a ty ma budes platiť a ja budem riešiť domacnost.
Ani tvoja mama to dávala, ale ja nie som tvoja mama. Som tvoja partnerka a ak sa ti nepáči tam su dvere, mozes cely zivot byvat u matky.
@simsalabim ja netvrdím,že to bude tak fungovať všade.U nás napríklad určite podľa pravidiel nie,keďže má muž nepravidelnú pracovnú dobu,tak nám to takto vyhovuje.A vždy je všetko urobené ,lenže ja som typ,ktorý nemusí mať všetko okamžite,veď domácnosť nie je zajac,netečie.Cize ak on napr. nestíha niečo urobiť dopoludnia,tak urobím ja popoludní.Len variť nevie😆
Ak je takyto,varila prala atd by som len sebe.jeho veci by som nechala tak,aj jeho taniere.toto delenie prac,financii mi v manzelstve pride cudne.ste rovnocenni partneri,nie ze on je kral a ty sluzka.
S ex sme sa v upratovaní (podlahy, kúpeľňa) striedali po tyzdni, riady a svoj bordel každý po sebe. Varenie a pranie kto mal čas a chuť, ale väčšinou som ja varila a on pral
S terajším mame zas všetko presne rozdelené a každý robí to svoje ked ma na to čas
Obidvaja boli z domu naučení na full servis a s obidvoma to bol zozaciatku trochu boj. Ale tu naozaj záleží od tvojho vlastného presvedčenia, u mňa je niekto kto sa nevie postarat o svoje bývanie na úrovni prasiatka co si nevie umyť zuby a osprchovať sa. Takže veľké NIE, nie, nie. Riesila som to hned v začiatkoch spoločného bývania s tým ze ak chce so mnou žiť tak sa musí vedieť o to žitie aj postarat. Ex bol ťažký oriešok a chytil vysávač do ruky až ked som si balila kufre ze odchádzam. V byte sa vtedy 5 týždňov nevysavalo, bol na rade s upratovaním ale odmietal to, očakával ze ma zlomí nevydržím to a spravím za neho. Ja som bola mlada žaba, ale už vtedy mi bolo jasne ze keby ustupim bola by to cesta do pekla
My nemáme domáce práce podelené, keď má muž menej roboty, tak mi pomáha v domácnosti z vlastnej iniciatívy,... dá prať, povysáva, poveša prádlo, navarí, už aj kúpeľňu umýval a kuchynskú linku, všetko čo treba.... Našťastie je čistotný tvor a váži si aj moju prácu v dome...
Autorka a prečo teda varíš? Ak mal umyť riad aby si mohla navarit tak naco to umývas za neho? A ešte mu aj varis? Nieje umyté=nebude navarené, jednoduché.
Do pozície slúžky sa staviaš sama. Čím dlhšie spolu bývate tým ťažšie sa budú veci meniť.
Toto ste si mali vyriešiť hneď po nasťahovani, mlady zamilovaný chalan urobí pre svoju priateľku všetko, hlavne ak sa boji ze by o ňu mal prísť. Muž ktorému 5 rokov skáče jeho žena okolo zadku už taký učenlivý nieje a po 20 tich rokoch spolužitia už zmena nieje možna
Porozmyslaj nad tým. Chceš takto žiť alebo nie? Ked nechceš byt slúžka tak to proste nerob.
Mas sa len tak ako si to zariadis.
Autorka toto asi nebude chlap do života. Doma robiš vsetko sama, sviatky ignoruje, nic viac vlastne ani nespraví. Akože aj u mna doma mi muž donesie z nakupu vzdy niečo alebo kvietky aj bez toho aby som mala sviatok. Čiže mne by vadilo to, že tam nemám tú snahu o mňa ako to, že nepovysáva. Ak to nemá v sebe v začiatkoch, ten prvý rok - dva tak za 10 rokov, to nebude už vobec.
Noooooo to už ide dole vodou bohužiaľ.. lepšie nebude
A kvôli čomu si s ním? Kde chodíte na takéto exempláre?
Ako prepáč, ale odvezie ťa kam potrebuješ a to je celé? Ty žiješ so svojím partnerom alebo so šoférom? Ak nemam auto/ vodicak používam mhd/taxi a nie, ze robím slúžku svojmu šoférovi 🙈
Je tu rovnakych tem milion. Naco sa zaklada milionprva??
A taky problem objednať si donasku alebo urobiť porciu jedla sama pre seba? Zlato dohodli sme sa ze umyjes riady aby som nam mohla navarit. Ty si sa vykašľal na mňa, ja sa vykašlem na teba.
Vo vzťahu je veľmi dôležité vedieť si nastavit hranice. Chapem ze je to tvoj prvý vážny vztah a miluješ ho, ale láska a úcta musi byt obojstranná. Na toto je dobre chodenie a spolocne bývanie, postupne zistíš či ste alebo nieste kompatibilní. Nie vzdy je ten prvý aj ten pravý
Ked mas pocit ze sa sprava ako sebecky chuj (pretože len sebestredný debilko odignoruje narodeniny svojej priateľky) tak mu to povedz a konaj.
Nie sklopiť uši, navarit mu, upratať mu, tíško si poplakať nad neexistujúcim darčekom.
@stanulienkat aby to tu žilo 😉
nechapem, preco potom chce, aby si všetko robila, ked ako vďaku ti da na sviatky 0-€ a dar žiadny...to znamena, že si vklad prace do tvojho vzťahu cení na nulu..keby bol lenivy na prace a kompenzuje to tým, že je džentlmen a plati šeky, vozi ta v aute, pozyva na večere, na narodky ti zaplati dovolenku, tak môžeš očko privrieť - ale tento tvoj je čo? nepomaha, nekupuje, na sviatky kašle, totalne je sebecky, stavim sa, že aj v posteli, má ťa za nič, a s emancipaciou to nema nič spoločné...načo ho vlastne máš? aky vklad priniesol do vzťahu on? rozmaznany fracek, čo hlada druhu služku a kde si sa tam ocitla ty, že s takymto fungovanim súhlasíš? že ti vyhovuje? nemáš radu sama seba alebo ako sa stalo, že by dvaja ste skončili spolu?
pre mňa je taketo spravanie veĺmi neatraktívne...
Ja som to napriklad ako bezdetna robila vsetko rada. Ano, zalubena, este k tomu na home office, moj muz mal vsetko 😀 dokonca som mu este aj zehlila.
S narodenim deti sa vela zmenilo, pre neho k horsiemu. Ale nejaka velka debata o delbe neprebehla. Stale uklada riady na linku, neumyva kupelne a nezehli. Ale uz ani ja. Co velmi dlho stoji(v mojich ociach) to spravi on. A stale vravi, ze ja som iba moc rychla, ze on by urobil vsetko, keby mal na to priestor a cas. Nuz neviem, ci tolko casu na svete jestvuje, kolko by on potreboval na nalozenie mycky
Ako v škôlke...ty naložiš pračku a on ju vyloží aby to bolo spravodlivé...kebyže nemame deti tak sme stále v posteli...🤣
Nemáme to rozdelené,kto ako má čas a treba,urobí.Ked sa mu nepáči výhľad z okna,tak aj to umyje😆.