Podarilo sa vám prekonať manželskú krízu?

examine
24. mar 2020

Ahojte baby,

Chcem sa opytat, ste tu take, ktorym sa podarilo prekonat krizu v manzelstve? Ale fakt ze riadnu, ze ste si mysleli ze uz to bude na rozvod.
Ak ano, popiste mi prosim vase skusenosti a co vam pomohlo.

Dakujem

pininka1
24. mar 2020

Áno pri každom dieťati a najviac pri druhom kedy som už mala vypísané rozvodové papiere. Neviem povedať jednotný recept, možno uvedomiť si prečo ste sa niekedy dali dokopy, napísať si pre a proti toho partnera a pozrieť sa na to, čo vám najviac vadí na ňom a ako ste schopní a tým žiť. Samozrejme nehovoríme tu o prípadoch domáceho násilia, alkoholizmu, gameblerstva a pod.

examine
autor
24. mar 2020

@pininka1 ale museli ste to chciet obidvaja a snazit sa obidvaja, vsak? Co vsak ak sa snazi len jeden a ten druhy si mysli ze je bez chyby a robi vsetko spravne? 🤔

halienka
24. mar 2020

áno, ale dá sa to len ak chcú obaja, stačí ak jeden tvrdohlavo zotrváva na svojich postojoch a tým pádom nehrozí urobiť nič. Ak chcú obaja tak sa pomaličky dajú hľadať kompromisy, zmierenia, ale je to dlhá cesta, netreba očakávať zázraky hneď. Poväčšine ako dlho sa to kazilo tak dlho sa to bude aj naprávať.

ckatka
24. mar 2020

@examine ano podarilo. Už sme boli dohodnutí ze sa rozvadzame. A nejak sme si povedali ze predsa to nemôžme vzdať.

kittykat22
24. mar 2020

@examine nechces napisat co sa u vas deje? Su dovody a dovody.

pininka1
24. mar 2020

@examine no popravde môj muž nieje zrovna z tých čo sa budú nejako ostošesť snažiť. Fakt ktorý však je, čo som si uvedomila že nemôžem od neho chcieť aby zmenil svoju osobnosť, lebo bol taký stále, neklamal, ani sa neprervaroval.

katkati
24. mar 2020

@examine Keď je dôvod krízy veľmi závažný ako napr. násilie, alkohol, týranie deti, drogy, tam nie je cesty späť. S tým sa zmieriť nedá. Nevera je tiež pre väčšinu priveľká trauma a nedá sa zabudnúť. Keď je to stereotyp, únava a stres z každodenných povinnosti, vzájomná averzia, to sa dá zvládnuť a zvrátiť. Dať tomu druhému najavo, že aj napriek kríze si myslíme, že si budeme chýbať a ze rozchod nie je jediné riešenie. Záleží od vasich pováh, čo tomu druhému chýbalo a co urobíme, aby sme mu to dopriali, ale vzájomne a nie jednostranne. A hlavne pokúsiť sa partnera na viesť na to, aby si nemyslel, že u susedov je tráva zelensia a rozvod vyrieši všetky jeho problémy. Ponúknuť partnerovi ochotu a snahu pracovať na sebe a žiadať to aj od neho, jednoducho, aby ste sa opäť cítili ako rodina, ktorú vám nikto nenahradí.

mala_hobitka
24. mar 2020

Záleží na dôvodoch krízy. Niekedy ide naozaj o krízu kedy si partneri dočasne prestali rozumieť, napríklad pretože sa prestali reálne rozprávať a ich komunikácia zostala na bodoch účty, deti a domácnosť. Prestali byť partnermi.
Ak ide o problémy ako nevera, týranie, manipulácia, ignorovaná rozdielnosť pováh, závislosť a podobne...tam to nejde...lebo nejde o krízu ale závažné prekážky vo vzťahu (často dlhodobé, ignorované, potláčané).
Každopádne na riešení problému musia pracovať obaja a veľmi intenzívne. Ak sa jeden snaží a druhý občas prihodí trošku snahy tak to nefunguje. Ak jeden z partnerov dokonca odmieta priznať chyby (a o nejakej snahe teda nemôže byť ani reči) a funguje v režime "tvoja vina, tvoja chyba, tvoj problém, ty ty a ty" (a nejde o vyššie uvedené chyby ...napr. gamblerstvo je naozaj problém iba jednej strany) ...nuž tak tam nie je ani šanca na vyriešenie.
Predstav si krízu ako 100 kilové závažie ktoré je potrebné dostať z kruhu vášho vzťahu, pričom každý na maximum zvládne 50 kilo. Len ak sa snažíte obaja max, viete toto závažie dostať preč. Ak sa snaží iba jeden ....nepohne sa ani o kúsok.

slunicko251
5. apr 2020

@examine u nas sme to nedali. cakame kedy prejde tato Korona a podavame ziadost. moj muz sa mi uplne odcudziľ, je trener futbalu, a viac nez rok som stale sama . som po tazkej onko liecbe, nespavame spolu, kazdy sme v druhej izbe. odmietol ist somnou do adopcie. dovodo je viac. ale to podstatne je ze laska je prec.