Platenie rodičom za bývanie

1. feb 2024

Co si myslite o tom ked mlady clovek vystuduje a ide pracovat, este byva s rodicmi a rodicia vyzaduju peniaze na byvanie od neho?

simsalabim
1. feb 2024

Robili to rodicia viacerych mojich kamaratov. Ja to schvalujem. Buduje to v mladom cloveku navyk, ze byvanie nie je zadarmo. A normalny rodic tie peniaze odlozi bokom a pri uplnom osamostatneni da mlademu cloveku ako startovne na vlastne byvanie.

veronikaszabova
1. feb 2024

A co chces byvat zadarmo? 🤷

vroni
1. feb 2024

Pokiaľ nepýtajú dve tretiny platu, tak sú to rozumní rodičia. Prečo by mali živit dospelého, samostatného jedinca. Môžu pýtať menej, symbolicky, ale zadarmo živiť zarábajúce "bábätko" mi nepripadá nijaký zvlášť múdry nápad.

renab
1. feb 2024

Ze je to spravne. Aj mlady clovek sa ma podielat na nakladoch domacnosti, v ktorej zije.
Ci uz mu ich rodicia posetria a potom daju, ked ich bude potrebovat, je na nich. Ale vacsina, co poznam, to tak urobila.

slovenka753
1. feb 2024

Nie len za bývanie aj príspevok na stravu, ktorá nie je zadarmo. A komu sa nepáči tak ma moznost bývať sám

autor
1. feb 2024

Tak vidim ze suhlasite, no ako si ma potom ten clovek nasetrit na vlastne aby sa osamostatnil? Ked rodicia beru z platu?

crazy_cat_lady
1. feb 2024

Vsak snad ti nevezmu 2/3 platu :D

rozumny_krasavec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jesenzima
1. feb 2024

Chces si šetriť a rodičia nech platia ? 😃 To by sa asi každému páčilo, ale tak to nefunguje ...

anjelicek26
1. feb 2024

Tak vacsinou to rodicia vyriesia

- platis za stravu, elektriku, byvanie nizsiu sumu ako trhove najomne
- ulozia to na sporiaci ucet alebo idealne investuju a pri stahovani ti to vratia...

No ale pointa, "uc sa", ze zadarmo nie je nic, ked mas prijem - mas aj naklady na zivot, nie si uz dieta...

slavka1988
1. feb 2024

Rodičia berú z platu? A neživili ta do teraz?a čo by si chcela? Ak bude bývanie teplo voda kúrenie elektrika a strava zadarmo tak potom Ano sak určite nebudú pýtať celu výplatu sa spamataj lebo mat take nevdacne decko ktoré by chcelo žiť zadarmo ako za čias študenta je hrozné

alenkaorava
1. feb 2024

Sama sa chystám toto urobiť mojim deťom s tým, že im oznámim, že tieto peniaze im idem odkladať na ich vlastné bývanie. Robí to takto väčšina mojich známych. Pozri sa na terajšie problémy s hypotékami. Môžu si ich zobrať tí, korí majú našetrených 20 percent z požadovanej hypotéky. Keďže na to neboli mladí ľudia zvyknutí, zrazu sú pre nich hypotéky nedostupné. Myslím si, že je to naozaj rozumný spôsob.

vanilkovazmrzka
1. feb 2024

Ze je to normalne?

tykat
1. feb 2024

Koľko a za čo?
Tak hadam dospely samoziviaci sa clovek aj sam ponukne rodicom adekvatnu platbu nakladov na byvanie.

sona96
1. feb 2024

Nechápem prečo by sa nedalo šetriť, ak platíš rodičom za byvanie. Veď každý človek platí za svoje bývanie a šetria si. Ja mám síce vlastný byt, ale tiež nemôžem ísť povedať, že nezpaltim za vodu a elektriku lebo si chcem našetriť

autor
1. feb 2024

@sona96 tak ale o to pomalsie sa nasetri, keby rodicom nedava nasetri napriklad za 3 roky keby dava tak za 5

lusilla
1. feb 2024

Setrit si moze zo zvysku, zvycajne prispevok rodicom nie je vo vyske komercneho najmu ak si bude odkladat rozdiel medzi tym co plati doma a tym co by platil v komercnom najme tak to bude setrenie, plus si myslim ze stale tam ma vela vyhod na ktorych setri ci uz cas alebo peniaze, ked rodicia varia a on napriklad sa nepodiela na platbe za potraviny alebo len v malej miere zvysok mlademu ostava, ked nemusi upratovat ci spravovat tak ma cas si najst este brigadu kde usetreny cas premeni na peniaze ktore si moze odkladat. Myslim ze pripadov kedy sa to mladym nevyplaca je minimum.

vanilkovazmrzka
1. feb 2024

Neplatis im predsa 700€ mesacne ako by si si platila cisto len za komercny prenajom bytu. Neplatis im ani za stravu tolko, co by si platila, keby si sa zivila sama. Takze ten rozdiel, co kazdy mesiac usetris byvanim u rodicov oproti byvaniu osamote, si mozes setrit.

letfenixa
1. feb 2024

@rozumny_krasavec aha, ty žiješ !

matkahelka
1. feb 2024

aj moj muz, aj jeho bratia rodicom po VS platili. a svokrovci tie peniaze odkladali a ked sa kazdy z nich odstahoval, peniaze normalne dostal v obalke, este tam bolo i cosi navyse.
budem to robit rovnako so svojimi dcerami. nejde o tie peniaze, ide o princip a sposob ucenia sa hospodarnosti.

viestta
1. feb 2024

Vsak nezoberu mu cely plat. Ci? Rodicom skoncila vyzivovacia povinnost dnom ukoncenia studia, takze pracujuce dieta si ma hradit naklady na byvanie a zivot same. Ked chce usetrit viac, tak musi obmedzit svoje vydavky, presne tak ako obmedzovali rodicia svoje, kym mali voci dietatu vyzivovaciu povinnost.
Vydelit naklady na byvanie poctom clenov domacnosti od zarabajuceho dietatata ziadat alikvotnu ciastku je uplne najmenej co mozu ziadat. A zarabajuce, vystudovane dieta by malo mat aspon tolko chochmesu, ze si zaplati aj za sluzby, ktore mu doma poskytuju, pranie, upratovanie, varenie... a tolko slusnosti, ze obcas donesie domov nakup, ktory zaplatil zo svojich.

diewcatqoo
1. feb 2024

Ale jasne, ze platit. Ved snad logicky sa budes podielat aj na plateni uctov za energie, vodu, teplo a pod, ked to vyuzivas, ci? Predpokladam, ze rodicia si od teba neberu tolko, kolko by ta realne stal podnajom alebo splatka hypoteky, takze si na tom stale dobre a mas moznost si usetrit.
Mna by hanba fackovala, keby som mala zit ako zarobkovo cinna osoba u rodicov a neprispievat. Dufam, ze urobis obcas aj nejaky nakup alebo prispievas aj na potraviny.

lusilla
1. feb 2024

No ak nechces mozes sa odstahovat, ved toto je ta najlepsia skola zivota aku ti mozu dat ze ta naucia hospodarit v bezpeci domova.

rozumny_krasavec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
reanda
1. feb 2024

platit si za byvanie je predsa normalne, ked je clovek dospely.. mne by ani nedalo byvat ako dospelej, zarabajucej, u rodicov automaticky zadarmo.. druha vec je ale to, ako sa k tomu ti rodicia postavia a aka je celkova situacia.. ked maju sami nizke prijmy, tak by ani neslo, aby zivili dalsiu dospelu osobu, vtedy je proste nutne platit.. ak si to ale mozu dovolit, ja beriem zas ako normalne, ze povedia dietatu, nech si radsej setri, alebo prispieva len nieco malo.. zalezi ale aj od toho potomka, ako naraba s vlastnymi financiami, ak ich rozhadzuje, nesetri nic, mina na blbosti, tak by som ho ako rodic tiez nemala chut nepodporovat.. takze ako pisem, zalezi od situacie..
ale su aj rodicia, co beru vlastne dieta ako uplne cudziu osobu a nevahaju na nom este aj za 'najomne' zarabat.. a tiez to obhajuju tym, ze je to normalne, preco by mali davat niekomu ulavy, len za to, ze je to ich dieta 😀 .. no.. pre kazdeho je normalne nieco ine, kazdopadne zo zakona nie su rodicia povinni zivit dospele dieta, takze ak sami nechcu, nepomozes si, ci uz je to podla teba ok, alebo nie

anjelicek26
1. feb 2024

Autorka predstava, ze si za 3-5 rokov dokazes nasetrit z normalneho (aj keby dobreho) platu na byvanie, je aj tak velmi optimisticka, aj keby si odkladas 100%... to su proste veci na 30+ rokov, kym povies, ze je to fakt "tvoje"... a lepsie sa berie hypoteka paru, ako jednotlivcovi, radsej odkladaj, investuj, otacaj peniaze, nech mas co najviac vlastneho kapitalu, ked si tu hypoteku budes/budete raz brat... rodicia ta tym najmom urcite nezoderu, ide o "gesto" a podielanie sa na svojom zivote, uz nie si v pozicii "dieta, co sa nevie zivit same"...

katarinaba
1. feb 2024

Ja som to svojim detom oznamila len co tomu boli schopne porozumiet. Kym budu studovat, nechcem nic. Ale ked zacnu zarabat, tak sa budu musiet podielat. Energie, potraviny. Nechcem za hypo.
A na druhej strane - ja som sa osamostatnila, mam jedno dosple dieta, dve mensie a aj napriek tomu, ze s mamou nebyvam, tak jej mesacne posielam par eur. Nie je to vela, ale aj to jej pomoze. Kym viem, tak jej pomozem.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
1. feb 2024

@rozumny_krasavec to sa tvojmu doktorovi ulavilo, ze ti nemusel vypisoval list o obhliadke mrtveho.

vsicka036
1. feb 2024

Davala som nasim pred 13 rokmi 50€. Mama mi polovicu odkladala, o com som nevedela, dala mi to, ked sme zacali stavat dom. Druhu polovicu normalne pouzila, strava, energie nieco stali.

reanda
1. feb 2024

@alenkaorava mne toto pride dobre drze a hlupe.. tak bud chces od deti peniaze za byvanie, lebo ich chces, potrebujes, alebo ich nepotrebujes, tak im ich nechas, ale nie, ze im ich ty ides setrit.. to si mozu setrit aj same.. nech sa same mozu rozhodnut, co je pre ne teraz dolezite.. toto je taka manipulacia.. vychova dospelych deti.. za mna ble